Martincová: Antuka a vítr? Horší kombinace mě potkat nemohla. Nejsem typ šikovné hráčky

15. 4. 2022, 18:19
Aktuality 19
Moc nechybělo a Tereza Martincová mohla slavit vítěznou premiéru v Poháru Billie Jean Kingové. Na Štvanici měla proti britské hvězdě Emmě Raducanuové setbol i nadějné vedení, ale prala se s antukovým povrchem, což umocnily nepříjemné větrné podmínky i vítězka loňského US Open, která českou tenistku svým stylem hry překvapila.
Tereza Martincová (© Czech BJKC)

 

  1. Martincová očekávala od Raducanuové rychlé údery, kterými slavila úspěch v New Yorku. Britka ale dokázala míče i hodně rotovat, zpomalovat hru a držet se ve výměně. "Myslela jsem, že do toho víc půjde a budou se hrát svižnější výměny. Připadalo mi, že tohle byla spíš házená," řekla Martincová po prohře dvakrát 5-7 v utkání dlouhém dvě hodiny a čtyři minuty.

 

Po slunečných dnech se ochladilo a utkání na pražské Štvanici ztěžoval nepříjemný vítr. "Bohužel kombinace antuky a větru, vážně nevím, co mě může potkat horšího. Nejsem moc typ šikovné hráčky, takže když přijdou špatné odskoky a fouká, tak s tím extrémně bojuju," posteskla si Martincová. "Mám obecně problém s antukou, i když se s tím snažím poprat. A ve větru je to ještě o to horší, protože míče neliftuji. Neumím dát tolik kontroly do balónu jako třeba na betonu. Tam jsou pravidelné odskoky, můžu jít proti míči. Na antuce je to pro moji techniku o hodně náročnější. Proto jsem byla tak překvapená z toho, jak Emma hrála," prohlásila pražská rodačka.

V prvním setu podávala na výhru a nevyužila setbol. "Snažila jsem se v dané chvíli zahrát co nejlépe," řekla. Do druhé sady skvěle vstoupila, ale vedení 4-1 neudržela. "Byla to moje chyba. Měla jsem míč víc držet ve hře. Cítila jsem příležitost a chtěla si všechno uhrát sama, jenže na antuce a ještě v těchto podmínkách bylo ohromně těžký dávat winnery. Spíš jsem měla hrát víc výměny. Jenže já se jí snažila dorazit, místo abych byla trpělivější a nechala ji v tom," řekla sedmadvacetiletá tenistka.

Pochvalovala si atmosféru na malém centrkurtu klubu I. ČLTK, kde trénuje, "Byla skvělá. Lidi byli strašně fajn, hnali mě do posledního míče. Podporovali mě, což neuvěřitelně pomáhá. To má pak člověk pocit, že na kurtu není sám," řekla světová padesátka.

Byla ráda, že si poprvé v kariéře zahrála Pohár Billie Jean Kingové. "Zažila jsem si to, i když konec nebyl šťastný. Byl to jeden z mých fakt velkých tenisových snů. Vždycky, když jsem viděla naši soupisku a holky, co v týmu jsou, tak jsem si říkala, že vůbec nevím, co by se muselo stát, abych já stála na kurtu. Je to jeden z mých splněných snů, že můžu stát na kurtu a reprezentovat," prohlásila Martincová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

19
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
BJKC není FC, takže mi to žíly netrhá a celkem Terce přeju, že si doma zahrála. Nicméně je třeba říci i B - jsou fanoušci, co jim na týmové soutěži stále záleží + tým + odměny = otázka, proč stavět na antukový kurt hráčku, která jak sama říká "má problémy s antukou"??? A co více, bylo velmi pravděpodobné, že se bude měnit počasí a nejspíš bude i větrno.
Pála má můj respekt a mám ho rád, ale tohle nasazení si dovoluji považovat za chybu. Terka třeba mohla jít na kurt za rozhodnutého stavu.
Linda by podle mě byla tak 50:50, ale aspoň se antuky nebojí a Maruška teď hrála na několika turnajích za sebou velmi slušně (ale kdoví, třeba jí to na Štvanici nesedělo, i když téhle variantě moc nevěřím).
No nic, je to 1:1, holky žádný stressmile
Reagovat
misa
Pála rád staví podle žebříčku. Maruška má letos velmi dobré výsledky, ale antuku taky nemá moc ráda. Jsem zvědavý, jestli na ní letos něco uhraje.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Takže ono vpodstatě v našem současném týmu moc antukářek nenísmile
Reagovat
tommr
ale všechny jsou na antuce lepší než Tereza. Je trochu padlý na hlavu vybrat si jako povrch antuku a pak na ní poslat hráčku která s ní má největší problémy. Z Pály se ale stal alibista kterej nominuje jen podle žebříčku (jak už psal misa) a nebere v úvahu v jaký je hráčka formě, proti komu bude hrát a jaký jsou podmínky ... smile
Reagovat
turista
Pála neudělal tentokrát dobré rozhodnutí. Martincová nemá antuku ráda. Aby se dostala výš tak by si musela víc chodit pro fiftyny. Měla by změnit styl hry protože hráčky, které jsou žebříčkove nad ní neugrindi i kdyby se rozkrájela. Neumí grindit jako Radvanska, Wozniacká, Halepova. Dál se může dostat jedině agresivním tenisem, ne vracením.
Reagovat
George_Renel
Možná udělal, jestli počítal se zarputilostí Terezy, která Raducanu unaví, když se druhý den hraje již v 11.
Ale to uvidíme až dnes.
Reagovat
Mony
A Terka to neměla 50:50?? Zajímavé, že tady se pořád řeší jakou Pala udělal chybu, když nastavil Terku a před zápasem proti tomu vůbec nikdo nic neměl. Podle mě je přece přirozené, že při čtyřech nebo třech vyrovnaných možnostech se dá přednost hráče, která je tu doma, má tu podporu a čeká na příležitost, kterou zatím nedostala.
Já Pálu rozhodně moc nemusím, ale pořád jako dvě největší chyby, které u něho vidím rozhodně nebyla Terka, ale to, že zapomněl do Ameriky kdysi vzít Krejčíkovou, která už v té době hrála výborně s Katkou a vzal místo ní úplně zbytečnou Allertovou, přičemž musel vědět že v tak těsném zápase může rozhodovat čtyřhra..., a druhou možná ještě větší chybu udělal nedávno, když se nepokoušel přemluvit také Krejčíkovou, aby nastoupila do závěrečné čtyřhry proti Svýcarkám, přičemž taky musel vidět že Katce s Hráďou to moc už nejde Ve srovnání s tím co predvadely Katka s Bárou.. Přece, když koučuji dívčí tým, tak základní vlastností kapitána musí být, že to umí s holkamasmile..
Věřím že dnes to naše holky v pohodě zvládnou, ať proti Dartové nastoupí kdokoliv, ale stejně by se mi asi nejlépe dívalo na neokoukanou mladou kometu Lindusmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jakkoli, tím prohlášením pro média udělala Terka Pálovi medvědí službu. Kdyby suše konstatovala, že ji prostě talentovaná Ema přehrála, tak bychom se tady v tom možná tolik nevrtali...
Reagovat
Mony
Ale vždyť Marie s tou antukou bojuje ještě víc, než Terka a mladá Linda jsi toho tolik v týmu ještě neodmakala, aby poslala na lavičku zkušené matadorky
Reagovat
lvicek
Jo, taky to vidim podobne. A mozna, kdyby bylo lepsi pocasi, tak Terka vyhrala. Nebo kdyby mela vcera jeste trosku stesti navic. To jsou porad stiznosti ;).
Reagovat
EllNino
Pála to ale s holkama umí, vždyť dal znovu dohromady H+H na Fed Cup, kdyby jeho nebylo, tak tolik úspěchů nemáme, tmelí holky, vytváří dobrou partu a že mu párkrát nevyjde nasazení, co z toho, důležitý je konečný výsledek
Reagovat
annah
Přesně tak. Ty kritiky na jeho adresu jsou k smíchu.
Reagovat
Mony
Na tu jeho zavideni hodnou pozici se zavideni hodným materiálem bych si troufnul i já. Ale i já vidím i jeho přednosti, že se snaží spíš brousit hrany, než to hrotit.. Z toho by si měli vzít hlavně politici
Reagovat
annah
Jo. Mně připadá jako mimořádně sympatický chlápek.
Reagovat
turista
Budiž. Má to těžký. Muchová je tenisove skvělá. Bohužel ji brzdí zranění.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To on jesmile
Reagovat
Frick
Jasně, dal je dohromady na tolik, že jsme tehdy díky tomu měli jen dvě kvalitní singlířky, protože se to muselo blokovat Háčky. smile
Reagovat
EllNino
Bohatě stačily smile
Reagovat
tommr
a k čemu potřebuješ mít víc kvalitních singlistek když stejně můžou hrát jen dvě? Silnej debl je v týmových soutěžích rozhodně důležitější než sebekvalitnější singlová rezerva na lavičce ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist