Možná ještě něco podobného přijde, doufá Rosol po skalpu Nadala

29. 6. 2012, 01:32
Aktuality 0
V transu dohrával Lukáš Rosol své životní utkání. Na centrkurtu ve Wimbledonu šokoval ve čtvrtek v druhém kole výhrou nad Španělem Rafaelem Nadalem v pěti setech. Doufá, že podobný výkon ještě někdy zopakuje a vítězství se pozitivně odrazí v jeho kariéře.
Profily hráčů
Lukáš Rosol

Šestadvacetiletý Rosol před zápasem plánoval, že s Nadalem odehraje tři vyrovnané sety. "Chtěl jsem hrát důstojně a nedostat 0-6 1-6 1-6, ale tohle jsem nečekal. Jsem nadšený, pořád tomu nemůžu uvěřit," řekl po zápase. 

Po mečbolu nejdříve poklekl a následně si lehl na trávu. Neležel ale na zádech, jak bývá zvykem, ale čelem k zemi. "Jen jsem věděl, že jsem vyhrál, že to mám za sebou a byl jsem plný emocí a radosti," popisoval své pocity.

Pátý set předtím odehrál v transu. Dostal se do něj po brejku, který získal hned v první hře rozhodující sady. S chýlícím se koncem zápasu a možností získat skalp velkého hráče se mu kolena nerozklepala. Naopak, utkání ukončil esem. "Nepřemýšlel jsem, že ho můžu porazit, a to mě možná zachránilo. Třeba bych se roztřásl, ale já se jen soustředil na balonek a hrál na riziko," řekl Rosol.

V utkání měl 65 vítězných úderů, z toho 22 es, a agresivním stylem dokázal Nadala zcela rozhodit. "Nechtěl jsem s ním hrát výměny, aby se nedostal do svého rytmu, pak by byl nebezpečný na returnu," řekl Rosol. Nadal tvrdil, že tři sety nehrál dobře. "Hrál špatně, protože jsem ho k ničemu nepustil," reagoval český tenista.

Po čtvrtém setu museli hráči 40 minut čekat, než se zatáhne střecha, což Rosolovi malinko pomohlo. Nadal totiž vyhrál čtvrtý set, rozjížděl se a navíc v nastupujícím chladu nelétal servis českého hráče tak rychle jako dřív.

"O pauze jsem si dal sprchu, byl v péči fyzioterapeuta a vrátil se v pohodě," řekl Rosol, 100. hráč světa. Pro svoji výhru nad dvojkou žebříčku a dvojnásobným wimbledonským šampionem našel přirovnání: "To je, jako kdyby české fotbalové béčko porazilo Real Madrid."

V trenérské lóži ho povzbuzovali jeho kouč Ctislav Doseděl se synem, deblový partner Kazach Michail Kukuškin a rodina, u které v Londýně bydlí. Po zápase zahltilo Rosolův mobil 130 textových zpráv a dalších 150 měl na sociálních sítích.

Plný emocí tušil, že ještě dlouho nebude moci usnout. "Dám si panáka, ale stejně čtyři hodiny nezaberu," myslel si. "Na to se nedá zapomenout. Nadal se neporáží každý den a navíc ve Wimbledonu na centrkurtu. Možná se to stane jednou za život, ale možná něco podobného ještě přijde, i když třeba v menším," uvedl.

V třetím kole čeká Rosola Němec Philipp Kohlschreiber, který porazil Nadala letos na trávě v Halle. Český hráč věří, že je schopen hrát dál výborně. "Výhru nad Nadalem budu mít pořád v sobě, a když takhle budu hrát jen z osmdesáti procent, tak to bude dobré a jsem schopen Kohlschreibera porazit," řekl Rosol.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist