Macháč si v Dubaji zajistil duel s Djokovičem. Kvalifikací prošel po demolici Arnaldiho

26. 2. 2023, 12:22
Aktuality 15
ATP DUBAJ - Tomáš Macháč se kvalifikoval na kvalitně obsazený a štědře dotovaný turnaj ATP 500 v Dubaji. V závěrečném druhém kole 22letý Čech deklasoval 6-0 6-1 Itala Mattea Arnaldiho a o pár hodin později se dozvěděl, že do hlavní soutěže vstoupí soubojem s pětinásobným šampionem a světovou jedničkou Novakem Djokovičem.
Tomáš Macháč (© AFP)

Před týdnem v katarském Dauhá Tomáš Macháč kvalifikací neprošel, když v závěrečném kole nevyužil mečbol proti Francouzi. Alexandremu Müllerovi. Nyní v Dubaji však znovu potvrdil, že v kvalifikacích se mu v posledních měsících daří. Od začátku loňského roku se stal úspěšným absolventem pošesté z osmi pokusů. 

V sobotu ve Spojených arabských emirátech 22letý rodák z Berouna otočil bitvu se zkušeným 78. hráčem světa Maďarem Mártonem Fucsovicsem a dnes deklasoval italského vrstevníka Mattea Arnaldiho. V žebříčku o deset míst lépe postaveného soupeře porazil za necelou hodinu 6-0 6-1.

Hlavní soutěž turnaje ATP si 120. hráč světa Macháč zahraje pojedenácté v kariéře. Dosud se pětkrát dostal do druhého kola, naposledy loni v březnu v Indian Wells. Od té doby skončil třikrát po sobě v 1. kole. 

V Dubaji ho hned na úvod čeká nejtěžší možný soupeř. Vyzve pětinásobného šampiona Novaka Djokoviče, proti kterému si potřetí v kariéře zahraje zápas proti hráči Top 10 a poprvé se na kurtu postaví členovi Big 4. Se světovou jedničkou se už jen utkal, loni v Indian Wells nestačil na Daniila Medveděva. 

Macháč si zatím jen jednou vyšlápl na člena Top 50, když předloni v Davis Cupu porazil tehdy 25. hráče světa Brita Daniela Evanse. 

Djokovič v Dubaji bilanci 43 výher a sedm porážek. Nestačil pouze třikrát na Rogera Federera a jednou na Andyho Roddicka, Andyho Murrayho, Feliciana Lópeze a loni ve čtvrtfinále překvapivě na Jiřího Veselého. Letos bude 35letý Srb, který od loňského French Open vyhrál 31 z 32 zápasů, usilovat o udržení postu světové jedničky.

Z českých tenistů se v Dubaji představí i Jiří Lehečka, jenž se pokusí navázat na povedený vstup do roku 2023. V prvním kole vyzve bývalou světovou trojku Němce Alexandera Zvereva (h2h 1-0), kterého na začátku sezony porazil v United Cupu.

Titul bude obhajovat Andrej Rubljov, z bývalých šampionů startuje ještě britský veterán Andy Murray.

• ATP 500 DUBAJ •
Spojené arabské emiráty, tv. povrch, 2.855.495 dolarů
nedělní výsledky (26. 02. 2023)
• Kvalifikace - 1. kolo •
Macháč (ČR) - Arnaldi (It.) 6-0 6-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
Tenisovy.nadsenec
Novak musí vyslat jasný statement po tom fiasku s Jirkou z minulého roku. Ideální by pro fanoušky Noleho i fanoušky tenisu obecně bylo kdyby toho NeMACHÁČenka vystřílel z kurtu. No Mercy!smile
Reagovat
peek
Parádní kurz proti Novaxovi. Rozehraný Tomáš ho pěkně vyMáchá. smile
Reagovat
darek.vrana
To zas bude klasika, super výkon a těsná prohra.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
hlavně aby to nebyla děsná prohra.smile
Reagovat
Dobry-den
Těch hratelných losů už Tomáš zahodil mraky, tak teď už se holt štěstí vyčerpalo.
Reagovat
Patik
Na fotke tohoto článku ti jeho výraz tváre dáva za pravdu.
Reagovat
Ereinion
Macháč holt není J1rka, no...
Reagovat
Marduch
Zatímco Tomáš má v únoru něco odehráno, Djoko dorazí rovnou z dlouhé dovolené, takže se v tom bude min. v první sadě máchat a nemusel by to být úplně jednoznačný mač.
Reagovat
hanz
Makáč dostal za zvládnutou kvaldu Djoka, tomu se říká Pyrrhovo vítězství.smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak asi nejlepší nakonec ten Djokovič, buď by hrála hned derby, nebo by stejně s tím Djokem hrál coby dub, nebo s Medvědem...
Může se před prvním kolem poradit s Jirkou Veselým...:)
Reagovat
Vlk-v-trave
hrál
Reagovat
Patik
Bude mať aspoň zážitok.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jako myslíš, že Joker zas někoho nastřelí?smile
Reagovat
com
Kvaldu vyhral smile
Prvni kolo uz nevychytal smilesmile
Reagovat
bIbec
Někdo by řekl "smůla", ale Tomáš v nedávné minulosti prohrál zápasy, v kterých prohrát nemusel.

Je potřeba využívat šance, když je to průchodné, jinak ta stovka hned tak neklapne.

Samozřejmě vím, že často není úplně fit, což je taky blbé..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist