Los Wimbledonu je venku. Kvitová začne proti Paoliniové, brzy může narazit na Plíškovou

30. 6. 2023, 11:22
Aktuality 75
V Londýně byl rozlosován nejslavnější turnaj na trávě. Dvojnásobná šampionka Petra Kvitová (33) odstartuje Wimbledon stejně jako loni soubojem s Italkou Jasminou Paoliniovou a už ve třetím kole může narazit znovu po pár týdnech na Karolínu Plíškovou (31), kterou na úvod čeká srbská kvalifikantka Nataliji Stevanovičová. Nejlepší z českých mužů Jiří Lehečka (21) začne proti Rakušanovi Sebastianu Ofnerovi, Jiří Veselý (29) vyzve Američana Sebastiana Kordu a kvalifikant Tomáš Macháč (22) bude čelit domácímu favoritovi Cameronu Norriemu.

V hlavní soutěži se představí celkem jedenáct Češek a tři muži.

Dvojnásobná vítězka Wimbledonu a česká jednička Petra Kvitová zahájí letošní ročník londýnského grandslamu stejně jako vloni proti Italce Jasmine Paoliniové. V případě postupu do 3. kola může nasazená devítka narazit na krajanku Karolínu Plíškovoukterou porazila minulý týden cestou za titulem z Berlína. Plíšková v úvodu vyzve Srbku Nataliji Stevanovičovou.

Pět tenistek bude plnit roli nasazených hráček. Vedle Kvitové (9.) a Plíškové (18.) bude jako turnajová desítka hrát Barbora Krejčíková, jež začne proti domácí Britce Heather Watsonové. Finalistka French Open Karolína Muchová (16.) bude v prvním letošním zápase na trávě čelit Němce Jule Niemeierové a Marie Bouzková (32.) narazí na švýcarskou kvalifikantku Simonu Waltertovou.

Těžký los má v úvodu osmnáctiletá Linda Fruhvirtová, jež se utká s nasazenou třicítkou Petrou Martičovou z Chorvatska, Kateřina Siniaková se střetne s turnajovou čtyřiadvacítkou Qinwen Zheng z Číny. Terezu Martincovou čeká Argentinka Nadia Podoroská, Markéta Vondroušová bude čelit Američance Payton Stearnsové, Linda Nosková vyzve Maďarku Dalmu Gálfiovou. Sedmatřicetiletá Barbora Strýcová, která se v rámci rozlučkového turné dostala do soutěže díky takzvanému chráněnému žebříčku, začne proti Belgičance Maryně Zanevské.

Šestatřicátý hráč světa Jiří Lehečka se pokusí poprvé postoupit do 2. kola Wimbledonu přes 69. hráče světa Sebastiana Ofnera. Devětadvacetiletý Jiří Veselý, který startuje díky chráněnému žebříčku, narazí na Američana českého původu Sebastiana Kordu (25. v ATP). Tomáš Macháč, jenž se probojoval z kvalifikace, začne při debutu v hlavní soutěži proti nasazené dvanáctce Britovi Cameronu Norriemu.

Vítěz rekordních 23 grandslamových titulů a čtyřnásobný obhájce titulu Novak Djokovič začne cestu za možným osmým wimbledonským titulem proti Argentinci Pedru Cachínovi. Světová jednička Španěl Carlos Alcaraz má v 1. kole Francouze Jérémyho Chardyho.

Djokovič zaútočí na 24. grandslamový titul a posun vlastního rekordu. Letos opanoval Australian Open i Roland Garros, ve Wimbledonu bude usilovat o pátý triumf po sobě a osmý celkově. Tím by vyrovnal maximum Švýcara Rogera Federera.

"Samozřejmě, že má cesta ještě není u konce. Když stále vyhrávám grandslamy, proč bych měl uvažovat o konci kariéry? Pořád cítím motivaci a inspiraci hrát na těchto turnajích nejlepší tenis. Právě tyhle soutěže se nejvíce počítají. Už se těším na Wimbledon," uvedl Djokovič.

Hlavním vyzyvatelem rodáka z Bělehradu bude znovu Alcaraz, který by rád oplatil Djokovičovi semifinálovou porážku z Roland Garros, kde doplatil na křeče. Dvacetiletý Španěl se naladil vítězstvím v Queen's Clubu a vrátil se na post světové jedničky. "Myslím, že můžu uspět na jakémkoliv povrchu," podotkl Alcaraz.

Pozornost poutá návrat loňského finalisty Australana Nicka Kyrgiose nebo domácí hvězdy Andyho Murrayho. Oba laborovali v uplynulých týdnech se zdravotními potíži. Návrat ruských sportovců do Wimbledonu symbolizuje Daniil Medveděv, jenž bude plnit roli nasazené trojky.

Mezi ženami odstartuje vedoucí žena světového žebříčku Polka Iga Šwiateková duelem proti Číňance Lin Zhu. Obhájkyně prvenství Jelena Rybakinová z Kazachstánu na úvod vyzve Američanku Shelby Rogersovou. "Chci především pokračovat ve zlepšených výkonech na trávě a naučit se tam hrát zase o něco lépe," řekla dvaadvacetiletá Polka.

Po loňské absenci je naopak hladová Běloruska Aryna Sabalenková, která se před pár týdny vyjádřila na Roland Garros proti válce na Ukrajině i podpoře prezidenta Alexandera Lukašenka. V Paříži vyřadila vítězku Australian Open v semifinále Muchová, Sabalenková ale věří, že jí rychlejší povrch bude sedět. "Ve Wimbledonu hraju hrozně ráda, líbí se mi tamější atmosféra. Nemůžu se dočkat, až se tam vrátím a ukážu svůj nejlepší tenis," dodala rodačka z Minsku.

Pořadatelé letos rozdělí rekordní dotaci ve výši 44,7 milionu liber (asi 1,3 miliardy korun), to je o 11 procent více než vloni. Vítěz dvouhry obdrží 2,35 milionu liber (65 milionů korun), poražení finalisté získají šek na 1,175 milionu. V minulém roce dostali šampioni v singlu za titul dva miliony liber.

• LOS WIMBLEDONU 2023 •
Velká Británie / Londýn, tráva, 56.520.000 dolarů
03. - 16. 07. 2023
• DVOUHRA ŽEN •
České tenistky v 1. kole:
Kvitová (9-ČR) - Paoliniová (It.)
Krejčíková (10-ČR) - Watsonová (Brit.)
Muchová (16-ČR) - Niemeierová (Něm.)
Kar. Plíšková (18-ČR) - Stevanovičová (Srb.)
Bouzková (32-ČR) - Walterová (Švýc.)
L. Fruhvitová (ČR) - Martičová (30-Chorv.)
Strýcová (ČR) - Zaněvská (Belg.)
Martincová (ČR) - Podorská (Arg.)
Siniaková (ČR) - Qinwen Zheng (24-Čína)
Vondroušová (ČR) - Stearnsová (USA)
Nosková (ČR) - Galfiová (Maď.)
Zajímavé zápasy v 1. kole:
Šwiateková (1-Pol.) - Lin Zhu (Čína)
Sabalenková (2) - Udvardyová (Maď.)
Rybakinová (3-Kaz.) - Rogersová (USA)
Pegulaová (4-USA) - Davisová (USA)
Svitolinová (Ukr.) - V. Williamsová (USA)
Potenciální čtvrtfinále:
Šwiateková (1-Pol.) - Gauffová (8-USA)
Pegulaová (4-USA) - Garciaová (5-Fr.)
Rybakinová (3-Kaz.) - Džabúrová (6-Tun.)
Sakkariová (8-Řec.) - Sabalenková (2)
kompletní los dvouhry žen na wimbledon.org / tenisportal.cz
• DVOUHRA MUŽŮ •
Čeští tenisté v 1. kole:
Macháč (ČR) - Norrie (12-Brit.)
Veselý (ČR) - Korda (22-USA)
Lehečka (ČR) - Ofner (Rak.)
Zajímavé zápasy v 1. kole:
Alcaraz (1-Šp.) - Chardy (Fr.)
Djokovič (2-Srb.) - Cachín (Arg.)
Medveděv (3) - Fery (Brit.)
Ruud (4-Nor.) - Lokoli (Fr.)
Tsitsipas (5-Řec.) - Thiem (Rak.)
Kyrgios (30-Austr.) - Goffin (Belg.)
Murray (Brit.) - Peniston (Brit.)
Potenciální čtvrtfinále:
Alcaraz (1-Šp.) - Rune (6-Dán.)
Medveděv (3) - Tsitsipas (5-Řec.)
Sinner (8-It.) - Ruud (4-Nor.)
Rubljov (7) - Djokovič (2-Srb.)
kompletní los dvouhry mužů na wimbledon.org / tenisportal.cz
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

75
Přidat komentář
Patik
Thiem Tsitsipas Murray alebo Kyrgios Goffin.. začiatok turnaja moze byt.. keď už nie ich top tenis tak aspoň známe mená na jednom dvorci .. Djokovic tu nemá súpera..ked si proste predstavím ze prežil demoliciu od Federera v 2019..tak ja už neviem kto by tu co chcel proti nemu..časy sa menia sú tu mladí ale na trávu proste ešte herne nedozreli.
Reagovat
Hector17
2019 byl ve finále na Djokoviče kurz cca 1,55. Dneska je tento kurz na to, že vyhraje celý turnaj.
Reagovat
paddy
v 1k hraje veselý Korda, ale neřekli s kým? smile

Ruuda může na trávě porazit kdokoli, klidně i Lokoli smile

Thiem je už ztracený případ, ale na aktuálního Tsitsidose by to mohlo stačit smile
Reagovat
paddy
a Kenin v 1k porazí Gauff smile

nejvíc se určitě všichni těší na české KP derby ve 3k - lidi chtějí další bitvu na ostří nože smile

pokud Muchová, rouhačsky vynechajíc přípravný turnaj na trávě, dokáže porazit Alexandrovu ve 3k, pak by jí ve 4k měla čekat Sabalenka v plné zbroji a v odvetě za letošní RG

rébus, kdo vyhraje titul, nemá vůbec smysl řešit smile
Reagovat
com
ja uz ho vyresil smilesmile
Reagovat
Ianny
Nevím, jestli je to tak rouhačské, Muška se svým týmem asi nejlíp ví, co je pro ni optimální. Uvidíme, jak to bude..
Reagovat
makro99
Petra s Karolínou M. se se můžou potkat kde? až v semi nebo dřív?
Reagovat
tommr
až v semi ...
Reagovat
com
Karolina prvni kolo kvalifikantka, druhy kolo taktez, nebo stastnej luzr smilesmilesmile
Reagovat
frenkie57
Pořadatelé jí dláždí cestu k titulu, seč to jde. Avšak bude to stačit?smile
Reagovat
tommr
první dvě kola dobrý ale co to třetí? smile
Reagovat
Kandinsky1
Až čtvrté, ne ?
Reagovat
tommr
pro jednu z dvojice našich nejlepších hráček je čtvrté kolo bohužel nedosažitelné ... smile
Reagovat
com
Karolina pomsti svou smrt z Berlina smilesmile
Reagovat
Kozoroh
https://en.wikipedia.org/wiki/2023_Wimbledon_Championships_%E2%80%93_Men%27s_singles

1. kolo - Cachin
2. kolo - Thompson/Nakashima
3. kolo - Wawrinka/Russuvuori
4. kolo - Musetti/Hurkacz/Isner
ČF - Rublev/Kyrgios/FAA/Bublik
SF - Ruud/Sinner/Fritz/RBA/Shapovalov/Gasquet/Čorić
F - Alcaraz/Medvědev/Tsitsipas/Rune/Tiafoe/de Minaur/Zverev/Dimitrov/Korda/...

V 3. kole může dojít na střet s Novakovou grandslamovou Nemesis - s Wawrinkou. Djoker mu má co oplácet, poslední tři vzájemné zápasy na GS dopadly bohužel ve prospěch Stanimala. :-/ Wimbledon se však hraje na trávě a na ní byl Stan vždycky Babrinkou. smile Tak snad No1e provede zúčtování! smile

Loňský finálový soupeř Kyrgios tentokrát číhá v No1eho čtvrtce, ale vzhledem k dlouhé absenci nebude moc ve formě. Místo něj by se k No1emu mohl probojovat Bublik, který vyhrál v Halle.

Sinner v SF... Těžko říct, No1emu loni hodně zatopil, ale posledních několik měsíců mu moc pšenka nekvete, od finále v Miami dokázal jen jednou vyhrát 3 zápasy v řadě.

Uvidíme, zda Alcaraze posílil triumf v Queen's Clubu k tomu, aby došlo k odvetě ve finále Wimbledonu. Myslím, že hodně proti bude Tiafoe, kterého má Carlos nalosovaného na ČF.

No1eho čeká první GS turnaj v roli svrchovaného lídra na počet získaných GS titulů. Jako jeho fanoušek si samozřejmě přeji další triumf a pokračování cesty za kalendářním GS!! smile
Reagovat
Marduch
Nolda s Jannickem v týdnu společně potrénovali trávu
https://youtube.com/shorts/GgTiYmUeXeM?feature=share
Nevíš, jak odehráli miniset? Každopádně po loňským thrilleru osobně po opáčku vůbec netoužím smile, Djoker o rok starší a Jannick o rok zkušenější a cestou do SF se může dostat do pěknýho laufu. U něj už očekávám GS průlom.
Reagovat
Dobry-den
Tenhle los se mi docela líbí, žádné české derby v 1. kole, byť ve 2. kole už k němu dojít může, a zrovna mezi mými dvěma nejoblíbenějšími hráčkami.

Jenom smůla, že všechny naše největší naděje jsou v dolní polovině pavouka, horní polovina vypadá o dost slabší...
Reagovat
tommr
já bych řek že obě poloviny jsou přibližně stejně silné. Nevyvážený je to jen z českýho pohledu protože všechny naše nejsilnější hráčky jsou v té dolní polovině ...
Reagovat
makro99
Za mě teda stejně silný bohužel nejsou. V té dolní polovině jsou Rybakina-Sabalenka, což je teda na trávě mnohem brutálnější kombinace než Swiatek-Pegula. A pokud chcem mluvit o ambicích ne na 3. kolo, ale třeba na finále, tak celá naše elitní čtyřka je v té dolní polovině. Tzn. je třeba přejít ve čtvrtfinále-semifinále (nebo i dřív) přes obě největší favoritky...:/
Reagovat
Kandinsky1
Přesně tak, polovina se Sab. a Ryb. je daleko těžší, no a naše největší favoritky jsou pochopitelně tam.
Reagovat
jackiec
Nevíte zda dostal WC F. Lopez? Jako po 20 letech profi tenisu by mu ji jako rozlučku kór na jeho milovaném povrchu dát mohli, pokud ne tak je to docela blbý když ji můžou dát staré Williamsce.
Reagovat
Carter
Ale tá stará Williamska vyhrala ten wimbledon 5x narozdiel od Lopeza
Reagovat
krystof12
Super los, tak snad toho vyuzijou. Do 2. kola tipuju postup 9 Cesek z 11. Ale co je jeste lepsi, ze jsou rozprostreny napric celym pavoukem. Jsou skoro v kazde osmine az na 1, kde je Penko, Haddad nebo Rybka.
Reagovat
tommr
kdyby v tý jediný osmince bez našich byla bud Petra Kvitová nebo Karolína Plíšková tak by to byl přímo ideální los ...
Reagovat
vergus
Takové losy jsou fajn, nicméně škoda, že to tak nevychází častěji (třeba na olympiádě jsou vzájemná derby před SF eliminované)
Reagovat
Paixx
Djokovic klasicky neškodnýho Rubleva a potom Ruuda, to je taky evergreen ty losy.
Reagovat
Pe3k
Jeden tvůj nejmenovaný předchůdce tvrdil, že na losu nezáleží smile
Reagovat
srnecek
Veď Ruud sa do semi ani nedostane. Okrem toho - všetko je tak ložené, že Nole berie 24. GS, až mám pocit, že sa to niekde zadrhne. Bude to najmä o Noleho hlave, hlavne teda či tiež neprepadne tomuto pocitu, že to má viacmenej vo vrecku....
Reagovat
RFanousek
Djokovic Kyrgios, loňské finále, by bylo letošní potenciální čtvrtfinále
Reagovat
RFanousek
V prvním kole Thiem, v druhém Murray.
To se často nestává, že člověk hraje první dvě kola s GS vítězi.
Reagovat
aape
no tak Thiem v současný formě asi není žádná hrozba..
Reagovat
Mantra
ani Mura by pro Tsi neměla být hrozba - to že je doma nepočítám, myslím že už je definitivně ko.
Reagovat
jackiec
Tak květák se může doma natolik hecnout že klidně může cipa porazit, protože ten je z badosy tak zblblý že hraje totální kulové nsmileá trávě
Reagovat
frenkie57
To je normál, hormony neoblafneš. Pamatuju, že když si Seb Korda nabrnknul mladou Nedvědovou, tak šel také okamžitě výkonnostně dolů.smile
Reagovat
hanz
Hormony jdou pak jinam.smile
Reagovat
jackiec
právě proto je květák klidně schopný ho vypinkat.
Reagovat
Mony
Holky to mají v mírné smůle(sance na nasazenou 25%, chytly 33%,ale slabsi nasazene),
zato kluci velká smůla, 25% vs 66% chytli nasazeného a ještě k tomu travaře.
Hlavně Terka konečně šance na 2.kolo a TOP100!
Muska bez přípravného turnaje dosti zariskovala. Pokud Niemeierova už nohu uzdravila, tak těžká zahřívačkasmile
Reagovat
EllNino
Zapesti
Reagovat
Mony
Ajo, upadla jako naše MaryBou..popletl jsem
Reagovat
Otmar
Ale ano, ten los je určitě dobrý, lepší bychom si museli vysnít. Linda F. na Martičovou bude těžké, Číňanku na Katku poznám, až ji uvidím..já je nerozeznávám. Tereza by mohla Podorskou na trávě uhrát, ne? Je to hratelné, určitě je. Ale jen aby výpadků bylo minimálně.
Reagovat
tommr
ta Číňanka co bude hrát proti Katce je z těch Číňanek nejsilnější. Katku nečeká nic lehkýho ...
Reagovat
Otmar
No, to jsem netušil, i když podle nasazení jsem to mohl dovodit. Katka má fakt smůlu...na první kolo tohle.
Reagovat
EllNino
Ale trava ji moc nevoni
Reagovat
frenkie57
Qinwen Zheng je ta nejmladší, nejvyšší a herně nejsilnější a také nejhezčí Číňanka na okruhu. Tu jedinou bezpečně poznám.smile
Ale teď se prý herně trapý, tak snad bude průchozí.
Reagovat
Krisboy
Nejtěžší los má jednoznačně J2rka. Hned v prvním kole dostat největšího favorita, to je kruté. Ale třeba bude upset.
Reagovat
tommr
Strýcová a Veselý se stejně jdou jen zúčastnit a ne vyhrát ...
Reagovat
Krisboy
Strýcová ano, ale J1rka (nikoli J2rka smile) to jede vyhrát.
Reagovat
Kandinsky1
J1rka tomu namachrovanému amíkovi zatlačí oči smile
Reagovat
Krisboy
smile
Reagovat
tommr
škoda že Brenda včera tak nešťastně prohrála a nepostoupila z kvalifikace. Mohla si zahrát s Azarenkou ...
Reagovat
Kandinsky1
Nějaké podrobnosti ohledně zranění ?
Reagovat
tommr
plusy:
- v prvním kole na sebe žádný Češky nenarazí
- všechny mají v prvním kole relativně hratelný soupeřky

mínusy:
- Petra Kvitová a Karolína Plíšková na sebe narazí už ve třetím kole
- Karolína Muchová a Linda Nosková na sebe narazí už ve druhém kole
Reagovat
hanz
S těmi mínusy bych byl opatrný, nemusí to totiž vyjít. Řekl bych, že je to víc než pravděpodobný. Muchová má tu ramlici, kterej to na trávě sedí, Plíškovic se bude muset pohnout se Stevanovič a Kvítí tam má Sasnu. Navíc u Lindičky N. jde o to, jestli se vyspí dorůžova, nebo na to hodí bobek.
Reagovat
tommr
Niemeier musela v Berlíně skrečovat zápas s Markétou Vondroušovou takže je otázka jestli bude vůbec fit?
Je samozřejmě možný že může dojít na nějaký překvapení na účet našich hráček ale k těmhle dvěma časným derby by podle mýho názoru mělo určitě dojít ...
Reagovat
Hector17
Nenarazí na sebe Kvitová a Plíšková. Dávám tomu tak 15% že ano a pokud se to stane, tak můžeme být rádi, že jedna z nich postoupí do OF.
Reagovat
Kandinsky1
Já tak 10 %.
Reagovat
historik
JJ souhlas los na první kolo dobrý, potenciálními souboji v dalším kole se nemá cenu zabývat, stejně k nim ani nemusí dojít.
Reagovat
GaelM
Pro holky docela dobrý los, žádné dvě nehrají proti sobě a ani tam nemají žádné nehratelné soupeřky. Postoupit můžou klidně všechny, když se bude dařit. Potenciálním soubojem Plíšková-Kvitová bych se nevzrušoval, vzhledem k jejich stabilitě výkonů můžeme být rádi, jestli obě budou ve třetím kole a bude tím pádem jistá místenka do čtvrtého.

Kluci dopadli o dost hůř, jedině u Jirky Lehečky se dá reálně počítat s postupem. Ve třetím kole číhá vracející se Raonic, to by bylo hodně zajímavé smile
Reagovat
EllNino
Ofner vyhrál challenger na trávě, to bude taky těžké
Reagovat
PaYaB
A který? Od FO, kde došel do osmifinále hrál jenom v Ilkley a tam prohrál ve finále ne?

Ale i tak je to hodně nevyzpytatelný soupeř.
Reagovat
George_Renel
Řekl bych, že los není čpatný. Zajména u děvčat.
Reagovat
Kandinsky1
smile Všechny mají šanci postoupit.
Reagovat
Mony
Realne je, že všechny postoupí, ale u holek se těžko tipuje
Reagovat
SpacialRecognition
Dle mého k němu nedojde - Karolína má úpornou vracečku Stevanovič a na Petru číhá v druhém kole nevyzpitatelná Sasnovič, která už Petru na Wimbledonu kdysi porazila :D
Reagovat
SpacialRecognition
Stevanovič je taková discount verze Rybárikové... a všichni výme, jak to Karolína s ní měla :D
Reagovat
SpacialRecognition
víme, ježišmarja smilesmile
Reagovat
Krisboy
Neomlouvej se, to je prostě tvrdá realita.
Reagovat
Blondie
smile
Reagovat
Torn
Spíš špatná školní docházka. :D
Reagovat
petrulinka
Tak Petra po roce opět v prvním kole Paolini. Kdo toto losuje?
Reagovat
Blondie
Možná Petra? :D
Reagovat
Hector17
První
Reagovat
Blondie
Ty jo, tohle jsem naposledy viděla asi tak před 10 lety, to ještě frčí?
Reagovat
Pe3k
na youtube rozhodně jinak nvm
Reagovat
Torn
Bohužel, na tik toku je to velký "hit".
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist