Letos už v Davis Cupu nenastoupím, oznámil Berdych

1. 3. 2014, 22:25
Aktuality 174
Tomáš Berdych už letos nepomůže českým tenistům v Davisově poháru, který vyhráli v předchozích dvou letech. Šestý hráč světového žebříčku tuto možnost už dříve naznačil a dnes svou absenci potvrdil po prohře s Rogerem Federerem ve finále turnaje v Dubaji. Daviscupový tým čeká v dubnu čtvrtfinále v Japonsku.
Profily hráčů
Tomáš Berdych (© daviscup.com)

"Čtvrtfinále už hrát nebudu. Ten čas chci využít pro sebe," uvedl Berdych novinářům na tiskové konferenci v Dubaji. Léta byl pro českou reprezentaci oporou, před měsícem v Ostravě rozhodl o vítězství v 1. kole nad Nizozemci. Body sbíral ve dvouhře i v deblu s Radkem Štěpánkem. Do Tokia už Tomáš Berdych na začátku dubna neodletí.

"Pomohl jsem k postupu z prvního kola a to je pro letošek všechno," řekl Berdych. "Když chcete prohánět nejlepší hráče a oni ten čas netráví s Davis Cupem, zjistíte, že vám chybí hodně týdnů, které stojí spoustu energie. Proto ty týdny využiju pro sebe," prohlásil.

Od své premiéry v Davis Cupu v roce 2003 vynechal Berdych jen dva české zápasy a měl lví podíl na loňském a předloňském zisku "salátové mísy". Z hráčů elitní desítky je přitom jediný, kdo soutěž hrál pravidelně a nesoustředil se jen na svou kariéru.

Absenci ve čtvrtfinále s Japonskem Berdych naznačil právě po zápase s Nizozemskem, do Davis Cupu se však chce vrátit. Zbytek týmu naposledy tvořili Štěpánek, Lukáš Rosol a Jiří Veselý.

ČTK

Komentáře

174
Přidat komentář
smazaný uživatel
Dobrý večer, já k tomu řeknu jen toto..Celý tento svět je pouze a jenom o penězích, tak se není čemu divit..Vy do práce taky přeci nechodíte jen pro potešení, ale hlavně pro peníze..Tomáš udělal pro český tenis dost a kdyby nebylo jeho, tak by náš tenis nebyl mezi elitou!!!! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
http://isport.blesk.cz/clanek/live-sport/196727/berdych-si-na-konci-sezony-zahraje-novou-soutez-za-singapur.html ... To bude zajímavá soutěž!
Reagovat
steve79
Jo bude, ale na jak dlouho? Budou se tam rozdělovat obrovský prachy a bojím se aby peníze nezničily tenis. Četl jsem, že Nadalovi nabídli jeden milion dolarů za jeden večer!!
Reagovat
Jan
Jestli to nebylo za tím Tomášovým rozhodnutím. Když vynechá Japonsko, to má logiku, ale semifinále DC, to si raději za velké prachy zahraje v tom Singapuru :) Tak kdo by po tom nešáhl, že, když je to tak levné :) Hrát bude tak jako tak a zisk úplně jinde.
Reagovat
tommr
bude to jen další z řady nesmyslnejch exhibicí s nulovou sportovní hodnotou, který se pořádají jen proto, aby si pár pořadatelů a tenisovejch hvězd namastilo kapsy ...
Je zajímavý že jako hlavní hvězda v tomhle cirkuse bude Nadal, kterej jinak neustále srdceryvně brečí jak je tenisová sezóna dlouhá a jak by bylo potřeba jí v zájmu zdraví hráčů zkrátit. Stačí ale trochu zacinkat měšcem a Nadal si hned sezónu o měsíc prodlouží ... :(
Reagovat
Karlicka
Tome děkuji a přeji Ti, abys vyhrál kterýkoli GS. Když vzpomenu, kolik pětiseťáků plus čtyřhry odehrál, jak se kvůli DS vyšťavil, tak smekám, že hrál tak dlouho. Drží rekord v nejdelší čtyřhře v DC (s Rosolem) atp. To byly zážitky, které zůstanou. Díky
Reagovat
relax1
Tome děkuji i kdyby jsi už nikdy DC za ČR nehrál !
Reagovat
VlS
Jak říkáš, je to jeho práce. Asi jí proto rozumí líp než já, ty a další. Když řekneš, je mi to líto, tak je to OK. Když mu tady někdo začne vyčítat, jak toho bude litovat a nevím co ještě, tak je to prostě nerespektování jeho rozhodnutí.
Když jsme u té manuální těžké práce - mám k ní na rozdíl od tvůrců důchodových zákonů hlubokou uctu. Každý člověk i mé generace už měl možnost se rozhodnout pro sport a profesionální sport. Každý člověk měl možnost si víc namáhat hlavu a studovat a nemuset dělat těžkou manuální práci. Jak si kdo ustele, tak si lehne, to pkatilo, platí a bude pkatit i v budoucích generacích.
Reagovat
Jan
Ne každý má hlavu na to, aby dělal intelektuální práci a naopak je zase třeba levý a neschopný dělat práci manuální. Takže ustlat si může pouze podle svých schopností, často má jedinou volbu a nevybere si. A kdyby všichni dělali jen intelektuální práci, tak se to tady zhroutí, protože ten manuál je třeba také. Dle mého je cena manuální práce podhodnocená, kdy mnozí z platu sotva přežijí. A přitom je potřebná.

Jinak Djokovič letos DC nehrál, asi mu to neublížilo, ale že by mu to pomohlo, vidět také není.
Reagovat
Jan
Jinak Toma to živí, takže to je jeho práce, ale označovat to za práci ve vlastním slova smyslu mi příliš nesedí ...
Reagovat
VlS
Na to udělat si z hlediska IQ maturitu má 99% lidí a na to udělat vysokou 95% lidí. Výmluvy, že ne každej na to má hlvu je jen omlouvání lenosti. A z lenosti následně bolí tělo.
Reagovat
Jan
Těch 95% vysokou, asi záleží jakou. Určitě ne fyziku nebo náročnou technickou školu. Možná tak práva v Plzni ...
Reagovat
VlS
Nehledej si výmluvy, no tak se ti nechtělo, no :-)
Reagovat
Fandina
95 procent lidí, že má na to udělat vysokou? tak to si nemyslím, ani 99 procent střední. Čísla hledat nechci, ale je to zkreslený názor. Ani tolik škol a kapacit není a hlavně, není pravdou, že každý má na to udělat si vysokou. Je hodně lidí, kteří jí nedodělali, protože na to prostě neměli hlavou, ne že by nechtěli. A to by potom opravdu znamenalo, že se dá udělat VŠ všude jako v Plzni na právech. A ještě, i když máš vysokou školu, tak to neznamená, že si vyděláš hodně peněz. To si může vydělat klidně i ten, kdo má jen základní vzdělání. Zase záleží na inteligenci toho jedince. Na jeho schopnostech jiných, než je naučit se, zapamatovat si velké množství informací a to potom zopakovat při zkoušení, jako třeba na právech, nebo jiných hlavně humanitních, netechnických školách.
Reagovat
Jan
A víš že chtělo ? :) Vím o čem mluvím. Vysokoškolská matematika a fyzika, chci vidět ty prodavačky a lidi od pásu, jak by to zvládali :) Nehledě na další technické předměty.
Reagovat
PetaM
Vzhledem k tomu, že studuji VŠ (prvním rokem) a minulý rok jsme se v jednom předmětu vzdělaností zabývali, tak ti tady napíšu úryvek z mých skript:

"Podle posledního sčítání lidu v roce 2011 se podíl vysokoškolsky vzdělaných osob na populaci 15+ zvýšil na 12,4 %, maturitu má třetina obyvatel straších 15 let."

Takže 90 a více % je celkem nesmysl ...
Reagovat
PetaM
Minulým rokem myslím minulý semestr, který mi končil v prosinci. Aby nedošlo k mýlce. :)
Reagovat
PetaM
Jo a mimochodem (už naposledy :D :D ) spousta lidí to na střední flákala, ale na výšku se dostala. Až tam se teprve ukázalo, kdo na to má a kdo ne. Ti, kteří byli skutečně leniví a nic v hlavě neměli, prostě z té školy odešli. Ale ti, co byli leniví, ale kdyby se začali učit, tak by měli lepší výsledky, tam zůstali a daří se jim :) Až vysoká skutečně prověří, jestli jsi chytrý lenoch, nebo prostě lenoch, který v hlavě má akorát sex a hry ... :D
Reagovat
Fandina
Já si myslím, že ta Tomášova práce je dost náročná. Já sice hraji a vždycky jsem hrála tenis jenom rekreačně, ale jen těch propocených triček a půchýřů na rukou od rakety a unavené tělo, to není žádná legrace. A to podle toho jak čtu nemluvím o těch hodinách co na kurtu tomu všemj předcházelo a v posilovnách, na hřištích. Takže je to podle mě hodně záhul pro člověka, takhle hrát a umět hrát. Žádná lehká práce to podle mě tedy není.
Reagovat
Jan
To není. Ale také si báječně vydělá. Mnohem víc než kdokoliv jiný, kdo dělá těžkou manuální práci s obdobnou dřinou.
Reagovat
VlS
ale ono proflákat střední je dost velkej problém, když chceš dál pokračovat, pak to prostě chybí a vím kolik to dá práce ty radostný proflákaný časy dohánět, ale když chceš, tak se to dohnat dá. Znám vysokoškoláky, kteří mají IQ houpacího koně a prostě jen měli vůli a pracovitost a udělali to. Znám dělníky, kteří nemají ani maturitu a jako koníčka se naučili teorii relativity a rozumí ji ( na rozdíl ode mě).
Absolvovat trénink k čemukoliv je přeďevším věc motivace a vůle, nějaký předpoklady nutný jsou, ale v podstatě ty objektivní (IQ pro studium, fyzický předpoklady pro sport) jsou téměř zanedbatelný, protože je má drtivá většina populace. Ty subjektivní, mít motivaci a vůli překonat obtíže a makat, to je jiný kafe. Pak jde ještě o příležitost. Děcka v Africe mají minimum příležitostí ke vzdělání a ani pro profi sport asi nic moc. Ale u nás se nedá vymlouvat na nedostatek příležitostí. A zaměňovat objektivní a subjektivní složku je chyba.
Reagovat
Fandina
Tak to samozřejmě, že si vydělá. A nejen on sám, ještě zaměstná další lidi, které tvoří jeho tým a samozřejmě, že když hodně umí, tak se dá vydělat i peníze do budoucna, když už nebude hrát. Ale jak je známo, do 100 místa na žebříčku to možné není. Tam zhruba pokryješ náklady spojené s cestováním a účastí na turnaji. Takže pro ty to zas žádný med být nemusí a teké se propotí, třeba stejně nebo víc než ten, kdo umí hrát tak, aby byl na těch úplně nejpřednějších místech.
Reagovat
PetaM
Problém je v tom, že až v dospělosti si lidé uvědomí, že v mládí udělali chybu. Kdyby se v mládí neflákali, tak by teď byli jinde. Ale puberťákům člověk nevysvětlí, jak je vzdělání důležité. Mladí mají úplně jiné priority, až v dospělosti jim to dojde, ale to už je příliš pozdě. Někteří se to sice ještě snaží dohnat nějakým dálkovým studiem a tak, ale už to prostě nejde tak, jako za mlada :) ...
Reagovat
Jan
Teorii relativity s tou matematikou co tam je ... Těmi tenzory a dalšími věcmi ... Jestli se naučili rozumět teorii relativity na základě povídání jak to je v populárních knížkách, ale pochopit ji přesně matematicky z daných rovnic, zvláště obecnou teorii relativity ... To by podle mě museli zvládnout vysokoškolskou matematiku nejméně a pak zase říkat, že nemají na vysokou školu ... Mám dojem, že i mezi vědci není zase mnoho těch, kteří dokonale chápou a rozumí teorii relativity. Jinak mně osobně přijde jako dokonalé grandiózní cvičení představivosti a geometrická čtyřrozměrná ekvilibristika, i když je mnohonásobně ověřená v praxi, pořád se mi to jako představa reality příliš nelíbí. Zejména obecná teorie relativity.
Reagovat
Fandina
Já myslím, že pozdě není nikdy a na nic. Je známo, že lidi třeba začnou se vzděláváním nebo i podnikáním i v pozdějším věku, ale souhlasím s tím, že v mládí si moc lidi problémy nepřipouští, protože všechno ještě mají před sebou.
Reagovat
Fandina
Jan ... teorie realitivity? Tak to je mi tak vzdálené, jako že budu někdy žít na Slunci ... úsměv
Reagovat
Fandina
Jan ... oprava relativity, samozřejmě.
Reagovat
VlS
Ale to těm, kteří něco prošvihli nedává právo bejt naštvaní na ty, kteří to neprošvihli .
Reagovat
Jan
Na slunci by ti bylo horko :) Tak jak říkáš, nikdy není pozdě :) Šup, nakoupíš si matematické knihy, naučíš se matematiku, pak si seženeš přesné znění teorií relativity - jsou 2: speciální a obecná, do důchodu máš co dělat :)
Reagovat
Fandina
Na slunci by mi bylo vedro, to určitě, ale na Slunci s velkým S bych nemohla být vůbec, asi bych shořela ne? Teorie relativity je téma, které neznám, nerozumím mu a je mi hodně cizí, proto ten příměr s planetou výše. A je toho tolik na učení, že nevím, co bych měla všechno stihnout. Takže když už tak asi teorii realativity ne ... úsměv
Reagovat
Jan
Jinak existují i složitější věci než teorie relativity. Teorie strun třeba, kde se používá mnohorozměrná matematika pro vyjádření kmitajících strun nebo "valounků" jeko nejmenších prvků hmoty, které kmitají v mnoha rozměrech a určují vlastnosti kvarků, protonů, elektronů, neutronů aj. elementárních částic, podle toho je náš vesmír 10 či 11ti rozměrný takže máchnutí rukou není jen v těch 3 rozměrech ... :) Tím pádem ani trajektorie tenisového míčku :) Nakolik je to pravda je otázka. Je to jenom teorie. Ale tak složitá, že na ni mnohdy neexistuje ani odpovídající matematika. Jedna z předních front současné fyziky, která má umožnit spojit dohromady protikladnou a neslučitelnou teorii relativity a kvantovou fyziku (která je také výbornou matematickou chuťovkou).
Reagovat
Jan
Slunce není planeta :) Pro mě slunce jako Slunce, vždy tam vidím tu naši hvězdu.
Reagovat
Fandina
Jan ... já to psala ve smyslu být fyzicky na Slunci, jako na Marsu nebo na Marsu, takže se omlouvám, jestli to z toho nevyplynulo dostatečně jasně. Prostě teorii relativity nerozumím vůbec ... úsměv
Reagovat
Fandina
S těmi teoriemi o tenisovém míčku mě dost zaujalo, jak teď vyhrála Eva Samková zlato, tak trenéři prý pro její postavení na prkně vypočítávaly podle fyzických zákonitostí vzhledem k aerodynamičnosti a co nejrychlejšímu možnému projetí trasy. Jak a kam se naklánět při jízdě atd..
Reagovat
Fandina
... trenéři vypočítávali ... oprava a nahoře na Marsu a na Měsíci ... úsměv
Reagovat
Stan_Borowitz
No to je celkem příjemné číst na sportovním portálu něco o TR, kvantové fyzice a dokonce teorii strun, co má dokonce hlavu a patu :-).

Jinak ale TR obecně vědci rozumí celkem dobře, na rozdíl od kvantové mechaniky. Té nerozumí nikdo (teď nemám na mysli zvládání matematického aparátu).
Reagovat
Stan_Borowitz
Těmi "valounky" myslíš brány (branes)?
Reagovat
ludolf
""Podle posledního sčítání lidu v roce 2011 se podíl vysokoškolsky vzdělaných osob na populaci 15+ zvýšil na 12,4 %, maturitu má třetina obyvatel straších 15 let."

Takže 90 a více % je celkem nesmysl ..."

To je ale zcestná úvaha, protože nepočítáš s tím, že dříve lidé dosahovali nižšího vzdělání, tj. máš třeba spoustu starších lidí bez maturity/VŠ. Nemluvě o tom, že v populaci 15-20 může mít ukončené VŠ vzdělání jen málokdo. Někde jsem četl, že v současnosti na různé typy vysokých škol nastupuje kolem 80 % populačního ročníku - ti všichni musí mít maturitu.
Reagovat
VlS
Jak jsem psal, teorii relativity nerozumím, takže nemůžu posoudit nakolik matematicky jí rozumí ten známej bez maturity, kterej se tím zabejvá asi 30 let.
Obecně - je otázka, jestli chceš vzdělání, nebo papír o vzdělání. Papír se dá sehnat i bez vzdělání a práce, vzděláni se bez práce a snahy získat nedá. Za vzdělání bez papíru ti nic nedá stát a oficiální instituce. V soukromým sektoru, kde je konkurence ti není k ničemu papír bez schopností, ale i tam je snažší se prosazovat, když k těm schopnostem ten papír máš.
Baťa žádný formální vzdělání neměl, to ale vůbec neznamená, že neměl vzdělání. Tomík Baťa už měl i to formální vzdělání.
Reagovat
Stan_Borowitz
To, kolik lidí bude mít VŠ a SŠ vzdělání závisí hlavně na společenské objednávce, protože je to společnost, kdo určuje kritéria. A ta se pohříchu neustále změkčují. Takže dnes už vlastně pro nikoho, kdo má zájem o skutečně vzdělaného zaměstnance, nemá "papír" o dosaženém VŠ vzdělání žádnou velkou vypovídací hodnotu.
Reagovat
Stan_Borowitz
On je ještě rozdíl mezi matematickým pochopením, tedy zvládáním matematického aparátu, jímž je teorie podložena, a pochopením po fyzikální stránce. Matematický aparát speciální teorie relativity je relativně velmi prostý, tam jde spíše o to, dokázat se vyrovnat s prapodivnými důsledky z hlediska "prostého rozumu", které z ní plynou. S trochou nadsázky se dá říci, že STR mohl objevit každý, kdo zvládl středoškolskou matematiku. Tam to od Einsteina chtělo hlavně otevřenou hlavu a odvahu jít na trh s "absurdními" důsledky, které plynou z relativně jednoduchých předpokladů na základě triviálních matematických operací...
Reagovat
Stan_Borowitz
Obecná teorie relativity je už jiné kafe, ale při pilném samostudiu může její matematický aparát také zvládnout každý, kdo udělal (poctivě) maturitu z matematiky. Jejímu fyzikálnímu porozumění hodně pomáhá její geometrický charakter, dá se poměrně snadno názorně ilustrovat.

Takže si myslím, že tvůj kamarád se může TR zabývat i jako laik na poměrně vysoké úrovni. Nevidím v tom nic nemožného.
Reagovat
Roger_Federer
venku je uplne nadherne...cist tohle v nedeli odpoledne je slusny narez..;)
Reagovat
Jan
Valounky jsem myslel to že struny jsou jednorozměrné vibrující vlákna či smyčky a pak je tady varianta, že nejde o jednorozměrné, ale vícerozměrné útvary tedy jako když srovnáš nit nebo kulatý kámen. Nejsem fyzik ani jsem to nestudoval, ale zajímá mě to, i když jsem se tomu už dlouho z časových důvodů nevěnoval.

Co se týče STR, jak se to vysvětluje v populárních knihách, pořád mi v tom vysvětlení něco "hapruje" :) Ale "prý" je to ověřené, takže co, že ? :) A v obecné TR, jak se opět v populárních knihách vysvětlují ty gravitační "jámy" ve tvaru propadliny, kterou udělá na bláně těžká koule, to mi přijde velmi zcestné, protože je to demonstrace na dvourozměrné ploše, zatímco taková "propadlina" v třírozměrném prostoru neřkuli ve čtyřrozměrném časoprostoru je významově úplně někde jinde. Takže takovému vysvětlení říkám, děkuji, nechci.

Asi je pravda, že dnes papír z VŠ nemá velkou váhu. Firmy chtějí např. v počítačové branži další certifikace atd. A maturita, to už je skoro povinnost. Takže by se to dalo pak přiblížit těm 99 %. I když možná maturita na učňáku a na gymplu bude trochu o něčem jiném.

Další věc je, že vzdělání dnes není z finančního hlediska pro každého, ne každému mohou rodiče platit studium na střední nebo vysoké škole. V tom vidím hloupost kapitalismu, protože některé výrazné talenty mohou propadnout bez povšimnutí. To samé se týká sportu. Tenis nebo hokej dnes nemůže dělat z finančních důvodů každý.
Reagovat
Jan
Fandino, fyzikální ne fyzické :) Fyzická je přitažlivost nebo práce. :)
Reagovat
Jan
S tou kvantovou fyzikou máš pravdu. Píše se to, že mají zvládnutou kuchařku výpočtů, o které vědí, že to funguje, ale nikdo tomu nerozumí jak a proč. :) Navíc tam jsou opravdu morbidní představy, kterým dala začátek Schrodingerova kočka, jako třeba zpětné působení v čase na velkou vzdálenost, aby ty efekty platily apod. A jak na svou rovnici Schrodinger přišel je také úchvatné a pro mě záhadné nehledě na pozadí vzniku, kdy tam byly nějaké jeho milenky, kterých měl plno atd.
Reagovat
Jan
Jinak běžné jevy kvantové mechaniky jako třeba že částice projde energetickým valem i když na to energeticky nemá nebo světoznámý štěrbinový pokus s elektrony či světlem beru jako "normální". Morbidní tam jsou pro mě některé další a pokročilejší věci :)
Reagovat
Fandina
Jasně, fyzikální, tak díky za opravu ... úsměv
Reagovat
Stan_Borowitz
Musíš to vždy brát jen jako modely, kterými se pokoušíme - s větším nebo menším úspěchem - popsat svět kolem nás. Není to ten svět samotný. Dobrých dvěstě let byla naprosto skvělým a postačujícím modelem newtonovská fyzika a nebýt dvou "drobných" problémů, které zbývalo dořešit - záření absolutně černého tělesa a rychlost světla ve vakuu - úplně bychom si s tím modelem vystačili. Na přelomu 20. století se díky tomu většina fyziků domnívala, že konec fyziky jako vědy je "na dohled"...

Co tím chci říct? Schrödingerova kočka je jen myšlenkový experiment ilustrující problematicku kolapsu vlnové funkce. To je přesně ta věc, které nikdo nerozumí a vedou se o ni neustálé debaty. Ač se to tak často mylně interpretuje, neříká, že kočka je v krabici současně živá i mrtvá. Kvantová fyzika i TR jsou jen modely sloužící k popisu světa, nikoli realita samotná. Velmi přesně fungující modely na naší urovni poznání, ale to byla newtonovská fyzika taky.

Se strunami je to ještě složitější. To je model, který na rozdíl od KM a TR nedokážeme experimentálně testovat (a ještě asi nějakou dobu to nebudeme umět), takže je to zatím jen grandiózní matematická konstrukce. Ale přísně metodologicky vzato má aktuálně stejnou praktickou hodnotu jako třeba řešení Fermatova problému...
Reagovat
Jan
Nejlepší na tom je, že bez kvantové mechaniky by nebyly žádné polovodiče ani počítače, ani mobily, digitální fotoaparáty, kamery, internet, nic. Ani tenisportal :) Pouze "celé" vodiče :)))
Reagovat
Stan_Borowitz
Čilo ono to nemusí být všechno až tak záhadné a nepochopitelné, jen se na to zatím neumíme správně podívat.

Je to něco jako epicykly ve staré geocentrické soustavě, které měly vysvětlit zdánlivý pohyb těles po obloze. S tím, jak se zpřesňovala měření (experiment), zvětšovaly se rozdíly mezi pozorovaným pohybem a předpokládaným pohybem podle teorie. Tak se přidávaly další a další epicykly, kterými se rozpory v údajích uváděly v soulad. nakonec to bylo neuvěřitelně složité a málokdo se v tom vyznal.

No a pak přišel Koperník a ten gordický uzel rozsekl. Příšel s novým modelem, který složité epicykly nepotřeboval, a najednou bylo všechno jasné.

Podobně tomu může být i s dnešními paradoxy kvantové mechaniky. Bohužel, teorie strun tím novým pohledem podle mne ještě není. Spíš mi tím přidáváním rozměrů "aby to vyšlo" připomíná ty epicykly...
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, bez předpovědní hodnoty, která vede k praktickým aplikacím, by ty modely měly pramalý smysl. Ostatně většinu těch věcí, o kterých píšeš, bychom neměli už bez Maxwellovy teoretické práce...
Reagovat
Jan
Ano, mysleli si na konci 19. století, že už nebude co bádat.
Říkáš modely, ale ty teorie se tváří, že popisují realitu ... Nakonec TR i kvantová mechanika jsou mnohokrát ověřené a díky ním fungují moderní technologie - GPS, polovodiče, atd.

Co se týče kvantové mechaniky, nejvíc mě dostal pokus, kdy jedna raketa odletí na jednu stranu galaxie se schrodingerovou kočkou a druhá na druhou stranu galaxie a v okamžiku, kdy tu krabici s kočkou otevřeš, aby došlo k tomu, zda je živá či mrtvá, muselo by dojít k okamžitému působení na dálku z druhé rakety, což je fyzikálně nemožné vzhledem k omezené rychlosti šíření signálu danou rychlostí světla (aspoň podle současných představ), takže vymysleli, že z druhé rakety ten signál letí do minulosti zpátky časem, aby dospěl k první raketě v přítomnosti v okamžiku otevření krabice, čímž bude učiněno zadost tomu, zda je či není jev pozorovaný z druhé rakety. Už si to přesně nepamatuji, bylo to nějak takhle, ale to zpětné působení v čase tam bylo. Tak to mě dostalo.

Feynmanova superpozice při jedné variantě vysvětlení štěrbinového pokusu s elektrony je také "úžasná", když bere v potaz jakékoliv i nemyslitelné dráhy elektronu do štěrbiny i třeba přes opačný konec galaxie :) Ale to je jen taková muška ve srovnání s tím zpětným působením v čase. :)

Co se týče teorie strun, ty rozměry jsou tak hluboko uvnitř částic, že by potřebovali urychlovač o rozměru galaxie či celého vesmíru (už si to nepamatuji jak přesně velký), aby se dostali tak hluboko do nitra hmoty. Ale zase se snaží najít nepřímé důkazy, které se dají experimentálně ověřit i dnešní technikou a nějaké indicie snad i mají :) Jinak jak fikaně "skryli" převažující rozměry, aby to nebylo v rozporu s pozorovanou realitou pomocí jejich svinutí do Calabiho-Yauových vícerozměrných tvarů - je to hezké, ale vidím v tom čistě lidský přístup "aby to vyšlo". O šílené vícerozměrné matematice a "reálné" představě nemluvě. Kdoví, třeba to tak je a třeba za 200 let se budou smát, čemu jsme věřili. Říkal to i Grygar.
Reagovat
Jan
S těmi epicykly máš pravdu. Dnes to vypadá podobně s tou teorií strun. Takže je to třeba jinak a přijde někdo jiný za 100, 200, 300 let a bude to najednou jednoduché. Nebo také ne. Proč by měla být příroda jednoduchá ? I Grygar říkal na jednu otázku, že je to dobrá víra fyziků, že fyzikální zákony jsou stejné v celém vesmíru např. Mně osobně se ani moc nelíbí představa zkrouceného prostoru vlivem gravitace, kdy každý i sebemenší objekt přidává svou trošku. Třeba i malíček na mé noze nebo vrabec poletující kolem. Ale třeba to tak je, resp. důsledky TR byly mnohokrát ověřeny a nikdy se nenašel pokus, který by to vyvracel. V podstatě, kde končí poznání, se už dostáváme do spárů filozofů a tam já jsem nerad :)
Reagovat
smazaný uživatel
ja znam jen Grygaruv Ebicykl.. ;-)
Reagovat
Jan
Vlastně to přidávání rozměrů vzniklo tak, že někoho napadlo přidat do rovnic OTR další rozměr a ejhle, najednou tam měl Maxwellovy rovnice. Což samo o sobě ukazuje na genialitu Einsteina. Takže přidali další a tím se snažili dospět k velkému sjednocení teorií. Načež vznikla teorie strun.
Reagovat
Jan
Ten znám taky :) Však on věděl, proč ho tak pojmenoval :))
Reagovat
smazaný uživatel
boze, to ja vim samozrejme taky.. :-) Velka omluva za zlehceni az znevazeni tak vazne debaty.. :-)
Reagovat
VlS
Tak ten neznám, jen přemejšlím, co se stane, pokud se nám podaří narušit gravitační konstantu a působením takto vzniklých nových vlivů se míčky v tenisu začnou pohybovat rychlostí světla.
Jak známo při dosažení rychlosti světla se z míčku stane hmotnej bod ( kontrakce délky) a zastaví se čas ( dilatace času). Kdo sakra bude dělat rozhodčího ve stojícím čase s neviditelným míčkem s obrovskou kinetickou energií, kterej když tě trefí, tak tě zabije, ale ve stojícím času to neva. A už si to radši ani nebudu představovat a hurá zpět pod jabloň za panem Izákem.
Reagovat
Stan_Borowitz
Nelokálnost kvantové fyziky projevující se například kvantovým entanglementem je jeden z "absurdních" závěrů KM, ale experimentálně ověřený. A tady se filozofii vyhnout nedá, stejně jako u některých důsledků TR pro náš vesmír a strukturu prostoročasu. Je to fascinující a dalo by se o tom debatovat hodiny a hodiny... jako původním vzděláním matematický fyzik samozřejmě obdivuji krásu konstrukcí jako jsou Calabi-Yauovy variety, ale zároveň si dobře uvědomuji zrádnost této krásy... je to trochu jako se ženami :-)
Reagovat
Jan
Spíš zvážení nevážné debaty :) S našimi znalostmi ta debata vážná být nemůže :) Ani vážená :)
Reagovat
Stan_Borowitz
Takový míč snad nevrátí ani Rafa na antuce... i když, kdoví
Reagovat
smazaný uživatel
ale vrati.. a s trajektorii, ktera ovsem bude vyzvou az pristim generacim... :-)
Reagovat
Jan
To ani nevím. Jak ověřili experimentálně nelokálnost kvantové mechaniky ?

S těmi filozofiemi je to ještě víc lidské "aby to vyšlo" a když to nemá reálný základ, nevěřím tomu. To už spíš uvěřím dobrým náboženským teoriím jako např. jóga, Védy, Upanišady apod. Tam to vypadá, že za tím něco může být. Nakonec ty staré civilizace v Indii - Harappa, Mohendžodáro byly v rozkvětu, když v Evropě nebylo skoro nic. A staří jógoví mistři a jejich meditace a cvičení ...

Třeba také otázky více současných vesmírů, cykličnosti velkých třesků apod... To všechno plave úplně na vodě, ne ?

Je otázka, jestli je lepší podlehnout zrádné kráse žen než Calabiho -Yauových variet. Já bych volil to první ... :) O Calabiho - Yauových varietách nevím skoro nic, ne že bych o ženách věděl o mnoho více :)
Reagovat
Stan_Borowitz
Nebo minulým, když se do toho pořádně opře a míček ještě trochu zrychlí :-)
Reagovat
smazaný uživatel
:-)))
Reagovat
Stan_Borowitz
Bellovy nerovnosti se testovaly v několika experimentech, poprvé se využívaly fotony s korelovanými polarizacemi vyzářené ve vybrané kaskádě za sebou při přechodech elektronů v obalu atomu vápníku. Výsledky měření vyloučily možnost skrytých parametrů ve smyslu EPR paradoxu. Později se dělaly přesnější experimenty pomocí laserů, optických vlákem a detekce jednotlivých fotonů, například v experimentu, který proběhl v roce 2008 v Ženevě, byla vzájemná vzdálenost dvojice fotonu v okamžiku měření 18 km a naměřený rozdíl v neprospěch ovlivnění signálem s rychlostí světla byl 53 mikrosekund.

Jinak ale tady beru radši ty ženský než variety :-)
Reagovat
Stan_Borowitz
..."taky", ne "tady"...
Reagovat
Jan
Ve Startreku vyřešili okamžité spojení v reálném čase přes stovky světelných let pomocí tzv. subprostoru. Třeba něco takového reálně existuje. Nebo je to podložené něčím, co neznáme. Ta nelokálnost přece odporuje všem ostatním poznatkům, ne ?
Reagovat
Stan_Borowitz
Určitě je to podložené něčím, co neznáme... podle mne je potřeba zásadním způsobem změnit náš pohled na prostor a čas (nebo podle TR prostoročas). V podstatě jej používáme dost podobně, jako v 19. století fyzikové éter, aniž bychom měli jasnou představu, co to vlastně je. Třeba nakonec prostoročas dopadne jako éter - někdo příjde s teorií, v níž nebude vůbec potřeba...
Reagovat
Jan
Já vidím prostoročas jako umělý výtvor. Einstein nebo ještě někdo před ním, teď nevím, Lorentz ?, to prostě dal dohromady a postavil čas na roveň prostorovým dimenzím. Nic víc za tím nevidím. Takže nic převratného ani žádný zázrak. Podle mých chabých znalostí. Nejsem fyzik.
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak jinak - prostoročas je jen technické spojení prostoru a času pro účely modelu vytvořeného TR, ale já mluvím o přímo o prostoru a času jako takových. Ty budeme muset začít vnímat jinak než dnes, kdy jsou základními stavebními kameny všech teorií. Třeba začít chápat vesmír jako velmi složitý Conwayův algoritmus, kde prostor a čas i hmota jsou jen emergentní vlastnosti. Ale to je jen takový můj víceméně laický nápad, seriozně se fyzikou nezabývám přes dvacet let, takže nějakou exaktní podobu bych tomu nedokázal vtělit. Ale myslím, že se někdo z vědců podobným směrem ubírá.
Reagovat
VlS
tedy od svých 16 let. Od 16 let zná především dřinu, unavu, cestování, omezené soukromí a třeba už má v hlavě jasno, že to do nekonečna ani nechce a ani to nejde.
Chybí mu zisk GS a chce ve zbývajících letech udělat všechno pro to, aby ho získal. Jestli on cítí, že DC mu bere síly a koncentraci na maximální možnou přípravu, tak jej ( asi ne s uplně lehkým srdcem) vypustí. Za to co on pro zisk DC dokonce 2x po sobě společně s Radkem udělal si zaslouží trochu respektu k jeho rozhodnutí.
Tome, přeju, aby ti ten GS vyšel.
Reagovat
Jan
Je to jeho práce. Někdo dělá v lomu nebo dole nebo na lince, je to také dřina a nemá ani stotisícinu jeho příjmů. Každý sport je dřina a bez ní nemůže být úspěšný. Ale chápu Tomovo rozhodnutí, na DC s Holandskem vypadal velmi strhaně. Pouze mě to mrzí, že tím náš DC tým jde do kytek.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to jeho práce - svým způsobem je Berdych OSVČ. A teď se prostě rozhodl, že odmítne jednu zakázku, protože toho na něj bylo moc. Je to jeho rozhodnutí, nic víc, nic míň.
Reagovat
VlS
Vidím to stejně
Reagovat
Jan
Pouze bych viděl rozdíl mezi "obyčejnou" zakázkou a zakázkou reprezentovat vlastní zemi.
Reagovat
smazaný uživatel
To už je pak o slovíčkaření. Podstatné je, že zrovna Berdych je ten poslední, komu by se dal vyčítat negativní vztah k reprezentaci. Ze sportovní stránky je to i o motivaci, dvakrát vyhrál DC a asi poznal, že podruhé už to nebyla taková sláva jako poprvé a momentálně je pro něj vidina dalšího případného titulu z DC méně přitažlivá než vidina několika týdnů navíc, které tím získá na vlastní přípravu a individuální kariéru. Těžko říct, jestli se mu někdy povede vyhrát GS turnaj, osobně tomu dávám tak 10%, ale pro něj je to teď cíl číslo 1, tak se o to pokusí.
Reagovat
Jan
Chápu to, ale rád bych ho viděl i v DC. Sobecké z mého pohledu. Tak ať pošle DC tým k šípku, co se dá dělat.
Reagovat
Jan
Až Tomáš v nějakém dalším turnaji následujícím po 1/4 finále DC prohraje s Federerem, jak to asi bude vysvětlovat ? že Federer hrál DC, zatímco on odpočíval ? :)
Reagovat
VlS
Až se to stane, tak asi řekne, že vyhrál lepší hráč a bude to pravda. Nemyslím, že by měl povinnost někomu běco vysvětlovat.
Reagovat
a.magerova
Berte to z té lepší stránky, aspoň naši dají šanci vyhrát DC někomu kdo ho ještě nemá ve sbírce ;-)
Reagovat
VlS
A nebo jinej našim klukům vyniknout :-). Jábych začal stavět novej tým, kterej bude sklízet za 3, za 5 let.
Reagovat
Jan
Kdyby bylo z čeho stavět ... Nový DC tým bude sklízet tak Euroafrickou zónu, v lepším případě 2. světovou skupinu ...
Reagovat
Fandina
Tomáš to vlastně avizoval už po loňském DC, že bude hrát aby ČR nespadla ze světové skupiny a to se pro letošní rok stalo. A sám neřekl, že už nebude nikdy hrát. Pokud kluci letos už nevyhrají, tak zase může příští rok pomoci a nastoupit v tom prvním lose pro udržení ve světové skupině.
Reagovat
Jan
Ale je to takové smutné. S Tomem mají potenciál na celkové vítězství, i když už Radek uvadá, Tom je stále schopný to utáhnout sám. Což byl i případ Holandska, protože i ve 4hře to byla hlavně Tomova zásluha. A on jen pomůže aby se udrželi ve světové skupině a pak už se na to vykašle, přijde mi to skoro jako onanie s prominutím.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že to je skvělé rozhodnutí, ačkoli mě mrzí, že tím padá šance na případný unikátní hattrick. Ale Tom si v DC odvedl svou, a mimochodem skvělou, práci a má nejvyšší čas se zaměřit na sebe. Přecijen, co si budem povídat, už taky není nejmladší ;) Věřím, že čas ušetřený přípravami na jednotlivá kola DC, maximálně využije a výborně rozjetý rok dokončí ještě lepší formě...... Tome pojď pojď pojď! Držím všechny pěsti! A gaučoví sportovci ať si říkají co chtějí :D
Reagovat
makro99
Vždycky mě mrzí, když někdo přestává reprezentovat, ale teď už sem pár týdnů cítil, že to Tomáš letos prostě musí udělat.. asi ten GS nevyhraje, možná ani do TOP4 nepůjde, ale kdyby tenhle krok neudělal, tak to v něm bude navždycky hlodat, jestli právě tohle nebyl ten faktor, kterej ho dělil od té nejužší špičky.
Takže Tomáši, dobrý rozhodnutí!
Reagovat
Padme
To 4. místo je naprosto reálné. Murray se rozehrává, s DelPo to ohledně zdravotního stavu nevypadá valně. Roger a Wawrinka jsou teď velká neznámá. Na Ferrera Berdych s touto formou bez pochyby má. Nadal bude nejspíš pořád neporazitelný a Djokovič se určitě zase namotivuje.
Reagovat
Padme
hrál skvěle, ale chápu jeho zklamání. O DC se vědělo dopředu a respektuji to. Souhlasím s názorem, že to Jirkovi Veselému může velice pomoct v kariéře, jednou ten tým bude táhnout třeba on :)
Reagovat
Sonja
Gratulace Cibuli k titulu!:-)
A Grigorovi též.
Reagovat
Bob
Griiigor! :)
Reagovat
smazaný uživatel
To je takovej kretén,jako jo jeho rozhodnutí, ale hrát DC je velká čest a jestli si myslí že mu to nějak pomůže tak je pěkně blbej, proste nafoukanej trouba
Reagovat
smazaný uživatel
On je tak strašně "nafoukanej", že za dva roky vyhrál dvě mísy. Kdo reprezentoval víc než on?
A samozřejmě...ty to víš zcela jistě líp než Berdych co mu pomůže a co ne. Pošli mu tel. číslo, ať ti může zavolat co má dělat, on to neví. Kdyby tě měl má aspoň pět GS.
Klasické dementní kecy někoho z gauče, co o tom ví absolutní ho-vno a jenom blbě kecá a kritzuje.
Reagovat
VlS
Tak proč tam nehraješ?
Reagovat
s7RanG
Že zrovna někdo kdo má v nicku CR7Jonaldo může na někoho vyslovit slovo nafoukanec :D
Reagovat
Frick
Na to čtvrtfinále mi to smysl dává, na případné semifinále už ne. To se už bude hrát po všech 4 grandslamech a do TM bude ještě daleko. A skutečně, ten Bankog není snad není snad tak úžasnej turnaj.
Reagovat
smazaný uživatel
opakovat si zde samozrejme muzete, co chcete a kolikrat chcete, ale hrat by mel, tusim, Berda, ne vy.. :-) Souhlasim s Vlkem a dalsimi zde, jde predevsim o osobni soustredeni se a zamereni sil (psychickych i fyzickych) jednim smerem. Jsem presvedcena, ze kluci sami byli prekvapeni, jak je obhajeni misy vystavilo a pritom uz nemelo ten emocionalni naboj jako jeji (a jejich generacni) znovudobyti. Tenis je individualni sport a gejzir kolektivni radosti je sice krasny a silny, ale staci ho prozit jednou. Je to urcite velka vyzva, jiste - viz Fedex, ale musite mit tym - viz Fedex. Stepec odchazi, uz to neni on, muze mu kdykoliv zalaborovat zdravi a tlak na Tomase se pak jen zvysi a ja mu velmi rozumim, ze to uz nechce podstoupit. Predstavy, ze tenista hraje proto, aby vyhral DC a nemuze cely zivot vecer klidne usnout, protoze ho jeste nevyhral, jsou fakt usmevne. A jeste - je uplne jedno, kdy a jak a na kterem turnaji Berda pripadne vypadne, verte, ze kvuli sve usle slave v DC si drbat pak hlavu rozhodne nebude, on na to timhle zpusobem totiz ani nepomysli... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
ak by ste sa nejakym zazrakom dostali do finale,tak by mozno zmenil nazor
Reagovat
tommr
tím, že vypouští DC příjde o možnost získat hattrick, kterým by vešel do tenisovejch dějin jako DC legenda a žádnou protihodnotu ve formě GS titulů tím nezíská ... :(
Nebo si vážně myslí, že dneska s Federerem prohrál kvůli tomu, že hraje DC a že když ho vypustí tak se něco na jeho hře změní k lepšímu? Vypuštěním DC se určitě nenaučí líp podávat ani líp zvládat klíčový okamžiky důležitejch zápasů ... :(
Reagovat
Jan
Taky si to myslím. Možná toho bude jednou litovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Presne tak!!!! Skvele a pravdive napsany...
Asi si mysli, ze kdyz skonci s DC, tak bude vyhravat jeden turnaj za druhym... :-)))
No, az vypadne na jare na FO, tak muze pro zmenu tvrdit, ze nebyl dostatecne rozehranej diky absenci v DC. :-D
Ani bych se uz nedivil...
Reagovat
smazaný uživatel
I kdyby jste si to nevim jak, jako fandove pekne malovali, tak pochopitelne, i kdyby to vyhral 5x za sebou DC, tak mu to zadnou tzv. vasi vymeslenou protihodnotu vubec neprinese. Salatova misa je proste tymova soutez a jen tezko se to s GS srovnava... z hlediska pohledu toho hrace... pochopitelne.... a ne z pohledu fandu z kresla, kteri pocitaji stats a kreuji si to podle nevim ceho...

Dale si myslim, ze ho trosku mentalne podcenujete jako hrace... ono to vypada, jako sami byste pinkali na kurtech jak divi, chlapi;) Jenze spis mi to prijde naopak...spis mi to pripada, ze sedite z bicem a honite psy, jen aby behali, jak vy si to vysnite a pisknete si....to se na mne teda nezlobte;)

Spis mu to da nejaky refresh, a zkusi se vic soustredit na GS, predpokladam, ze behem 2 let... Proti Holandanum uz vypadal strasne strhane, teda...

Nebo jak si to z toho kresla predstavujete, ze jako bude porad hrat na takove urovni? Do nekonecna? To snad nemyslite ani vazne...Berete to, jako by to nebyla zadna zatez...to snad ne...

Chybu urcite neudelal, nemuze se honit za vsim. Obcas se musi ten hrac proste rozhodnout. A ja ho obdivuji, ze to chce zkusit, tezke rozhodnuti, ale za zkousku to stoji...
...pokud se mu to nepovede, aspon si to nebude nikdy vycitat, ze to aspon nezkusil...Pochopitelne mu to da konfort se soustredit na jednu vec, a vic sil!!!

Nedelejte z neho pitomce, ktery si mysli, ze se nauci vic podavat, nebo potrebuje nejake pseudo vymluvy....na to jsou myslim jini experti v CR vyprave....

Krom toho rekl, ze se vrati... a to je myslim pozitivni z jeho strany...Spis by jste mu meli pekne podekovat a poprat at ten jeden GS urve... a ne myslet jen na sebe...
Reagovat
VlS
No, zkusil jsem si sednout a honit bičem psy, a zjistil jsem, že to nejde. Jednak bičem vsedě nalískaš leda sobě, jednak psi popoběhnou a mají z toho jak ae snažíš prasečí radost. No nic, nikdy bych na psa bič nevzal, já jen dobrý slovo a pamlsek a když je potřeba, tak kousnout do čumáku, ale k tenisu - nevím jak kdo, ale když ho nesledovat přímo z kurtu ( což je nepochybně nejepší zážitek bez ohledu na výsledek) , tak ve vířivce s nějakým dobrým pitím, z toho plynoucí jistou blahosklonností a nadhledem.
Do prxxx Tome, Měl jsi se na ten DC vyxxxx už dávno.
Reagovat
smazaný uživatel
Jeeee, ja ale nejsem jeho fanousek!! Spis uz si z tech jeho reci delam srandu. :-)
Kdyby misto sil treba napsal, ze se chce radeji od schopnejsich hracu ucit kreativnejsi a houzevnatejsi hre, tak bych to pochopil spis...
Reagovat
smazaný uživatel
jeeee, a cetl jsi nekdy ty kilometrove vypovedi Nadala a Djokera, jestli letos DC, ano nebo ne, pripadne, ktere kolo...? Predpokladam, ze ne...
....nebot nemuzu nejak prijit na to, co je na te jeho vypovedi tak komicke....a to jeho nektere komicke znam....

....jestli ty si ho nepletes s Petrou, ta, to jo...ta ma talent bavit;)
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, uznavam, daji se nektere veci zkratit i do jedne vety;))) a bez absurdnich psu;)

Vis co, ale to davno bych asi zamenil za minuly rok...ale to je jedno. Je to proste jeho rozhodnuti;)
Reagovat
VlS
Ahoj, to není rejpání, jen jsem ve vlastní zpupnosti nechtěl jednoduše napsat, že s tebou souhlasím. A moc se mi zalíbila myšlenka, jak se někdo rozvaluje v ušáku u bedny a bičem zkouší honit psy. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Moc hezky napsano. Take s Tomem naprosto souhlasim a respektuju jeho rozhodnuti. Uprime mozna uz jsem jako ti hraci :-D Ten druhy DC titul jsem si zdaleka neuzil jako ten prvni. Pro me vrchol minule sezony byl zapas Tomas s Djokerem a ne posledni zapas, ktery vyhral Stepec.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja to nebral ani jako rejpani;)))

A ti psi....spis ta pozdni hodina, nebo take vcasna... ted nevim jak na to koukat...mne nejak polozila...a prvni co mne prislo do hlavy jsem proste napsal...

.....ale tech chyb, potom, co jsem tam videl, ani jsem to uz nemel silu opravovat a jen doufal, ze to cestinari ve zdravi preziji...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak, ono je to proste jeho rozhodnuti. Nakonec kazdy z nas se denne rozhoduje, at je to cokoliv, v tisice vecech... a jakkoliv se rozhodneme, vzdy je nekdo nebo neco, co tzv. ostrouha..., nemuzeme byt vsude a stale pro vsechny...nevim, pro mne celkem i prirozene....

A uprimne byl jsem prekvapeny i Navratilem v 1.kole, ktery proste otevrene rekl, ze vypada dost strhane...a ma o nej obavu... Myslim, ze si uvedomil, ze ten hrac jel pro DC opravdu uz dlouho s velkou odpovednosti za tym ((( podle mne tenhle faktor, hodne velky, se dost tady opomiji))))
... Dal mu tim moznost opravdu odejit dustojne i v klidu. Myslim, ze bez toho by to bylo mnohem tezsi...a nejde jen o plkaci fandy...
...ale o tu odpovednost za tym...to se tezko vzdy lame...
A dale bych rekl, ze je fajn, ze to nedala jak nekteri v jinych tymech, - nebudu jmenovat - ze jen jedno kolo, nebo SF atd, atd porad nejake plky dokola... to se proste tymu nedela...bud a nebo....
...Rekl bych, opravdu se z neho stal dobry tymovy hrac...

At mu to vyjde nebo ne... fajn, ze se odvazil, a udelal to fakt na urovni, s tim, ze mu Navratil pomohl, a i kdyz Navratila fakt nemusim, tak za tohle urcite palec nahoru..., bez jeho pomoci by to mel mnohem tezsi...;)
Reagovat
smazaný uživatel
A to jeste tedkon ty plkajici fandove budou v celku v pohode ale pockej jak CR nepostoupi pres Japonsko. To se tady na Toma nastartuje tornado. Snad ale nebudou i takaci, kteri budou za toto rozhodnuti kritizovat Toma i v mediich... To uz by me vazne odrovnalo, jak cesky narod (jedinec) umi myslet pouze na sebe.
Reagovat
tommr
jj Tomáš se chce soustředit jenom na GS a proto se rozhod, že vypustí DC a po sezóně si přidá ještě měsíc navíc v Asii s nějakým tenisovým cirkusem. To je přece naprosto logický ... :)
Kdyby si místo těch pseudoargumentů, kterejma to jeho rozhodnutí tak sáhodlouze obhajuješ na rovinu řek, že dal přednost prachům před sportovníma úspěchama tak bychom se asi shodli, že je to jeho výsadní právo a že už si svoje za reprezentaci odpracoval. Po sportovní stránce mu to ale víc uškodí než prospěje a to mě osobně velice mrzí ... :(
Reagovat
smazaný uživatel
Ale on dal prednost sportovnim uspechum ale ve sve vlastni kariere. V reprezentacni kariere uz vyhral to co sposuta dalsich jeste nema. Ti to ale naopak maji ve sve vlastni kariere. Ta nova exhibice je jen v podstate jednosetova, pro kazdyho ucastnika v zapase, takze to prilis sil nevezme a navic je narozdil od DC az po konci sezony...

To ze spousta z vas toto rozhodnuti nechapete jeste neznamena, ze je spatne. Ja naopak to jeho rozhodnuti chapu a plne ho podporuju...
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych nestačí na najlepších, lebo trávi týždne s DC..Zvláštna dedukcia :)
Reagovat
VlS
Asi to není dedukce, ale zkušenost. Jestli říká, že ho každý kolo stojí dva týdny, tj 8 týdnů ročně, tedy 2 měsíce, tak to je sakra hodně. Proč tvůj kůň Rafa na mísu dlabe? Že by nechtěl rekordy v počtu salátovek, protože se mu ta miska nelíbí?
Reagovat
smazaný uživatel
Boze Nadal!!! Se mu nedivim, ze hrabe jen sam pro sebe, kdyz je nejlepsi a muze si chodit skoro porad co turnaj pro trofej!!! :-D
Ale Berdych???? :-))))
Reagovat
smazaný uživatel
takze mi nejak vyzniva, ze Berda ma hrabat pro tebe..
Reagovat
smazaný uživatel
Samozrejme má na to právo, sily ušetrí, to je pravda. Akurát neviem, či sa to v konečnom dôsledku podpíše pod lepšie výsledky..
Reagovat
smazaný uživatel
Ikdyby se to pod lepsi vysledky nepodepsalo, tak to ale neznamena, ze to nema cenu aspon vyzkouset. Navic uz dlouho ma Tomas dobre vysledky. Nikdo tu nerika, ze diky tomu bude nejlepsi hrac na svete a ze mu to zaruci GS vitezstvi atd.. V tom volnu ale hlavne muze pracovat na sobe a vice si odpocinout. Je rozdil se v tydnu pripravovat na dva urcite hrace pri DC a nebo pracovat na vecich, ktere si trener mysli, ze by se mely zlepsit.
Reagovat
smazaný uživatel
Upřímně? Nic lepšího udělat nemohl. I když mě samozřejmě jako fanouška mrzí, že letos ten DC skončí (pravděpodobně) ČF účastí, tak naprosto souhlasím s jeho rozhodnutím. Má formu, má výsledky. Jeho letošní vstup do sezóny je úžasný. Byl by blbej, kdyby to dával všanc kvůli DC.
Reagovat
tommr
já si myslím pravej opak. Je to neuvážený rozhodnutí, který ho ještě bude hodně mrzet. Letos byla díky vypadnutí Srbska a Španělska šance na třetí titul opravdu velká a Tomáš to pohřbil. A nezíská tím vůbec nic ... :(
Reagovat
Sonja
Šance na titul je naopak letos mizivá, pokud Švýcarsko udrží sestavu.
Reagovat
tommr
Švýcary můžeme potkat až ve finále a do tý doby se může spousta věcí změnit: Švýcaři se tam nemusí vůbec dostat, Federer si tu účast může zase rozmyslet nebo Wawrinka zase může ztratit formu. Házet proto předem flintu do žita je zbytečný ... :)
Reagovat
Mr.Pink
Souhlas, tommr na Svycarsko asi zapomnel :)
Reagovat
Jan
Souhlasím s tommrem. Švýcarsko až ve finále a do té doby se spousta věcí může změnit. Ono i ta Francie v případném SF by nebyla jednoduchá, takže i tak s tou 3. obhajobou by to bylo kdovíjak. Jsem zvědavý, když Tomáš zjistí, že si vůbec nepomohl, jestli se do DC vrátí.
Reagovat
Sonja
Federer si nic nerozmyslí. Nikdy už takovou šanci na mísu mít nebude, využije ji určitě na 100%. A Wawrinka, i kdyby byl z formy, je pořád nejlepší týmová dvojka.
Ale to je fuk, nemyslím si, že by Tomáš nehrál proto, že by "předem házel flintu do žita", prostě jen začal víc myslet na sebe a individuální soutěž. Možná bych se spíš ptala, proč tak neučinil už dřív...
Reagovat
tommr
Federer je chytrej a pokud to Tomáš zabalí tak samozřejmě hrát bude, protože bez Srbska, Španělska a ČR si pro tu mísu můžou Švýcaři jít klidně už ted. Něco jinýho by ale bylo kdyby měli Švýcaři hrát proti ČR v plný síle a ještě k tomu u nás doma. Pak by možná na tu účast tak žhavej nebyl ... :)
Reagovat
Sonja
Jak myslíš, podle mě není důvod, aby se Švýcarsko v sestavě Federer & Wawrinka bálo ČR v plný síle.
Reagovat
Mr.Pink
Nerozumim, Fedberg by se bal CR? To myslis vazne? Svycarsko by bylo ve finale jasnym favoritem :)
Reagovat
smazaný uživatel
to jako myslite vazne, zeby CR vpoho pres Francii prosla??? (((neplati pro Jana;D) i s Berdychem??? Si delate srandu...fakt...

Si to obcas opravdu malujete jak vzdusne zamky, se mne tak nejak zda...

Sonja: Ano, je to otazka, proc to nezkusil driv...ale ja si myslim, ze mu k rozhodnuti pomohlo 1.kolo letos. Podle mne zacina citit, ze tenhle zaprah uz nemusi dat....
....nechal to na posledni chvili...ale rozhodl se...tak treba mu to vyjde...
Reagovat
tommr
tak za prvé ještě není jistý, že bychom v semifinále museli hrát zrovna s Francii. Mě vyčítáš podcenění Francie a sám přitom podcenuješ Němce ... :)
A i kdybychom na tu Francii nakonec narazili tak proč bychom je nemohli vyřadit? S Berdychem bychom byli určitě favoriti my, protože Tomáš je schopen porazit v singlu kterýhokoli Francouze (jak to ted demonstroval v Dubaji proti Tsongovi) a náš debl je v DC skoro neporazitelnej ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Aby se pak Berdych nedivil, že se to bez něj taky neposere.. :-)
A věřím, že ten čas určitě využije pro sebe a nabrání sil.. :-D
Reagovat
Gulbis
Když už jednou řekne že letos hrát nebude, tak by to měl dodržet. Snad nedopadne jako Dominik Gášek
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to sem zvědavej co tam Rosol se Štěpánkem uhrajou :D Alespon bod by mohli. Jako 4. bych vzal Bóďu Ulihracha
Reagovat
kada.tom
Naprosto pochopitelné rozhodnutí, dle formy a výsledků by mohla být tahle sezóna jeho nejlepší v životě a to za pár měsíců bez DC určitě stojí. Věřím, že DC bere hodně energie - navíc z Ameriky jet na týden do Japonska a pak zpátky do Evropy na antuku by byl holej nesmysl, takže já tohle jeho rozhodnutí jenom kvituju :-)
Reagovat
tommr
myslím si, že je úplně jedno jestli by se do Evropy vracel přímo z USA nebo přes Japonsko. A Tomášovy lonský žalostný výsledky v Monte Carlu a v Barceloně jasně ukázaly, že vynechání DC lepší výsledky nepřináší ... :)
Reagovat
gigin
Všichni na to dlabou... A to je v pořádku. Některé termímy DC jsou absolutně debi*ní. Jenom Rožérek to obráží hlava nehlava.... Švajc nade vše!
Reagovat
Fandina
Obráží? Nedávno mu tu bylo vytýkáno, že nic neobráží. Jinak když Roger obrážel letos, tak Berďa také, takže jsou na tom stejně.
Reagovat
Roger_Federer
zales aj tim svojim mimo Srbem..; )
Reagovat
smazaný uživatel
A ty máš zase debi*ní kecy.
No jo, někdo se pořád neumí zmířit s prohrou...
Reagovat
smazaný uživatel
...Nebo spíš s výhrou?
Reagovat
Sonja
Nebo smíš Smířit?
Nechte gigina bejt, na toho smím nadávat jen já.
:-(:-D
Reagovat
gigin
Ok, debi*ní kecy. Takže: Máš snad pocit, že Berďa nedělá dobře, že se na to vykvákne? Dál: Nepřijdou ti některé termíny utkání DC debi*ní? A nejezdí teď Federer na každé DC utkání? Byl v Srbsku, teď to bude valit i proti Kazachom? A nevím, co máš na mysli s tou prohrou nebo výhrou..
Reagovat
gigin
:))) Přesně tak!! Máš na to výhradní zastoupení ;))
Reagovat
Sonja
*spíš
Ho opravuju a sama udělám chybu.
Reagovat
Fandina
Sonja, gigin ... přesně tak. Milujte se a množte se, nejlepší je láska ... úsměv
Reagovat
Sonja
Já budu nadávat a gigin ať se klidně množí. Láska neláska.
Reagovat
Fandina
Láska je nejlepší ... úsměv
Reagovat
Bob
Gigine, musíš se s tím Zmířit chápeš? :-D Zmiř se už kurňa :D
Reagovat
smazaný uživatel
K těm termínům jsem se už v minulosti vyjádřil. Jasně jsem napsal, že ty termíny jsou někdy opravdu nešťastné, obzvlášť ten, kdy se hraje semifinále DC bezprostředně po skončení US Open.

Dále... To, jestli se Tomáš na DC vykvákne, nebo ne, je čistě jeho problém. Nejsem sice přesvědčen o tom, že by mu ty 3 vynechané zápasy během 2 dnů pomohly podle jeho slov "prohánět nejlepší hráče" (navíc v termínu, kdy se v nejbližší době nehraje žádný prestižní turnaj, na který by měl pošetřit síly), ale jak říkám, je to čistě jeho věc, má na odřeknutí účasti absolutní právo a já to respektuju.

Ano, Federer v Srbsku byl. A soudě podle jeho výpovědi se Roger už rozhodl: Letos DC hrát bude. Nejspíš to bude valit i proti Kazachom. Takže proč to jedovaté pohrdání?

Co mám na mysli výhrou nebo prohrou? Přece turnaj v Dubaji. Kdyby ho vyhrál tvůj oblíbenec a ne hráč, kterého z duše nenávidíš, tak by sis (MOŽNÁ) tyhle řeči na adresu Rogera odpustil.

A možná taky ne.
Reagovat
smazaný uživatel
Ajéje. Blb se už naučil pravopis, takže už může vylézt ze své díry a machrovat :-D
Milééé :-)
Reagovat
Bob
:D :D :D zmiř :D
Reagovat
smazaný uživatel
Strááááášně vtipné, hahahahaha
Looooooooooooooser :-PPP
Reagovat
Bob
Hele mě to vtipné přijde :D :D :D Takže sorry :D
Reagovat
gigin
Jaké jedovaté poznámky?? Reprezentuje příkladně? Reprezentuje! Při jeho věku, klobouk dolů.. Ale já chápu, že chce získat DC, který nemá. Stan má fazónku, tak vycítil šanci. A navíc přece nemůže zůstat v jeho stínu. Staník win AO a ještě by táhl sám káru DC? To už by bylo moc..
Nevím proč sem taháš Dubaj, ta s tímhle článkem, tématem a už vůbec s našim vláknem nemá nic společného.
Reagovat
Roger_Federer
ty valachu ironicky ;)..Rogerek nemuze za to ze Vam klekl pres prsty Djokacka..a vyhral turnaj..
Reagovat
Bob
Co to je za kravinu? Takže za to můžou erupce na slunci?
Reagovat
Roger_Federer
to je samozdrejme ironie....a rypnuti...do gigina
Reagovat
gigin
Roger vyhrál Dubaj zaslouženě, hrál velmi dobře. Nevidím důvod mu to nepřát. Nadruhou stranu, ano, obavy o Djokárnu tu jsou...
Reagovat
smazaný uživatel
Já zas nechápu, proč jsi do svého prvního příspěvku tohoto vlákna zatáhl Rožírka...
Co s tímhle článkem má Roger společné?
Reagovat
a.magerova
No vysvětlení je jednoduché: gigin si musí každý den aspoň jednou kopnout do Rogera jinak by měl noční můry, je to smutné, ale je to tak :-/
Reagovat
gigin
Hirschna: Co by.. Bavíme se od DC, ne? Berdych DC nebude hrát, RF ano. Udal jsem ho jako příklad. Zase nebuď vztahovačný a nehroť to.

a.magerova: :DDD to určitě ne...
Reagovat
a.magerova
No né že bys přímo lhal, ale pravdu taky neříkáš :-P
Reagovat
Fandina
Doufala jsem, že k tomu nedojde, ale je faktem, že mě jako fanouškovi už bylo uděláno hodně radosti, takže díky Berďo za reprezentaci a kdyby náhodou, jen náhodou bylo potřeba, tak moc bych si přála, kdyby si zase reprezentoval. Jinak dneska finále bylo super, ale Roger byl lepší. Ale jinak gratulka a držím palce dál. Berďo ... pojď pojď pojď
Reagovat
Frick
Ale pokud postoupíme do semi, tak bych mu už núčast asi vyčetl. Pokud by se Tomovi nepovedlo USO, tak by taky nemusel hrát skoro měsíc.
Reagovat
smazaný uživatel
Si myslim, že Tomáš se vyjádřil jenom k tomu čtvrtfinále v Japonsku, to se určitě rozhodnul správně.
Případný semifinále ale podle mě nevyloučil a asi by nechyběl, ať už to bude ve Francii nebo v Německu. To je ale ještě za dlouho
Reagovat
Sonja
"Pomohl jsem k postupu z prvního kola a to je pro letošek všechno," řekl Berdych."
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, tak je to prezentováno, ale to neznamená, že to musí být pravda a že to tak skutečně myslel.
Rozhodující bude co řekne třeba někdy v srpnu a jak se mu bude dařit
Reagovat
smazaný uživatel
Lukáš Nadalobijec Osol, po plastice víček předvádí famózní výkony hodné jedničky českého týmu, nemáme se čeho bát.
Reagovat
Roger_Federer
Asijska liga je prednejdi..?
Reagovat
PetaM
Je to tvé rozhodnutí Tome :) A máš na něj plné právo a celkem s ním i souhlasím :D Jasně, že bych tě chtěl vidět hrát DC, ale radši tě uvidím s nějakým titulem, než o pár víkendů navíc :D Ale stejně si myslím, že jestli se naši hoši dostanou do finále, tak bys ho hrál :P A né, že ne :D :D
Reagovat
Jan
Bez Toma ani semifinále.
Reagovat
Denis92
Skodaa..ale da sa to chapat a Berdych ma na to plne pravo po rokoch.. tak to finale Cesko - Svajciarsko je viac ako ohrozene :/
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist