Murray o Federerovi, postu jedničky a Davis Cupu

7. 3. 2012, 10:26
Aktuality 15
Andy Murray věří, že by se Roger Federer ještě mohl vrátit na post světové jedničky. Sám sebe by na prvním místě viděl taky rád, ale uvědomuje si, že nesmí mít během celého roku žádné výpadky, jako tomu bylo loni.
Profily hráčů
Andy Murray

Andy Murray letos vyhrál 14 ze 16 zápasů a v úvodu sezony si připsal titul z Brisbane. Porážky utrpěl pouze v semifinále Australian Open s Novakem Djokovičem a minulý týden ve finále turnaje v Dubaji s Federerem. A právě třicetiletému Švýcarovi věří, že by se ještě mohl vrátit na post světové jedničky, kterou byl celkem 286 týdnů a jediný týden ho dělí od vyrovnání rekordu Peta Samprase.

"Pokud by bylo více turnajů s rychlými povrchy, tak myslím, že Federer může být ještě pár let světovou jedničkou. Jeho stylu hry (rychlé povrchy) opravdu sedí. Jenže spousta kurtů je teď čím dál pomalejších a pak je hodně těžké hrát s tolika soupeři, co se dobře pohybují a skvěle podávají. Je stále těžší udržet si hru na vysoké úrovni po delší dobu," řekl Murray na adresu šestnáctinásobného grandslamového šampiona Federera, který od loňského US Open vyhrál 5 ze 7 turnajů (loni na podzim v Basilej, na Masters 1000 Paříži a Turnaj Mistrů a letos v Rotterdamu a Dubaji).

Sám Murray je už několik let členem nejlepší čtyřky současného mužského tenisu, ovšem jako jediný z kvarteta, do něhož patří také Djokovič, Nadal, Federer, ještě nebyl světovou jedničkou. "Je zřejmé, že jestli chcete být světovou jedničkou, nesmíte mít žádné, byť jen krátkodobé období, ve kterém nebudete vyhrávat," uvědomuje si Murray, jenž před týdnem ve Spojených arabských emirátech připravil první letošní porážku světové jedničce Djokovičovi.

Murray narážel na loňský únor a březen, kdy po finále na Australian Open neuhrál v Rotterdamu, Indian Wells a Miami ani set (prohrál s Baghdatisem, Youngem a Bogomolovem). V závěru sezony se navíc kvůli zranění nohy odhlásil z turnaje v Basileji a odstoupil z Turnaje mistrů.

"Loni se mi dařilo na antuce a pak jsem měl řadu povedených turnajů, na nichž jsem se dostával do závěrečných kol. Ale únor, březen a konec roku mi to celé pokazili. Právě to se loni Djokovičovi nebo předtím Federerovi a Nadalovi nestávalo. Předvedli, že je možné vyhrát téměř každý turnaj," říká aktuálně 4. hráč světa.

"Musím mít správný přístup a pokusit se vyhrát i zápasy, v nichž nehraju příliš dobře. To je můj cíl pro tento rok. Nemít žádné výpadky," přeje si Murray, kterému od začátku roku pomáhá Ivan Lendl a jejich spolupráce se zatím zdá být jako úspěšná.

Murray také přiznal, že za měsíc možná opět nepomůže své zemi v boji o postup do baráže o Světovou skupinu Davis Cupu. Britští tenisté první kolo evropsko-africké zóny proti Slovákům zvládli i bez své hvězdy, 6. až 8. února budou hostit silnější Belgii. "Je jasné, že více zápasů mě unaví více, než bych mohl být. Myslím, že záležet bude na tom, jak budou vypadat následující týdny," uvedl čtyřiadvacetiletý před turnaji v Indian Wells a Miami, po kterých následuje daviscupový víkend.

Britský tenista vstoupí do turnaje v Indian Wells o víkendu a ve 2. kole se střetne s Machadem, nebo Garcíou-Lópezem. Na pomyslné cestě do finále může dále postupně narazit na  Troického, Wawrinku, Fishe a Djokoviče.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
steve79
No já souhlasím s Murraym. Myslím si, ale že se letos určitě dočkáme střídání stráží na postu světové jedničky. Nadal není zase tak daleko. Stačí když Nadal ten vyhraje nějaký turnaj a už bude v závěsu. Já bych řekl, že největší favorti jsou podle mě: Nadal, Federer, Djokovič a Murraay v Indian wells.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to jsi neřekl nic nového, ti čtyři jsou favority většinou všude, kde startují.
Reagovat
steve79
Já vím. Jen jsem to zrekapitoloval:D Doufám, že Nova sport bude turnaji v Indian wells dostatečně.
Reagovat
steve79
No ted koukal na program Nova sport a nic moc. Škoda, že i Mastert 1000 nevysílá Eurosport.
Reagovat
taffer
Nevím jaký máš Nova sport, ale já chytám ten, kde od soboty/neděle vysílají Indian Wells :-)
Reagovat
freeteepek
stále víc, že srovnávat výkonnost hráčů dnes a před desetí natožpak dvaceti let asi moc nejde. Záleží na spoustě faktorů který se mění. Hrajou se jiný turnaje, na jiných površích a v kontextu jiného kalendáře nehledě na změny v pravidlech (např.jestřábí oko, přidělování bodů). Když i tráva ve Wimbledonu se zpomaluje...Všechno se vyvíjí a být dlouhodobě nejlepší je opravdu čím dál těžší. Nakonec, záleží i na síle generace, která zrovna hraje. Někdy máš na nejvyšší post konkurentů víc, jindy míň. Existujou vůbec nějaký objektivní kritéria, podle kterých by se dalo určit, kdo je tím nejlepším hráčem historie?
Reagovat
gigin
tak buď matematika, nebo si to každý určí sám....
Reagovat
Stan_Borowitz
Nic takového jako nejlepší hráč historie neexistuje. Nedají se srovnávat hrušky a jablka. Dají se sestavit jen jakési "kategorie" hráčů. Do kategorie absolutní špičky podle mne v éře moderního tenisu patří Laver, Connors, Borg, Lendl, Agassi, Sampras, Federer, Nadal.
Reagovat
Pe3k
Tohle téma se řeší na zahraničních webech od zmiňovaného finále v Dubaji. Ano samozřejmě, pokud by bylo více rychlých kurtů (a míčů - aby Brožovi nepraskla cévka :D) Roger by se mohl vrátit na post světové jedničky. Jenže není a navíc teď všechny čekájí super pomalé hardy + antuková sezona, takže to RF bude mít nesmírně těžké...

S Andym je to stále ta samá písnička. Chce vyhrát grandslam, chce na post světové jedničky, ale vždy když má důležitý zápas tak selže...Trochu mu napomáhá horší forma Djokovice + nový trenér, ale obávám se, že ikdyž porazí Novaka, tak v případném finále proti dvojci Federer/Nadal o5 selže.
Reagovat
gigin
S tou Djokovou horší formou počkej ještě chvilku, jo? :-) Však vyhrál AO ! A uvidíme teď, jestli se ten výpadek z Dubaje potvrdí, či ne. Tak s tím prosím ještě počkej. Děkuji :-D
Reagovat
Pe3k
Djoko na mě působí od US Open dost špatně. Na AO měl nějaké zdravotní problémy (osobně sem ho odepisoval už proti Fererovi).

Zdá se, že Nolemu došlo, že nemůže vyhrávat všechny turnaje. Z jeho pohledu je nejlepší snažit se vyhrávat grandslamy + masters 1000. Prostě udržet post světové jedničky + vyhrávat turnaje velké čtyřky. Je to věru chytrý kluk :)
Reagovat
gigin
Přesně v tomto duchu to mám namyšlené :-D Jo a díky za videa. Je to super, jak se to sestříhá a podbarví hudbou, tak člověk aj zjihne !! :-)) Dík.
Reagovat
smazaný uživatel
Víte, že Petra je v IW přihlášena do debla s Azarenkovou?
Reagovat
gigin
už je to řešeno na vedlejší diskuzi s Viktorkou :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist