Marko Djokovič: Být bratrem Novaka má plusy i mínusy

27. 2. 2012, 18:25
Aktuality 8
O bratrech světové jedničky Novaka Djokoviče se zatím příliš nemluví, již brzy se to ale může změnit. Šestnáctiletý Djordje se zatím pohybuje jen v juniorských kategoriích a trénuje i v Praze, dvacetiletý Marko už však mezi dospělými poznává plusy i mínusy být sourozencem slavného tenisty.
Profily hráčů
Marko Djokovič

Novak Djokovič je v současnosti nejlepším tenistou světa a někdy na okruhu ATP může čelit i svým bratrům. Dnes jeden z nich - Marko - startoval stejně jako Novak na turnaji v Dubaji, první výhry se ale ani na třetí pokus nedočkal. Dvacetiletý Srb před zraky bratra Novaka prohrál 3-6 2-6 s Kazachem Golubjovem, byť v úvodní sadě vedl 3-1.

Marko DjokovičMarko na tiskové konferenci referoval o tom, jak je těžké hrát s jménem Djokovič. "Oni (soupeři) se proti mě mnohem více snaží. Hrál jsem teď kvalifikace a turnaje Futures, protože se vracím po zranění, a bylo to opravdu náročné," řekl Marko Djokovič, který nehrál 10 měsíců kvůli zranění zápěstí. "Je to velký rozdíl, když hrajou proti mě a já je pak vidím hrát proti někomu jinému," postesknul si Marko.

"Někdy mám možná výhodu, protože soupeři dostanou strach. Řeknou si 'Novakův bratr, musím ho porazit' - možná stejně jako dnes na začátku zápasu Golubjov," pokračoval starší z dua bratrů slavného Novaka, který byl ovšem v jěho věku už světovou trojkou a grandslamovým vítězem. 

"Bratr mi hodně pomáhá. O tenise toho ví opravdu hodně. Snaží se mi radit, tlačí na mě, abych se zlepšoval a nedělal chyby, které on v této fázi života dělal. Ale nemůžeme se srovnávat," uvědomuje si Marko.

"Být jeho bratrem má spoustu pro i proti. Jsem finančně zajištěný a mám možnost využívat všech trenérů a všech tréninků. Na druhou stranu je na mě vyvíjen velký tlak. Každý očekává úspěchy, kterých je ale těžké dosáhnout. Ale snažím se dělat jen to nejlepší."

Marko byl v žebříčku ATP nejvýše na 628. místě v listopadu 2010, a i když už dávno není juniorem, tak věří, že jeho kariéra půjde po loňském zranění strmě vzhůru. "Teď vím, že dokážu hrát dobrý tenis. Golubjov hrál dnes opravdu dobře a já viděl, že kvalita jeho hry není zase tak daleko od mého tenisu. Doufám, že se mohu ještě hodně zlepšovat."

Dvacetiletý Marko je aktuálně 869. hráčem světa a jediné finále mezi dospělými si zahrál na domácím turnaji Futures v srpnu 2010. Nejvýše postaveným hráčem, kterého porazil, byl v té době 405. tenista světa Srb Savič. Na okruhu ATP má bilanci 0-3, na challengerech 1-6 a na turnajích Futures 22-21.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
smazaný uživatel
Souperi nehrajou lip, to jen z kurtu ten tenis vypada jinak nez z tribuny:)
Reagovat
hatatytla
no těžko se bude někam posouvat, nevidim to ani na top 100, natož nějaký Novakovi úspěchy. Golubjov si sním pohrál, Marko mu absolutně nestíhal.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale servis má teda hrozný...
Reagovat
smazaný uživatel
myslím si že ten djorde nebo ted nevím má tvrdší serv než marko:)
Reagovat
smazaný uživatel
možná je to tím zápěstím kdo ví
Reagovat
smazaný uživatel
To jsou reci. Videli jste ho nekdy hrat? Jedna z nejvetsich nadeji, do dvou let je v TOP 20 minimalne...
Reagovat
VlS
Promiň, ale pasovat někoho, kdo je ve dvaceti v devátý stovce na jednu z největších nadějí - to je docela silná káva. Podívej, kde je mladší Tomič nebo Harisson.
Reagovat
smazaný uživatel
A proč jako? Protože se jmenuje Djokovič? :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist