Murray: Lendl umí říct i nepříjemné věci

2. 1. 2012, 15:03
Aktuality 3
Upřímností, s níž hodnotil jeho hru, zaujal Brita Andyho Murrayho jeho nový trenér Ivan Lendl. Nejúspěšnější český hráč všech dob má pomoci aktuálně čtvrtému hráči světa vyhrát poprvé v kariéře grandslamový turnaj.
Profily hráčů
Andy Murray

"Hodně lidí je někdy až příliš hodných. Prostě vás nechtějí naštvat nebo říct něco nepříjemného. Ale Ivan byl hodně upřímný, hodně otevřený, a to je důležité," uvedl čtyřiadvacetiletý Murray v Brisbane, kde hraje přípravný turnaj na Australian Open.

Nejlepší britský tenista oznámil začátek spolupráce s bývalou dlouholetou světovou jedničkou na Silvestra. Jejich prvním společným velkým turnajem bude právě úvodní grandslam sezony v Melbourne.

"Líbilo se mi, co říkal o mé hře a jaký z ní měl pocit. Myslím, že si prošel hodně podobnými věcmi jako já, takže jsem si jistý, že mi může mentálně s určitými záležitostmi pomoci," řekl Murray.

Roche: Lendl je pro Murrayho zlatá žíla
Rodák z Glasgowa byl ve své kariéře už třikrát v grandslamovém finále a ani jednou neuspěl. V podobné situaci byl i jeho nový trenér, který vyhrál první ze svých osmi grandslamů až poté, co čtyřikrát neuspěl ve finále.

"Byl jsem kdysi hráčem, který potřeboval pomoc. Je to stejné jako předtím, než jsem si najal Rocheyho (trenéra Tonyho Roche, pozn.). To, co se stalo, mi změnilo kariéru," upozorňuje Lendl, podle kterého je jeho spojení s Murraym ideální. "Máme hodně podobný smysl pro humor a chápeme, že ze sebe musíme pořád dostávat to nejlepší, jestli chceme dosáhnout svého," dodal.

Podle Murrayho není rozhodující fakt, že jednapadesátiletý ostravský rodák zatím žádného hráče na ATP Tour netrénoval. "Nejlepší trenéři často neudělají ze svých svěřenců nejlepší hráče a nejlepší hráči často neudělají ze svých trenérů ty nejlepší," poznamenal vítěz 21 turnajů. "Myslím, že to bude pro Ivana výzva, a vypadalo to, že i on se na to hodně těší. Nikdy předtím nekoučoval a říkal, že se chce učit," řekl Murray o Lendlovi, jenž se o spolupráci s ním zajímal už od loňského jara.

Podle bývalého Lendlova trenéra Roche narazil Murray angažováním bývalé tenisové hvězdy na zlatou žílu. "Je to od Andyho hodně dobrý krok. Každý, kdo zná Ivana, vám potvrdí, jak moc toho může Andymu přinést. Jen málo lidí v našem sportu trénovalo tolik a byli takoví profesionálové jako Ivan," uvedl uznávaný australský kouč, jenž po Lendlovi spolupracoval i s dalšími světovými jedničkami Patrickem Rafterem, Lleytonem Hewittem nebo Rogerem Federerem.

"Ivan a Martina Navrátilová byli v 80. letech dvěma hráči, kteří tento sport dostali z hlediska profesionalismu na úplně jinou úroveň. Ivan vždycky tenis hodně rozebíral, takže jsem si jistý, že Andy v jeho případě narazil na zlatou žílu," řekl Roche.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
VlS
Názor takové legendy má určitě váhu. Taky nejsem přesvědčený, že vynikající hráč musí být i vynikající trenér, na druhou stranu asi nemá Andyho učit údery. Ivan Lendl měl vždy pověst introverta, ale současnost ho představuje jinak. Uvidíme, jak se bude dařit, každopádně přeji úspěch.
Reagovat
smazaný uživatel
Určitě, to psal i jeden expert z BBC, že Ivan tu není od toho, aby učil, jak hrát jednotlivé údery, ale pomoct s psychikou. Jak říká, byl tehdy v podobné pozici, rozumí hře, byl to velký profesionál a podle Roche má i smysl pro humor, který, jak můžeme číst, mají s Murraym prý podobný. Nemůžu se toho fakt dočkat, navíc jako fanda Andyho mám radost, že budou dva mí oblíbenci spolu. Snad nemám moc přehnaná očekávání.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist