Mistr obratů Bublik přepsal historii. Turnaj ATP vyhrál po otočce proti všem soupeřům

4. 2., 17:34
Aktuality 4
ATP MONTPELLIER - Alexander Bublik (26) jako první vyhrál turnaj ATP, během něhož musel všechny zápasy otáčet ze stavu 0:1 na sety. Kazašský tenista to dokázal v hale ve francouzském Montpellier, kde předloni slavil svůj premiérový triumf. Letos přitom hned ve svém úvodním vystoupení čelil třem mečbolům Kanaďana Denise Shapovalova, kritické momenty však přežil a dokráčel si pro celkově čtvrtý titul. V jubilejním 10. finále zdolal 5:7, 6:2, 6:3 Chorvata Bornu Čoriče (27) a vyhrál třetí turnaj během osmi měsíců.
Profily hráčů
Alexander Bublik (© Profimedia)

Čorič – Bublik 7:5, 2:6, 3:6

Alexander Bublik sice prožil zklamání na Australian Open, na kterém vypadl v prvním kole po nečekané porážce s Indem Sumitem Nagalem, na následném turnaji už ale přemožitele nenašel. Dokázal dobýt halové klání ATP 250 v Montpellier.

Šestadvacetiletý Kazach přitom v hale na jihu Francie pokaždé prohrával 0:1 na sety. Pokaždé však našel cestu k obratu.

Kanaďanu Denisi Shapovalovovi utekl ze tří mečbolů, v pátek si poradil s naturalizovaným krajanem Alexanderem Ševčenkem, v sobotním semifinále otočil souboj s Félixem Augerem-Aliassimem a v nedělním finále porazil 5:7, 6:2, 6:3 Chorvata Bornu Čoriče.

Bublik v boji o titul poprvé na turnaji sahal po zisku úvodní sady. Když měl za stavu 4:1 a 40:15 dva brejkboly, frustrovaný Čorič rozmlátil raketu a od rozhodčího dostal varování. Následně ale získal šest fiftýnů v řadě a nakonec i celý set. Jenže to se tento týden proti Bublikovi nikomu nevyplatilo a Kazachova 'past' sklapla i napočtvrté.

"Už v prvním kole jsem byl na pokraji vyřazení a teď tady stojím s trofejí. Děkuji fanouškům, že mě po celý týden podporovali," radoval se v pozápasovém rozhovoru na kurtu Bublik, který se stal teprve třetím vícenásobným vítězem turnaje po domácích Gaëlu Monfilsovi (3) a Richardu Gasquetovi (3).

"Viděl jsem všechny ty bývalé šampiony a mezi nimi je na stadionu i moje tvář. Možná, když takhle budu hrát dál, bude tady těch mých fotek ještě víc. Jsem opravdu šťastný," dodal kazašský tenista. Turnaj v Montpellier se koná od roku 2010 a vyhráli ho také Tomáš Berdych, Jo-Wilfried Tsonga, Alexander Zverev či před rokem čerstvý vítěz Australian Open Jannik Sinner.

Statistiky zápasu Borna Čorič – Alexander BublikStatistiky zápasu Borna Čorič – Alexander Bublik (@ Livesport)

Bublik v 10. finále vybojoval 4. titul a třetí během osmi měsíců. Poprvé slavil předloni právě v Montpellier, další dva triumfy přidal loni na trávě v německém Halle a v hale v belgických Antverpách. Ve světovém žebříčku se posune na 23. místo a o dvě příčky vylepší své maximum.

Letos Bublik odehrál zatím devět zápasů s bilancí 7:2. Šest výher slavil po třísetovém boji a pět z nich po bratu z 0:1. Během kariéry na hlavním okruhu vyhrál 35 ze 134 zápasů, v nichž ztratil první set.

Sedmadvacetiletý Čorič si finále zahrál podeváté v kariéře a poprvé od srpna 2022, kdy na Masters 1000 v Cincinnati slavil třetí a zároveň nejcennější titul.

"Po prohraném finále jsem samozřejmě smutný. Ale byl to dobrý zápas, velký boj. Měl jsem své šance, ale on ve všech důležitých okamžicích vytáhl skvělý servis a byl lepším hráčem," uznal poražený Čorič.

Oba finalisté mají teď před sebou týden volna. Pak je čekají turnaje v Rotterdamu, Dauhá a Dubaji.

Výsledky turnaje ATP 250 v Montpellier


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
Patik
Úmyselne ich všetkých trolil..
Reagovat
Krisboy
Správná taktika je důležitá!
Reagovat
Nola
asi mu vyschol ucet vsak on tvrdi, ze hra iba pre peniaze
Reagovat
Patik
V prvom sete si povieš ze ta to nebaví a po prvom si spomenieš ze potrebuješ peniaze..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist