Menšík na Australian Open slaví skalp Shapovalova, Kopřiva sehrál pětisetovou bitvu s Kordou

15. 1., 06:09
Aktuality 15
Jakub Menšík (18) se i při svém druhém startu na dospělých grandslamech probojoval z kvalifikace až do druhého kola hlavní soutěže. Bývalý finalista místní juniorky pokračuje při premiéře na Australian Open ve skvělých výkonech a v prvním kole přehrál bez ztráty servisu 6:3, 7:5, 7:5 bývalou světovou desítku Denise Shapovalova (24). Vít Kopřiva (26) se na devátý pokus kvalifikoval na grandslamový turnaj a při své premiéře v hlavních losech podniků velké čtyřky překvapil, když přes tři hodiny a pět setů vzdoroval nasazenému Sebastianovi Kordovi (23).
Menšík exceluje i při druhém startu na grandslamech (© AFP)

Shapovalov – Menšík 3:6, 5:7, 5:7

Jakub Menšík startoval předloni na úvodním grandslamu sezony mezi juniory a ve finále prohrál téměř čtyřhodinovou bitvu, po níž musel Rod Laver Arenu kvůli křečím opustit na vozíčku. O dva roky později absolvuje svůj debut na dospělém Australian Open a v Melbourne Parku pokračuje ve skvělých letošních výkonech.

Český teenager patří k největším náctiletým talentům na mužském okruhu a v poslední době se neustále zlepšuje. Po prohraném finále australské juniorky se velmi rychle prosadil mezi profesionály a v roce 2022 vybojoval čtyři trofeje z podniků ITF. Loni v Praze slavil svůj první triumf na challengerech a daří se mu i na grandslamech.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Premiérový start na dospělých majorech absolvoval na loňském US Open a zazářil postupem z kvalifikace až do třetího kola. Minimálně na stejný výsledek může dosáhnout teď na australském kontinentu, kde zvládl tříkolovou kvalifikaci a na úvod hlavní soutěže vyřadil bývalou světovou desítku a čtvrtfinalistu ročníku 2022 Denise Shapovalova.

Od začátku utkání byl na kurtu lepším hráčem. V zápase si poradil se všemi osmi brejkbolovými hrozbami a nasekal mnohem méně nevynucených chyb (22) než Kanaďan (50), navíc trefil o tři vítězné údery více. V premiérovém vzájemném souboji mnohem lépe ustál kritické momenty, ve všech třech setech klidně mohl prohrávat o brejk.

"Shapovalov je bývalým členem elitní desítky. Byl jsem dobře rozehraný, měl jsem dva dny na odpočinek, ve kterých jsem dokázal kvalitně zregenerovat. Jsem rád, že se mi to dnes podařilo prodat," líčil Menšík.

Shapovalov, který se nyní nachází po zdravotní pauze až ve druhé stovce pořadí, musel loňskou sezonu kvůli zranění levého kolene ukončit už po Wimbledonu. Krizí si však procházel už předtím a vrátil se porážkou se Sebastianem Ofnerem v Aucklandu a nyní s Menšíkem v Melbourne. Loni odehrál jen 26 zápasů s poloviční úspěšností.

Poslední čtyři porážky s někým mimo TOP 100 na nejvyšší tour zapsal proti českým tenistům. Ve Gstaadu 2021 prohrál s Vítem Kopřivou, v Rotterdamu 2022 s Jiřím Lehečkou a v Dubaji 2022 s Jiřím Veselým.

Menšík bude usilovat o vyrovnání svého maxima na grandslamech. Ve druhém kole, v němž doplnil Tomáše Macháče, ho čeká buď souboj kvalifikantů s Omarem Jasikou, nebo duel s nasazenou devítkou Hubertem Hurkaczem.

 

Korda –⁠ Kopřiva 6:1, 6:4, 2:6, 4:6, 6:2

Vít Kopřiva loni ovládl dva challengery a byl velmi blízko k debutu v elitní stovce světového pořadí, když figuroval na 111. místě. V minulosti už se prosadil i na nejvyšším okruhu, ale pořád mu chyběl start v hlavních soutěžích grandslamových turnajů.

Na letošním Australian Open si podeváté zahrál kvalifikaci na podnicích velké čtyřky a poprvé se probojoval do hlavního losu. Dokonce neztratil set s Calvinem Hemerym, Oriolem Rocou ani Oliverem Crawfordem a do nové sezony vstoupil sérií tří výher.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Zajistil si tak pátý kariérní start v hlavních soutěžích na nejvyšší tour. Zatímco úvodní tři přetavil v solidní výsledek, v Melbourne Parku stejně jako při poslední účasti na této úrovni předloni v Kitzbühelu skončil hned v prvním kole.

Do něj vyfasoval velmi těžkého soupeře, a sice loňského čtvrtfinalistu a nasazenou devětadvacítku Sebastiana Kordu. V úvodu utkání to na žádné překvapení nevypadalo, za zhruba hodinu a čtvrt český outsider prohrál úvodní dva sety. Američan s českými kořeny se ovšem v následující pasáži zápasu zhoršil a dovolil Kopřivovi stav srovnat. Aktuálně 132. hráč světa se dokonce v rozhodujícím dějství dostal do vedení 2:0, jenže ve zbytku duelu uhrál už jen pět fiftýnů a nezískal ani jeden game.

"Možná to byla daň z nezkušenosti, hrál jsem první zápas v hlavní soutěži grandslamu. Musím si tím prostě projít. Dokázal jsem se z toho dostat, ale pak jsem ho svou nezkušeností vrátil v pátém setu do hry a on už byl lepší. Určitě si nejvíc vyčítám ten game za stavu 2:0 v pátém setu. Tam jsem měl zahrát daleko lépe a porvat se o to daleko víc. Soupeře rebrejk hodně nakopl," litoval Kopřiva.

Korda, který před pár dny jasně prohrál semifinále v Adelaide s pozdějším šampionem Jiřím Lehečkou, měl loni v Austrálii životní formu. V Adelaide byl jediný míček od titulu a skalpu Novaka Djokoviče a na Australian Open se probojoval až do čtvrtfinále.

V něm však musel kvůli zranění zápěstí vzdát a následovala tříměsíční pauza. Po ní nemá nejlepší formu, ačkoli v posledních měsících pravidelně postupuje do závěrečných kol. Na Australian Open může i při třetím startu v hlavní fázi projít do třetího kola. V cestě mu stojí Quentin Halys.


Výsledky mužské dvouhry na Australian Open

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
Kozoroh
Zverev jde v květnu před soud kvůli obvinění z domácího násilí:

https://www.tennis.com/news/articles/alexander-zverev-stand-trial-may-german-court-alleged-abuse-penalty-order-roland-garros
Reagovat
Kozoroh
Jsem přesvědčen o tom, že se Zverev dopustil domácího násilí. Aby ho dvě ženy nařkly z domácího násilí není náhoda.
Reagovat
PetaM
Přesvědčen být můžeš, ale pravda může být úplně jinde.
Reagovat
Ondra979
nj tak to ma blby..a taky si myslim, ze to bude pravda, nikdy mi nebyl sympaticky...
Reagovat
Haitik
Strašný je i postoj ATP, která ho vesele dál propaguje, dělá jak kdyby se nic nestalo. Z toho je mi dost zle.. To samé Netflix, když jemu věnují celou jednu epizodu a o tomto nepadne jediné slovo :-(
Reagovat
frenkie57
Asi ctí presumci neviny.
Reagovat
elsky
Nene, je mi nesympatický, tak ať bručí
Reagovat
Ondra979
Mensik paradne..trochu jsem se obaval, ze by to nemuselo byt vubec snadne ale zvladl to perfektne..tak treba to vyjde jeste jednou ale to bude jeste tezsi :)
Reagovat
turista
Ano. Menšík předvedl obdivuhodný výkon.
Reagovat
Pe3k
Pekně Menšík! Dostat Šapa do prvního kola AO byl přímo dárek...Hubi je těžký soupeř do dalšího kola, ale alespoň se uvidí, jak na to náš mladas je ve srovnání se špičkou.
Reagovat
Krisboy
Škoda preškoda...v tom závěru už úplně odpadl, podobně jako Wawrinka. Ale i tak dobrý, když jsem viděl loni Vítka u nás na Challengeru, nevsadil bych na to, že se dostane na GS ani zlámanou grešli. Tak snad ho to povzbudí do další kariéry...
Reagovat
George_Renel
Menšík uzavřel zápas impozantními třemi esy v řadě. Podle průběhu nebylo pochyb, že směřuje k postupu. Soupeři nepovolil proměnit ani jeden brejkbol. Moc pěkný výkon.
Na druhou stranu Kopřiva odevzdal vyhraný zápas.
Reagovat
Krisboy
Kuba skvělej!!!
Reagovat
Ela-fon-isi
Konečně hráč, u kterého se člověk nemusí bát, že nedopodavá. Byla radost se koukat.
Reagovat
GaelM
V kvalifikaci tam takové zaváhání bylo, v 18 ještě logicky potřebuje sbírat zkušenosti. Ale často působí hodně vyspěle, má skvěle našlápnuto.

V příštím kole nejspíš Hurkacz, to bude velká výzva. Ale dokážu si představit, že by ho Kuba v této formě mohl vyzvat na rovnocennou partii.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist