Medveděv zastavil v Madridu rozjetého přemožitele Lehečky. V derby ho dělil jediný game od vyřazení

1. 5. 2023, 14:21
Aktuality 0
ATP MASTERS MADRID - Daniil Medveděv měl ve třetím kole madridského Masters namále, přesto své maximum na turnaji vyrovnal. Bývalý lídr žebříčku prohrával s rozjetým kvalifikantem Alexanderem Ševčenkem o set a v tom rozhodujícím ztrácel 0-2 a 2-4. Krajana nakonec po obratu přetlačil a na sedmém turnaji v řadě prošel do osmifinále. Na teprve páté antukové čtvrtfinále na nejvyšší tour bude útočit proti dalšímu krajanovi Aslanovi Karacevovi.
Daniil Medveděv (© AFP)

Daniil Medveděv si ještě na letošním Australian Open procházel zhruba roční krizí, ovšem od půlky února exceluje. Sedmadvacetiletý Rus ovládl během tří týdnů Rotterdam, Dauhá i Dubaj, pak došel do finále na Masters v Indian Wells, triumfoval na podniku stejné kategorie v Miami a definitivně trápení ukončil.

Ve skvělé formě pokračuje také na svém nejméně oblíbeném povrchu. Bývalý lídr žebříčku vyřadil na Masters v Monte Carlu Lorenza Sonega i Alexandera Zvereva a uhrál čtvrtfinále a v Madridu už na sedmém turnaji v řadě prošel mezi nejlepší šestnáctku. Zatímco proti Andreovi Vavassorimu neměl výraznější potíže, v dnešním derby s rozjetým kvalifikantem Alexanderem Ševčenkem se na postup nadřel.

Statistiky zápasu Medveděv - Ševčenko

Favorit ztratil úvodní čtyři gamy zápasu a o několik desítek minut později i první set. V úvodním gamu druhé sady odvrátil dva brejkboly a skóre po 45 minutách srovnal. V rozhodujícím dějství ovšem dotahoval manka 0-2 a 2-4 a za stavu 4-4 likvidoval sérii tří brejkbolů. O vítězství 4-6 6-1 7-5 rozhodl brejkem v 11. hře, v níž přemožitel Jiřího Lehečky bojoval s křečemi v levé noze.

Medveděv, který si připsal své jubilejní 300. vítězství na nejvyšším okruhu, startuje na madridském Masters počtvrté v kariéře a v osmifinálové fázi je podruhé. Předloni v ní nestačil na Cristiana Garína a letos se utká s dalším krajanem Aslanem Karacevem, jenž včetně kvalifikace vyhrál už pět duelů a naposledy porazil Alexe de Minaura. Medveděv má na dosah své teprve páté kariérní antukové čtvrtfinále na hlavní tour.

Frances Tiafoe vstoupil do antukového jara tím nejlepším možný způsobem, když na domácí půdě v Houstonu neztratil jediný set a slavil svůj druhý triumf na okruhu ATP (Delray Beach 2018). Po nezdaru v úvodním zápase v Barceloně se však Američan loučil brzy i v Madridu, ve třetím kole nestačil 1-6 6-7(2) na Pedra Cachína.

Argentinský antukový specialista ve svém prvním osmifinále na Masters vyzve lucky losera Jana-Lennarda StruffaNěmec pokračuje ve skvělé letošní formě. Dnes zdolal 6-7(2) 6-3 6-3 Dušana Lajoviče, který se vezl na vlně sedmi výher a po cestě za triumfem v Banja Luce porazil Novaka Djokoviče a Andreje Rubljova. Na Srba našel recept i ve čtvrtém vzájemném souboji. V úterý zabojuje o své druhé letošní a celkově třetí čtvrtfinále na turnajích Masters.

Stefanos Tsitsipas v Madridu zdolal i svého druhého soka až po třísetovém boji, po Dominicu Thiemovi mu srdnatě vzdoroval také argentinský antukář Sebastiána Báez. Řecký favorit navzdory více než dvojnásobnému počtu nevynucených chyb (45-22) zvítězil 7-5 3-6 6-3.

V osmifinále bude finalista z roku 2019 čelit domácímu Bernabému Zapatovi (h2h 0-0), který si poradil 6-3 3-6 6-3 s Romanem Safiullinem.

Světová desítka Taylor Fritz porazil 6-1 7-6 Chilana Cristiana Garína, kterého na vítězné údery přestřílel 26-11 a zároveň udělal výrazně méně nevynucených chyb (10-33), a oplatil mu porážku z loňského Houstonu.

O čtvrtfinále se americký tenista utká s 99. hráčem světa Zhizhen Zhangem (h2h 0-0). 26letý Asiat  zdolal 2-6 7-6 7-6 světovou třináctku Brita Camerona Norrieho, přestože neměl jediný brejkbol, a poprvé porazil člena Top 20. Do osmifinále turnaje Masters, na nichž až dosud neměl jediné vítězství, se dostal jako první Číňan v historii.

Již včera utvořili další osmifinálové dvojice Carlos Alcaraz s Alexanderem Zverevem, Karen Chačanov s Andrejem Rubljovem, Jaume Munar s Danielem Altmaierem a Borna Čorič s Alejandrem Davidovichem.

• ATP MASTERS 1000 MADRID •
Španělsko, antuka, 7.705.780 eur
pondělní výsledky (1. 5. 2023)
• Dvouhra - 3. kolo •
Medveděv (2-) - Ševčenko (-) 4-6 6-1 7-5
Tsitsipas (4-Řec.) - Báez (Arg.) 7-5 3-6 6-3
Fritz (8-USA) - Garín (Chile) 6-1 7-6(4)
Cachín (Arg.) - Tiafoe (9-USA) 6-1 7-6(2)
Zhizhen Zhang (Čína) - Norrie (12-Brit.) 2-6 7-6(2) 7-6(2)
Karacev (-) - de Minaur (16-Austr.) 6-3 4-6 6-4
Zapata (Šp.) - Safiullin (-) 6-3 3-6 6-3
Struff (Něm.) - Lajovič (Srb.) 6-7(2) 6-3 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist