Lendl v roli kouče? Legenda chce trénovat Murrayho

28. 3. 2011, 12:29
Aktuality 40
Andyho Murrayho, který se v posledních týdnech herně trápí, by mohl z krize dostat člověk z nejpovolanějších. Jak dnes napsaly britské listy, zájem trénovat pátého hráče světa projevil jeden z nejúspěšnějších hráčů historie Ivan Lendl.
Profily hráčů
Ivan Lendl

Lendl neformálně oslovil Murrayho poradce a tyto kontakty by mohly vést k serióznímu jednání, uvedl The Guardian. Podle The Daily Telegraph by někdejší světová jednička chtěla pomoci Murraymu překonat propad, poté co skotský tenista vypadl na posledních třech turnajích v prvním kole.

Jednapadesátiletý Lendl by si chtěl vyzkoušet funkci kouče na nejvyšší úrovni a čeká na Murrayho odpověď, uvedl The Guardian. Podle listu bývalý český tenista tento měsíc řekl, že Murray má potenciál vyhrávat největší turnaje.

Britské deníky se shodují, že Lendl by mohl být pro Murrayho dobrou volbou. Pátý hráč světového žebříčku Murray zatím nevyhrál grandslamový turnaj, ale už třikrát prohrál ve finále - naposledy v lednu v Austrálii. Lendl rovněž na začátku kariéry čtyřikrát neuspěl ve finále grandslamových turnajů, potom jich ale osm vyhrál, a s prázdnou pokaždé odjížděl jen z Wimbledonu.

The Guardian píše, že třiadvacetiletý Murray se vyhýbá tradičním trenérským metodám. Zaměstnává jako kouče na částečný úvazek bývalého španělského tenistu Alexe Corretju a trénuje také se svým kamarádem Danim Vallverduem.

Murrayho momentální problémy sice nahrávají jeho soupeřům, jeden z jeho konkurentů v elitní desítce Roger Federer se ale rodáka z Glasgowa snažil spíše povzbudit.

"Že Andy nehraje na posledních turnajích dobře, mě nepřekvapuje. Já jsem měl mezi 19 a 23 lety obrovské problémy. Když se to přihodí jednou za čas, nedělal bych si s tím starosti," zavzpomínal vítěz 16 grandslamů. "Je důležité, aby se sebral před French Open a Wimbledonem. Bude v pořádku, na to, aby takhle pokračoval, je příliš dobrý hráč," dodal Federer.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

40
Přidat komentář
smazaný uživatel
ale stejně na Almagra ani na Mayera nemá, takže to bude v dalším kole konečná.
Reagovat
VlS
No hlavně si na to vsaďte :-)
Reagovat
smazaný uživatel
to bych doporučil, protože se takto dají vydělat solidní peníze.
Reagovat
VlS
Tak asi jsem viděl jinej zápas. Berďa 33 x na síti, z toho 25 úspěšně, winers/UE 30/21, 1 podání 55% (nic extra, ale zas žádná trága), úspěšnost 1 servisu 80%, 2. 47%.
Reagovat
smazaný uživatel
Já měl na mysli hlavně servis.
Reagovat
smazaný uživatel
často naivně nahraje pasivní úder do středu dvorce a naběhne si na sít. Soupeř ho pak snadno prohodí po lajně a má bod zadarmo.
Reagovat
VlS
Lopato, jak se ze středu dvorce prohazuje po lajně? To jsem ještě fakt neviděl :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Dneska je Berdych teda fakt tragickej, skoro bych mu i přál, aby vypadl.
Reagovat
smazaný uživatel
Začátek prvního setu byl tragickej, ale věř mi, jinak hraje podstatně líp, než v druhým setu s tím Hidalgem. :-) Podává ale hrozně.
Reagovat
smazaný uživatel
ten Tiebreak byl drama. Kdyby ho prohrál ...
Reagovat
smazaný uživatel
hmm tak Berdych dneska končí. bude rád za 30% 1st serve in
Reagovat
smazaný uživatel
tak z těch největších sraček se naštěstí vyhrabal...
Reagovat
smazaný uživatel
ted zase soupeř není schopen podat. Asi tam fouká.
Reagovat
VlS
Pane, kdy se naučíte s hodnocením počkat do konce? Vy jdete vždycky z extrému do extrému. Jednou Petra už nikdy nevyhraje, za den nebo dva rozcupuje kde koho, pak zase nic nevyhraje.
Ách jo
Reagovat
smazaný uživatel
známkování českých tenistek za turnaj v Miami: (jako ve škole)
Ondrášková 2
Hradecká 1
Benešová 1
Strýcová 2
šafářová 2
Kvitová 3
Zakopalová 1
Reagovat
Stan_Borowitz
Švýcar se opět projevil, že ano? :-)) To jen na okraj...
Reagovat
taffer
Borowitz - typickej tchoř. Vyleze pod článkem ke zcela jinému tématu, zasmradí a zaleze. To je hnus velebnosti!
Reagovat
Teo
Já myslím, že to myslel ironicky, protože na Federerově slovech není sobeckého a arogantního vůbec nic;o)
Reagovat
smazaný uživatel
No tak to se ozvu. Že je sobecký, to snad ani nikdo netvrdí. Tvrdím jen, že si i dnes arogantně a domýšlivě o sobě myslí, že je o třídu lepší než jeho soupeři, snad s výjimkou Nadala. A dále, že si arogantně myslí, že každého přehraje od základní čáry, i když to ve skutečnosti už dávno není pravda.
Reagovat
smazaný uživatel
A na to si jak prisiel btw?
Reagovat
smazaný uživatel
Viz třeba jeho vyjádření po prohře ve Wimbledonu s Berdychem, z něhož vyplývá, že si o sobě, že nejmíň o dvě třídy lepší hráč než Del Potro, Berdych a Soderling. A dále z toho, jakou "taktiku" volí v zápasech s Djokovičem nebo jak hrál s Del Potrem na US open 09, Soderlingem na RG 10 a Berdychem ve Wimbledonu 10. Mj. z těchto zápasů je zřejmé, že si stále o sobě myslí, že je nejlepší od základní čáry, resp. že každého od základní čáry přehraje.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak že by si Roger myslel, že je o třídu lepší než Nadal nebo Djoker, to určitě ne. A co se zbytku týče, tak ti tři o třídu lepší než zbytek světa jsou, to mi nikdo nevymluví.
Reagovat
smazaný uživatel
Možno by ich aj porazil aj tým spôsobom, ale treba povedať že v spomenutých zápasoch boli súperi lepší. Proste boli lepší, a neviem čo treba ďalej riešiť. Nechápem prečo by si mal myslieť, že prehrá každého od základnej čiary - napr. Nadala, alebo aj Djokoviča už asi nie. To si fakt dobrý, keď si o tomto presvedčený.
Btw, musí sa v každom článku riešiť Federer ??
Nepoznám ani jedného Slováka, ktorý by sa do neho navážal tak, ako tu vševediaci Česi. Česť výnimkám.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tady je otázka, co porovnáváme: jestli celkové výkony v průběhu roku, anebo schopnosti toho či onho hráče. třeba Berdych v posledních 4 zápasech s Federerem rozhodně nebyl o třídu horší. Murray taky většinou v zápasech s Federerem nebývá o třídu horší, tedy aspoň pokud to nejsou zápasy na GS.

Sampras byl daleko úspěšnější než Stich nebo Krajicek, přesto bych neřekl, že byl objektivně "o třídu lepší" než tito hráči. Federer byl daleko úspěšnější než Safin a Nalbandian, přesto podle mě nebyl objektivně o třídu lepší hráč. Kdybych měl těch 18 GS titulů, kt. tito tři dohromady získali, rozdělit spravedlivě dle jejich talentu a tenisových schopností, tak by to bylo: 8 Federer, 6 Safin a 4 Nalbandian.

Jinak tady jde spíš o to, že zatímco slova o Federerově "sobectví" lze těžko něčím podložit, slova o jeho argoganci či domýšlivosti lze opřít alespoň o několik indicií, tj. tzv. "něco na tom je". :-)
Reagovat
Pe3k
Wake up! Federer je o třídu lepší než zbytek tenisových legend. Ze současných hráčů je jediný kdo se s ním může měřit Nadal a ikdyž se s ním může měřit, zdaleka nedosahuje jeho kvalit.

Jdou to individuální hodnocení a já to beru, ale prosím tě, jak může vůbec někdo napsal, že Federer není o třídu ( spíš několik tříd) lepší než Berdych, Soderling aspol. Podívej se na výsledky Berdycha za posledních 5 let a srovnej je z výsledky Federera. Soderling totéž. Nesrovnatelné! Že s ním Berdych sehraje pár vyrovnaných zápasů z něj dělá automaticky hráče ze stejné třídy?

Bože to je zase demence. Čím jiným chceš hodnotit třídu než tím jak byli tito hráči úspěšní? Federer je nejúspěšnější tenistou v historii a zároveň tím nejlepší (relativně). Berdych se ani ve snu nemůže rovnat Federerovi, stejně tak Del Potro, či Djokovič. Jsou to talentovaní hoši a mám je rád, ale objektivně oproti Rogerovi nedokázala nic...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak domýšlivosti. On prostě nemůže mít nižší cíle, než všechno, kam vleze, vyhrát (na antuce dojít do finále). Kdyby sám sobě něco odpustil, byla by to cesta do pekel.

Já nevím, jestli sleduješ třeba šipky (ty profesionální, ne ty amatéry co vysílá eurosport). Tam je Phil Taylor snad patnáctinásobný mistr světa a má stejné postavení, jaké měl v tenise Roger před čtyřmi lety. Když Taylor před dvěma roky prohrál na MS už ve ČF, vynechal zbytek sezóny a připravoval se na odvetu. A za rok spráskal zbytek světa tak, až mi jich bylo líto. A nikdo mu nevyčítal: hele, jednou prohrál, a už na zbytek kašle.
Reagovat
smazaný uživatel
:)opret o nejake indicie...a vidiet mu takto do hlavy, ze si mysli ze je o triedu lepsi...to fakt supsorry Matej ale lol...k tomu nepoviem nic. btw na margo arogancie snad len tolko ze keby bol taky arogan ako hovoris asi by si ho sami hraci tazko zvolili za naj fair hraca niekolkokrat ;-) a aj keby sa tvaril ako neviem aky king (co na mna neposobi, gesta niektorych hracov su v tomto smere uplne niekde inde) tak by mi to nevadilo ci uz ani na nom ani na rafovi, pretoze su fakt kings, dokazali to co malokto v tenise a maju pravo citit sa ako nieco extra...
Reagovat
VlS
Matěji, myslím, že to přeháníš. Řekněme že jeho sebevědomí (Fedexe myslím) se blíží hranici zdravého, ale zase to není tak strašné. Nejsem Fedexův fanoušek stejně jako ty (Ani RN, ani ND - být fanoušek někoho, u koho se předpokládá že vyhraje je nuda), ale pomíjet skutečnost, že historicky rozhodně patří do síně slávy je také nesmysl a hodnotit, jestli Sampras byl lepší než Fedex taky nemá smysl (někdo tu dával úplně nahoru taky Nalbandiana a Safina, tak to je prostě úlet, nikdy nedosáhli vyrovnasti výkonů a výsledků výšer jmenovaných a ani se jim vzdáleně nepřiblížili) Osobně si taky myslím, že se Fedex už do čela žebříčku nevrátí, a pokud ano, tak ne nadlouho. Myslím si, že není vyloučené, že letos bude jako jednička končit Džokovič, jede jak dráha, po RG a Wimb. bude asi víceméně jasno a s nějakými velkými prognózami bych klidně počkal.
Hlavně je to jedno, jestli je někdo 1 nebo 3 nehraje až tak velkou roli, kdykoliv může 3 porazit 1 a pokud ji porazí víckrát, tak bude z trojky zase na chvíli jednička nebo dvojka. Všichni hrají zatraceně dobře a vesměs je při jejich zápasech na co koukat.
Reagovat
smazaný uživatel
respekt ! a za "byt fanusikom niekoho u koho sa predpoklada ze vyhra"....mas respekt2 :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jen pro upřesnění, já jsem rozlišoval porovnání (1) podle výsledků, a (2) podle tenisových schopností a talentu.

Co se týče srovnání ad (1), tak je Federer očividně o mnoho tříd výše než Safin a Nalbandian, to je beze sporu; stejně jako Sampras v porovnání se Stichem a Krajickem.

Co se ale týče porovnání (2), tak zde si myslím, že Federer objektivně není o moc lepší hráč než Safin nebo Nalbandian, stejně jako Sampras nebyl objektivně o tolik lepší hráč než Krajicek a Stich.

V případě Safina viz SF AO 05 (a to ještě Safin mohl hrát daleko lépe, byl to určitě horší výkon, než jaký podal ve finále US Open 2000 proti Samprasovi -- tam naprosto skvěle podával a i jinak hrál téměř bezchybně).

V případě Nalbandiana -- pominu-li jeho výhry nad Federerem před rokem 2004 (mj. i AO a UO 03), tak ten to prokázal např. ve finále Masters Cupu 05 nebo v roce 2007, kdy Federera dvakrát za sebou porazil v hale -- v Madridu a v Paříži.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak že Murray potřebuje kouče jako sůl, je fakt. Ale že by to zvládl sám Ivan? Ten by mohl být jako poradce nebo psychická podpora, ale kdo ví. Všechno lepší než současný stav s Corretjou.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že Lendl by mu naordinoval taký dril, že by to Murrayho vyšvihlo na špičku (tým myslím 1.-2. miesto) aj keby nechcel ...
Reagovat
tito
Taky si myslím. Velmi příjemné překvapení- snad se domluví.
Reagovat
smazaný uživatel
Jenom jestli by na ten dril Murray přistoupil. Ivan to mněl všechno hrozně vydřený.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale Murray dře dost, to není o tom, že by nedřel, vynechal Dubaj, dřel na americké masters, na trénincích mu to údajně šlo velmi dobře, jen prostě nemá sebedůvěru v zápasech a asi stejně jako loni se necítí na kurtu šťastný či pohodlný.
Reagovat
smazaný uživatel
možná je to tím že tam hodně fouká vítr a některým hráčům to může dělat velký problémy
Reagovat
smazaný uživatel
To bych neřek. Předloni byl v IW ve finále a v Miami vyhrál.
Reagovat
smazaný uživatel
mluvíme o Murray a ne o Roddickovi. ten je zraněn a nemconý a proto prohrál.
Reagovat
smazaný uživatel
Říkám PŘEDLONI ne vloni takže myslim Murraye.
Reagovat
smazaný uživatel
možná tam předloni nefoukalo xD
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist