Monterrey: Babosová v 18 letech vyhrála první turnaj WTA

27. 2. 2012, 09:19
Aktuality 28
WTA MONTERREY - Timea Babosvá zakončila dva skvělé týdny na turnajích WTA v Jižní Americe premiérovým titulem. Osmnáctiletá Maďarka v mexickém Monterrey ve svém prvním finále porazila o tři roky starší Rumunku Alexandru Cadantuovou, pro kterou bylo finále rovněž novým maximem.
Profily hráčů
Timea Babosová

Timea Babosová je bývalá juniorská světová dvojka, jež mezi dívkami získala dva grandslamové tituly ve čtyřhře. Za svou krátkou kariéru mezi ženami už vyhrála 6 turnajů ITF a nyní se již prosazuje i na okruhu WTA.

Minulý týden osmnáctiletá Maďarka startovala na prvním turnaji v hlavní soutěži turnaje WTA mimo domácí Budapešť a na antuce v kolumbijské Bogotě po své teprve druhé výhře postoupila až do semifinále. Své maximum vylepšila o pouhý týden později, když v mexickém Monterrey postoupila už do finále a životní tažení zakončila titulem.

Babosová v Mexiku postupně porazila domácí Hermosovou, Rakušanku Mayrovou, třetí nasazenou Rumunku Cirsteaovou, turnajovou dvojku a čtvrtfinalistku letošního Australian Open Erraniovou a ve finále si poradila s Alexandrou Cadantuovou, které nenabídla jediný brejkbol a zvítězila dvakrát 6-4.

"Byla jsem hodně překvapená, protože to bylo moje první finále a já nebyla vůbec nervózní. Pouze jsem se snažila hrát svůj tenis a být neustále agresivní," komentovala Babosová své premiérové finále. "Snažila jsem se hlavně soustředit na své podání a nedát jí šanci na brejk, což pro mě bylo velmi pozitivní. A když jsem měla brejkbol já, zahrála jsem dobře a trefila jsem vítězný úder, když jsem to potřebovala," pochvalovala si svůj výkon talentovaná Maďarka.

"Připsala jsem si tu velká vítězství. Třeba proti Erraniové, která je skvělou hráčkou. S ní to pro mě byla nejtěžší bitva. Jsem vážně moc šťastná s tím, jak jsem tu celý týden hrála. Je to pro mě nový pocit, úžasný pocit," rozplývala se z triumfu Babosová.

Ještě před 14 dny měla Babosvá na okruhu WTA bilanci 1-2, nyní ji má ale 9-3. "Předtím jsem na turnajích WTA příliš nehrála. Byla jsem na 'pětadvacítkách' a 'padesátkách' (turnajích ITF) a ve 2. kole kvalifikace na Australian Open. Prohrávala jsem vždy velmi těsně, ale nedávno jsem si ve Fed Cupu připsala první výhru nad hráčkou Top100 (Larssonovou). Výsledky zkrátka začaly přicházet, v mé mysli se něco změnilo a hraju více uvolněněji. A baví mě to!"

Maďarce úspěch vlil elán do krve. "Teď jsem měla hrát v Acapulku kvalifikaci, ale samozřejmě jsem ji nestihla, protože jsem tady. Takže mě tam čeká jen čtyřhra. Pak turnaj ITF s dotací 100 tisíc dolarů na Bahamách, trochu odpočinku a tři velké turnaje WTA - už se nemůžu dočkat!"

Také pro jednadvacetiletou Rumunku Cadantuovou bylo vystoupení na rychlém povrchu v Monterrey nejvýraznějším úspěchem na okruhu WTA. Předtím si v hlavní soutěži připsala jediný vítězný zápas.

Obě finalistky se v dnešním vydání žebříčku posunuly premiérově do Top 100: Babosová je na 68. místě, Cadantuové patří 82. příčka.

- WTA INTERNATIONAL MONTERREY -
(Mexiko, tv. povrch, 220.000 dolarů)
nedělní výsledky (26. 02. 2012)

Dvouhra - finále:
Babosová (Maď.) - Cadantuová (Rum.) 6-4 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

28
Přidat komentář
smazaný uživatel
videl jsem 2 jeji posledni matche a presne pdobny styl ala kvitova.
razantni servis a tvrdej utok, sem tam do autu.
v semif vedla a nechala se brejknout a slo se do tretiho .
trosku me prijde ze neni takovej labil jak kvitova, petra ta je citelna jak citanka, po rychlem vedeni prijde utlum v podobe snadne jiste vyhry, pripadne moc rychle chce ukoncit set .
a to jeji zranení - nemoc to je jen odrazem jeji psychiky.
budto zacne vyhravat nebo pujde pekne do kelu nekam k 30. mistu a muze to byt druh vajdiska. ji trapi ze mela bejt jednicka a ono ne.proto se z toho cela hlava a telo slozilo.
Reagovat
smazaný uživatel
Bych rekl, ze Kvitovou to tolik asi netrapi...jestli je prvni, druha, osma. Ona se spis dokaze zaseknout behem hry, ale tak obecne...asi ne...rozhodne s Vaidiskou bych ji nesrovnaval.
Reagovat
pepin
Souhlasím, že Kvitovou až tak nermoutí pozice jedna, jsou tu jiné, které to dokonce vyhlašují, ale nesouhlasím s přirovnáním k Vaidišové a již vůbec ne, že je nemocná kvůli psychice. To je blbost.
Reagovat
VlS
Tak horečku z psychiky - to je na Nobelovku :-D
Reagovat
pepin
Máš pravdu, aspon si člověk udělá obrázek.
Reagovat
smazaný uživatel
No asi by za to Nobelovku nedostal:), nebot takovych praci na toto tema je celkem uz dost. Co by asi bylo na Nobelovku je to, ze by se tyto aspekty zasadne projevovaly u vrcholoveho sportovce, vlastne obecne u sportovce, obecne i u rekreacniho obcasneho pinkalisty:).

Proste chci tim rict, ze podle psychologu a lekaru to mozny samozrejme je, ale opravdu u citlivejsich jedincu, kteri se polozi z treba z toho, ze jedou vytahem, musi vyjit na ulici atd. maji obsese, jsou schizofrenni a ja nevim jake jeste problemy:)...mno tyhle pripady na kurtu spis nenajdeme, no rekl bych ze ani na tom placku za barakem...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jsem si precetl clanek o Agnieszce proc tam startuje:)

Wiktorowski: Jde o dohodu WTA + sponzori + samotna Aga. Jak organizatorum tak WTA jde o zatraktivneni turnaje, takze tam dostali za slusne penize [3x vyssi nez mohou dostat holky za vitezstvi] dve lepsi hracky - Jelenu a Agnieszku.

Co me ale zarazi, ze Wiktorowski tak nejak v rozhovoru potvrdi, ze jede "trenovat", vyzkouset si nejaky veci, a odchodit nejake ty sponzorske vecery, kde by se mela i s Jelenou ukazat...proste jede tam tak, aby mela jeste vic nez tyden na odpocinek. Noooo pro sazkare zajimava vyzva:D Ted jenom, jestli mu nejaka sazkovka nezaplatila, ze proste potvrdi, ze Aga tak max. 2-3 kolo:) Aby ted vsichni sazeli proti ni...Neco mi proste tady nesedi...

1.kolo
Akgul vs Aga
No Akgul [tzv. zensky Karlovic] v prvnim kole vlasne muze Agu tzv. klidne prekvapit:D, ono by stacilo, aby se tato vysoka zenska vez trefovala pri podani slusne do kurtu...jenze s pohybem ma tato vez slusne potize a uz dlouho se nemuze nejak najit...

2.kolo
No uvidime jak si poradi Karolina Plisek s Kai-Chen, pokud by Karolina zapas zvladla, mohli bychom videt souboj Karoliny s Agou, pokud by chtela splnit to "tzv. hlasene" 2-3 kolo:), potom nekteri fans Piskovcu by mohli byt hooodne nadseni, o sazkarich ani nemluvne:D

Jinak neda se napsat slovo K.uala Lumpur, kvuli K.uala:D :D ach jo...zakazane slovo k.ua.
Reagovat
Fandina
že to nebude jen trénink pro Agu a Jelenu.... bude se hrát určitě naplno ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Tenhle týden bohužel nemám komu fandit... Tak aspoň v K. Lumpuru (vidíš Vlku, jak jsem to vyřešil :D) budu přát Bojaně a v Acapulcu Flavii. :)
Reagovat
smazaný uživatel
do Malajsie ji poslal spise otec!

Situace je tam takova, ze jeji otec stale ridi svou firmu "Ula and Aga":) Jen holky ho proste nechteji videt na kurte, a aby jim kecal tolik do samotneho hrani. Co se tyka takovych akci...ze jim sponzori spec, zaplati, aby hraly, rozhoduje jeste tak trochu otec. Aga tam hrat nechtela, jde o takovou ulitbu otcum...

Nakonec tohle ted vi jen Aga otec, Wiktorowski a Bikic.

Jinak pro aktualni upresneni: Aga ma v tuto chvili dva trenery Hlavnim trenerem zustava Wiktorowski - smlouva podepsana do OH

Bikic - hlavni trener Uly, zustava tak jen zastupce Wiktorowskeho pro Agu, vzhledem k jeho jinym povinnostem k tenisovemu svazu. Bikic ma treba Agnieszce pomahat do IW, kde bude s ni opet Wiktorowski, ale take spolecne s Bikicem...
Urszula ma k dispozici jen Bikice.
Ale kdo vi, co se tam zmeni zitra...
Reagovat
smazaný uživatel
Jo tohle reseni me take napadlo, ale nakone jsem zvolil tecku po K:D

Mexiko se hraje na antuce, takze takovy turnaj pro antukare:)
Take to asi preji Flavii:), ale urcite budu drzet palce i nasi Eve!

Malajsie - Tam budu uprimne prat Agnieszce, aby si dobre zatrenovala a odpocinula:) Takze spise bych to asi pral Jarmilce:) nebo Jelene Dokic, ji se tam i dari...Pliskovic holky nemusim...nebo zatim jsem jim nejak neprisel na chut:)
Reagovat
pepin
Plně souhlasím s tréninkem a vede k tomu ještě jedna věc zde probíraná v minulých diskuzích a to, že Agn. není uplně zdravá. Musím se pousmát.
Reagovat
smazaný uživatel
Wiktorowski dnes pro polsky sport potvrdil, ze tam jsou nejake male problemy s namozenym ramenem a lytkem - ale nic vazneho... Spise tam chteji predejit tomu, aby se nestalo neco podobneho jak v lete...Novinari se ho prave ptali na ty flastry...dokolecka, dokola...

Z toho duvodu pochybuji, ze on by se hrnul s Agou do Malajsie...no on tam bude i tak jen Bikic.

Dnes vysel take rozhovor s otcem, Radwanskym - plka tam neco o tom, ze to vedel, ze bude 5. na svete, a podobne plky. No a samozrejme se vypovidal na tema Malajsie, ze to je jedina velka a skvela prilezitost si udelat reklamu a jine plky...proste jde o prachy. Za ucas ma dostat Aga kolem 100-150 tacu:) Kdyz se podivame na PM za vyhru na tomto turnaji a kalendar. Tak teda fakt nevim, co ji muze motivovat...
Reagovat
VlS
No trochu si firma Radwanski & daughters hraje s ohněm, sázkaři či spíš firmy to nemusí brát jako velkou srandu, zvlášť,když se to ne moc chytře publikuje.
Je fakt, že holky jsou ofáčovaný skoro všechny furt, tělo asi dostává co proto u všech. Ale tím mi přijde pitomější to hnát až na hranu.
Reagovat
smazaný uživatel
No, podle mne to take neni nejlepsi napad. Rekl bych spise uplne pitomy napad...I tak si myslim, teda doufam, ze Aga jede trenovat.

Radwansky se nezmeni...z meho pohledu byl vzdy zvlastni a vypocitavy [nejen penize, ale i politika] a jak vidno porad je.
>>>Cast jeho vypovedi k tematu proc tam ta chudak holka leti...:
"Otrzymaliśmy w ostatniej chwili całkiem ciekawą propozycję z Malezji i grzechem byłoby z niej nie skorzystać."

Dulezite je to >>> "dostali jsme nabidku na posledni chvili", ne Aga, ale my..."hrich by to bylo nevyuzit", jooo...kdyz nekdo dava kolem 100 tacu, tak i zdravi dcery prestava byt asi dulezite. Trener...

Jinak Fibach - asi jediny polsky znamy tenista historie: jasny nazor - je to kravina, a zariznuti hracky pred tak dulezitym turnajem jako je IW.

Se obavam, aby se ted nezacali hadat vsichni kolem ni na novo, a neslo vsechno uplne do kytek...
Reagovat
VlS
Vojtek byl asi historicky nejlepším polským tenistou (i když je to taky už pravěk), ale určitě ví, o čem mluví. Je mi jasné, že tenisti jsou zvyklí (a tenistky zvyklé) cestovat kolem zeměkoule tam a zpátky, ale časový posun Malajsie - California - to je docela sousto a pokud se tam Aga zdrží do neděle . já vím, že asi bude hrát až v úterý nebo ve středu, ale stejně. I klimaticky to může být docela záhul z tropů do pouště.
Je to hrůza, když si rodič chce z děcek udělat fabriku na prachy a ještě je nenažranej, Aga určitě vydělává slušně.
Vím, že jí otec taky nějak vyčítal, že nepomáhá sestře tak, jak by mohla (možná by za ní mohla něco odehrát :-D).
Prostě jsme znova tam, rodiče mají dětem fandit, začátky financovat a pak se jen radovat z úspěchů a nemají do průběhu profi kariéry aktivně zasahovat. Výčet holek, kterým rodiče buď kariéru úplně zkazili, nebo jim nadělali spoustu nepříjemností je hodně dlouhej a jak je vidět, tak ne konečnej.
Reagovat
smazaný uživatel
ostrej los má Garciu carolínu sem zvědavej:)
Reagovat
smazaný uživatel
Šeredně se pleteš, IW není dvoutýdenní turnaj jako grandslamy, kde se hraje celé dva týdny. První kolo IW začíná až ve středu, navíc Aga stejně jako 31 dalších nasazených začíná hrát až od 2. kola.
Reagovat
VlS
umíš číst? Kdy jsem napsal, že začne Aga hrát?
Reagovat
smazaný uživatel
...já vím, že asi bude hrát až v úterý nebo ve středu...
O kterém týdnu VIS píše? O tom aktuálním nebo o příštím, kdy začíná IW?
Reagovat
dadaft
"Dulezite je to >>> "dostali jsme nabidku na posledni chvili", ne Aga, ale my..."hrich by to bylo nevyuzit", jooo...kdyz nekdo dava kolem 100 tacu, tak i zdravi dcery prestava byt asi dulezite. Trener..."
No, možná pracují jako tým. Dostanou nabídku, zváží ji, každý k tomu řekne své a nakonec se nějak dohodnou... A výstupem pak je: "dostali jsme", "využijeme" atd.
Reagovat
dadaft
Jestli jsem to dobře pochopil, uvidíme Babosovou v Indian Wells?
Musím říct, že i když začal mužský Dubaj, já už se strašně (a víc) těším na ženský IW a Miami - tam se letos podruhé bude lámat velký chleba...
Ani nevím, kdy jsem se tak přešaltroval. Řekl bych, že loni na RG.
Reagovat
smazaný uživatel
Nepochopil, tohle v článku není, na Indian Wells neměla dostatečný ranking a WC zřejmě nepadá v úvahu. ITF Nassau se s druhým týdnem IW překrývá, občas se tam dodatečně přihlásí hráčky, které v IW vylítnou hned na začátku (loni Kvitová hrála oba turnaje).
Reagovat
dadaft
no tak co myslí těmi 3 velkými turnaji WTA?
Reagovat
smazaný uživatel
Jak to máme vědět? Třeba jede do Miami, na kvalifikaci měla nárok už dřív. Z pohledu začínající tenistky je velký turnaj určitě i obyčejný Premier (v dubnu Charleston a Stuttgart). Z pohledu diváků jsou velké turnaje až ty z nejvyšších kategorií, PM a P5, u mužských pak ATP 1000.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace...snad ti to vydrží i nadále :-)
Reagovat
kohlik
Možná se nám rodí nová Kvitová.
Reagovat
J1mmy88
JJ jejim stylem mi ji pripomina tak se casem uvidi pokud vypiluje svuj talent :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist