Macháč: Jsem na sebe pyšný. Chybělo málo a mohl jsme vyhrát

27. 9. 2020, 19:33
Aktuality 7
Tomáš Macháč svůj první zápas v hlavní soutěži na grandslamu prohrál. Na pařížské antuce ale chvilkami jasně přehrával favorizovaného Američana Taylora Fritze a i za pětisetovou prohru si vysloužil potlesk.
Profily hráčů
Tomáš Macháč (© AFP)

"Jsem na sebe pyšný. Chybělo málo a mohl jsem tady sedět jako vítěz. Škoda," řekl devatenáctiletý Macháč na videokonferenci novinářům. S devětadvacátým hráčem světa Fritzem prohrál po boji za tři hodiny a 39 minut 5-7 6-7 6-1 6-2 3-6.

Berounský rodák Macháč zvládl tříkolovou kvalifikaci, díky čemuž poprvé okusil grandslamovou atmosféru. "Beru to pozitivně. Byl to super turnaj," hodnotil.

Za prohru v 1. kole vydělal 1,6 milionu korun, více než dosud za celou kariéru. "Peníze to jsou velké. Stoprocentně to dám do tenisu," řekl 252. hráč světa.

V duelu s Fritzem dal 71 vítězných úderů, celkově vyhrál o dva míče více než soupeř. Především ve třetím a čtvrtém setu byl na kurtu jasně lepší. "Hrál jsem výborně, doposud asi svůj nejlepší tenis. Byl jsem mnohem lepší," mohl se pochválit.

Jenže v rozhodujícím pátém setu nezachytil začátek. "Je škoda, že jsem nezkusil na začátku pátého, co jsem předváděl třetí a čtvrtý set," posteskl si Macháč. Rychle prohrával 0:4 a ztrátu už nestáhl. "Nekazil jsem, ale on si to uhrál a dobře servíroval. Není omylem devětadvacátý na světě. Ale škoda."

Svěřenec Daniela Vacka, dvojnásobného vítěze Roland Garros ve čtyřhře, hrál první pětisetový zápas v kariéře. "Nevěděl jsem pořádně, jak si rozložit síly, ale popasoval jsem se s tím skvěle. Nakonec to bylo jen o kousek," řekl Macháč.

Během kvalifikace i v prvním kole měl i podporu v hledišti. Přišly se na něj podívat a fandit mu elitní české hráčky. U kurtu se objevily dvojnásobná vítězka Wimbledonu Petra Kvitová, loňská finalistka Paříže Markéta Vondroušová a Tereza Martincová. "Můžu jim poděkovat. Je skvělé, že jako Češi držíme pospolu," dodal tenista.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
Krisboy
Je to borec. Přeju všechno nejlepší do budoucna!!! Nashle v Melbourne :)

smilesmilesmile
Reagovat
horska.kraslice
Sice prohra, ale přesto gratulace! První pětiseťák v životě, hrál velice odvážně, moc dobře se na to koukalo. Rozhodla nezkušenost v pátém setu. Všechno má před sebou, my fanoušci se máme na co těšit. smile
Reagovat
EllNino
tak jak je prohra Marušky spíš zklamáním ... tady je to sice trpká prohra, ale po velmi dobrém výkonu :) Sběr zkušeností je teď hodně důležitý a tenhle GS výsledek by mohl Tomáše nakopnout ... škoda losu, možná by mohl kolo uhrát s trochu mírnějším soupeřem ... třetí a čtvrtý set bomby ... pak bohužel nevyšel začátek ... první dva sety hodně těsné

Tome, gratulace i tak ...

A velká gratulace Sebovi Kordovi :)
Reagovat
FulnekUltras
ty držíš ušákom ??? smile
Reagovat
EllNino
Proč by ne? :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Take si rad smlsnu na usaccich zajiccich:)
Reagovat
jurasekh
Videl jsem ho pred lety ve finale Acka ml.zaku. Byl dobry. Doufam, ze mu budu moct brzy fandit, jako jsem pred nedavnem fandil Berdychovi ci Stepankovi, tj. ve finale velkych turnaju????????????
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist