Macháč se v Ženevě poprvé dostal do semifinále na turnajích ATP, vyzve v něm Djokoviče

23. 5., 17:46
Aktuality 32
ATP ŽENEVA - Tomáš Macháč (23) se na poslední antukové generálce v Ženevě dostal do svého premiérového semifinále na nejvyšším okruhu. Rodák z Berouna potvrdil roli favorita ve čtvrtfinálovém utkání s Alexem Michelsenem (19), Američana přehrál 6:3, 7:6. Na své největší finále v kariéře zaútočí proti světové jedničce Novakovi Djokovičovi (37).
Macháč je poprvé v semifinále na nejvyšší tour (© AFP)

Michelsen – Macháč 3:6, 6:7

Tomáš Macháč v průběhu antukového jara dvakrát onemocněl a v Barceloně i na Masters v Madridu dohrál ve druhém kole. Na poslední generálce v Ženevě ovšem dosáhl na své nové maximum na nejvyšším okruhu. Ve švýcarské metropoli, kde debutuje, si poradil s nasazeným Jackem Draperem, Nicolasem Morenem De Alboranem i Alexem Michelsenem.

V utkání s americkým teenagerem byl až do stavu 5:4 ve druhé sadě, kdy šel podávat na postup, jasně lepším hráčem. Český favorit, který musel přečkat zhruba hodinovou pauzu způsobenou deštěm, však zřejmě znervózněl a hlavně kvůli vlastním chybám ztratil osm fiftýnů v řadě. Menším kolapsem se ale nenechal rozhodit, suverénně srovnal na 6:6 a v tie-breaku povolil soupeři pouhé dva body.

Macháč uspěl ve čtvrtfinálové fázi na hlavní tour až na pátý pokus. Loni se nedostal do semifinále v Houstonu ani Stockholmu a letos se mu to nepodařilo v Marseille ani na prestižním podniku Masters v Miami.

Postupem do svého prvního semifinále na této úrovni si rodák z Berouna zajistil premiérový posun do nejlepší čtyřicítky světového pořadí. Loni touto dobou se v žebříčku nacházel o téměř 100 míst níže.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

O své největší finále v kariéře si zahraje se světovou jedničkou Novakem Djokovičem. S rekordmanem v počtu grandslamových trofejí změří síly podruhé, loni v Dubaji mu podlehl až v tie-breaku rozhodujícího setu.

Djokovič – Griekspoor 7:5, 6:1

Novak Djokovič ve středu oslavil své 37. narozeniny jubilejním 1100. kariérním vítězstvím na nejvyšším okruhu a po Yannickovi Hanfmannovi nepovolil set při svém debutu na ženevské dvěstěpadesátce ani Tallonovi Griekspoorovi.

Aktuální lídr žebříčku opět exceloval při odvracení brejkbolů, v úvodním zápase zlikvidoval 10 z 11 hrozeb a ve čtvrtečním čtvrtfinále všech sedm. Za stavu 4:5 musel řešit manko 0:40 a celkem čtyři setboly. Po jejich odvrácení a brejku na 6:5 už na kurtu dominoval. Do té doby skvěle hrajícího Griekspoora promarněná šance evidentně zlomila a ve zbytku utkání už příliš chyboval.

Djokoviče dělí jediný krok od prvního letošního finále a útoku na 99. kariérní titul. Mezi nejlepší kvarteto se v aktuálním roce probojoval také na Australian Open a v Monte Carlu a recept nenašel na Jannika Sinnera ani Caspera Ruuda.

Rekordman v počtu grandslamových trofejí startuje v Ženevě hlavně kvůli brzkému vyřazení na Masters v Římě, kde po úderu lahví do hlavy schytal po mizerném výkonu výprask od Alejandra Tabila ve třetím kole. Srb ladí formu před French Open, kde za pár dní odstartuje obhajobu loňského triumfu. Jeho dalšími cíli budou Wimbledon a hlavně olympijské hry v Paříži.

Báez – Ruud 3:6, 6:3, 4:6

Casper Ruud v Ženevě zvládl i druhý třísetový souboj. Argentince Sebastiána Báeze zdolal 6:3, 3:6, 6:4, vedení ve vzájemné bilanci zvýšil na 3:0 a svou bilanci v Ženevě vylepšil na 11:1.

V semifinále se norský šampion z let 2021 a 2022 utká s Italem Flaviem Cobollim. Italský tenista přehrál 6:4, 6:4 Kazacha Alexandera Ševčenka a poprvé se na nejvyšším okruhu prodral do semifinále.

Výsledky turnaje ATP 250 v Ženevě

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

32
Přidat komentář
Krisboy
Bravo, Tome!
Reagovat
Carloss
Ahoj, nemáte někdo pls stream na Tomáše?
Reagovat
Krisboy
http://cdn.x sportbox.com/webplayer2.php?t=alieztv&c=223669&lang=en&eid=209632523&lid=2405902&ci=3763&si=4&ask=1716558000&noplayer=0
Reagovat
Krisboy
Odstraň mezeru za "x"
Reagovat
TSP
Z Macháče nemá Djokovič radost. Očekávám pestrý a vyrovnaný zápas s ne úplně jasným koncem. Macháč může mít šanci.
Reagovat
turista
Pokud chce Djokovič úspěšně honit holuba na střeše Chatrierova centrkurtu tak musí tento turnaj vyhrát. V opačném případě nemá šanci na RG uspět.
Reagovat
Patik
Mašak vs Džokovič..ale machac má šance ja si myslím že práve teraz má väčšie šance než kedykoľvek predtým a kedykoľvek potom.. Djokovič už má zajednany let do Paríža a polkou tela už opustil Zenevu.. druhá polka v Ženeve nemá zrovna top formu.. hlasom dzona mekenroa whay nod Makač or Mašak or whadevr his nejm is..aj mín kom oon.
Reagovat
turista
Myslím, že Nole se koncentruje na Ženevu. Na to aby byl mentálně už v Paříži je příliš rutinovaný.
Reagovat
Patik
Je..ale teraz je taký nemastny neslany človek nevie čo od neho očakávať.
Reagovat
Mantra
Asi mu chybí nějaké ezo
Podle mě vyhořívá. Umí, ale hlava to nedává.
Nicméně jednu sezonu ještě čekám.
Nerad
Reagovat
Mantra
A kde je Gulbis?
Reagovat
Mantra
Už s ním budou rátat
Reagovat
Nenela
Noleho Tomas neda, i kdyz bych mu to moc prala
Reagovat
com
proc by nedal, kdyz ho ted dal i Tabilo, Nardi, Casper a dalsi
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Hlavně se z toho ne...
Už proti pár hvězdám hrál, tak by nemusel.
Reagovat
Kandinsky1
Navíc další šance už možná nebude.
Reagovat
Nenela
OK, chlapi, byla bych rada, kdybyste meli pravdu. Kazdopadne to bude pekny zapas, jeliokoz Tomas uz Djokovi umel zatapet, kdyz jeste byl v druhe stovce. Navic to bude bez nervu a stresu, jelikoz vitezstvim muze jen prekvapit
Reagovat
turista
Šancí vyhrát nějaké tituly bude mít Macháč ještě dalších 15 let. Může Novaka dusit to ano. Ale nevěřím, že mu to Nole pustí.
Reagovat
Kandinsky1
Šance zahrát si Djokovičem.
Reagovat
Kandinsky1
Tak to vyšlo, snad oba nastoupí
Reagovat
Dobry-den
Tak Novak si vyzkoušel těžké stavy (4:5 0:40), to mu jako příprava stačí a zítra už to Tomovi pustí.
Reagovat
Pe3k
Zítra Macháč porazí Djokovice
Reagovat
australan.tenis
Mach má smůlu, narazí na hladového Djokovice. Měl s ním raději hrát v MC nebo Římu. Jak se vrchol antukové sezóny blíží, tak se i zvýší úsilí srbského tygra, který ví, že není moc prostoru na reparáty. Tak bacha na něj.
Reagovat
PTP
Tak býk z Bělehradu nebo srbský tygr? Aby se z něho nakonec nestal nějakej Kentaur
Reagovat
australan.tenis
Novak Djokovic je naprostou anomálií v rámci vývoje lidského druhu. Jedná se takřka o perfektního predátora kombinujícího atributy všech legendárních mytologických i skutečných bestií. Mění svou formu jako Transformer, plynule přechází z tygra do býka, z býka do anakondy, z anakondy do T-rexe a z T-rexe do Krakena na základě aktuálního stavu zápasu. Což je rovněž jeden z důvodů, proč už několikrát utekl hrobníkům z lopaty. Je jako hydra, usekni mu hlavu a další vyroste. ????

Vamos Nole! Puta Nadal. Let's go bit*ches!
Reagovat
com
Teda takobej borec a jeho kryptonitem je obycejna flaška
Reagovat
australan.tenis
He was playing a possum.
Reagovat
PTP
Tvoje diagnóza už začíná dostávat pevné kontury
Reagovat
Patik
Reagovat
farr
Totální australská anomálie. Já se jen nestačím divit kolik času jim v australským blázinci dávaj času na wifi, fakt pozoruhodné...
Reagovat
turista
Myslím že Tomáš Novaka neporazí.
Reagovat
australan.tenis
Nole GOATkovic

Všimli jste si, že má Nole na jinak perfektní kštici prázdné místo? Neuvěřitelný terminatorovič .... I s dírou v hlavě drtí své soupeře. What a man!

Jistý španělský nejmenovaný při zdi srá* z Manacoru by kvůli takovému zranění vynechal celý zbytek sezóny. Skutečný býk je v Bělehradu. Vykastrovaný vůl je ve španělském Manacoru. :)))))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist