Medveděv následuje Alcaraze. Na Masters v Paříži stejně jako loni ztroskotal po úvodním zápase

1. 11. 2023, 14:33
Aktuality 10
Daniil Medveděv (27) teprve potřetí v aktuální sezoně ztroskotal hned na úvodním protivníkovi, poprvé na betonech. Na Masters v Paříži ovládl ročník 2020 a v tom následujícím hrál finále, ovšem už druhým rokem po sobě vypadl hned po prvním zápase. Letos v hale Bercy nestačil v tříhodinovém souboji bývalých šampionů Turnaje mistrů 3:6, 7:6, 6:7 na Grigora Dimitrova (32), kterého porazil před týdnem ve Vídni. Poslední letošní podnik Masters tak přišel už ve druhém kole po světové dvojce Carlosovi Alcarazovi také o světovou trojku.
Daniil Medveděv (© Profimedia)

Dimitrov – Medveděv 6:3, 6:7, 7:6

Daniil Medveděv ukončil v úvodu roku zhruba roční krizi a na betonech byl takřka k nezastavení. Nejlepší Rus v žebříčku ATP prošel do finále na pěti turnajích v řadě a čtyři z nich ovládl. Po skončení antukového jara a travnaté části sezony ale nemá na oblíbených tvrdých površích výsledky dle svých představ a prohrál finále na US Open, v Pekingu i před pár dny ve Vídni.

Další ránu utrpělo jeho sebevědomí na Masters v Paříži, kde vypadl druhým rokem po sobě hned po úvodním zápase. Šampion z roku 2020 a finalista předloňského ročníku nestačil loni na Alexe de Minaura a tentokrát byl nad jeho síly po tříhodinové bitvě Grigor Dimitrov, kterého porazil před týdnem ve vídeňské hale. Jedná se o jeho teprve třetí letošní nezdar proti úvodnímu protivníkovi, první na hardech.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

V souboji bývalých vítězů Turnaje mistrů měl někdejší lídr žebříčku jedinou solidní pasáž. Po jasně prohraném úvodním setu se v tom následujícím dostal do vedení 5:2, ale nevyužil celkem šest setbolů a srovnání stavu utkání si vynutil až v tie-breaku, který získal poměrem 7:4.

V rozhodujícím dějství si vypracoval náskok 5:2 naopak bývalý třetí hráč pořadí Dimitrov, nicméně ani on nedokázal set ukončit dříve než ve zkrácené hře, ačkoli disponoval šesti mečboly. Jeden z nich Medveděv odvrátil po výměně o 47 úderech. Tie-break byl ovšem jasně v režii Bulhara, chybujícímu favoritovi povolil jen dva body a po dvou hodinách a 56 minutách využil sedmý mečbol.

Dimitrov skalpem grandslamového šampiona potvrdil skvělou formu z posledních týdnů, během nichž porazil také Holgera Runeho a Carlose Alcaraze a dostal do tří setů rozjetého Jannika Sinnera. V osmifinále změří síly s Alexanderem Bublikem, s nímž může srovnat vzájemnou bilanci na 3:3.

Osmifinále na Masters v Paříži je pro Dimitrova noční můrou. V hale Bercy startuje pojedenácté a mezi nejlepší šestnáctku se probojoval podesáté. Dál šel však jen jednou, a to v roce 2019, kdy ho v semifinále zastavil Novak Djokovič.

Dolní polovina pavouka přišla už ve druhém kole o dva největší favority. V úterý nezvládl vstup do turnaje dvojnásobný grandslamový vítěz Carlos Alcaraz, světová dvojka překvapivě nestačila na Romana Safiullina.

Djokovič – Etcheverry 6:3, 6:2

Novak Djokovič se úspěšně vrátil na kurty po měsíc a půl dlouhém odpočinku. Na halovém Masters 1000 v Paříži na svém prvním turnaji od triumfu na US Open přehrál 6:3, 6:2 Argentince Tomáse Martina Etcheverryho a připsal si 14. výhru v řadě.

"Jsem spokojený. Myslím, že v důležitých bodech jsem hrál dobře. Některé části zápasu byly opravdu dobré, ale občas jsem ztrácel rytmus. Ale to je po takové době bez tenisu normálně. Vyhrát ve dvou setech proti zlepšujícímu se soupeři je dobré," řekl Djokovič.

Šestatřicetiletý Srb má velkou šanci zakončit rok jako světová jednička. Aktuálně má v čele náskok 580 bodů, pokud by v Paříži posedmé triumfoval, jeho polštář se nafoukne na 1495 bodů.

V osmifinále se šestinásobný srbský šampion, jenž 8 z posledních 9 startů proměnil minimálně ve finále, utká s Nizozemcem Tallonem Griekspoorem (h2h 2:0).

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Paříži

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

10
Přidat komentář
Krisboy
Takže Alkáč a Méďa prohráli hned první zápas, Sinner odstoupil. Paříž je skutečně prestižní Masters.
Reagovat
steve79
Řekl bych, že mužský tenis prochází krizí. Hodně mě zklamal pád Alcaraze. Od prohry na US open není ve své kůži.
Reagovat
woody
Takže není v krizi mužský tenis, ale Alcaraz?!
Reagovat
enfee
Dimitrov ma ted hodne dobrou formu
Reagovat
Krisboy
Dneska to znovu potvrdil. Přeju mu titul!
Reagovat
turista
Přes Djokoviče nepřejde pokud se setkají.
Reagovat
Patik
Cez Djokovica nie.. Bez ohľadu na hru tam by to nedal skôr v hlave.
Reagovat
Krisboy
Jinak jsem viděl kousek zápasu Dimitrova s Musettim a bylo to mooooc pěkné. Milcům OHBH doporučuji alespoň highlights. A nejen kvůli backhandům.
Takže vítězství nad Méďou mě nepřekvapilo.
Reagovat
Krisboy
A koukám, že redakce vyslyšela volání po blicím smajlíku. Tipuji, že bude jeden z nejpoužívanějších
Reagovat
Krisboy
Haháááá! První komentář nového tenisportálu!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist