Martincová ve Gstaadu vyrovnala své maximum a zahraje si o první finále

21. 7. 2017, 19:55
Aktuality 15
WTA GSTAAD - Tereza Martincová na antuce ve švýcarském Gstaadu otočila zápas s dvacetiletou Antonií Lottnerovou a podruhé v kariéře postoupila do semifinále turnaje WTA. O premiérové finále si dvaadvacetiletá Češka zahraje s Estonkou Anett Kontaveitovou.
Tereza Martincová

Tereza Martincová ve švýcarském Gstaadu startuje teprve potřetí v sezoně v hlavní soutěži turnaje WTA, přičemž poprvé nemusela absolvovat nevyzpytatelnou kvalifikaci. A tak ušetřené síly proměňuje v jeden ze svých nejlepších turnajů.

Dvaadvacetiletá Češka si na jihozápadě Švýcarska v nadmořské výšce zhruba 1050 metrů připsala druhou, třetí i čtvrtou letošní výhru v hlavní soutěži podniku WTA. Po deklasování Rusky Chromačeové a včerejším zdolání světové dvacítky Garciaové, proti které si připsala svůj životní skalp, dnes otočila zápas s Němkou Antonií Lottnerovou.

Martincová s o dva roky mladší sokyní ztratila první set na turnaji, ale pak získala devět z deseti gamů a rázem v rozhodujícím dějství vedla 3-0. Vyhráno však ještě neměla, naopak se dostala do problémů. Za stavu 3-3 čelila čtyřem brejkbolům, dalšímu pak v deváté hře. Ale všechny zlikvidovala a nakonec těsně před dešťovou přeháňkou zvítězila 3-6 6-1 7-5.

Do semifinále podniku WTA se Martincová dostala podruhé v kariéře, loni v září v hale v kanadském Québecu v něm podlehla Američance Lauren Davisové. O své první finále si Martincová zahraje v sobotu proti 32. hráčce světa Anett Kontaveitové z Estonska, s níž dosud nehrála. S členkami Top 50 má zatím bilanci 2 výhry a 1 porážku.

Ve světovém žebříčku si aktuálně 140. hráčka světa zajistila posun na 116. místo, čímž minimálně o 19 příček vylepší své dosavadní maximum. Do Top 100 by ji dostal jen případný triumf.

• WTA INTERNATIONAL GSTAAD •
Švýcarsko, antuka, 250.000 dolarů
páteční výsledky (21. 07. 2017)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Martincová (ČR) - Lottnerová (Něm.) 3-6 6-1 7-5
Bertensová (2-Niz.) - Larssonová (5-Švéd.) 6-4 6-4
Kontaveitová (3-Est.) - Witthöftová (6-Něm.) 6-2 6-4
Sorribesová (Šp.) - Korpatschová (Něm.) 6-2 6-3
• Čtyřhra - čtvrtfinále •
Bertensová/Larssonová (1-Niz./Švéd.) - Kunčíková/Wacannová (ČR/Niz.) 6-4 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
Enterprise
Na Terce se mi líbí, že se dokáže po zahrání úspěšného míčku nahlas povzbudit a sama sebe pochválit. To je něco, co spoustě našich holek chybí, holky mají spíše tendenci si zanadávat a vyplavit ze sebe negativní energii, když se jim něco nepovede.
Reagovat
horska.kraslice
Pak je tady ještě unikát Kristýna Plíšková, která při úspěšném míčku se občas tváří, jako by se chtěla soupeřce omluvit, a při neúspěšném svěsí hlavu dopředu mezi ramena, přičemž mi připomíná pštrosa snažcího se strčit hlavu do písku.
Reagovat
sprchon
Jo, to je přesně Tynda. :D Ach jo... :)
Reagovat
EllNino
Dneska jsem neposledy zavítal do OMEGY, původě jsem měl zůstat do konce týdne, ale plány se změnily, a tak po čtvrtfinále odjíždím domů, asi za 30 minut od doby, co jsem to dopsal :D. Stihl jsem tentokrát program už od 11, ale bylo to tak tak. Na centru se rozehrávaly Jesika Malečková s Míšou Hončovou a vedle se měl hrát debl s Amandine Hesse. Já jsem si sedl na centr, ikdyž mi Jesika moc nesedí, ale tak nějak jsem si říkal, že by se mohl hrát pěkný tenis. Bylo pod mrakem, dnes hlásili přeháňky myslím, že sprchlo, nebo aspoň dopoledne lehce poprchávalo. Na hraní to bylo určitě lepší než minulé dny a na sledování to bylo také lepší. Favorizoval jsem Češku, která jak s Potocnik, tak s AKS, hrála poměrně slušně, zatímco Slovenka mi moc neučarovala, spíš vrací a čeká na chyby, ikdyž někdy taky zaútočí, ale málodky.
Reagovat
EllNino
Jesika začala velmi dobře, nebo spíše Míša velmi špatně, hned dala dvojchybu, nešel jí první servis, Češka hrála pěkné údery s dobrou délkou a vybojovala hned brejk. Jak už to ale bývá, hned o něj přišla, ač měla gemboly. Míša hrála aktivněji než jsem čekal, povedl se jí tam jeden šťastný úhel, kterým zklikvidovala gemboly, pak winner po lajně z bekhendu a nakonec Jesika udělala chybu. Jesika se opět slovně projevovala, ale zatímco u Baruny nebo Katky Siniakový mi to tolik nevadí, u Jess mě to vyloženě se*e :D. Dvojchybou darovala Míša Jesice další brejk, což se jí snažila ihned Jesika oplatit, ale ještě předtím se blýskla skvělým bekhendem corss, obecně je to její jistější úder. I tak, srovnání na 2:2. A jako o Vánocích ! Další brejk na 3:2, celkem mě holky bavily :D. První uhraný servis zaznamenala Jesika, a to krásným winnerem po lajně z bekhendu ala Jelena Jankovic v nejlepších sezónách své kariéry, tak zhruba 10 let dozadu :).
Reagovat
EllNino
Jako by se brejkovaná zastavila a holky si najednou držely servis. Za stavu 5:4 šla Jesika podávat na výhru v setu, předtím ten gem ale celkem vyházela, moc se jí nepovedl. Dala dvojchybu a bylo srovnáno na 5:5. A, světe div se, další brejk a druhý pokus. Brejkbol Jesika odvrátila skvělým drivevolejem a vypracovala si následně pečlivou hrou setbol, na kterém vyrobila tradičně dvojchybu. Další brejkbol přišel záhy, Hončová zatlačila Jesiku do roku a další dvojchyba už byla moc, na řadě byl tiebreak, který načala Slovenka skvěle doběhnutým kraťasem, který ale nebylo příliž těžké doběhnout. Jesika za stavu 2:2 skvěle doběhla volej, ale pokus o prohoz skončil v síti. Nervy pracovaly a přišel další výhoz a 2:4 z pohledu české hráčky, která s přibývajícím teplem a sluníčkem ztrácela jistotu úderů, zatímco Slovenka začala více riskovat. Jesika vyrovnala na 4:4 a měla velkou šanci na síti, nicméně zvolila špatnou stranu pro zakončení a Slovenka ji prohodila. Další bekendová chyba znamenala 2 setboly, prvn ještě Jesika odvráila, ale Míša pak byla na servisu a prohodila opět Češku na síti. Torchu smolně tak skončil set pro Jesiku a po hodině hry vedla Míša 1:0 na sety.
Reagovat
EllNino
Druhý set začal tam, kde skončil první, vydřeý gem na 1:0, následný rychlý brejk a pak i rychlá ztráta servisu :D. Další maratonský gem bohužel skončil v neprospěch Jesiky a bylo srovnáno na 2:2 a Češka byla rudá jako rajče. Ztráta dalšího servisu už byla fatální a Sloveka šla na 3:2, nevypadalo to vůbec dobře a byl čí dál větší hic. Za stavu 2:4 jako by z Jesiky spadla nervozita a uhrála si čistou hrou podání na 3:4. Michaela byla zachvíli ge od výhry a Jesika měla před sebou gem, který musela vyhrát. Slovenka si vypracovala mečbol, který ale Jesika skvělým forehandovým winnerem po lajně odvrátila. Další mečbol měla soupeřka po šťastném voleji na síti a téměř identicky byl odvrácen i s doprovodným povzbuzením Jesiky. Další dvojchyba a následný kiks z forhendu znamenal výhru Hončové 7:6 6:3. Byl to docela smolný zápas pro Češku, měla spoustu šancí, ale asi si štěstí vybrala předchozí dva zápasy. Slovenka mě překvapila, že nehrála tak alibisticky jako předchozí dva duely a šla si pro to více. Tak po tomhle zápase bylo jasné, že z dolní půlky půjde do finále cizinka. Nicméně žádná sláva to nebyla, to si přiznejme, bylo to hratelné.
Reagovat
EllNino
Další zápas byl ryze český, nastoupila Denda Allertová proti Lucce Hradecký. Jejich výkony ze včera nedávaly moc pozitivních signálů, a tak se moc pěkný tenis čekat nedal, vzhledem k povaze a stylů, obou aktérek. Já jsem si skočil pro něco k jídlu a vrátil jsem se, když měla Denisa brejk a vedla 3:1 na servisu. Lucka hrála strašně, Denisa drobet míň a tak vedla 4:1 po potvrzení brejku. Nedalo se na to moc koukat. Naštěstí se Lucka trochu zvedla a vzala Denise před novými míči podání na 3:4. Úroveň byla celkem nevalná. Pěkným kraťasem si Denisa vypracovala brejkboly a zadařilo se. Hrála o dost lépe než včera proti Morgině a Lucka pokračovala v mizerii. Poslední dva retury vyhodila na plachtu a Denisa brala první set 6:3.
Reagovat
EllNino
V úvodním gemu druhého setu se blýskla super lobem při běhu dozadu, ale pak opět vyhodila forehand a Denisa si winnerem opět posílila vedení. To ji ovšem dlouho nevydrželo a jako mávnutím bylo srovnáno, ach ten ženský tenis. Další čistá hra znamenala vedení 2:1 pro Lucku, myslím, že to bylo poprvé, co vedla, a diváci trochu ožili. Zápas se vyrovnal, tildenův gem vyzněl těsně pro Denisu a ta už byla celkem blízko výhře. Dvojchybou však přišla o gembol a ještě se to zdramatizovalo. Gem nakonec přeci jen vybojovala, i přes stávku prvního servisu :D. Lucka nebyla dobře na nohou, ale první mečbol si ještě aktivní hrou odvrátila. Při gembolu ošklivě upadla, naštěstí jí nic nebylo, bohužel vypadla z rytmu a byl tu další mečbol, rovněž odvrácený. Nakonec si gem ustrážla a Denisa měla 6:3 5:4 a podání. Nebyl to nejmenší problém a čistou hrou zpečetila vátězství. Nakonec to byl z pohledu Denisy moc pěkný tenis, myslím, že má na to celý turnaj vyhrát, tak uvidíme, jak to nakonec dopadne. Lucka dneska neměla servis a hodně kazila, ale myslím, že i čtvrtfinále je fajn, a teď hurá do své milované Prahy :) Denda dneska podala daleko lepší výkon než včera a je dobře, že včera nevypadla. No, šel jsem na obchůžku areálu a vrátil jsem se až na začátek zápasu Týny s Rebeccou Peterson v 15:30. Areál je nádherný, všechno je tu čisté, krásné, hotel je kousek od kurtů, naprostá paráda, klub snů :)
Reagovat
EllNino
Týna s Rebeccou hrály druhý gem, když jsem přišel zpět na centr. Týa si ubránila servis na 1:1 a pak doběhla kraťas a zahrála lob, velmi pěkný moment. Hru se jí povedlo vyhrát a vedla 2:1 s brejkem v zádech. Dnešní klasiku potvrdila ztrátou servisu na 2:2, a její výkon byl podobný jako zápasy předtím, líný a bez zájmu :). Vzápětí brejkla čistou hrou a opět vedla, tentokrát 3:2. Kurt byl pomalejší než předchozí dny, jak sprchlo, a tak to Týně vyhovovalo ještě méně. Další bekhendovou chybou bylo vyrovnáno na 3:3. Za stavu 4:4 Týna zabrala a brejkla Rebeccu ve velkém stylu. Opět jsem čekal problémy, leč Týna to zvládla čistou hrou ! :) Ujala se vedení 1:0 na sety.
Reagovat
EllNino
Úroveň Týny se zvedla, celkem jsem koukal. Brejkla hned v úvodu a vypadalo to dobře, protože hned potvrdila a uklidnila se. Doublebreak dodal potřebný klid. Rebecce chyběla ta lehkost z minulých zápasů, ale přeci jen, Týna je jiný kalibr než hráčky, se kterými tu hrála, a možná byla zaskočená. Od stavu 4:4 v prvním setu to bylo už šest vyhraných gemů ve prospěch Týny a zanedlouho přidala sedmou, i za pomocí prasátka z bekhendu. Po forehandovém winneru po lajně už jí chyběly jen 2 míče a po nádherném kraťasu dokonce pouze jeden. Čtyři mečboly dokázala Rebecca odvrátit, vypracovala si brejkbol a ten proměnila. Opět se ukázalo, jaký problém má Týna s ukončováním zápasů, a ža se to nějak dohraje samo, nebo dokonce že si soupeřka dovolí zahrát na mečbol winner a neodpálí to do nebe. Švédka snížila na 2:5 a hotovo ještě nebylo. Další gem znamenal snížení na 3:5 a Týna vypadala, že vypustí duši. Hrůza hrůz. Stav 5:4 a já jsem se začal modlit. Nepomohlo to, a bylo srovnáno na 5:5, opravdu strašný. O gem později šla Týna podávat na udržení se v setu. K mému dalšímu už několikátému překvpaení to zvládla a v tiebreaku se sice jako první dostala k minibreaku Švédka, Týna pak zvládla vzít oba servisy a tak nějak už to dopinkla do dalšího utrápeného vítězství. Moc nechápu, jestli jí to baví, takhle vracet soupeřky do zápasu a nechat je dotahovat už zdánlivě ztracené setu, nedávno Sakkari, včera Kája, dneska Rebecca, no prostě to je v hlavě, akorát si tu zbytečně snižuje sebevědomí na slabších, asi masochistka :D Nu nic, zítra derby s Denisou Allertovou a přát budu Dendě, protože ta doby potřebuje a Týna už měla být dávno v Číně.
Reagovat
EllNino
Byl to poslední zápas, který jsem v Olomouci viděl, neboť zítra, nebo dneska ráno, podle toho, kdy to postnu, jedu domů a Kája s Hogenkamp skrečly debla. Byly to hezké dny, až na to šílený vedro, viděl jsem spoustů nových tváří, celkem pěkný tenis, hlavně ve čtvrtek a v pátek, holkám se dařilo, tak snad to vyhraje Denisa, budu spokojen i s Týnou, ale to by asi znamenalo komplikaci s Čínou, tyjo to se rýmuje :D No nic, už končím, doufám, že se vám moje reporty z Olomouce líbily a neplácal jsem tady nadarmo, pokud se zase někde objevím a bude zájem, něco napíšu, celkem mě to baví :) Tak se tam mějte. Ell
Reagovat
horska.kraslice
Příjemné, hezké, pobavilo, děkuji, příště zas! :-)
Reagovat
sprchon
Dobrý reporty, díky. :)

Taky ze Štvanice něco napíšu, ale nejspíš to budu mít takový rozlítaný, že nikde dlouho neposedím. :D
Reagovat
Pavol
Dnes som na ňu vsadil. Poklona za bojovnosť.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist