Na Turnaji mistrů mladých tenistů se bude testovat video

26. 10. 2018, 15:21
Aktuality 8
Na listopadovém Turnaji mistrů pro tenisty do 21 let v Miláně se stejně jako loni otestují pravidla, která by mohla být následně zavedena i na mužském okruhu ATP Tour. Na takzvaném Next Gen ATP Finals v Miláně se bude letos poprvé využívat video, tak jako například v hokeji či nově fotbalu.

Tenisté budou mít možnost požádat o videozáznam třeba při podezření, že míč dopadl soupeři dvakrát. Dalšími případy mohou být lehká teč míčku raketou či částí těla nebo dotyk hráče či součásti jeho výstroje soupeřovy poloviny kurtu.

Počet těchto žádostí bude neomezený, na rozdíl od elektronického "Jestřábího oka", jehož pomoc si mohou hráči na turnajích vyžádat jen třikrát za set.

Vzhledem k tomu, že tyto situace nejsou příliš časté, nemusí k využití videa v Miláně vůbec dojít. "Děje se to docela zřídka. Jsem si jistý, že to alespoň jednou v Miláně využijeme, ale nešokovalo by mě, kdyby za celý týden nebyla ani jedna challenge," uvedl Gayle David Bradshaw, viceprezident ATP zodpovědný za pravidla. "Možná budu muset říct nějakému hráči, aby se ozval, jen abychom viděli, co se stane," dodal se smíchem.

ATP na loňském mládežnickém Turnaji mistrů testovala například stopky hlídající čas mezi servisy, které byly letos využity na US Open a některých turnajích před ním. O rozšíření hodin na další turnaje pro příští rok se bude právě v Miláně hlasovat.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

8
Přidat komentář
spaniel
Nadal o to bude zadat 50x za zapas.
Reagovat
Patik
Hráč by mal mať v prvom rade charakter a byť fér voči súperovi priznať si že loptu nedobehol a že mu padla dvakrát..alebo priznať akýkoľvek jeho prešľap pokiaľ si je toho vedomý a nie čušať čakať a dúfať že si to nikto nevšimne.
Reagovat
Fandina
To samozřejmě, že má být hráč fér, ale jak sám píšeš, pokud se je toho vědomý. Jenže jsou případy, že hráč třeba o kontaktu se sítí neví a ostatní to vidí. Pak je na místě pustit video, prohlédnout to a dotyčný si nebude myslet, že je mu křivděno.
Reagovat
Patik
Nemám nič proti tomu nech to zavedú.. ale ešte som nevidel situáciu kedy by si hráč nebol vedomý dvojdotyku..vačšinou keď aj bol dvojdotyk jeden hráč protestoval a ten druhý bol ticho nepriznal sa aj keď určite vedel..veď samotný hráč to musí vedieť najlepšie.
Reagovat
Fandina
Tak samozřejmě, že první věcí je, přiznat to. A stalo se to podle mě mockrát, že byl dvojdotek a hráč to přiznal a jelo se dál. Pak video není třeba. Ale samozřejmě, může se i stát, že v zápalu boje může hráč dvojdopad nezaregistrovat a pak může být video důkazem. Já jsem tedy rekreační hráč, ale jednou se mi stalo, že jsem skutečně hrála a pak mi řekli, že to byl dvojdopad.
Reagovat
Patik
Tak môže sa stať ..ale celkovo je to zriedkavá vec..ešte zriedkavejšia než challenge na jastrabie oko..ale prečo nie..technika ide dopredu..aj tenis..všetko sa modernizuje..čím menej nedorozumení na kurte tým lepšie.
Reagovat
Fransoas
Tento projekt nebude mít žádné pozitivum.Navíc to může zdržovat zápas.Spíše by se mělo rozšířit možnost " jestřába "
Reagovat
Fandina
Proč by to nemělo mít svoje pozitivum. Naopak, když dojde k dvojdopadu nebo škrtnutí o tělo, raketu, případně přepad na polovinu hráče, opakovaný záznam mohli vidět diváci u televize, hráči ani rozhodčí na kurtu ne. Teď to bude možné. Zdržování v takovém případě vždycky bylo, tohle by bylo rychlejší, než se dohadovat, jestli to byl dvojdopad atd.. Navíc, jak se píše v článku, jsou zápasy i turnaje, kdy k takové situaci ani nedojde.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist