Muchová na French Open opět vyřadila Sakkariovou. Bejlek a Veselý neuspěli

28. 5. 2023, 17:54
Aktuality 40
FRENCH OPEN - Karolína Muchová znovu po roce na Roland Garros vyřadila Mariu Sakkariovou. Letos v prvním kole zdolala světovou osmičku po více než dvou hodinách 7:6, 7:5 a vyhrála třetí vzájemný zápas po sobě. Ze hry venku jsou Sára Bejlek a Jiří Veselý, který ve čtyřech setech trápil Stefanose Tsitsipase.
Karolína Muchová (© Profimedia)

Šestadvacetiletá Karolína Muchová porazila Mariu Sakkariovou na pařížské antuce podruhé za sebou. Vloni ji vyřadila ve 2. kole, kdy také neztratila ani set. Ve více než dvouhodinovém utkání zahrála 23 vítězných míčů, Řekyně doplatila na 35 nevynucených chyb.

Česká tenistka sice ztratila v úvodu každé sady servis, pokaždé se ale vrátila do hry. Přestože za stavu 6:5 první set nedopodávala, ve zkrácené hře zvítězila 7:5. Ztrátu brejku smazala i ve druhém setu. I když v desáté hře nevyužila dva mečboly, o chvíli později při dalším servisu Sakkariové už čtvrtou možnost na ukončení zápasu zvládla.

"Bylo to těžké první kolo. Snažila jsem se hrát svou hru. Věděla jsem, co mám od ní čekat. Vloni jsme hrály na antuce dvakrát, takže jsem se na zápasy dívala," řekla na tiskové konferenci Muchová, jež ve vzájemné bilanci vede 3:1.

"Držela jsem se plánu, abych byla agresivní, hrála i slajsy a kraťasy, aby se nedostala do rytmu. Trochu foukal vítr, který hru taky ovlivňoval. Jsem ráda, že jsem vyhrála ve dvou setech," pochvalovala si výkon.

Muchová jako první Češka po 25 letech zdolala na grandslamech čtyřikrát za sebou hráčku z první desítky. V roce 1998 se to povedlo Janě Novotné dokonce v pěti utkáních v řadě.

Bývalá čtvrtfinalistka Wimbledonu startuje na Roland Garros popáté v kariéře a vstup do soutěže zvládla už počtvrté. Jejím maximem je třetí kolo z předchozích dvou ročníků, letos si o něj zahraje proti semifinalistce z roku 2020 Nadie Podoroské z Argentiny.

"Trenér mi říkal, že tady už hrála semifinále, takže to bude dobrá antukářka. Semifinále grandslamu nezahrajete jen tak z ničeho," uvědomuje si Muchová.

Jiří Veselý prohrál s favorizovaným Řekem Stefanosem Tsitsipasem 5:7, 3:6, 6:4 a 6:7. Devětadvacetiletý příbramský rodák, jenž se vrátil na kurty v dubnu po více než sedmiměsíční pauze způsobené zraněním stehenního svalu, startoval díky chráněnému žebříčku. Do 2. kola Roland Garros neprošel potřetí za sebou, nepomohlo mu ani 11 es. Tsitsipas měl o jedno více, zahrál také 58 vítězných míčů.

"Myslím, že se musím spíše pochválit. Do zápasu jsem šel trochu s obavami. Nevěděl jsem, co od své hry čekat a na jaké jsem úrovni. To, že jsem odehrál takhle těsné utkání s jedním z nejlepších antukářů, je určitě motivace," řekl Veselý novinářům.

Veselý zahájil duel na kurtu Phillipa Chatriera nadějně a díky brejku z třetího gamu servíroval za stavu 5:4 na zisk první sady. K setbolu se ale nepropracoval, prohrál tři hry po sobě a o první set přišel. Tsitsipas díky stoprocentnímu podání vyhrál i další dějství.

Zkušený český tenista však zápas nevzdal. V závěru třetí sady získal brejk a snížil. Rozhodnutí přinesla zkrácená hra ve čtvrté sadě. Veselý vedl 6:3 a 7:6, ani jeden ze čtyř setbolů ale nevyužil a finalista Roland Garros z roku 2021 ho potrestal. Zužitkoval hned první mečbol a po třech hodinách a 16 minutách slavil postup.

"Určitě mi to ale dalo hodně pozitivní odezvy. Ten level tam pořád je a to je základ, abych se mohl vrátit. Teď už člověk musí objíždět turnaje, porážet ostatní slabší hráče a prokousat se zpět. Dnešní zápas bych tak hodnotil pozitivně. Bylo tam pár šancí, které kdybych využil, mohlo to být jinak. Ale byl to jeden z těch lepších zápasů v Paříži," doplnil Veselý.

Sedmnáctiletá Sára Bejlek nestačila při debutu v hlavní soutěži French Open na Kamillu Rachimovovou, které podlehla 0:6, 3:6.

Bejlek neprošla z úvodní fáze grandslamového turnaje ani na třetí pokus. V prvním kole vypadla také vloni na US Open a letos na Australian Open. "Zápas se mi úplně nepovedl. Poprvé jsem v hlavní soutěži grandslamu vycítila šanci a nečekaně hodně mě to svázalo. Podle toho to i vypadalo. To ale k tenisu patří, jsem mladá a musím si tím projít," uvedla Bejlek.

Semifinalistka loňské juniorky Roland Garros se do hlavní soutěže dostala díky úspěšné kvalifikaci. V duelu s jednadvacetiletou Rachimovovou zahrála jen deset vítězných míčů a doplatila na 24 nevynucených chyb.

Bejlek se nemohla od začátku opřít o servis, při podání získala jen jednu ze sedmi her. Mladá Češka dostala v prvním setu za 21 minut "kanára" a v druhé sadě nevyužila brzký brejk. Rachimovová otočila díky dalším třem brejkům ze stavu 0:1 na 4:2 a po 58 minutách hry proměnila druhý mečbol.

"Je dobré si to prožít. Každý hráč si tím musí projít. Pro mě to znamená, že jsem na dobré cestě. Kdyby mi někdo vloni, když jsem tady hrála juniorku, řekl, že budu hrát tři hlavní soutěže po sobě, tak bych to brala," uvedla Bejlek.

V následujících dvou dnech do antukového grandslamu vstoupí ještě dalších jedenáct Čechů: Jiří Lehečka a deset žen.

• FRENCH OPEN 2023 •
Francie / Paříž, antuka, 38.000.000 eur
nedělní výsledky (28. 05. 2023)
• Dvouhra žen - 1. kolo •
Muchová (ČR) - Sakkariová (8-Řec.) 7:6 (7:5), 7:5
Rachimovová (Rus.) - Bejlek (ČR) 6:0, 6:3
Sabalenková (2) - Kosťuková (Ukr.) 6:3, 6:2
Kasatkinová (9) - Niemeierová (Něm.) 6:3, 6:4
Qinwen Zheng (19-Čína) - Zidanšeková (Slovin.) 6:3, 6:1
Fernandezová (Kan.) - Linetteová (21-Pol.) 6:3, 1:6, 6:3
Potapovová (24-Rus.) - Townsendová (USA) 6:1, 6:2
Mertensová (28-Belg.) - Hrunčáková (SR) 6:1, 6:4
Frechová (Pol.) - Shuai Zhang (29-Čína) 6:1, 6:1
Podoroská (Arg.) - Ponchetová (Fr.) 6:0, 6:2
Hunterová (Austr.) - Párrizasová (Šp.) 4:6, 6:2, 6:4
Šymanovičová (Běl.) - Udvardyová (Maď.) 6:7 (6:8), 6:3, 6:1
Giorgiová (It.) - Cornetová (Fr.) 6:3, 6:4
Tausonová (Dán.) - Sasnovičová (Běl.) 6:2, 6:0
Jeanjeanová (Fr.) - Birrellová (Austr.) 6:4, 6:7 (6:8), 6:3
Šarífová (Eg.) - Brengleová (USA) 6:3, 6:1
• Dvouhra mužů - 1. kolo •
Tsitsipas (5-Řec.) - Veselý (ČR) 7:5, 6:3, 4:6, 7:6 (9:7)
Rubljov (7-Rus.) - Djere (Srb.) 6:1, 3:6, 6:3, 6:4
Chačanov (11-Rus.) - Lestienne (Fr.) 3:6, 1:6, 6:2, 6:1, 6:3
Hurkacz (13-Pol.) - Goffin (Belg.) 6:3, 5:7, 6:4, 2:6, 6:4
Musetti (17-It.) - M. Ymer (Švéd.) 7:5, 6:2, 6:4
Kokkinakis (Austr.) - Evans (20-Brit.) 6:4, 6:4, 6:4
Korda (24-USA) - McDonald (USA) 6:4, 7:5, 6:4
Borges (Portug.) - Isner (USA) 6:4, 5:7, 7:6 (7:3), 4:6, 7:6 (11:9)
Fucsovics (Maď.) - Grenier (Fr.) 6:3, 5:7, 6:1, 6:3
Carballés (Šp.) - Nava (USA) 7:6 (7:5), 6:3, 6:2
Albot (Mold.) - Kypson (USA) 6:3, 6:2, 4:6, 6:1
Griekspoor (Niz.) - Martínez (Šp.) 6:4, 2:6, 0:6, 7:5, 6:3
Kubler (Austr.) - Díaz Acosta (Arg.) 1:6, 6:3, 6:4, 3:6, 6:1
Arnaldi (It.) - Galán (Kol.) 2:6, 6:3, 6:0, 6:2
Ofner (Rak.) - Cressy (USA) 6:4, 7:6 (8:6), 6:2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

40
Přidat komentář
NovacekTP
Bývalá světová tenisová jednička Serena Williamsová oznámila šťastnou novinu. Jedna z nejlepších hráček všech dob očekává druhé dítě. Jednačtyřicetiletá americká hvězda to řekla novinářům v pondělí na módním galavečeru Met Gala v New Yorku.smile
Reagovat
Mony
Tak to vidím min.na 6 měsíců pauzy.
Reagovat
Pavol
Škoda že mám sklerózu a už si nepamätám kto to bol. smilesmilesmile
Reagovat
hanz
Muchová zaslouží pochvalu za vyřazení prudérní Sakči, ale dál bych se moc neradoval. Podoroska už jí jednou pokořila, na RG vždycky ožije, v dalším kole by strašila stará Begjů, se kteoru to má 0:2, takže do smíchu moc není.
Reagovat
NovacekTP
smile
Reagovat
smazaný uživatel
Podoroska na GR vždy ožije?

2021 1. kolo
2020 semifinále
2017 kvalifikace
Reagovat
hanz
Říkám, že po dobrém obědě bývá hnačka...
Reagovat
tommr
porazit Sakkari a pak prohrát s Podoroskou? To by bylo hodně smutný a věřím že to Muška nedopustí ...
S Begu by už mohla mít Muška určitý problémy, ale měla by to taky zvládnout ...
Skutečný potíže příjdou až v osmifinále (Bencic) a ve čtvrtfinále (Pegula). Pokud ale Mušce vydrží zdraví tak nebude bez šance ani proti nim ...
Reagovat
com
Bencic se urcite v prvnich kolech ani nezapozi - LL, pak WC a mozna Q smile
..to stejny Sabalenka - jo nekdo ma na los stesti smile
Reagovat
Liverpool22
Ve 3. kole Benčič možná narazí na Leylu a v OF doufejme na Mušku. Sabalenka měla dnes hodně těžké 1. kolo s Martou
Reagovat
lvicek
Tak je to GS - to znamena, ze tam jsou holky z prvni stovky a jeste nemaly pocet holek ze druhe stovky. Nekdo je holt vylosovane dostat musi... Urcite se da cekat vice snadnych zacatku, nez treba v takovym Stuttgartu.
Reagovat
Pavol
Ale veď Podorskej keď na antuke ide tak môže poraziť každého. To taký odborník ako ty predsa vie. smile a na RG jej už raz išlo smile
Reagovat
tommr
to semifinále byl úlet kterej se už nikdy nebude opakovat ...
Máš ale pravdu že na antuce může být Podoroska nebezpečná a Karolína jí protot nesmí podcenit ...
Reagovat
Otmar
Jsem s Vámi zajedno.Taky to vůbec nevidím jako snadné, Podoroská je všeho schopný podivín a když si vzpomenu na zápas s Begu, kdy Muška paběrkovala, tak to bych znova vidět nechtěl.Lze jen věřit, že k tomu nedojde, protože je evidentně lepší hráčkou, než obě jmenované, ale i lepší občas prohrávají!smile
Reagovat
Liverpool22
dnes předvedla parádní a kreativní výkon smile skvělé náběhy na síť + vydařené voleje + parádičky alá Brazílie - pěkně se na to koukalo. Navíc ustála i klíčové momenty a díky tomu zaslouženě postoupila. smile
Sekyrka od stavu 3:3 ve 2. setu začala být nervní - měla v hlavě, že s Muškou loni prohrála 2x 7:6 a ve finále vykapala.

Sára byla od začátku nervní a nezvládla zápas psychicky což potvrdila i v rozhovoru, že cítila šanci na postup a to jí svázalo. smile Škoda, ale Sára je mladá a další šance určitě přijdou.....
Reagovat
NovacekTP
smile právě ta kreativita a ta psychická síla, to mě na ní přitahuje a rád se na její zápasy dívám. Je opravdu silná a i když se zrovna nedaří pořád se snaží něco tvořit. Maria k ní měla obrovský respekt. V závěru si myslím že ztratila víru ve vítězství a opravdu prohrála. Karolínu limituje akorát její zdraví, což je velká škoda.smile
Reagovat
Liverpool22
smile Souhlas. Muška hraje hodně divácky atraktivní tenis - taky se rád na její zápasy dívám. Pokud vydrží Mušce zdraví věřím, že minimálně 1 GS urve smile
Reagovat
hanz
Co jsi vyžbrundal? smile Vodku?smile
Reagovat
Liverpool22
smile nic. Muška ten 1 GS urve - věř tomu smilesmile
Reagovat
hanz
Nevěřím, buď jí udolá nějaká z třetího sledu, nebo to utne ze zdravotních důvodů. Variace jsou sice někdy fajn, ale pořádně seštelovaná mířidla s pořádnou ránou jsou daleko účinnější a tolik nevyčerpají. Bohužel si vybírá první možnost, z toho plynou dlouhé zápasy, nejednoznačnost výsledků a s tím spojené zdravotní problémy.
Reagovat
Liverpool22
Čas ukáže smile Muška určitě má zbraně na GS titul, ale limit je zdraví
Reagovat
turista
Souhlasím. Tenis na to Muška rozhodně má.
Reagovat
tommr
ze zápasu se Sakkari jsem měl trochu obavy, ale Muška ho zvládla nečekaně dobře ... smile
V prvním setu musela otáčet z 0:3, pak nedopodávala za stavu 6:5, ale nakonec překvapivě zvládla TB i když v nich má horší bilanci než Sakkari (letos to má v TB Muška 4/7 zatímco Sakkari 5/2) ...
Druhej set měl podobnej průběh: Muška zase musela otáčet z 0:2, pak neproměnila 2 mečboly za stavu 5:4, ale tentokrát se dokázala vyhnout TB a ukončila to na returnu za stavu 6:5 ...
Se Sakkari má Muška po dnešku H2H 3:1 ... smile
Reagovat
com
no Sakkari si letosni antukove jaro moc neuzila smile
Stuttgart - vyprovodila ji Karolina smile
Madrid - opet jeji konec v SF
Rim - konec na Vondrousove
FO - Muchová
Takze pokracovani na trave smile
Reagovat
NovacekTP
smile
Reagovat
baba
co ta Flipkens u Mušky, trenérka a nebo přítelkyně ? Ví to někdo ??...
Reagovat
tommr
určitě je to trenérka. Jestli je zároveň i přítelkyně netuším ...
Reagovat
frenkie57
No moment, to chcete jako naznačit, že by Kája, moje milovaná Kája, mohla být gej?smile
Reagovat
com
nejak se v tom neorientujes.. zenskym se rika lesba smile Nekdo to tu posledne uz psal, ale na netu ani zminka smile
Reagovat
frenkie57
Tak dovol, abych tě poučil - gej je unisex označení pro kohokoliv s homosexuální orientací, tedy pro muže i ženy.
Reagovat
com
dobra budu ti teda verit, asi to vis lip nez ja smile smile
Reagovat
frenkie57
smile
Reagovat
darek.vrana
Já si to myslím už dlouho.
Reagovat
com
ja sem tipoval na lesbu teda spis Krejcikovou smile
Reagovat
darek.vrana
Tak ta samozřejmě takysmile
Reagovat
elsky
Všechny smile
Reagovat
Blondie
Úplně stejně se tady drbala Garbine, která je zasnoubená s chlapem :D
Reagovat
Ela-fon-isi
Trenérka a zřejmě i holka.
Reagovat
NovacekTP
smilesmile
Reagovat
darek.vrana
Pro Tsitsipase průběh jako loni se Zdeňkem. Taky 2:0 na sety, pak 6:3->7:9 v tiebreaku 4. setu. Škoda, jeden set Jirka vyhrál a další dva vyhrát měl... Ale holt znovu ukázal slabší hlavu. Zatímco Řek v důležitých chvílích zaservíroval, Jirka ne. Ale pro Wimbledon je forma příslibem.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist