Macháč si v Ženevě zahraje o první semifinále, Djokovič si 1100. výhrou osladil 37. narozeniny

22. 5., 14:54
Aktuality 23
ATP ŽENEVA - Tomáš Macháč (23) dosáhl na poslední generálce v Ženevě na svou první letošní vítěznou sérii na antukových dvorcích. Český favorit začal na poslední chvíli otáčet souboj s kvalifikantem a 140. hráčem pořadí Nicolasem Morenem De Alboranem (26) a Američana nakonec zdolal 4:6, 7:5, 6:0. O své premiérové semifinále na nejvyšším okruhu se popere s dalším americkým zástupcem Alexem Michelsenem (19). Vítězně vstoupil do generálky na Roland Garros Novak Djokovič, který v den 37. narozenin zaznamenal 1100. výhru.
Macháč dorazil vzdorujícího kvalifikanta kanárem (© Profimedia)

Moreno De Alboran – Macháč 6:4, 5:7, 0:6

Tomáš Macháč v posledních týdnech dvakrát onemocněl a v Ženevě absolvuje svůj teprve třetí antukový turnaj v letošní sezoně. Zatímco v Barceloně k utkání druhého kola vůbec nenastoupil a na Masters v Madridu v něm schytal výprask od Bena Sheltona, ve švýcarské metropoli zdolal Nicolase Morena De Alborana a navázal na skalp nasazeného Jacka Drapera.

S kvalifikantem ze druhé stovky žebříčku měl velké potíže a k první brejkbolové šanci se propracoval až v koncovce druhé sady. Příležitost sice nevyužil, ale od té doby už měl jasně navrch. Ve zbytku druhého dějství, od stavu 4:5, prohrál jen jeden fiftýn a ve velmi rychlém rozhodujícím setu nadělil outsiderovi potupného kanára.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Macháč hraje v Ženevě svůj 10. letošní turnaj a bez vítězství odjížděl pouze na začátku ledna z Adelaide. Ve čtvrtek se bude snažit přerušit sérii čtvrtfinálových nezdarů na nejvyšším okruhu.

O postup do semifinále na této úrovni bojoval dosud čtyřikrát a ani jednou neuspěl. Recept nenašel loni na Yannicka Hanfmanna v Houstonu ani Lasla Djereho ve Stockholmu a ve čtvrtfinálové fázi neuspěl ani letos v Marseille proti Hubertovi Hurkaczovi a na Masters v Miami v souboji s Jannikem Sinnerem.

Ve švýcarské metropoli bude jeho čtvrtfinálovým soupeřem další Američan. Překvapivě ne nasazená trojka Taylor Fritz, ale Alex Michelsen, který úspěšnějšího krajana zdolal 6:4, 4:6, 7:5.

Djokovič – Hanfmann 6:3, 6:3

Vítěz 24 grandslamů Novak Djokovič v Ženevě absolvuje generálku na Roland Garros netradičně jen pár dnů před jeho zahájením a svůj debut bez větších potíží zvládl. Němce Yannicka Hanfmanna porazil v deštěm na zhruba hodinu přerušeném utkání 6:3, 6:3, když odvrátil 10 z 11 brejkbolů a zápas ukončil ziskem šesti her v řadě.

Srbský tenista k dnešním 37. narozeninám zabalil si dárek v podobě jubilejní 1100. výhry. Na tuto metu dosáhli dosud jen legendární Američan Jimmy Connors (1274) a Švýcar Roger Federer (1251).

"Narozeniny by nebyly takové, pokud bych dnes nevyhrál. Je příjemné hrát poprvé na tomto turnaji, navíc s podporou své rodiny v zádech. Většinu života jsem vyrůstal se strýcem, tetou a dvěma bratranci. Teď není tolik šancí se vídat, takže je hezké se s nimi opět setkat," pochvaloval si Djokovič po úspěšném zahájení útoku na první letošní a celkově 99. titul.

Výsledky turnaje ATP 250 v Ženevě


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

23
Přidat komentář
GaelM
Otvírá se šance na velký výsledek, Michelsen je hratelný a Djokovic to v SF klidně může zabalit s vidinou přesunu do Paříže, je to pro něj jen bezvýznamná příprava. Snad už je Tomáš zdravotně 100% a dokáže to využít
Reagovat
turista
Proč by to Novak zabalil když je možnost tady vyhrát první letošní titul a 99. kousek celkově?
Reagovat
GaelM
Protože ta samá možnost bude i na RG ale s příchuti grandslamu.
Reagovat
srnecek
Súhlasím s turistom. Novak toho roku veľa zápasov neodohral a on je ten typ, ktorý sa potrebuje zápasmi vyladiť a nabudiť. Titul by mu pomohol aj psychicky, hoci po tejto stránke je silný dosť. Turnaj nie je náročný, maximálne 5 zápasov po 2-3 sety, to je 6-7 hodín kvalitného tréningu. Za týždeň. Optimálna príprava....
Reagovat
com
Jenze ve finale ho zas sejme Casper
Reagovat
srnecek
je to možné....ale nič to nemení na tom, že by to bol kvalitný tréning.
A na GS je už iným hráčom - ako hovorí aj sám Novak
Reagovat
turista
Nesejme ho. Jednou jedinkrát Novaka porazil. To neznamená, že ho bude automaticky porážet. Novak Caspera nejspíš porazí a srovná si s ním letošní účty. Možný titul pro Novaka může zafungovat jako booster efekt stejně jako to bylo před 3 lety v Bělehradě. Pak vyhrál RG a Wimbledon.
Reagovat
Mantra
Není ti Jiří
Novák ovšem není ok
Reagovat
turista
RG má jistě příchuť GS. Ale je to přece jen holub na střeše. A kdyby ho Novak náhodou chytil tak 100. titul získaný právě na RG by byl lepší možností než 99. kousek na RG. Chce to prolomit už tady. Hateři se mu na síti posmívají, že letos nemá nic.
Reagovat
Dobry-den
Chtělo by to titul. Jako náplast za tu dnešní pařížskou blamáž. Pojď Tome.
Reagovat
Kandinsky1
Snad ten souboj s Djokovičem vyjde.
Reagovat
Dobry-den
Nepřekvapilo by mě, kdyby Novak odstoupil. Ještě třeba jeden zápas dá a pak už hurá do Paříže.
Reagovat
Kandinsky1
Ideálně kdyby odstoupil po prohře s Makáčem.
Dneska se na kurtu moc dlouho nezdržel, pokud by to příště zopakoval, tak by si jeden zápas ještě střihnout mohl.
Reagovat
turista
Myslím si, že to tady maximálně využije aby se rozehrál a získal tady první letošní titul a 99. kousek celkově. Pak může honit holuba na střeše na Chatrierově centrkurtu.
Reagovat
No-le
Reagovat
PTP
Tam si ho vychutná Rafa
Reagovat
turista
Těžko. Spíš Saša Zverev.
Reagovat
turista
Možná taky Carlito. Ale Nadal ne. Ten nepřejde přes Zvereva, který si tentokrát kotník neoddělá.
Reagovat
Pe3k
Poslední gemy byl eso, eso, eso z druhého servisu a eso. Takové zakončení zápasu se mu už jen tak nepovede.
Reagovat
Krisboy
Tak tak, kromě něj to umí jenom Menšík.
Reagovat
Mantra
Ivo v Doha Nováka vyndal jinými esíčkami
Reagovat
Mantra
Za mě byl Ivoš Jona legenda než ten Chorvat arogant
Reagovat
PTP
Dobrý, Fritze mu odklidil z cesty krajan
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist