Murray má nového kouče: Ivana Lendla!

31. 12. 2011, 16:52
Aktuality 24
Šušká se o tom už skoro rok. Ale až dnes Andy Murray potvrdil, že se od ledna začne připravovat pod legendárním Ivanem Lendlem. Ten má světové čtyřce pomoct k zisku premiérového grandslamového titulu.
Profily hráčů
Ivan Lendl

Ivan Lendl se nabídl Andymu Murraymu už loni na jaře, kdy se britský tenista po třetí finálové porážce na grandslamovém turnaji trápil. O spolupráci se mluvilo i během roku, definitivně se však domluvili až během vánočních svátků a oficiálně zprávu do světa vypustili dnes na Silvestra. 

Světová čtyřka Murray zahájí spolupráci s jednapadesátiletým rodákem z Československa už začátkem ledna během přípravy na Australian Open. "Na spolupráci se moc těším, Ivan nepochybně vnese do mé hry zkušenosti a spoustu znalostí," řekl čtyřiadvacetiletý Murray. "Je pro mě důležité mít v týmu novou osobnost, která je schopná mi dodat sebedůvěru," dodal.

Lendl se s britským tenistou domluvil na roli kouče na plný úvazek. Sám vítěz osmi grandslamů by měl Murraymu pomoci k premiérovému triumfu na grandslamovém turnaji, na nichž byl Skot již třikrát ve finále, ale pokaždé prohrál (US Open 2008, Australian Open 2010 a Australian Open 2011).

"Jsem opravdu nadšený, že s Andym mohu pracovat. Je to jedinečný talent a těším se, že mu mohu pomoci dosáhnout jeho cílů," komentoval novou roli jeden z nejuznávanějších tenistů všech dob Lendl, jenž loni začal hrát veteránské turnaje a nyní se jako trenér vrací i na profesionální okruh ATP.

Murray v loňské sezoně hrál kromě finále na Australian Open v semifinále French Open, Wimbledonu i US Open. Vyhrál Masters 1000 v Cincinnati a Šanghaji a další tři turnaje, titul z grandslamu mu však ve sbírce stále chybí. Ve světovém žebříčku byl v minulosti také už na 2. místě, spíše ale zůstává za Djokovičem, Nadalem a Federerem.

Daviscupový vítěz z roku 1980 Lendl měl podobný úvod kariéry jako Murray, svůj první grandslam získal až na pátý pokus.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

24
Přidat komentář
smazaný uživatel
http://www1.skysports.com/tennis/news/12110/7406009/

Ještě jedna rakce Lendla.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jen jestli Murray vydrží tréningové dávky, které po něm Ivan určitě bude chtít. Lendlův přístup k tréningu dobře charakterizuje historka o tom, jak někde potkal Štěpánka, který právě končil tréning, a hrozně se divil, že RŠ kráčí s úsměvem, když by měl zvracet z vysílení ...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak nedostatečné nasazení při tréninku není zrovna to, co by Murrayho sráželo.
Reagovat
smazaný uživatel
ja ho nijak podrobne nesleduju, ale v mych ocich je Andy bolestyn a psychous, co ho mozna (dlouhodobe) srazelo, byla matka. Biologicky ma jinou roli a tlouct se to muselo, vztah dcera a otec trener je normalnejsi. Jinak skvely hrac fakt nemusi byt skvely trener, ale Ivan je garantem preciznosti, navic se dobre vi, ze prave on to byl, kdo svou hru analyzoval, obohacoval si pripravu o nove prvky a pozvedl svou hru na spickovou uroven. Hlavni ve vztahu bude jeho autorita, ja ho mit na lavicce, tak hltam kazde sluvko, makam do padnuti a na nejakou zpovykanost nepomyslim ani nahodou. ;-)
Reagovat
rib
Přeju oběma hodně štěstí. Jsem zvědavá, jak se bude Ivanovi dařit v této roli, jelikož to je něco úplně jiného než umět vyhrát sám. A za sebe osobně věřím, že zkušenosti jsou téměř nepřenositelné, že excelentní hráč se nemusí nutně stát excelentním koučem. Vůbec netuším (a jsem zvědavá), jak je Ivan dovedný v podporování, povzbuzení a pěstování sebejistoty v někom druhém. Pokud je ale nějak pro Andyho důležité vidět ve své lóži kromě maminky někoho s takovou minulostí a jménem, jaké má Ivan, tak by to asi mohlo klapnout :-)
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.bbc.co.uk/blogs/jonathanoverend/2011/12/andy_murray_puts_faith_in_ivan.html

http://www.guardian.co.uk/sport/blog/2011/dec/31/ivan-lendl-andy-murray-coach

Tady i názory odborníků na tento krok.
Reagovat
smazaný uživatel
http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/tennis/16377065.stm

Tenhle krok chválí i Tony Roche.
Reagovat
smazaný uživatel
http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/tennis/16377065.stm

A ještě doplnění od samotného Andyho. Přesvědčilo ho, že Ivan jedná na rovinu a bez servítek, že má zkušenosti a doufá, že mu pomůže psychicky, jak jsem říkal.
Reagovat
Pe3k
Tomu říkám zpráva! Nezbývá než jim popřát hodně štěstí.
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak Mutademe, v Brisbane spolu hrají čtyřhru Andy a Marcos, to musíš mít radost co?
Reagovat
smazaný uživatel
A dokonce dnes ráno vyhráli první kolo s Nišikorim a Giraldem 2x 6:2.
Reagovat
smazaný uživatel
jj paráda
Reagovat
smazaný uživatel
je to vlastizrada
Reagovat
smazaný uživatel
A to chtěl vyhrát Murray Wimbledon . :D
Reagovat
smazaný uživatel
to jsi prehnal......... :-))
Reagovat
smazaný uživatel
:-))
Reagovat
smazaný uživatel
hehe :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
:-)) Na druhou stranu Mandlíková vyhrála také vše kromě Wimbledonu a pak k němu dovedla Novotnou...
Reagovat
Stan_Borowitz
by Lendl v době své největší slávy vyhrál WB nejmíň 4x.
Reagovat
smazaný uživatel
Asi začnu Andymu více fandit. Ivan Lendl byl můj idol dětských let. A v téhle době už delší čas tak nějak stejně nemám mezi chlapy toho svého úplného favorita, tak tímhle to bude Andy Murray! Snad vyhraje Ivan Wimblas alespoň jako ternér.
Reagovat
smazaný uživatel
to fungovat nebude...
Reagovat
smazaný uživatel
a duvod???? Nejake zasvecene info??? Jediny duvod, ktery me napada je, ze Andymu sedre kuzi z tela. :-) Malo kdo to ma v hlave tak srovnane, jako Ivan, je to chladnokrevny, inteligentni a naprosto racionalni clovek, ktery vi o tenisu "vsechno".
Reagovat
smazaný uživatel
Zprvu jsem myslel, že se jedná o další vtípek jako s Hutchinsonem na Apríla, oba to však jži potvrdili. Vůbec jsem nečekal, že se po jarním vyvrácení této možnosti se toto uskuteční. Reálněji jsem viděl i odpoutání Cahilla od Adidasu. Říkal jsem si, že je okolo Andyho trenéra nějak dlouho ticho a on to nakonec bude Ivan.

Jsem zvědavý, jak to bude klapat. Slibuju si od toho hlavně zlepšení v psychické odolnosti, zkušenosti tak úspěšného tenistry, jakým byl Lendl, se budou Murraymu hodit. Takže hodně štěstí chlapci, snad přijde úspěch hned v Austrálii a do třetice to vyjde.
Reagovat
smazaný uživatel
At zije silvestr, vypada to skoro jako kachna
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist