Muži to možná neznají, ale my často hrajeme před prázdnými tribunami. Nemám s tím žádný problém, říká Karolína Plíšková

4. 6. 2020, 09:29
Aktuality 40
Karolína Plíšková si umí představit, že by po restartu letošní sezony chvíli hrála úplně bez diváků. Podle české jedničky jsou totiž hráčky na rozdíl od mužů na skromější publikum zvyklé, jelikož samotné turnaje WTA nenavštěvuje tolik lidí. Rodačka z Loun by hlavně už chtěla hrát mezinárodní turnaje. "Je lepší hrát bez diváků než vůbec."
Profily hráčů
Kar. Plíšková (© j48tennis.net)

Například Roger Federer, Petra Kvitová nebo Barbora Strýcová si turnaje, obzvláště ty grandslamové, neumí bez diváků představit. Naopak Karolína Plíšková s tím nemá jediný problém a doufá, že se uskuteční už US Open, kde má hlavní soutěž vypuknout v poslední srpnový den. Sezona je momentálně přerušena do konce července.

"Každý má samozřejmě jiný názor. Je pravda, že hrajeme pro lidi, pro fanoušky. Ale myslím si, že je teď lepší hrát bez diváků než vůbec, nehledě na podmínky," uvedla česká jednička.

Plíšková svůj postoj podložila menší návštěvností samotných turnajů WTA. Tenistky jsou tak podle ní zvyklé na skromější publikum, a to i na společných turnajích, kde jsou dle jejího názoru většinou na největší kurty v těch nejlepších časech nasazováni hlavně muži.

"Určitě jsme schopny hrát před prázdnými tribunami. Pokud váš zápas například v Americe začne v jednu hodinu ráno, tak tam stejně moc lidí není. Roger tohle možná nikdy nezažil, ale myslím, že každá z tenistek už má zkušenost s tím, že na její zápas přišla jen hrstka lidí nebo nikdo."

Plíšková se momentálně se svou sestrou Kristýnou účastní LiveScore Cupu, exhibičního turnaje na pražské Štvanici. Včera odehrala první zápas od březnového přerušení sezony, v něm porazila Strýcovou.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

40
Přidat komentář
LukasH
Docela by mě zajímalo, jak by to bylo bez big3. Ti to hlavně celý táhnou. Bez nich by to bylo podobný jak ve wta. Střídali by se vítězové GS a sledovanost by taky klesla. Naopak ve wta teď nemá kdo táhnout. Ty Osaky, Barty, Kenin atd. prostě nezaujmou.
Reagovat
misa
Sofia mě zajímá tak, že kvůli ní sleduji i ve 2 v noci :) Ale chápu, že takových v Česku moc není a ve světě asi taky ne :(

Otázka je, co vlastně lidi u tenistek vyhledávají. Asi nějaké celebritní manýry a mediální propagaci, protože všechny tebou jmenované jsou herně zajímavé.
Reagovat
LukasH
Je toho asi víc, co se musí dát dohromady. Hlavně ta tenisová historie jednotlivců. Pokud jednu sezónu vylítne a pak se plácá, tak moc nezaujme. Barty je moc šikovná, taková holka od vedle, ale davy nepřitáhne. Nemyslím to pejorativně, ale je to tak. Chybí osobnosti, který byly téměř vždy zárukou kvalitního tenisu. Třeba USO 2012 - SF Azarenka-Sharapova, F Azarenka-Williams.
Reagovat
misa
Výborně!
Reagovat
tommr
Karolína se vyjádřila, že by hlavně ráda hrála tenis zpočátku třebas i bez diváků a hned se tu objeví pár misogynních chudáčků, kteří nemohou snést pomyšlení, že by ženy mohly mít na GS stejný prachy jako muži ...
Ten menší počet diváků o kterém Karolína mluví je přitom zpravidla na menších turnajích kde hrají ženy samostatně a prize money jsou na nich podstatně menší než na turnajích stejné kategorie u mužů ...
Reagovat
Nenela
Souhlasim, diskuze dole je od nekterych akteru hloupa a trapna.
Reagovat
paddy
Kdyby se GS oddělily, pak by se pravda ukázala. Rozhodují vybrané peníze, nic jiného.
Reagovat
tommr
TM se hrají odděleně a ženy na nich mají větší prachy ...
Reagovat
Fandina
Pokud jde o peníze, tak na loňský TM sehnala WTA víc peněz, než byl na TM kluků. Sice Asie, ale je to tak.
Reagovat
paddy
Přesně si zmínila hlavní důvod. V Číně jsou velké peníze. Na suchém zipu se jich i několik zranilo. Atp tam hrát zatím nechce. Ženy si rády jely pro peníze na asijskou šňůru, a pak si postranně stěžovaly na prázdné publikum. Nadávali jste tady všichni. Peníze nikdy nesmrdí.
Reagovat
Fandina
Nejde o Čínu, jde o to, sehnat peníze a to se WTA podařilo.
Reagovat
paddy
Myslíš, že ATP by to nezvládla, kdyby chtěla? Dali přednost Evropě, kde tolik peněz není.
Proč asi mnoho špičkových fotbalistů odchází do Číny na důchod?
Reagovat
Fandina
Tady přece nejde o to kdyby. Tady jde o to, že když se chce, tak se dají peníze sehnat. To, že jsou v Asii, ví každý.
Reagovat
Fandina
Před prázdnými tribunami hrají i muži. Když jsem byla v Dubaji, tak na začátku turnaje tam bylo pár diváků. A na vedlejších kurtech také. Byla jsem tam i na turnaj holek, bylo to už ke konci týdne diváků tam bylo víc, než na kluky.
Reagovat
paddy
Hezký self-trolling

Plíšková přiznává, že o ženy je menší zájem, takže těžko může chtít stejné peníze.
Tento týden jsem postnul, že počet atp a wta zápasů na centrkurtu u GS je téměř stejný, takže není pravda o nadržování mužům. Můžeme jen říci, že muži zaberou více času, protože hrají best of 5.

Nikomu nevadí, že muži deblisté (a to nepočítám ženy) berou výrazně méně než singlistky. Tady nižší sledovanost projde jako argument.

Na GS jsou pořadatelé tlačeni do stejného odměňování singlistů. Proč tedy nedávají singlistům a deblistům stejně?
Peníze jsou společné, takže by šlo.

U normálních turnajů rozhoduje výše dotace sponzorů. Jestli wta turnaje maji nižší prize money, tak logicky ženy berou méně. Víc peněz se prostě nevybere. Šikana to není a ženy těží ze společných GS.

Ve fotbale jsou brutálnější rozdíly v platech M a W a neřeší se to. Mezi sporty to platí obecně a také se to neřeší. Není proč.

V Německu jsou vyšší platy než v ČR u všech lidí a má to své objektivní důvody, takže je nutné to akceptovat.
Reagovat
sojka1
a neni u jinych sportu nahodou take uplne jina struktura soutezeni? Pokud je stejna, je to uz ale prece jinak. Ja to nesleduju, ale ve svetaku Shiffrin klidne vedla mezi sjezdari, v biatlonu Koukalka splachla Moravce, bezecke lyzovani melo taky kralovnu atd... Letos na J50 dostal taky vitez i vitezka rovnou odmenu.... ;-)
Reagovat
paddy
To opravdu nesleduješ. Muži a ženy jezdí odděleně. Pokud měla Shif více bodů v poháru, tak je sbírala jen mezi ženami.
Koukalová určitě nemůže být rychlejší než trénovaný muž, který obecně má větší sílu od přírody. Nebyla to nějaká mix štafeta, kde ženy jezdí kratší vzdálenost? Nesleduji detailně, ale ve všech sportech za stejných podmínek dosáhne muž větší vykon. V kouli se to může zdát podobné, ale ženy mají lehčí kouli (neříkám koule) :)
Reagovat
sojka1
to me teda mrzi, ze z toho nevyplynulo, ze pisu o financich.... :-))
Reagovat
paddy
Jsou to prize money nebo spíše sponzoři?

2020 Federer měl cca 5 mil z tenisu a 95 mil sponz
Nišikori patřil mezi nejbohatší tenisty, ale moc nehraje. Bohaté Japonsko dostalo Osaku na nejbohatší sportovkyni světa
Reagovat
sojka1
SP vyplaci FIS, J50 sponzori.... :-)
Reagovat
sojka1
jeste jsem dohledala zminku, ze odmena za J50 je genderove vyvazena :-)) a cinila 100 000 pro viteze...
Reagovat
paddy
Ještě jsem si vzpomněl, že Semenayová běhá rychle, ale má obojí pohlavní orgány. Cítí se diskriminována, ale není férové, aby běhala s obyčejnými ženami bez testosteronu.

Vrah Pistorius byl schopen rychle běhat s méně svalové hmoty, protože těžil z pružnosti protéz.
Reagovat
tommr
proč do toho pleteš takový anomálie?
Reagovat
paddy
Speciálně pro tebe brouku :)
Reagovat
Krisboy
To je spíš Frickův obor, ne?
Reagovat
smazaný uživatel
No vždyť to sám říkáš. Je logický, kdyz mají chlapi větší sílu, nemůžou pak mít stejné výkony. Chlapi naopak nemají hormonální cyklus jako ženský a to je přece taky nefér.
ˇ
Reagovat
Fandina
Ženy nemají stejné peníze jako muži, kromě GS. Jinak i na společných turnajích jsou peníze jiné a na samostatných turnajích jde také o jiné peníze. Každý pořadatel si je musí sehnat sám.

Takže je zkreslené tvrdit, že ženy chtějí stejné peníze jako muži. Kromě GS, tam je to stejné a proč, to by měli říci ti, kdo to tak nastavili.
Reagovat
stefankelner
Je to prekrásna ŽENA, keby som neobmedzený čas a peniaze, tak som na jej každom zápase i tréningu.
Reagovat
stefankelner
... mal... :-)
Reagovat
Krisboy
Škoda, jistě by byla moc ráda.
Reagovat
Kojinho
Tak teď si trochu naběhla. Sama přiznává, že atraktivita pro diváky je u ženských zápasů nižší, ale prize money by chtěla stejné pro obě pohlaví.
Reagovat
Krisboy
Politici tomu říkají "Dát si vlastní gól" :D
Reagovat
sojka1
ja jsem teda vzdycky cetla, ze za stejne penize nebojuje, asi jsem z jine planety... nebo mi na kuri oko nikdo neslapl... ;-)
Reagovat
Kojinho
Nic o bojování jsem neříkal. Ale muže, kteří chtějí prachobyčejné nastavení "mzdy" podle toho, jak jsou ekonomicky výkonní pro zaměstnavetele, považuje za slabochy. Tím dokazuje, že ty stejné prize money moc chce. Jsou to dvě odlišné sportovní odvětví a každý ze zaměstnavatelů by měl mít právo nastavit si odměny dle sebe. Nebo přišlo by Ti OK, kdyby např. ženský tým Sparty Praha měl stejné odměny jako mužský?
Reagovat
Kojinho
fotbalový
Reagovat
Fandina
Ale vždyť to tak je, každý pořadatel platí turnaje mužů a žen podle toho, kolik na to sežene peněz. Stejné dává pořadatel na GS. Proč, to ví sám pořadatel, třeba proto, že má rád ženy a rád jim zaplatí za soutěžení.
Reagovat
peek
Protože je pod tlakem křiklounů o rovnosti. Stejné prize money jsou chvíli, to nebývalo.
Reagovat
Fandina
Takže vlastně slaboši.
Reagovat
sojka1
pokud by holky i kluci Sparty Praha hrali stejny pohar nebo k cemu z fotbalu mam pro ilustraci priradit uvazovany spolecny okruh muzu a zen, tak ano.... :-)
Reagovat
tommr
je to tak. Kdyby se např. MS ve fotbale pořádalo současně na stejném místě pro muže i ženy tak by se asi jen těžko obhajovalo, že mají muži řádově větší odměny než ženy ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist