Miss Dynamit může dominovat ženskému tenisu

18. 7. 2011, 12:32
Téma 6
Trpělivost od ní nečekejte. Zato razanci, agresivitu a drtivý tlak. Téměř mužským pojetím, ve kterém však nechybí ženská grácie a elegance, si Petra Kvitová v All England Clubu podmanila svět a (český) tenis má novou hvězdu s úžasnou perspektivou.
Profily hráčů
Petra Kvitová (© Martin Sidorják)

Kvitová uchvátila ve Wimbledonu moderním švihovým tenisem na samé hranici rizika. Finále, to byla přestřelka na ostří nože s ostřílenou hvězdou hvězd. Šarapovová hraje letos skvěle, ale ve finále ji Petra doslova rozstřílela; její arzenál je jedním slovem úžasný a ohromil všechny, kdo některý z jejích zápasů viděli. Na co všechno má zbrojní pas?

  • Nikdo další na okruhu WTA - snad s výjimkou Sereny Williamsové - nehraje tak razantně.
  • Nikdo jiný není nažhaven už při prvním podání soupeřky na tak agresivní odpověď, nikdo další nemá takový zabijácký instinkt.
  • Jen málokdo dokáže vyvinout od základní čáry tak ohromný tlak a bez obav si dojít pro bod na síť.
  • Neexistuje druhá hráčka s tak razantním a účinným leváckým servisem, který je zvlášť na trávě mimořádnou zbraní; dokáže si podáním »otevřít« kurt a dokonale toho využít.
  • Těžko hledat další tenistku, která vzešla z tak skromných poměrů a má v sobě tolik pokory a pracovitosti.
  • Na okruhu WTA je jen málo kvalitnějších a zkušenějších koučů než David Kotyza.
  • Kvitová má skvělé zázemí v rodině i v prostějovském klubu.

 

Česká jednička ve Wimbledonu (i o týden dřív v Eastbourne) dokázala, že nemá na trávě konkurenci. "Momentálně je to nepochybně její nejlepší povrch, má na něm spoustu zbraní," je přesvědčen Jiří Fencl, trenér Lucie Hradecké a expert Tennis Areny. "Hraje mimořádně tvrdě, agresivně od prvního úderu, velkou zbraní je levácké podání."

V červencovém čísle Tennis Areny dále najdete:

Tennis Arena 07/2011 Exkluzivní dvojrozhovor s Petrou Kvitovou a jejím otcem Jiřím
30 stran z Wimbledonu nejen o českých titulech
Reportáž z tréninku Tomáše Berdycha
Tip, jak vylepšit taktiku hry ve čtyřhře
Rozhovor s Alicí Riklovou, maminkou dvou talentovaných synů

...a další zajímavosti a exkluzivní fotografie

Předplaťte si tenisový a lifestylový magazín Tennis Arena za pouhých 540,- na rok!


Zkušený Jan Kukal přidává, že v ženském turnaji už dlouho nikdo takhle nedominoval. "První set Kvitové proti Azarenkové, to byl nejlepší ženský tenis, jaký jsem kdy viděl," říká. "Petra má nadprůměrný killer instinkt, odvahu uhodit míč naplno. Na to je třeba mít založené údery, a to ona má. Určitě na tom má velký podíl její tatínek, který ji tenis naučil," chválí Kukal a pokračuje: "Zaujala mě i její výborná frustrační tolerance - po dvojchybě zahraje eso, po ztraceném servisu v prvním gamu finále soupeřku vzápětí brejkne. Hraje srdcem, takticky, má výtečnou anticipaci a díky svému pojetí diktuje hru a nepustí soupeřky do výměny. A ještě má dárek od boha: je levačka. Ve spojení s jejími silovými schopnostmi a ideální výškou jsou to fantastické předpoklady k tomu, aby v blízké budoucnosti ženskému tenisu dominovala. Nakonec - ženský trůn je na rozdíl od mužského, o který se rvou hned tři šampioni, prázdný..."

Ještě na něco upozorňuje Jan Kukal - na rezervy, které mladá česká tenistka stále má. Vidí je v pohybu (jakkoli ho Kvitová za poslední rok viditelně zlepšila), nebo ve vyšším poštu es, ke kterému ji všechny předpoklady předurčují. A také v lepším přechodu na síť. "Pokud bude pokračovat ve svém úsilí, zůstane pracovitá a cílevědomá, může toho dokázat opravdu hodně."

Ano, Petra Kvitová může v příštích letech vyhrát ještě x dalších grandslamů. Musí si dát pozor na jediné: na své zdraví. Zvlášť v posledních týdnech to nemůže znít jako fráze. Měla trable při květnovém turnaji v Madridu, na »stovce« ITF na Spartě, v Paříži i ve Wimbledonu, spoustu zápasů odehrála pod tišícími prášky. Jen absolutní opatrnost, péče - a ideálně i osobní fyzioterapeut, kterého si po Wimbledonu nepochybně bude moci dovolit - a optimální plánování a počet turnajů ji dovedou na absolutní vrchol. Perspektivy má fascinující. Ne proto, že vyhrála Wimbledon, ale proto, jakým tenisem a jakým způsobem v Londýně triumfovala.

pva, Tennis Arena, Jiljí Kubec

Komentáře

6
Přidat komentář
freeteepek
Málo se mluví o tom, proč Petra po loňském úspěšném Wimbledonu prohrála 5x za sebou v 1.kole. Její hra dosáhla letos skvělé úrovně, její výkony jsou vyrovnanější.Snad jí to vydrží.V článku se autor nezmiňuje ani o tom, že Petra má od prosince nového přítele. A od ledna se jí nebývale daří. Nějakou souvislost bych tu viděl. Ale i obavu směrem do budoucna...Snad jí forma vydrží. Třeba se teď chytne jako Djokovič - a pojede. Každopádně, kdybych jako ona teď o sobě slyšel ze všech stran jenom chválu, ta obrovská očekávání do budoucna, asi bych se z toho tlaku zbláznil. Nebo bych naschvál začal prohrávat doufaje, že tak získám svůj ztracený klid:-)
Reagovat
VlS
Nevím, jestli "začít schválně prohrávat" je cesta k nalezení klidu. Odpověď, jak se Petra s novou rolí vyrovná přinesou příští měsíce a uvidíme. I kdyby teď párkrát prohrála, tak to není důvod k nějakému pesimismu a věřím, že se s tím Petra vyrovná a bude hrát dál svůj tenis podle svých not.
Myslím si, že ke klidu jí nejvíc může pomoci, když se nebudeme snažit řešit jejího přítele, rodinu a podobně a budeme respektovat, že i špičkový sportovec má svoje soukromí, kde o žádnou pozornost nestojí na rozdíl od své práce na kurtu.
Reagovat
Jiri
Preju ji jeste mnoho uspechu, jen se mi nelibi, jak je vsude "propirana". Skoro to vypada, ze uz do konce kariery nemuze prohrat, ze je stroj či co. Doufam, ze se s novou roli jasne favoritky vsech turnaju popasuje stejne elegantne, jako v tom slavnem finale W.
Reagovat
smazaný uživatel
Propírána je tedy dost, no ale vždyť vyhrála Wimbledon. Už to ale trošičku utichá a snad už má klid na regeneraci a přípravu.
S pozicí favoritky se ona určitě vyrovná, ty poslední 3 body toho seznamu hovoří za vše. A přeci jen je lepší dotáhnout to tak vysoko a nastupovat pak jako favorit, než se někde plácat a sem tam překvapit. To je přece cílem všeho toho snažení. Tak držme všichni palce do dalších turnajů, hlavně ať nemá zdravotní problémy. A i když to někdy nevyjde, nevadí, jede se dál.
Reagovat
smazaný uživatel
A já bych za sebe dodala, že je naprosto úctyhodé, že to vše, co dokázala ve 21 letech předcházelo do 16ti let jen pinkání po škole hoďku nebo hoďku a půl. Má dokončené vzdělání. Velice Petru obdivuji!!!
Reagovat
Stan_Borowitz
Ty jo, to jsem netušil, že něco takového je dnes ještě možné.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist