Na Li je první Číňankou v grandslamovém finále. Clijstersová prahne po odvetě

27. 1. 2011, 07:02
Aktuality 22
AUSTRALIAN OPEN ŽENY - V grandslamovém finále ve dvouhře si poprvé zahraje tenistka z Číny. Osmadvacetiletá Na Li dnes odvrátila mečbol proti světové jedničce Caroline Wozniacké a o první velký titul se utká stejně jako před 14 dny v Sydney s Kim Clijstersovou, jež na poslední vzájemný souboj dobré vzpomínky rozhodně nemá.
Na Li

Na Li si před rokem na Australian Open zahrála překvapivě poprvé v grandslamovém semifinále, letos už ale patří do širšího okruhu favoritek. Týden před startem turnaje totiž vyhrála generálku v Sydney a je nasazenou devítkou. 

V Melbourne od prvního zápasu hraje útočný tenis a na cestě do semifinále neztratila jediný set. O finále se utkala se světovou jedničkou Caroline Wozniackou, kterou zde loni porazila v osmifinále.

Dvacetiletá Dánka prahla po odvetě a hlavně se chtěla udržet ve hře o první grandslamový titul. Začala lépe, první set vyhrála 6-3 a ve druhém měla za stavu 5-4 a 40-30 při svém podání mečbol. Jenže Na Li ho odvrátila vítězným forhendem a rodačka z Odense stále pasivnější hrou nechala soupeřku vrátit se do zápasu. 

Wozniacká ve více než dvou a půlhodinovém duelu zahrála pouhých deset vítězných úderů a s takovou bilancí mohla jen těžko pomýšlet na úspěch. Defenzivní pojetí hry jí nakonec stálo postup do finále. Číňanka sice spáchala 51 nevynucených chyb, k nim však přidala 42 winnerů a zaslouženě zvítězila 3-6 7-5 6-3.

"Věděla jsem jak na ni hrát. Nesměla jsem na nic čekat, protože ona moc chyb nedělá. Proto jsem neustále útočila, z čehož sice pramenily chyby, ale také spousta fiftýnů," komentovala cestu k vítězství.

Osmadvacetiletá Na Li tak jako první Číňanka postoupila do grandslamového finále ve dvouhře. "Vždycky jsem byla první Číňankou - v elitní dvacítce, elitní desítce. Jsem šťastná, že jsem i první ve finále velkého turnaje," radovala se na kurtu Na Li. V roce 2004 vyhrála i jako první Číňanka turnaj WTA v Guangzhou, o dva roky později postoupila rovněž jako první zástupkyně své země do čtvrtfinále grandslamu (Wimbledon).

Finále si na grandslamu zahrály už ve čtyřhře Jie Zheng a Yan Zi, které v roce 2006 ovládly čtyřhru na Australian Open a staly se prvními čínskými vítězkami grandslamového turnaje.

"Dnes jsem nervózní nebyla, jen jsem se v noci moc nevyspala. Manžel hodně chrápal," bavila publikum Na Li, jež letos neprohrála ani v desátém utkání. Na otázku, co ji nakoplo při odvracení mečbolu k obratu, odpověděla originálně: "Prize money." 

V sobotním finále, které začne v 9:30 hdin SEČ, se utká s Kim Clijstersovou. Ta si po setech 6-3 6-3 poradila s Verou Zvonarevovou.

Ruská tenistka byla na posledních dvou grandslamech - ve Wimbledonu i na US Open - ve finále a byl jednou ze dvou hráček, které Belgičanku za posledních sedm měsíců porazily. Sama to dokázala hned třikrát ze čtyř pokusů. 

Dnes ale byla po celé utkání lepší hráčkou Clijstersová. V prvním gamu si sice neudržela podání, okamžitě si však vzala zpět a postupně začala diktovat tempo zápasu. O zisku úvodní sady rozhodla v osmé hře druhým brejkem a ujala se vedení.

Přemožitelka tří českých tenistek Zvonarevová dnes neměla den a na kurtu byla jednoduše slabší tenistkou. Sedmadvacetiletá Belgičanka zahrála více vítězných úderů a udělala  méně chyb, a když v osmé hře druhého dějství odvrátila dva brejkboly, slavila po 73 minutách zasloužené vítězství. 

"Snažila jsem se hrát každý úder s maximální koncentrací a myslím, že se mi to dnes dařilo," pochválila se Clijstersová, jež postoupila do osmého grandslamového finále, v Melbourne druhého. Všechny tři tituly však zatím získala na US Open. 

O premiérový triumf z Australian Open bude hrát proti Na Li, které má co oplácet. Obě vzájemné měření sil na grandslemech vyhrála ve dvou setech, před 14 dny však s o rok starší Číňankou prohrála 0-2 na sety ve finále v Sydney, byť v prvním setu vedla už 5-0.

Už tehdy Clijstersová tvrdila: "Na Li má kvalitu na to, aby vyhrála grandslam. Možná je velkých zápasech trochu nervózní, ale pokud hraje svůj nejlepší tenis, může porážet elitní soupeřky. Ona je velmi nebezpečná." A na její slova dochází velmi brzo.

"Když jsme spolu hrály naposledy, tak jsem jí zápas darovala vlastní pasivitou. To teď nesmím opakovat: Musím být trpělivá, ale hrát agresivně po celé utkání," plánuje rodačka z Blizenu, jež se v pondělí posune už na druhé místo světového žebříčku před Zvonarevovou.

- AUSTRALIAN OPEN ŽENY (Austrálie - Melburne, tv. povrch) -
čtvrteční výsledky (27. 01. 2011)

Dvouhra - semifinále:
Li Na (9-Čína) - Wozniacká (1-Dán.) 3-6 7-5 6-3
esa: 4-0
dvojchyby: 5-5
vítězné údery: 42-10
nevynucené chyby: 51-24
brejkboly: 7/10 - 6/13


Clijstersová (3-Belg.) - Zvonarevová (2-Rus.) 6-3 6-3
esa: 2-1
dvojchyby: 2-1
vítězné údery: 18-14
nevynucené chyby: 18-21
brejkboly: 4/7 - 1/3

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

22
Přidat komentář
smazaný uživatel
Wozniacki,Wozniaki...Docela by mě opravdu zajímalo,jak se její jméno ve skutečnosti vůbec čte!Komentátoři Eurosportu jej vyslovují Wizniaki,rozhodčí na umpire rovněž Wozniaki-dá se pochybovat o tom,že by toto už dávno Caroline nezaregistrovala a v případě potřeby vše neuvedla na pravou míru včetně správné korekce výslovnosti svého jména!Každopádně za sebe píši-patřím k těm,které výslovnost Wozniaki doslova tahá za uši!!!Jak to tedy může být v případech např.jmen Troicki či S.Lisicki?"Zábine Lizíky" po "Eurosportsku?"Vzpomínám na svého děda,byl to zakarpatský ukrajinec a už jako malého mě trefoval šlak,protože dědeček říkal-Lendel zase vyhrál...no muhehe:-))
BTW-zelený začíná mít černého "na lopatě!"
Reagovat
smazaný uživatel
Nemáte někdo odkaz na kalendář turnaajů jednotlivých hráček?
Reagovat
smazaný uživatel
Já používám tohle. Přehled na další týdny tam zatím není.
http://tennisbios.com/view/player-schedules-wta

Dneska to bylo hodně dobrý, co? Tím odpadnutím prakticky ihned po neproměnění mečbolu svoje letošní snažení dokonale korunovala. Na příštím GS se toho moc čekat nedá, na antuce Karolínu vyklepne i žebříčkově horší tenistka než Li. Snad začne pracovat na změně hry a US Open vyjde líp.
Reagovat
smazaný uživatel
Velká škoda, číňanka se ale fantasticky zvedla. Caro musí začít hrát víc útočně. Nikdy z ní nebude ten typ jako např. právě Na Li, ale je až moc defenzivní :( Snad obhájí co nejvíce bodů v Indian Wells, antuka neočekávám moc úspěchů, ale jak říkáš, US Open už by mohlo být lepší. Možná už i ten Wimbledon.
Reagovat
smazaný uživatel
Ideálně bych si to představoval takto: Roland Garros, 2. kolo -- Klára Zakopalová : Caroline Wozniacki 6:3, 7:5 (a samozřejmě by mi nevadil ani jednoznačnější výsledek ve prospěch Kláry). :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Na Wimbledonskou tráaroline vůbec hru, však to bylo vidět i na výsledku s Petrou Kvitovou, kt. v tomto zápase podle mě hrála hůř než třeba s Azarenkou.
Reagovat
smazaný uživatel
K tvym komentum ohledně Caroline už se radši nebudu vyjadřovat, protože to nemá smysl...
Reagovat
smazaný uživatel
Jako vášnivý fanoušek holt nejseš dostatečně objektivní. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Uznáš ale doufám snad, že co se týče úderové techniky, je Klára nesrovnatelně talentovnější než Wozniacká?
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to bych se hádal, kdo je nedostatečně objektivní. Neříkám, že se zastávám Caro kolikrát až moc, ale prostě musim hájit svou oblíbenkyni :) ...ale ty to přehaniš, tva zaujatost vuči ni je do oči bijící. Mluvíš o ní, jako kdyby patřila až kdesi do páté desítky a ona je přitom už ve 20 letech světovou jedničkou, což tě určitě pěkně žere :)
Reagovat
smazaný uživatel
Aspoň tak to cítím já.
Reagovat
smazaný uživatel
To, že je světovou jedničkou, je pro mě důkazem špatného momentálního stavu, v němž se dnešní ženský tenis nachází. V jakékoliv jiné normální éře by se pohybovala max do sedmého místa.

Dovedeš si představit, co by s ní udělala třeba taková 16-ti letá Monika Selešová model Roland Garros 1990, kt. dokázala hrát úžasně nátlakovou hru a přitom s minimem nevynucenných chyb?

Ale jak jsem říkal, snad pomalu svítá na lepší časy.

Jinak já ji nezatracuju, třeba se ještě nějak zázračně zlepoší a stane se z ní kompletnější teniska, kt. pohotově využívá i příležitosti k protiútoku. Třeba Wilander v 17 letech taky začínal jako nudný pinkalista, postupně začal hrát daleko aktivněji a často chodil i na síť. Uvidíme.

Já spíš ale věřím tomu, že mladší generace tenistek, kt. mají větší přirozený talent (Jovanovská, Sevastovová, třeba i naše Kvitová a další) ji do roku, dvou let ukážou záda.

A s tou Klárou jsem to myslel vážně; opravdu si myslím, že na antuce je schopna ji bez problémů porazit. hru na to určitě má.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, to máš pravdu, že ženský tenis šel dolů, ale i tak je pořád slušná konkurence a ona už v 19 letech hrála finále US Open, ve 20 se stala světovou 1, a to už ji nikdo neodpáře. A ohledně té Zakopalové, netvrdím, že není na antuce dobrá, ale i tak si myslím, že by ji Caro dokázala porazit, pokud by hrála tak jak první set proti Na Li, i přesto že by to bylo na antuce. Na další případný komentář už odpovídat nebudu, protože to je jako mluvit do zdi. Prostě, podle mě, dostatečně nerespektuješ její schopnosti, ale ono vše ukáže až čas.
Reagovat
smazaný uživatel
Pár let je zde úplně jiná situace než u mužských, kde špička je hodně stabilní. Současné top tenistky neudrží špičkovou formu dýl jak rok a padnou, Williamsky mají zdravotní problémy a mimo GS turnaje často hrajou na půl plynu.

Ve druhé půlce loňské sezony Wozniacki kromě dobré obrany dokázala deptat prakticky každou soupeřku. Nevyšlo jí semifinále USO a TM, kde ve finále udělala o něco víc chyb. Posun k útočnější hře ale byl jasný, í v kritických momentech uměla zabrat. Snad jí sláva nestoupla do hlavy jako v případě jedničky Ivanovič.
Reagovat
W.G.M.
Jestli opravdu nekomu nepreju, tak je to Caroline... Takze dneska dobra zprava, alespon jedna :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Federer venku, Karolínka venku. To je, ale krásný den. :-D
Reagovat
smazaný uživatel
"To je čárka ale krásný den" Mutadéme, v jaké škole tě tuhle neskutečnou pitomost naučili?
Reagovat
smazaný uživatel
Ale Brožíku :-D. Tymhle mně neroshodýš.
Reagovat
smazaný uživatel
Zaplaťpánbůh, já už myslel, že se Super Na v tomto zápase neobjeví, a budeme svědky jen chybující Error Na.

Na začátku byla Na Li očividně nervozní a zhruba až do poloviny druhého setu kupila jednu hrůzostrašnou chybu za druhou, špatně returnovala (první, ale i DRUHÉ (!!!) podání Wozniacké) a vypadalo to s ní vůbec bledě. Pak se však výrazně zlepšila a s trochou štěstí (ten winner, jímž odvrátila mečbol, bylo tak trochu "udeř a zavři oči") zápas otočila. Ve třetím setu už Wozniackou jednoznačně přehrávala, mohl skončit klidně 6:1.

Myslím si, že zápas naplno ukázal, nakolik je Wozniacké momentálně limitovanou hráčkou. Ale první dva sety hrála velmi dobře (skoro bych řekl nejlépe, jak jsem ji hrát viděl). Ke konci druhého setu byla možná až příliš pasivní, nevím, teď to opakují, tak se na ten závěr druhého stu podívám znovu.

Nicméně kdyby Na Li celý zápas odehrála ve stejné formě, jako hrála na Australian Open doposud, bylo by to jednoznačné vtězství ve dvou pohodlných setech (6:3, 6:2 bych tipoval).

Na Li by měla výrazně zlepšit své drive-voleje, protože mnoho míčů, které dobře rozehrané, zazdila právě nezdařeným drive-volejem.

Co se týče finále s Kim Clijstersovou, favoritem je pochopitelně Kim a s Verou hrála velmi dobře.Předpokládám, že se Kim nenechá stejnou hráčkou porazit dvakrát za sebou a že Na Li bude navíc na začátku velmi nervozní.

Ale kdyby snad obě dv hrály svou nejlepší tenis, tak by to mohlo být hodně zajímavé a netroufal bych si odhadnout vítěze. Možná přece jen Kim, neboť její hra je pestřejší.
Reagovat
smazaný uživatel
Fandím Na Li, snad to dotáhne až do konce. Tu hraje parádně.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem neutrální. Bylo by hezké, kdyby Kim vyhrála první GS turnaj mimo US Open, Číňanka by si to zase zasloužila za to, že v průběhu celého turnaje hrála lépe než KIM (Kim odehrála slušně první dvě kole, ve třetím s Cornetovou a ve čtvrtfinále s Radwanskou hrála velmi špatně až tragicky, osmifinále s Makorovou hrála podprůměrně). Nechme se překvapit, jak to dopadne. Třeba bude naopak více nervozní Kim.
Reagovat
smazaný uživatel
Mimochodem, jsm si to spletl, ten winner rázu "zavři oči a udeř" byl až ve třetím setu a proměnila jim jeden breakball. Matchball odvrátila jistým (= nebyl mířen úplně k lajně) forhendem po čáře, kt. Wozniacká již nebyla schopna vrátit zpět do kurtu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist