Michelle Larcherová De Britová - vycházející hvězda ženského tenisu

17. 7. 2008, 12:11
Aktuality 9
Pouhých pár týdnů bylo Portugalce Michelle Larcherové De Britové 14 let a už dokázala vyhrát zápas na turnaji WTA. Letos je jí o rok víc a ve statistikách už má výhry čtyři. A dnes byla blízko senzace ve Stanfordu, když ve třech setech trápila domácí Serenu Williamsovou.
Profily hráčů
Michelle Larcherová De Britová

Michelle Larcherová De Britová se narodila 29. ledna 1993 v portugaském Lisabonu. Její otec je Portugalec, matka pochází z Jihoafrické republiky. Michelle má dva starší sourozence - dvojčata Sebastiaoa a Sergia.

S tenisem začala už ve svých čtyřech letech. Když jí bylo 9 let, přesunula se s rodinou do USA na Floridu. Otec ji přihlásil na proslulou tenisovou akademii Nicka Bollettieriho, z níž už vyšla taková hvězdná jména, jako André Agassi, Pete Sampras, Jim Courier, Martina Hingisová, Anna Kurnikovová nebo ze současných hráčů sestry Williamsovy, Jelena Jankovičová, Maria Šarapovová a Nicole Vaidišová.

Když bylo De Britové 14 let, 1 měsíc a 3 dny, porazila v Miami domácí Meghann Shaughnessyovou a stala se sedmou nejmladší tenistkou, která vyhrála zápas turnaje WTA. V průběhu sezony si zahrála čtvrtfinále juniorky French Open, následně ve Wimbledonu dosáhla stejného úspěchu ve čtyřhře. Závěr roku si však nemohla naplánovat lépe. Ještě stále jako čtrnáctiletá Portugalka totiž vyhrála juniorský Orange Bowl v kategorii do 18 let, což je pro mladé tenisty po grandslamech nejprestižnější turnaj.

Od nového roku ukončila spolupráci s akademií v Bradentonu a "na plný úvazek" se jí ujal vlastní otec Antonio Larcher De Brito. Koncem února se představila v Memphisu, kde získala svou druhou výhru na okruhu WTA. O měsíc později nejen že v Miami obhájila druhé kolo, ale výhrou nad tehdejší světovou šestnáctkou Agnieszkou Radwaňskou postouila do 3. kola.

V dubnu si poprvé zahrála i v rodné zemi. V portugalském Estorilu však v úvodním kole podlehla Mamičové. Důvodem mohlo být i to, že se hrálo na antuce. Sama Michelle úvádí jako nejoblíbenější kurty s rychlým povrchem.

A to potvrdila i tento týden na turnaji ve Stanfordu. Bez ztráty setu poprvé v kariéře vyhrála kvalifikaci a do hlavní soutěže turnaje WTA se dostala jiným způsobem, než na divokou kartu od pořadatelů. V úvodním kole si ve dvou setech poradila s Argentinkou Gicelou Dulkovou. Druhé kolo jí však nachystalo velkou zkoušku - patnáctiletá hráčka se poprvé utkala s bývalou světovou jedničkou, ve Stanfordu s nejvýše nasazenou Serenou Williamsovou.

Talentovaná tenistka se však slavného jména nezalekla. V úvodní sadě sice prohrávala 2-4, ale následně vyhrála 6 gamů v řadě a dostala se do vedení 6-4 2-0. O senzaci se však ještě postarat nedokázala a nakonec ve třech setech mladší ze sester Williamsových podlehla. "Trochu na mě dolehla únava z kvalifikace, ale byla to pro mě obrovská zkušenost a motivace do další práce," uvedla po zápase poražená De Britová, která letos plánuje start na seniorském US Open.

"Myslím, že pokud bude hrát v budoucnu tak jako dnes proti mě, vyroste z ní velká hráčka," vysekla poklonu mladé Portugalce Serena Williamsová.

Pouze 165 centimetrů vysoká Michelle je aktuálně na 226. místě světového žebříčku. I když jí je teprve 15 let, můžeme o ní slýchávat čím dál častěji. Třeba už příští měsíc na US Open.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Larcherová De Britová ... Tohle ukrutné přechylování ženských jmen je mor tištěných i internetových médií. A bohužel i televize. Divím se, že to i samotným autorům nezní hrozně...Ukazuje to i malost a uzavřenost češtiny. Podobně jako u fotbalu výrazy typu Chotěbuz, Mohuč a podobně. Brrrr...
Reagovat
smazaný uživatel
...Paříž, Londýn, Vídeň...
Reagovat
smazaný uživatel
To je taky libovka. Já jsem hlavně přes němčinu a za vrchol považuju třeba Drážďany nebo Řezno... Ble. Divím se, že to média nedovedla k dokonalosti a jména rovnou nepřekládají. Např. George Bush jako Jiří Křoví...
Reagovat
smazaný uživatel
Osobně je mi přechylování ženských jmen taky proti srsti, ale čeština je taková a média by ji měi jako takovou dodržovat.
Reagovat
smazaný uživatel
No právě že přechylování není v pravidlech češtiny striktně uvedeno. Je to na rozhodnutí redakcí. A ta se k němu bohužel uchylují...
Reagovat
dabelsobul
No doslova to nesnasim u Asiatek... to pak clovek z ceskyho vyrazu absolutne netusi, o kterou hracku vubec jde...
Reagovat
smazaný uživatel
přechylování ženskejch jmen je šílený a nejlepší je to u rusek - Šarapovová atd. Ale ty města jsou naprosto v pořádku , v cizině taky , když mluví o Praze , říkají Prague , Prag nebo Praga (Carlsbad , Brun ...) Názvy států se taky překládají - to ti nevadí?
Reagovat
smazaný uživatel
vyhrála kvalifikaci, ale v prvním kole porazila Giselu Dulko! těžká zkouška v podobě Sereny ji čekala tedy ve druhém kole
Reagovat
smazaný uživatel
Diky, doplnil jsem to.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist