Macháčova jízda končí před branami osmifinále. Poslední Čech využil jen dva z 19 brejkbolů

19. 1., 05:16
Aktuality 35
Tomáš Macháč (23) si před dvěma dny v Melbourne Parku připsal svůj premiérový skalp TOP 20 a poprvé v kariéře postoupil do třetího kola grandslamů. Znovu však své maximum na podnicích velké čtyřky nevylepšil, poslední český zástupce ve dvouhře mužů podlehl 4:6, 6:7, 6:4, 6:7 loňskému semifinalistovi Karenovi Chačanovovi (27). Rus v osmifinále vyzve suverénního Jannika Sinnera (22).
Macháč doplatil na nevyužívání brejkbolových šancí (© AFP)

Macháč – Chačanov 4:6, 6:7, 6:4, 6:7

Tomáš Macháč prožívá v posledním roce nejlepší období své kariéry. Loni si v Houstonu a Stockholmu zahrál svá první čtvrtfinále na turnajích ATP, přidal další dva triumfy z challengerů a usadil se v elitní stovce světového pořadí. Letos poprvé v kariéře postoupil do třetího kola grandslamových podniků a na 10. pokus zaznamenal svůj premiérový skalp TOP 20.

Před cestou do Melbourne se z kvalifikace probojoval do druhého kola v Brisbane a pak v kvalifikaci v Adelaide schytal nepochopitelný výprask od Alexe Bolta. Na oblíbeném Australian Open, které je jediným grandslamem, na němž překročil první kolo hlavní soutěže, ovšem zase exceloval.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Rodák z Berouna přehrál bez ztráty jediného setu lucky losera a bývalou juniorskou světovou jedničku Šintara Močizukiho a také 17. hráče hodnocení Francese Tiafoea. Jeho parádní tažení ukončil až před branami osmifinále Karen Chačanov. České zastoupení ve dvouhře mužů tak tentokrát ve druhém týdnu úvodního grandslamu roku nebude, loni se až do čtvrtfinále probojoval Jiří Lehečka.

Macháč doplatil na mizernou úspěšnost v proměňování brejkbolů. Zatímco soupeři nabídl za celý zápas pouhé tři šance a dvakrát ztratil servis, sám si jich v průběhu utkání vypracoval celkem 19 a rovněž on slavil brejk pouze ve dvou případech. Oba aktéři nastříleli 17 es a pět dvojchyb, Macháčovi nestačil ani skvělý poměr 64 vítězných úderů a 46 nevynucených chyb.

"To jsem ani nevěděl, že jich (brejkbolů) bylo tolik. Ale vím, že třeba tak na osm z nich jsem dostal eso. Možná dvakrát jsem zahrál blbě, že jsem zkusil bekhend. Jinak mi nepřijde, že jsem to úplně pokazil," řekl Macháč pro Radiožurnál Sport.

Poslední český zástupce ve dvouhře mužů předvedl největší zaváhání ve druhé sadě. Vedl v ní totiž už 4:1, ale náskok brejku neudržel, ve 12. hře nevyužil dva setboly na returnu a po prohraném tie-breaku si nechal ruského tenistu utéct o dva sety. Pak sice zareagoval ziskem třetího dějství, nicméně ani druhou zkrácenou hru nezvládl a po třech a půl hodinách boje se s turnajem rozloučil.

Chačanov patří v posledních letech k nejlepším a nejstabilnějším hráčům na těch největších akcích, za poslední dva roky je už popáté ve druhém týdnu podniků velké čtyřky. Loni se na jeden týden vrátil do TOP 10 pořadí a po zhruba tříměsíční zdravotní pauze ukončil v září v Zhuhai téměř pětileté čekání na titul.

"Hrál opravdu skvěle. Připravoval jsem se na to, že to bude těžký zápas. Viděl jsem, jak porazil Francese ve třech setech, takže bylo jasné, že je v dobré formě. Po fyzické i psychické stránce to byl těžký zápas. I proto jsem na konci dal najevo všechny emoce. Jsem rád, že jsem postoupil," řekl v rozhovoru na kurtu Chačanov.

Třetí kolo Australian Open poprvé překročil až před rokem a v obhajobě loňského semifinále bude pokračovat proti Jannikovi Sinnerovi. Ital předvádí v posledních měsících životní formu a v Melbourne Parku je zatím naprosto suverénní. Po cestě do osmifinále neztratil jediný set a dohromady prohrál jen 22 gamů. Ve druhém týdnu Australian Open je třetím rokem po sobě a v letošním ročníku patří k největším favoritům.


Výsledky mužské dvouhry na Australian Open

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

35
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Salamander134-
Machacova jízda konci dvěma výhrama na grandslamu. To byla teda jízda.
Reagovat
Kandinsky1
Brejboly vítěz 2/3 - poražený 2/19 něco podobného se moc často nevidí Velká škoda.
Reagovat
Sinuhet1
co jsem videl tech par gamu na konci, Tomas delal obcas hodne lehke nevynucene chyby, to si moc s takovymhle hracem nemuze dovolit...
Reagovat
vavrinec
Jannik !
Reagovat
Krisboy
Myslím, že jestli má někdo zastavit Djokoviče, mohl by to být právě on.
Forza!!!
Reagovat
vavrinec
Taky doufám !!!
Reagovat
darek.vrana
Brejkboly 2/19 vs. 1/3, celkový počet míčů o dva ve prospěch Macháče. Tahle prohra je fakt k nas.ání. Dneska to v hlavě nedal, nebyl vůbec v dobrém rozpoložení. Ještě tam pořád nějak gestikuloval asi na Vacka, nepochopil jsem, co to bylo. Vypadalo to, že ironicky naznačuje, že je to jeho chyba.
Reagovat
darek.vrana
Oprava 2/3.
Reagovat
steve79
Jsem zvědavý dnes na Djokoviče. Poslední dva západy se nadřel.
Reagovat
Kandinsky1
Vypadá to, že ta dřina ho už nebavila.
Reagovat
woody
dnes lepší herně, fyzicky to moc OK nevypadá...
Reagovat
Drzymalski
Tak díky ES aspoň za první set Tomášova špilu. Ten hoch je fakt zjevení. 64 (!) winnerů Ďábelské. Atlet, gymnasta i šikovný tenista. Škoda že nepostoupil. Chtěl bych Toma vidět proti Mrkváčovi.
Reagovat
farr
Jžš on fakt prodrbal 4:1 ve 2. setu. Zaplať pánbůh, že sem to skoro celý milosrdně prospal viděl jsem jen závěr 3. a kousek 4. kde Rusák 3 esama otáčel 0:40( když sem to viděl, řekl jsem si no potěš koště a 19 breakbolů to se teda nevidí) šel jsem zase spát
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No, on jich Kača většinu odvrátil esama. Zbytek Tomáš zabil BH...
Reagovat
Ela-fon-isi
Reagovat
Krisboy
Reagovat
NovacekTP
Mirra smile ladný pohyb kočkysmile
Reagovat
Liverpool22
Ano - výborný pohyb a neuvěřitelná otočka
Reagovat
Alexandris
Těším se až Mira dostane od někoho nařezáno, doufám, že ud Noskové nebo krej
Reagovat
tommr
Linda jí nedávno porazila v Brisbane ...
Reagovat
Kandinsky1
Škoda, že nevypadla. Parry další psycho labilka
Reagovat
Alexandris
Ty Rusky jako by nekdo polil živou vodou Timofej, Blinko, Korně apod, určitě mají potenciál , na nižších turnajích, kde se do teď placaly se ale Brende ani Bejlek nemůžou rovnat...je to zvláštní, ale losy dělají půlku úspěchu...myslím už unavená Rybka neměla na to dotáhnout to aspoň do semifinale
Reagovat
Alexandris
Parry by se tam hlavně za normálních okolností asi nedostala
Reagovat
Mantra
OT

ta Mirranda mě úplně děsí. V tom věku, ve třetím setu na slamu otočí z 1-5? Opravdu?

Jasně, Parry není nějak extra hráčka, ale i tak.
Tohle je to co všichni čekali od LF + BF
Reagovat
Mony
Zastavu 1:5 ve třetím setu jsem usnul s vědomím že překvapivě dostala mladá Hvězdička na frak .Vzbudím se a ona to otočila
Reagovat
NovacekTP
Parry se sesypala
Reagovat
Liverpool22
Já už taky nevěřil, že to otočí
Reagovat
EllNino
s losem Mirry by to Brenda taky dávala, schválně se koukni na loňský rok, co Mirra mívala za losy, Brenda samé těžké soupeřky v 1. nebo 2. kole včetně letoška
Reagovat
Mantra
já ti nevím, myslím, že když naplní i BF nějaký ten potenciál, tak budou muset mít zákonitě velký počet H2H a to si dovedu bohužel představit jako výrazně lepší pro rusku
Reagovat
Alexandris
Brenda proti podobným hráčkám otáčela i z 0:5
Reagovat
Dobry-den
Proboha Tome.

Ty hloupé chyby na brejkboly. Celkem 19 jich měl, jen 2 využil. Kolikrát při nich narval rutinní BH do sítě? Mám na mysli hlavně první 2 sety, kdy to fakt bylo hratelné.
Hlavně, že soupeř 2 ze 3 brejkbolů využil, při nich se Tomáš taky vyznamenal (dvojchyba). Tohle klidně mohlo být 3:0 na sety pro Tomáše. Dneska mentálně hodně pohořel.
Tomášovi bych prominul 4. set, tam už si to Chačanov pohlídal, 0:40 skvěle odvrátil esy, ale to už mohlo být dávno po zápase.

Strašně hloupá prohra.
Reagovat
darek.vrana
Ještě Macháč říká, že na brejkbolech neměl šance, že dostal esa. Přitom jich fakt většinu zkazil úplně zbytečně, většinou ještě ze svého lepšího bekhendu do půlky sítě. Dneska to bylo bohužel jenom o hlavě a tu on nemá moc silnou, i když sám tvrdí opak. Tiebreaky a koncovky obecně mu vůbec nejdou. Dneska druhý set měl skončit 6:1 a on ho místo toho prodrbe v tiebreaku. Pak už bylo jasné, že to nedá. Ale stejně, v každém druhém gemu brejkboly a zase nic nevyužil.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Mně ani nepřišlo, že by byl mentálně nějak v nepohodě, ale ten BH mu kdovíproč začal dost skřípat a připravil ho o 2.set. tam byla velká šance na obrat.do 4:1 hrál výborně.
Reagovat
aligo
Škoda, dnes bohužel zradila hlava...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist