Mendesová si odskočila během studia pro titul v Trnavě

13. 2. 2017, 10:08
Aktuality 13
ITF TRNAVA - Česká tenistka Pernilla Mendesová se minulý týden zúčastnila teprve první letošní akce a hned ji proměnila v titul. Studentka Ostravské univerzity porazila na turnaji ITF 15k ve slovenské Trnavě 6-2 6-7 7-6 domácí Michaelu Hončovou a získala svůj nejcennější a celkově pátý triumf na okruhu ITF.
Pernilla Mendesová

Pernilla Mendesová by si možná měla od studií odpočinout častěji. Studentka Ostravské univerzity má sice tenis až na druhé koleji, ale stále ho v ruce má. Na podniku ITF s dotací 15 000 amerických dolarů si totiž včera došla pro nejcennější a celkově 5. triumf na nejníže dotovaných ženských turnajích.

Dvaadvacetiletá česká tenistka, jež má z otcovy strany předky v Angole, prolétla do semifinále, v němž i podruhé porazila krajanku Vendulu Žovincovou, a v boji o titul udolala v nervy drásající bitvě domácí Michaelu Hončovou. Přitom v minulém roce odehrála jen čtyři akce ITF.

"Přijde mi to skoro až neuvěřitelné. Jsem s výkonem hodně spokojená. Turnaj jsem si spíše přijela jen zkusit," uvedla Mendesová v rozhovoru pro Tenisový svět.

První set byl hodně rychlý. Mendesová nečelila jedinému brejkbolu a druhé nasazené Slovence sebrala dvakrát servis. I druhou sadu měla česká tenistka skvěle rozehranou. Dokázala dohnat manko brejku a za stavu 5-4 byla jediný game od vítězství.

Tehdy však Hončová změnila taktiku a koncovku druhého dějství ovládla ve zkrácené hře. Nicméně Mendesovou ztráta sady nerozhodila. V rozhodujícím setu vedla už 5-2 a podávala na vítězství.

Tehdy si ale zápas značně zkomplikovala. Celkem třikrát nedokázala utkání doservírovat do zdárného konce (za stavu 5-2, 5-4 a 6-5) a Slovenku nakonec udolala po dvou hodinách a čtvrt až v tie-breaku.

"Ty gamy byly těsné. Hodně by mě mrzelo, kdybych to nedotáhla do vítězného konce, protože jsem během zápasu měla hodně šancí," zhodnotila nervy drásající koncovku.

"Zápas to byl dost napínavý, bylo tam hodně zvratů. Začala jsem dobře. Ve druhém setu soupeřka změnila taktiku. Najednou hrála pomalejší míče a já jsem to trošku uspěchala a zbytečně kazila," okomentovala finále Mendesová.

Rodačka z Opavy naposledy triumfovala v roce 2014 na antuce v bulharské Albeně. Na předchozí tituly ale během finále vůbec nemyslela. "Na předchozí úspěchy jsem ani nepomyslela. Patnáctku jsem vlastně nikdy nevyhrála, tahle je moje první, a proto dnešní titul považuji za nejúspěšnější," radovala se.

Mendesová měla jeden velký sen - probojovat se mezi nejlepších sto tenistek světa. Plán však české tenistce nevycházel podle jejích představ, jelikož žebříčkem postupovala pomalu. Proto loni oznámila, že dá přednost studiu politické a kulturní geografie na Ostravské univerzitě a tenis si zahraje, jen když bude mít volno.

Triumf v Trnavě ani vzestup na žebříčku o téměř 100 míst na 647. pozici názor Mendesové nezmění. "Já už jsem si priority určila a budu to dělat tak, jak to dělám teď. Další turnaj ITF si zahraju nejdříve v létě."

• ITF 15k TRNAVA •
Slovensko, tv. povrch / hala, 15.000 dolarů
nedělní výsledky (12. 2. 2017)
Dvouhra - finále
Mendesová (ČR) - Hončová (2-SR) 6-2 6-7(2) 7-6(4)
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

13
Přidat komentář
janek_da
Je sranda, že jsem za stavu 5:2 Pernillu přestal sledovat. Až dneska jsem koukal jako puk, že byl ještě TB. By mě jeblo...
Reagovat
Roger_Federer
Ja si vzdycky vzpomenu na toho rakouzkeho zubare (jmeno uz nevim), ktery se pohyboval na okruhu pred 10-12 lety..
Obcas si jako amater odskocil zahrat nejaky malinky turnaj.
Reagovat
janek_da
Muster?
Reagovat
Roger_Federer
;)
Reagovat
VlS
amatérskej tenis žije. Gratulace do Opavy. Moc nechápu Hončovou, která v rozhovoru říká, že nemohla hrát, protože ji chytají křeče, ale hned letí do Německa, kde má večer další zápas. To mě hlava nebere.
Reagovat
smazaný uživatel
Výmluvy, Slovenka prohrála s Češkou tak se na to Slovenka vždycky musí nějak vymluvit. Tak je to vždycky když je porazíme...
Reagovat
VlS
Zas trochu rychlej a jednoduchej soud. Jinak Pernila na cizinku mluví docela pěkně česky, jen s cizím přízvukem, asi jak Stázka Kuzminovic Slovensky :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Není Pernilla z Portugalska?
Reagovat
VlS
Máma Čaška, táta Angolan, žili v Portugalsku.
Reagovat
smazaný uživatel
Aha díky
Reagovat
janek_da
Žije v Opavě, jenom na pár let byla v Portugalsku. Byla reprezentantkou a tuším i jedničkou v juniorských kategoriích.
Reagovat
janek_da
i když pravda, v nejdůležitšjších letech pro jazyk (dětství) byla v Portugalsku
Reagovat
Frick
Jo, to je asi pravda. Je to zkrátka na jejím hlase poznat, že ta Češina neni 100%, narozdíl od jinejch "čokoládovejch" dětí, co mají češtinu samozřejmě 100%.

No, Pernilla by mohla být angolskou jedničkou (samozřejmě) nebo portugalskou trojkou.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist