Muguruzaová může být první španělskou vítězkou Australian Open. Keninovou čeká první finále grandslamu

31. 1. 2020, 12:30
Aktuality 43
Nová vítězka Australian Open vzejde z finále mezi Sofií Keninovou a Garbiňe Muguruzaovou. Zatímco Američanka nastoupí v sobotu poprvé do boje o grandslamový titul, vítězka Roland Garros a Wimbledonu Muguruzaová se může stát první španělskou královnou dvouhry v Melbourne.
Profily hráčů
Sofia Keninová a Garbiñe Muguruzaová

Muguruzaová vyhrála na antuce v Paříži v roce 2016 a na londýnské trávě o rok později, ale pak i vinou zdravotních problémů strádala. Před letošní sezonou obnovila spojení s krajankou Conchitou Martínezovou a v Melbourne září.

"Muguruzaová je jasnou favoritkou, protože její hra během turnaje je impozantní," myslí si vítězka Australian Open z roku 2004 Belgičanka Justine Heninová. "Už ví, jak zvládat emoce velkých zápasů," doplnila jako nová expertka Eurosportu.

Nenasazená Muguruzaová cestou do finále vyřadila tři hráčky z první desítky - turnajovou devítku Kiki Bertensovou z Nizozemska, pětku Elinu Svitolinovou z Ukrajiny i čtyřku Simonu Halepovou z Rumunska. Hraje natolik soustředěná, že se po výhrách nikdy moc neradovala. "Ať už je to malá nebo velká oslava, vždy šlo o skvělou věc. Cílem je jednoznačně odjet odsud s trofejí," řekla odhodlaně Muguruzaová.

Bývalá světová jednička může jako první Španělka zvednout nad hlavu trofej pro vítězku Australian Open. Ve finále z jejích krajanek hrála naposledy Martínezová, která v roce 1998 nestačila na Švýcarku Martinu Hingisovou.

V jediném dosavadním vzájemném utkání s jednadvacetiletou Keninovou Muguruzaová loni v Pekingu ve třech setech prohrála. "Je skvělá hráčka. Udělala velký pokrok výsledkově i žebříčkově a tady ukazuje výborný tenis," řekla Španělka.

Keninová: Musím udeřit jako první
Rodačka z Moskvy Keninová naznačila schopnosti loni na Roland Garros výhrou nad Serenou Williamsovou a v Melbourne v semifinále překazila domácí favoritce a světové jedničce Ashleigh Bartyové útok na vytoužený titul z Australian Open.

"Mám k soupeřkám respekt, ale je mi jedno, kdo na druhé straně kurtu stojí. Pokaždé chci vyhrát. To je moje práce," prohlásila Keninová před finále a prozradila i svůj plán: "Musím udeřit jako první a kontrolovat výměnu. Nesmím se dostat do defenzivy."

Keninová se v případě titulu posune na sedmé místo světa. Muguruzaová by si triumfem polepšila z 32. místa až na jedenácté. Za výhru si jedna z nich připíše na konto 4,12 milionu australských dolarů (asi 65 milionů korun).

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

43
Přidat komentář
Ondra979
tak preju Garbine, ona je vubec ukaz - je to hracka velkych turnaju, ma jen 7 WTA, z toho 2GS a 2 Premier 5/M. Proti takove Karoline,ktera ma 16 WTA, ale velka vetsina je strednich Premier nebo mensich Int, to je dost rozdil, a to Karolinu nechci zamerne shazovat, jen to trochu bije do oci..ani mi neprijde, ze by byla Garbine herne nejak vyrazne lepsi, asi je to v hlave, ale zajimave to je
Reagovat
misa
Ať už finále dopadne jakkoliv, věřím, že si ještě nějaké grandslamové finále zahraje. Stále se zlepšuje a vidím v ní hráčku, která se zabydlí ve špičce.
Reagovat
misa
Ve finále Muguruza, ta má už gs. tituly, takže případná prohra s ní by tak nebolela. Naštěstí mi není ani nijak protivná, kdyby SK hrála ve finále třeba proti ... nebo ..., tak by to pro mě bylo horší :)
Reagovat
misa
* nějaké další, kromě toho zítřejšího, samozřejmě...
Reagovat
Nola
Garbine je ovela skusenejsia hracka, mala by vyhrat, ale nestalo by sa prvykrat, kedy to dopadlo presne opacne..... ten zapas si urcite nenecham ujst
Reagovat
Krisboy
Mám podobné tušení. Garbine je favoritkou, ale nabízí se paralela s Penettou, Andreescu, Osaka...
Reagovat
Nola
to zase vobec, Flavii vyradila Serenu slajzbaba /Serene odisla hlava/, ako by to napisal tommr, Osaka a Andreescu uz az take velke prekvapenie nepriniesli, prva bola Angie, ktora porazila Serenu na AO, Garbine sice porazila Serenu na FO skor, ale antuka nie je Serenin najpovrch, za mna je priekopnickou Angie, ci sa ti to paci, alebo nie
Reagovat
Krisboy
Jenže až na Flavii byly všechny ty holky mladé. Jako Sofia. Angie už byla v době prvního gs v širší špičce leta.
Reagovat
Nola
? Bianca uz Serenu predtym vlastne vyradila vo finale, aj ked skoncilo skrecom, Naomi detto, nebolo to sice finale, ale porazila ju, kdezto Angie bola totalnou outsiderkou....
Reagovat
Nola
v kontexte co som napisala, mna skor napadla Aljona Ostapenko....
Reagovat
Krisboy
Ano, ta taky samozřejmě.
Reagovat
dadaft
no, složení finále asi netipoval nikdo, ale to neznamená, že to nebude špičkový tenis...... letošní AO v ženské části nabídlo spoustu dobrých zápasů, včetně výborných SF, takže doufejme, že se ani jedna nezhroutí pod trémou a ukáží, co umí.
Reagovat
horska.kraslice
Přála bych to V-Š Garbine, ale mám obavu, že ji R-A Sofia přejede.
Reagovat
paddy
Uvidíme, jestli se Henánová s Kenánovou nespletla

Zdravím komentátora ES :)
Reagovat
Grape
Souhlasím s Justine. Tedy kromě toho, že Garbine "už ví, jak zvládat emoce velkých zápasů". Ona tohle uměla vždy, ve finále GS prohrála jen ve Wimbledonu se Serenou, což je asi nejtěžší možný zápas a i tak to bylo relativně vyrovnané.
Sofii věřím, že se z toho nepodělá a předvede svůj standart, ale na to, aby porazila Garbine to stačit nebude. Leda že by Garbine pomohla.
Reagovat
tommr
věřím Keninový. Před semifinále byla taky jasnou outsiderkou a jak to nakonec dopadlo ...
Jinak v článku je zase chyba. Muguruza by se v případě zisku titulu dostala na 12.místo. Na 11.místě zůstane i nadále Petra Kvitová ...
Reagovat
jirkaS
aspoň že je víkend
Reagovat
Krisboy
Žofka ve dvou.
Reagovat
Cico93
Zajtra fandime Garbi.
Reagovat
Fandina
Ano.
Reagovat
Ela-fon-isi
+1
Reagovat
Andrew89
doufám, že zvedneš trofej na hlavu a né ta arogantní uřvaná nesympatická španělka :)
Reagovat
blixa
Španělka rozhodně ne. Z půlky Venezuelanka, z půlky Bask, žijící v Katalánsku. Kde je to Španělsko ?
Reagovat
Krisboy
...a z třetí půlky kytaristka. To jsem nevěděl.
Reagovat
blixa
:-D :-D Noooo, tak akordy zvládá, "Dajánu" by asi zahrála :D, ale zrovna kytaristkou bych ji nenazýval :-D
Reagovat
Krisboy
Nemusí hrát zrovna jako Orianthi nebo Lenka Filipová, sympatická mi tím je tak jako tak :)
Reagovat
Grape
Baskicko a Katalánsko už nejsou ve Španělsku?
Reagovat
rybicka
Venezuela ... Tam se tuším i narodila
Reagovat
blixa
Násilím připojené území jiného etnika i jazyka. To jako jsme v období 1968-89 byli Rusové ???
Reagovat
Krisboy
No tos trošku přestřelil :D
Reagovat
blixa
Neřekl bych. Znám docela dost Katalánců (díky práci) a i nějakého toho Baska a ověřil jsem si, že jejich vztah ke Španělům je ještě od dost horší, než náš vztah k Rusům.
Reagovat
Krisboy
Podívej, problém Katalánska a Baskicka v rámci Španělska je jasnej, to rozebírat nechci. Přestřelil jsi s tím srovnáním - Českoslovenksko bylo někdy součástí Sovětského Svazu, jako je Katalánsko a Baskicko součástí Španělska?
Reagovat
blixa
Jak jsem řekl, formálně ne, fakticky ano.
Reagovat
Grape
Co to je za srovnání? Katalánsko i Baskicko jsou součástí Španělska od 15. nebo 16. století. A mimoto nevím o tom, že bychom v letech 1968 až 1989 byli součástí Sovětského svazu.
Srovnat by to šlo například s tím, kdybych tvrdil, že Petra Kvitová není Češka protože pochází z Moravy.
Reagovat
blixa
Formálně nebyli, ale reálně ? Baskicko a Katalánsko jsou součástí Španělského království velmi dlouho, což ovšem nic nemění na faktu, že se je na přání být součástí tohoto království nikdy nikdo nezeptal a pokud měli nějaké námitky, byli surově vojensky zválcováni. A mluvit o nich jako o Španělech mi přijde krajně neuctivé, a to se ve výrazech hodně mírním.
Reagovat
Krisboy
Jeden o voze, druhej o koze :(
Reagovat
blixa
A co je teda ten vůz a co ta koza ?
Reagovat
Krisboy
Tady to máš přehledně:

https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C5%AFz

https://cs.wikipedia.org/wiki/Koza
Reagovat
blixa
Ahhhh, no tak to ovšem ano, už je to úplně jasné :-D
Reagovat
paddy
Jak říká jedna hláška:
kozy nejsou všechno, ale většina :)
Reagovat
Grape
No dobře, ale takových historických křivd by se mezi různými národy našlo. Nevím, jak to cítí sama Garbine, ale faktem je, že reprezentuje Španělsko.
Nechci ze sebe dělat odborníka na tuto oblast, ale myslím si, že třeba Katalánci jsou v případě své samostatnosti dost nejednotní. Kdyby se opravdu jasná většina chtěla trhnout, tak s tím Španělsko nic nenadělá.
Reagovat
blixa
Katalánci jsou hodně umírněný národ, na rozdíl od Basků. Ale nejde o žádnou historii ale o průběžný stav i žhavou současnost. Katalánci chtěli jen pouhé referendum a výsledkem byla střelba gumovými projektily a věznění politiků, takže zjištění současného stavu ani nebylo možné. Kdyby se Katalánsko chtělo opravdu trhnout, jak říkáš, bude z toho strašlivý masakr a to Katalánci nechtějí. Zatím. Ale to je rozsáhlé téma a na dlouho a sem to nepatří, takže končím ;-)
Reagovat
Krisboy
Přesně tak. Neber si tu moji reakci výše zle, prostě se do toho taky nechci tady pouštět. Užívejme si tenis.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist