Macháč skolil Murrayho a je poprvé v osmifinále Masters, Lehečka v Miami dohrál hned na úvod

24. 3., 19:19
Aktuality 86
ATP MIAMI - Tomáš Macháč (23) zdolal v Miami po obratu a více než tříhodinovém boji 5:7, 7:5, 7:6 dvojnásobného šampiona a bývalou světovou jedničku Andyho Murrayho (36) a postupem do osmifinále znovu vylepšil své maximum na podnicích Masters. Hned po úvodním zápase naopak skončil Jiří Lehečka (22), nejlepší Čech v žebříčku ATP nestačil dvakrát 4:6 na Alexeje Popyrina (24) a teprve podruhé v sezoně nezvládl vstup do turnaje.
Macháč si zajistil první osmifinálovou účast na Masters (© Profimedia)

Macháč – Murray 5:7, 7:5, 7:6

Tomáš Macháč absolvuje svou teprve třetí hlavní soutěž na podnicích Masters a díky dvousetovým výhrám nad domácím teenagerem Darwinem Blanchem a světovou šestkou Andrejem Rubljovem se na prestižních tisícovkách poprvé dostal do třetího kola. V něm skolil po více než třech hodinách boje dvojnásobného šampiona Andyho Murrayho a navázal na svůj premiérový skalp TOP 10. Bývalou světovou jedničku porazil také před pár týdny ve dvou setech v hale v Marseille.

V úvodu zápasu se trápil na servisu, ale prvních osm brejkbolů dokázal odvrátit. Na devátou hrozbu však odpověď nenašel a za celý set se nedostal k ani jedné příležitosti sebrat britskému veteránovi servis. Ve druhém dějství naopak nabídl Murraymu jen jednu šanci, kterou zlikvidoval. K prvním dvěma setbolům se propracoval v 10. gamu, avšak využil až ten třetí o dvě hry později.

Utkání, které na několik desítek minut přerušila dešťová přeháňka, šlo po více než dvou hodinách do rozhodujícího dějství. V něm Macháč vedl už 3:0 a 30:0, ale ještě se zapotil. A to pořádně. V sedmém gamu likvidoval dva brejkboly v řadě a další tři hrozby musel řešit za stavu 5:3. Se dvěma si poradil, ovšem na tu poslední vyrobil dvojchybu a zkušenému protivníkovi brejk daroval.

Murray si následně po proměnění gamebolu na 5:5 při špatném došlápnutí poranil levý kotník a musel si na kurt zavolat fyzioterapeuta. Macháčovi zřejmě kratší pauza pomohla a čistou hrou upravil skóre na 6:5. Na returnu se propracoval k mečbolu, ovšem zahrál při něm až příliš pasivně, nechal Murrayho tlačit a neubránil se. Parádní bitva nakonec vyvrcholila tie-breakem, ve zkrácené hře český tenista předvedl famózní otočku ze 3:5 na 6:5 a tentokrát mečbol po nádherném voleji využil.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

"Je vždy velkým potěšením zahrát si s tak velkou legendou. Na jednu stranu jsem rád, že jsem s i s ním mohl zahrát tak dlouhý zápas, ale na druhou na kurtu nechcete strávit tolik času," komentoval Macháč maratonský souboj. "Ale bylo tam všechno. Sáhnul jsem si na dno, abych dokázal vyhrát. Byl to nejtěžší zápas mé kariéry," přiznal rodák z Berouna, jenž odvrátil 13 z 15 brejkbolů.

Macháč bude v úterý usilovat o své čtvrté čtvrtfinále na nejvyšším okruhu, první na akcích větších než ATP 250. Ve svém debutu v hlavní soutěži na Miami Open, kde skončil v obou předchozích ročnících už v kvalifikaci, bude pokračovat hratelným osmifinále s Matteem Arnaldim. S nebezpečným italským mladíkem se utkal zatím jen loni v Dubaji a povolil mu jeden game. Vítěz by si o semifinále mohl zahrát s Jannikem Sinnerem.

Třiadvacetiletý Arnaldi v Miami neztratil ještě ani set, po Arthuru Filsovi a Alexanderu Bublikovi si poradil i s přemožitelem Stefanose Tsitsipase Kanaďanem Denisem Shapovalovem.

Murray dosáhl v Miami na svou první vítěznou sérii od srpnového osmifinále na Masters v Torontu. Čtyřnásobný finalista a dvojnásobný šampion floridského podniku čeká na čtvrtfinálovou účast na nejvyšší úrovni od loňského února, na Masters už téměř osm let.

Lehečka – Popyrin 4:6, 4:6

Jiří Lehečka dorazil do Miami po čtvrtfinálových účastech v Dubaji a Indian Wells, přičemž v kalifornské poušti přehrál ve dvou setech Andreje Rubljova i Stefanose Tsitsipase a poprvé v kariéře se probojoval mezi osmičku nejlepších na podnicích série Masters. Na další letošní úspěch však v Miami nenaváže.

Nejlepší Čech v žebříčku dohrál na Floridě hned po úvodním zápase. Proti Alexejovi Popyrinovi až do stavu 4:4 dominoval na servisu, ale pak nepochopitelně vycházel devátý game. Vysvětlení přišlo záhy. Lehečka si na kurt zavolal fyzioterapeuta a nechal si ošetřovat záda. Poté měl dvě šance na srovnání skóre, ovšem soupeř obě aktivní hrou zlikvidoval.

Na začátku druhé sady se šampionovi letošního turnaje ATP 250 v Adelaide povedlo odvrátit brejkbol a v šesté hře poprvé Australanovi sebral servis. Brejk však nedokázal potvrdit a ve zbytku utkání už nezískal ani jeden game.

Lehečka kvůli dešti zahájil svůj druhý kariérní start na Miami Open o den později, při loňském debutu skončil ve třetím kole na raketě Karena Chačanova. V aktuální sezoně nezvládl vstup do turnaje teprve podruhé, v Rotterdamu podlehl po nevyužitých mečbolech Hubertovi Hurkaczovi.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Popyrin letos hraje teprve čtvrtý turnaj a v Miami potvrzuje solidní formu. Na Australian Open trápil Novaka Djokoviče, v Dauhá vzdoroval pozdějšímu šampionovi Chačanovovi a v Miami nepovolil set ani Facundovi Díazovi Acostovi.

Postupem do třetího kola vyrovnal své maximum v tomto dějišti. O své celkově páté osmifinále na turnajích Masters se utká s Fábiánem Marozsánem.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Miami

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

86
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Vše podstatné bylo řečeno, takže jen Tomovi pogratuluji a budu mu přát zlepšení na servisu, protože jestli dal víc než 45% 1.servisu in, to bych se divil. Je celkem zázrak, že na dobře podávajícího Andyho to nakonec stačilo.
Teda hodně štěstí dál!
Reagovat
Kaprik
Tomáš měl za celý zápas 59 % prvního podání (ale ve třetím setu jen 44 %)
Reagovat
Kandinsky1
Můra dokonce jen 56 %. A těch 44 % měl pro změnu ve druhém.
Reagovat
darek.vrana
Včera náhodou podával dobře. Až do koncovky, kdy mu sevis klasicky úplně odešel.
Reagovat
Krisboy
Ten Murray si nedá pokoj a nedá. Jestli tenhle člověk neskončí na vozíčku, tak už nevím, kdo.

Ale Tomovi samozřejmě velká gratulace!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ani moc nechápu, jak tam s tím kotníkem mohl ještě tak běhat. Byla by to dost vostuda, kdyby to Tomáš nakonec proti zraněnému invalidovi prohrál.
Ještě, že to dobře dopadlo a Tom se nenechal úplně vydeptat atmosférou.
Reagovat
Nola
vcera hral Murray velmi slusne, nechapem tie kecy o nejakej hanbe, tanecnik to ustal a to je najdolezitejsie
Reagovat
Krisboy
Pokud hrál velmi slušně (já jsem to neviděl), tak o to větší gratulace Tomášovi.
Reagovat
Pe3k
No slovo slušně bych v tomto případě rozhodně nepoužil, měl sem vypnutý zvuk, ale i tak sem slyšel jak Můra neustále řeší sračky, fuckuje apod.
Reagovat
Nola
https://www.youtube.com/watch?v=mGXHlWe-QQ8 - 3.set higligts

tak Andy fuckoval vzdy, to nie je nic nove pod slnkom

chce vyhrat, tak nevie kontrolovat emocie, to by mi nevadilo, skor to, ze sa obuva do inych na sietach, trebars ako nicil Tsitsipasa za prestavku v kupelni, to mi prislo nepristojne od hraca jeho kalibru
Reagovat
Krisboy
Rád bych viděl statistiku průměrné délky zápasů za kariéru...Myslím, že Murray by byl v TOP3.
Reagovat
Patik
Minimálne posledné zápasy je to jeden maratón za druhým..
Reagovat
Krisboy
Nejen poslední dobou. Už jsi zapomněl na djokomurárny?
Reagovat
Patik
Hej ale v prvých kolách mimo Djokovica nehrával toľko maratónov ako po operácii.
Reagovat
GaelM
Linda super výkon, škoda že to nestačilo, ale nevadí. Ony jednou tyhle losy skončí a až dostane někoho hratelnějšího, tak se ty holky budou divit, co si Linda dokázala ze hry na úrovni Igy odnést...

Macháč klobouček, proti všem a zvládl to. Životní výsledek je na dosah, Arnaldi mu nic zadarmo nedá, ale v téhle formě by měl mít Tomáš navrch.

Velká škoda Jirky, takhle luxusní los na ATP1000 zase hodně dlouho mít nemusí. Není každý týden posvícení, má nahráno z IW, ale tohle je promarněná příležitost.
Reagovat
Sinuhet1
Lehecka - psali ze ho strasne boleli zada, to se neda nic delat
Reagovat
australan.tenis
Macháče jsem tu kdysi kritizoval, že vypadá jako totální homeless... I ty vousy neuměl nosit. Příšerná prezentace. Ale rozhodně je nositelem mužského genu. Má skill, dobře se dívá na jeho tenis. Jsem rád za jeho postup.

Na druhé straně jsem rovněž rád za vypadnutí Lehečky. To je takový nice guy, hodnější skautik.... To bude určitě v budoucnu cuckold Radka Štěpánka a jeho manželky. Opravdu ...... Slaboch. Není mi sympatický..... Prostě je příliš nice. Good job Alex.
Reagovat
George_Renel
Při tom hodnocení vzhledů jsi zapomněl přidat, že Popyrin je přím prototyp Rusáka......
Reagovat
Dobry-den
Obrovská gratulace, klidná síla nakonec udolala otravného komedianta.

Od Tomáše to nebyl ideální výkon, 65 UE je extrém, ale celkově to stálo za to, skoro 3 a půl hodiny dlouhé drama se šťastným koncem.

Co vypíchnu - ukázkově nedopodáváno, jestliže Lehečka zahodil proti Andymu 5:4 40:0, tak Tomáš se taky vyznamenal, dal v tom gemu za stavu 5:3 hned 2 dvojchyby, 3x vyhodil první úder po servisu a jednou 'až' ten druhý. Servis mu úplně odešel. No on celkově dneska moc nefungoval. Ani return, tolik es na téčko, co si nechal dát, ani trenér mu za ty 3 hodiny neporadil.
Proti Tomášovi stálo dost nesportovní publikum, ale jsem moc rád že to ustál, Murraymu nepřeju zranění (snad mu nic není), ale tu bolestivou prohru mu přeju z celého srdce. Karma za jeho (nejen) dnešní nesportovní představení.

Tomáš je v live žebříčku 50., ještě může být předstižen, ale taky si může ještě sám polepšit.
Hodně štěstí, Arnaldi ve 4. kole, to je super, ale bude to chtít předvést lepší výkon než dnes.
Reagovat
Blondie
Reagovat
Pe3k
Další kolo je hratelné, ale měl by se zlepšit a tu šanci využít, protože lepší los na velkém turnaji mít nebude. Na můj vkus Tomáš moc spěchá a jeho servis to je bída, ale alespoň je komu fandit.
Reagovat
HolyMotors
Tomáš famózně. Na konci už jsem mu nevěřil musím říct, ale to, co tam předvedl za stavu 5:5 v TB kloboucek.
Reagovat
Otmar
Andy se celou dobu choval jako blb a čumilové jak by smet....to se málokdy vidí. Tomáš začal od druhého setu čekat na returny 3-4m za BL, dostával je do kurtu a nutil Andyho víc hrát a i kazit. To bylo, myslím, klíčové. Závěr nebudu komentovat, všichni viděli. Ale přesto před Tomem klobouk dolů, dobře chlape!!!
Reagovat
EllNino
ten kontrast postavení na returnu mezi 1. a 2. setem byl neskutečný
Reagovat
Mony
On Tom nedopovával opatrností a tahle zkusenost mu pomohla v závěru TB...ten závěr byl Majstrštyk
Reagovat
EllNino
Jo!!!

Řekl bych, že co se týče fáze turnaje, atmosféry (tleskání diváků po jeho dvojchybě, Murrayho burcování a vlezdop.rdelství), a průběhu zápasu (přerušení pro déšť, pauza na "ošetření" Murraye, ztráta vedení atd.) to byl pro Tomáš určitě nejtěžší zápas v životě ... a zvládl to nakonec parádně, velké povzbuzení do budoucna a navíc celkem slušná šance i ve 4. kole, i když Arnaldi je velice šikovný hráč

Tomáš drží v Miami český prapor, tak doufám, že ještě pár dní povlaje :))
Reagovat
Nola
videla som 3.set, ale netusim ako sa prejavuje lezenie do p.dele v zapase....
postrehla som osetrovanie zranenej nohy, neskutocne hlasne vzdychanie Andyho, otrasne publikum..... Makaca som premenovala na tanecnika, tancuje pred servisom, to je jeho poznavacie znamenie...

Andy skor lezie do p.dele skor na sietach, suhlasi so vsetkym co sa dnes papagajuje, BLM, uhlikova stopa, prava tenistiek na rovnaku odmenu... bojuje na soc.sietach do roztrhania tela, vychvaluje tenistov a tenistky, ktore su prave viditelne, taky maly pokrytcek, nikdy som nechapala, preco sa musi takto prezentovat tak velky hrac, ktorym bol
Reagovat
Pe3k
Asi chce všem ukázat, že je kre-tén na kurtu i mimo něj.
Reagovat
Fandina
Jj, byl to epický zápas. A publikum děs, dlouho jsem nezažila tak jednostranné fandění. Andy se choval podle mě děsně a Tomovi jsem nakonec ani nevěřila, ale v TB do toho šel a zahrál ho nakonec úžasně.
Reagovat
George_Renel
Je dobře, že po zápasu dal Tomáš publiku posunkem vědět, že tu nepřízeň vnímal.
Reagovat
Kandinsky1
Neuvěřitelné, po ztrátě brejku ve třetím jsem Makáčovi nedával nejmenší šanci. A ten obrat v TB byl taky úžasnej.
Reagovat
HAJ
Andy se choval jak na fotbale. Diváci řvali nadšením při každé Tomově dvojchybě. Že to Tom ustál, tak Andymu už nebudu nikdy fandit, ztrati u mně sympatie. S tím řvaním to fakt přeháněl.
Reagovat
Mony
On měl emoce vždycky a jestli mu se stářím rostou, tak jen tleskám..nebo chcete raději znuděné tváře?
Reagovat
marsden
Mura byl a je *rd
Reagovat
HAJ
To teda ne. Ale Andy to přeháněl. To musí na protihráče působit depresivně.
Reagovat
Mony
Jak je vidět, na Toma pozitivně
Reagovat
frenkie57
Tomáš hrdina dne. Tenzávěr TB byl naprosto skvělý a Tom ukázal, že bojovat rozhodně umí a to nejen se soupeřem, ale i totální nepřízní velmi nesportovního a neukázněného publika. Bravo Tome a dík.
Reagovat
frenkie57
A vítám Tomáše v TOP50.
Reagovat
Mony
Jal nám to pěkně navazuje.. a Linda se snad inspiruje
Reagovat
tenisjebozi
Tom mi udělal obrovskou radost
Reagovat
Pe3k
Makáč! 3 a půl hodiny si pohrával s Můrou
Reagovat
George_Renel
Tomáš dnes proti všem a hlavně proti tomu šaškovi, bo jinak se nazvat nedá.
Reagovat
farr
Ale dá.., ubožák nikdy jsem mu nefandil. U mě hřebíček do rakve byl ten souboj s Béďou tenkrát a ta jeho pizda jak tam fakovala prostě tyhle typy se hledaj odpad.
Reagovat
sysel
Reagovat
SydneyOpen
yeees jo. Paráda 4.kolo Masters a posun nebo min. velké přiblížení padesátce, kdo by to u Toma před dvěma lety řekl. Velká gratulace, letos kluci dělají opravdu obrovskou radost
Reagovat
makro99
Kdo by to řek ještě loni v září...
Reagovat
Oin
Good job, Mahak!
Reagovat
miky62
super Tome
Reagovat
hanz
Marýsku-kyčelníku, vyceň zubiska a udělej pápá lálá...
Reagovat
Mony
Tohle Toma posílí hodně! Bravoooo
Reagovat
Dobry-den
jooo
Reagovat
baba
a teď tam Mura běhá jako čamrda
Reagovat
miky62
je to komediant
Reagovat
EllNino
a ještě má kliku jako od blázince :/ to prasátko za stavu 3:4 v TB byla nalívka
Reagovat
baba
Drama s dobrým koncem!!! klobouk dolů za ty poslední míče Tb
Reagovat
baba
No a timto divadélkem s bolavou nohou totálně Toma vyhodil z rytmu, takže jsem opravdu zvědavá,jak to celé dopadne
Reagovat
EllNino
Pane bože, to je de*il ...
Reagovat
frenkie57
Můra se nám zničehonic zrakvil. jestli jsem dobře viděl, tak špatně došlápl, bo co.
Reagovat
tenisjebozi
Kdo si vzal timeout?
Reagovat
EllNino
Že jsou z Murraye všichni tak unešený, sprostej, arogantní ...
Reagovat
Kuzzie
To Amikum zrovna imponuje
Reagovat
baba
Tak Mary je sice psychous,ale zabralo to a Tom nedopodával.A teď je na koni
Reagovat
HAJ
Tak to Tom na 6:3 totálně nezvládl. Diváci jsou hnus. Zvou nadšením při dvouchybě Toma.
Reagovat
frenkie57
Diváctvo totálně na zvracení, jako by byli na koridě.
Reagovat
EllNino
Tomášovi odešel servis do šatny

Za poslední rok proti němu měli nadějný stav všichni tři naši, Lehe se podělal, Menša z toho udělal drama ... Tomáš ho už letos jednou porazil, snad se ze ztráty oklepe
Reagovat
HAJ
Andy je dobrej psychouš.
Reagovat
Oin
Na co si furt stěžuje?
Reagovat
Krisboy
Na cokoliv.
Reagovat
frenkie57
Můra slušně rozhozenej. Snad ho Tomáš dorazí.
Reagovat
HAJ
Andy je dobře nasranej. Už to přehání. No uvidíme ve třetím.
Reagovat
EllNino
Trapnej jako vždycky
Reagovat
farr
Normální p.čus , to chování teda čím starší tím snad horší. Ať táhne už do propadliště dějin, nikdo na něj není beztak dávno vůbec zvědavej.
Reagovat
frenkie57
Však už si vysloužil i napomenutí.
Reagovat
baba
Takže dnes pápá českému tenisu,jak chlapci,tak Linda.Nevadí, už se těším na Evropu a normální hrací dobu
Reagovat
frenkie57
Nepředbíhej, je srovnáno.
Reagovat
hanz
Macháč totálně marnej na returnu...
Reagovat
Otmar
Andyho podání zatím neprůstřelné, podává skvěle, navíc má Tom potíže s returnem. Jinak nějaký jiný zásadní rozdíl nevidím.
Reagovat
elsky
Murray pořád baví. Maká, zápasy prožívá jak za mlada a diváci to oceňují.
Reagovat
hanz
Akorát se zubí... spíš vypadá jako když dodělává..
Reagovat
elsky
Asi ne.. first set Murray.
Reagovat
com
ale jak vidno, tak na Machace ta zubata Mura staci
Reagovat
lukas00
Prosim stream na Tomase??
Reagovat
Kandinsky1
Zápas jsem neviděl, ale co se sakra stalo ve druhém setu když vedl 4:2? Četl jsem tu o ošetřování po prvním setu.
Reagovat
com
Lehecka nic moc.. Jeste ze mame J1rku Veselku, kterej porazil tezkyho soupere z druhe tisicovky
Reagovat
Tenispotrinho
Co to proboha bylo za soutěž ?
Reagovat
Kandinsky1
CHALLENGER 125 NEAPOL
Italskej soupeř měl určitě WC.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist