Medveděv je se čtyřmi triumfy králem prvního čtvrtletí, Djokovič a Alcaraz dokázali získat dva tituly

17. 4. 2023, 14:15
Téma 0
První tři měsíce letošní sezony jsou za námi. Co se počtu titulů týče, tak tuto statistiku jasně ovládl Daniil Medveděv. Ruský tenista dokázal ovládnout čtyři podniky, přičemž byl na pěti turnajích v řadě ve finále. Druhou příčku obsadili Novak Djokovič a Carlos Alcaraz, kteří rozšířili své sbírky o dva kousky.
Daniil Medveděv (© Profimedia)

Před startem antukového jara se na nejvyšší úrovni uskutečnilo celkem 19 turnajů, z toho jeden grandslam, dvě akce ATP Masters 1000 a čtyři podniky série ATP 500. V prvním čtvrtletí triumfovalo 14 různých hráčů a poznali jsme i dva zbrusu nové šampiony.



Daniil Medveděv: Rotterdam, Dauhá, Dubaj a Miami

Medveděv se po nepovedeném australském létě zúčastnil od února do začátku dubna celkem pěti turnajů, na všech se dostal do finále a zakončil je s fenomenální bilancí 24 výher a jediné porážky. Jeho parádní jízda začala v Rotterdamu, kde porazil Félixe Augera-Aliassimeho, Grigora Dimitrova či Jannika Sinnera. Následně triumfoval na Blízkém východě v Dauhá i Dubaji, ačkoli se musel vypořádat s Novakem Djokovičem, Andym Murraym či Andrejem Rubljovem.

Vynikající formu si 27letý Rus přivezl také na březnový Sunshine Double a v Indian Wells i Miami vylepšil svá maxima. Ve finále v kalifornské poušti přišel proti Carlosovi Alcarazovi o 19zápasovou neporazitelnost, nicméně chuť si spravil prvenstvím v Miami. Na Floridě ztratil jediný set, ve finále přehrál Sinnera a některý z devíti turnajů Masters ovládl poprvé od roku 2021.

Nyní majitel už 19 titulů se tak znovu pohodlně usadil v Top 10 žebříčku, v hodnocení letošní sezony dokonce vede o zhruba 700 bodů.

Novak Djokovič: Adelaide, Australian Open
Djokovičovi se tradičně dařilo na začátku roku v Austrálii. Na generálce v Adelaide slavil svůj 92. kariérní triumf, ovšem až po odvráceném mečbolu Sebastiana Kordy.

Na Australian Open, kde je nejúspěšnějším hráčem v historii, se takto blízko porážce vůbec neocitl. Do úvodního grandslamu roku nastoupil se zraněním hamstringu, přesto v sedmi zápasech prohrál jediný set, v Melbourne Parku kraloval už podesáté a dorovnal rekordmana v počtu grandslamových trofejí Rafaela Nadala. Ve finále porazil Stefanose Tsitsipase.

Navíc se po téměř sedmi měsících vrátil na post světové jedničky. V čele žebříčku momentálně tráví rekordní 383. týden, už tím 378. překonal absolutní rekord Steffi Grafové.

Carlos Alcaraz: Buenos Aires, Indian Wells
Alcaraz kvůli zranění naskočil do sezony až v únoru a okamžitě triumfoval. Ve finále v Buenos Aires přehrál Camerona Norrieho, získal svůj sedmý titul a stal se prvním teenagerem, který antukové Argentina Open ovládl. Na Brita narazil také o týden později v Rio de Janeiru a tentokrát hlavně vinou obnoveného zranění nohy neuspěl.

Velmi rychle se však zotavil a přechod na tvrdý povrch mu evidentně nedělal žádné potíže. V kalifornském Indian Wells totiž neztratil jediný set a přebíral svou třetí trofej z podniků Masters.

I díky výhrám nad Félixem Augerem-Aliassimem, Jannikem Sinnerem a Daniilem Medveděvem se na pár týdnů vrátil na tenisový trůn. Nezdar v semifinále v Miami, kde obhajoval titul, ale znamenal, že musí čelo žebříčku opět přenechat Novakovi Djokovičovi.

První čtvrtletí nabídlo i dva zbrusu nové šampiony. Tallon Griekspoor nenašel přemožitele na začátku ledna v indickém Puné a v úvodních třech měsících vyhrál 13 z 18 duelů, přičemž porážky zaregistroval proti Stefanosovi Tsitsipasovi, Jannikovi Sinnerovi, Andrejovi Rubljovovi, Novakovi Djokovičovi a Carlosovi Alcarazovi.

Asi nejpřekvapivější je únorový triumf Yibing Wua v Dallasu. Třiadvacetiletý talent porazil v americké hale Denise Shapovalova, Taylora Fritze či Johna Isnera a stal se prvním čínským vítězem podniků ATP. Do turnaje vstupoval coby 97. hráč světa. Po šokujícím tažení se představil jen v Indian Wells a Miami a v obou případech vypadl ve druhém kole.

Za zmínku stojí i prvenství Soonwoo Kwona v Adelaide a Alexe de Minaura v Acapulku. Korejec totiž australskou generálku ovládl coby lucky loser a de Minaur slavil v mexické metropoli svůj první titul z akcí vyšších než ATP 250.

Přehled letošních šampionů najdete zde.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist