Loňský šampion Federer ve třech setech zastavil rozjetého Medveděva

10. 10. 2018, 16:09
Aktuality 41
ATP ŠANGHAJ - Roger Federer v roli obhájce titulu úvodní zápas na Masters v Šanghaji s problémy zvládl. Dvojnásobný šampion ve třech setech udolal osm zápasů neporaženého Daniila Medveděva a postoupil do osmifinále. V něm narazí na Roberta Bautistu.
Profily hráčů
Roger Federer

Roger Federer v posledních měsících sbíral spíše zklamání než úspěchy. V Halle prohrál finále, ve Wimbledonu nevyužil mečbol ve čtvrtfinále proti Andersonovi, ve finále v Cincinnati nestačil na Djokoviče a na US Open se po porážce s Millmanem loučil překvapivě už v osmifinále.

V tomto týdnu čeká majitele 20 grandslamových trofejí velmi těžký úkol. Na právě probíhajícím Masters v Šanghaji obhajuje loňský triumf. A hned na úvod měl švýcarský tenista plné ruce práce. S osm zápasů neporaženým Daniilem Medveděvem, který v neděli v Tokiu získal třetí letošní titul, musel do tří sad a zvítězil až po téměř dvouhodinovém boji 6-4 4-6 6-4.

Federer začal rychlým brejkem, o který však ve čtvrté hře přišel. Na returnu znovu úspěšně zaútočil za stavu 4-4 a úvodní dějství poté bez potíží dopodával. Ve druhé sadě si ale švýcarský favorit vybral nejméně vhodnou dobu na ztrátu servisu. V desátém gamu chybou Medveděvovi nabídl setbol a ten šanci po forhendovém vítězném míči proměnil. Rozhodující dějství se rovněž lámalo až v samotné koncovce. Federer v deváté hře získal klíčový brejk a utkání zakončil jubilejním 10. esem.

"Až ve třetím setu jsem konečně přišel na to, s jakou agresivitou a taktikou mám zápas vést. Vyzkoušel jsem všechno a nakonec jsem našel řešení, za což jsem rád," komentoval Federer.

Švýcar, jenž v Šanghaji triumfoval v letech 2014 a 2017, dnešním vítězstvím potvrdil, že letos až na jednu výjimku (Miami - prohra s Kokkinakisem), úvodní zápasy na turnajích zvládá. Jeho dalším soupeřem bude Roberto Bautista. Se Španělem ve všech sedmi předchozích soubojích neztratil jediný set.

Vstup do turnaje zvládl i Juan Martín Del Potro. Loňský semifinalista, který bojuje s nachlazením a minulý týden v Pekingu měl problémy s nohou, udolal 7-5 7-6(7) Richarda Gasqueta, přestože v tie-breaku prohrával už 2-6, s Francouzem si poradil posedmé v řadě a postoupil do osmifinále.

V něm narazí na Bornu Čoriče. "Nemám sílu, nemůžu pořádně běhat. Každý den to konzultuju s doktory," prozradil jistý účastník Turnaje mistrů Del Potro.

Se zdravotními potížemi bojuje také Alexander Zverev. Německý tenista dnes po setech 7-5 6-4 zastavil vítěze pekingského turnaje Nikoloze Basilašviliho. Zvereva v dalším kole čeká talentovaný australský mladík Alex de Minaur.

Basilašviliho, jenž ve finále v Pekingu porazil Del Potra a měl na kontě šest výher v řadě, Zverev po zápase chválil. "Má teď ohromné sebevědomí. A taky nejtvrdší ránu, co jsem na okruhu zažil," řekl jednadvacetiletý Zverev, který potřebuje ještě dvě výhry, aby se kvalifikoval na Turnaj mistrů. V Šanghaji hraje bez svého superkouče Ivana Lendla. Bývalý tenista se musel vrátit do Spojených států kvůli operaci zápěstí.

• ATP WORLD TOUR MASTERS 1000 ŠANGHAJ •
Čína, tv. povrch, 7,086.700 dolarů
středeční výsledky (10. 10. 2018)
• Dvouhra - 2. kolo •
Federer (1-Švýc.) - Medveděv (Rus.) 6-4 4-6 6-4
Del Potro (3-Arg.) - Gasquet (Fr.) 7-5 7-6(7)
A. Zverev (4-Něm.) - Basilašvili (Gruz.) 7-5 6-4
Anderson (7-JAR) - Kukuškin (Kaz.) 6-3 6-2
Nišikori (8-Jap.) - Yibing Wu (Čína) 3-6 6-0 6-3
Tsitsipas (10-Řec.) - Chačanov (Rus.) 6-4 7-6(8)
Edmund (11-Brit.) - Seppi (It.) 6-3 6-4
Cecchinato (16-It.) - Hyeon Chung (Korea) 4-6 7-6(5) 7-6(5)
de Minaur (Austr.) - Paire (Fr.) 6-4 6-3
Bautista (Šp.) - McDonald (USA) 3-6 6-4 6-1
Querrey (USA) - Fritz (USA) 6-3 6-7(4) 7-5
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

41
Přidat komentář
spaniel
Dopal už má zas klasicky po sezóně, tak duhový pochod neunáší a úřaduje :D
Beztak je momentálně platnější s tím smetákem doma.
Reagovat
Mayo
Dopal bude potrebovať nasadiť riadne bomby aby niečo ešte uhral.
Reagovat
mahycek
Já jsem ze zápasu také neviděl nic.
Reagovat
Krisboy
Já jenom highlights. Pěknej tenis. Chlapci dole nelhali :)
Reagovat
Frantz
A co se egoistovi stalo že má zase obvázanou hlavu?
Reagovat
Mayo
:D
Reagovat
a.magerova
Neviděla jsem ni Ň...
Reagovat
a.magerova
Fajn vohoz... ;-)
Reagovat
annah
Jo, už jsem si zvykla, ale první dojem byl: šmarjá, už zase růžová??? Jak může někdo chlapovi obléct růžovou? Ale je fakt, že odstín je velmi decentní:-)Takže dobrý.
Viděla jsem skoro celý zápas, fakt parádní útočný tenis z obou stran, ale taky parádní nervy. Už jsem před předposlední hrou (v níž nakonec Roger vzal Rusovi podání) zvažovala, že se přestanu dívat, a noťas mou myšlenku zaznamenal a sám se zničehonic najednou vypnul. Takže vítězný závěr jsem bohužel neviděla...:-)))
Reagovat
annah
Byla tam jedna obzvlášť vypečená výměna, kdy se přetahovali u sítě - vyhrál ji nakonec Rus a Roger pak poklepal na znamení uznání na raketu. Oba se nad tou excentrickou výměnou usmívali cestou zpět k základní čáře.
Reagovat
Patik
Mimo tému otázka..myslíte si že 4 grandslamy za rok sú málo ?
Reagovat
smazaný uživatel
Jakože by byl pátý GS? Nevím, to by byl už úlet, ale něco takového se brzy možná stane. Chybí velký turnaj v Asii, který Činaňi totálně přeplatí. Ale spíše tam dají turnaj mistrů, než GS. Počet GS má hodně dlouhou historii a kdyby byl pátý GS, tak můžeš prakticky vyhodit všechny historické statistiky.
Reagovat
Patik
Tiež si myslím..ďakujem za názor
Reagovat
Mayo
Roger už nato nemá, je príliš starý.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale bol to velký hrac. Po Rafovi s Nolem bezosporu treti najlepsi hrac historie. To ako dokazal dominovat druhej vlne a odohrat par dostojnych zapasov s RN a ND zasluzi respekt. Vamos Roger.
Reagovat
smazaný uživatel
Treti nejlepší hráč historie. Spatny trolling
Reagovat
smazaný uživatel
No to sa vobec nevylucuje s tym byt najuspesnejsi, logicky ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Počet titulů Federera bez těch na oblíbeném povrchu (tráva) - 80
Počet titulů Nadala bez těch na oblíbeném povrchu (antuka) - 24
Reagovat
Patik
Veru no ten trolling mu nevyšiel..ale upútal pozornosť..na malinkú chvíločku. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Federer ma najviac titulov z hardu, to len taka faktická :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak když se na něm hraje 70% roku, tak je to logické. Nevím, kdo je každý rok zraněný půlku hardové sezóny a zázračně se uzdraví na antuce a vyhraje 5 titulů v řadě bez ztráty setu. Už se s tím smiř, Rafa je prostě king, ale of clay, ne of tennis. Ten of tennis je nahoře na fotce.
Reagovat
smazaný uživatel
Jednooký King medzi slepými si chcel dodat. V sobojoch s rivalmi ako king nevyzal, skor naopak :))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak když je slepý Nadal s Djokovicem, tak jsem rad, ze si rozumíme.
Reagovat
annah
:-)))))))))))))
Reagovat
dorons
Ty potrebujes urychlene doktora (psychiatra). Treti nejlepsi hrac historie s 20 tituly GS jo?
Reagovat
smazaný uživatel
Cim vacsi pocet startov na GS = tym vacsi pocet GS.

Ti nedošlo, no :)
Reagovat
PetaM
Ježiši to je blbec :D :D :D
Reagovat
Patik
:D
Reagovat
Roger_Federer
Borec co nikdy nevyhral turnaj 8 nejlepsich tenistu (turnaj mistrů), nejlepsim hracem historie ??.
V kterem vesmíru ??
Reagovat
smazaný uživatel
Sranda turnaj, ktory vyhras s 2 prehrami?...No interes :)

Radsej tie, so 128 najlepsimi hracmi sveta, a to bez prehry...
Reagovat
Roger_Federer
Jj, v tom pripade musi byt jasne 20x vic nez 17x.sory, zakladka.:)
Reagovat
dorons
Nema na to,proto porazi 20ti lete kluky...ty vole!
Reagovat
smazaný uživatel
Jako FedFan mám velkou radost. To byl přesně zápas, který Federer potřeboval hrát a vyhrát. Ne 2x 6:2, kdy se soupeř porazí sám, ale vybojovat to. Medveděv je neskutečně kvalitní hráč, fakt respekt. Dvě chyby ho připravily o zápas, který byl hodně slušný z obou stran, málo chyb, hodně winnerů, paráda.
Reagovat
Krisboy
Když je tomu tak, pustím si doma nějaké HL.
Reagovat
Patik
Medvedev je kvalitný hráč ale takýto kvalitný tenis by s iným hráčom nepredviedol..Roger ho prinútil hrať za hranicami svojích možností a myslím si že tento zápas mu trošku pomôže do budúcnosti zvýšiť level tenisu ešte o čosi vyššie..osobne som ani neočakával hladký priebeh ..Roger ešte nerozbehnutý po dlhšej dobe zápas a Medvedev práve naopak dobre rozohratý.
Reagovat
steve79
Medvedev hraje fakt skvele. Je dobre, ze to Roger ubojoval. Zitra od 12 hraje s Bautistou.
Reagovat
steve79
Bautista je jeho oblibeny souper. 7:0 vede na vzajemne zapasy, ale kazdy zapas je jiny.
Reagovat
smazaný uživatel
Ten zápas byl pro Federera více důležitý, než vypadá. Má za sebou prohrané finále v Cincinnati, šokující prohru na US Open a hrozilo, že prohraje podruhé v sezóně dva zápasy po sobě a to by bylo pro sebevědomí obrovské zklamání. Takhle získal sebedůvěru tam, kam potřebuje, chodil mu servis, FH, BH,hra na síti, zvykl si na povrch i podmínky a zápas po velmi slušném výkonu vyhrál. Bautista je podle mě totálně bez šance.
Reagovat
Patik
Práveže si myslím že tam chýbal backhand..agresívnejší forehand a ku koncu chýbal aj prvý servis.
Reagovat
smazaný uživatel
Poslední 3 gamy ten BH pral pravidelně přes 150 km/h, to byly slušné šupy.
Reagovat
Patik
no len posledné tri gamy v trojsetovom tesnom zápase je celkom málo..v minulej sezóne mu ten backhand lietal lepšie..a celkovo ten prístup bol úplne iný po polročnej pauze aj povedal že aj vzhľadom na vek nemá čo stratiť a tá hra tomu aj zodpovedala hral ultra agresívny tenis buď to padne alebo nie..teraz mi príde taký opatrnejší tie údery majú málo razancie a neni taký sebaistý nepadá mu to tam.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist