Nadal bojoval s Gulbisem přes dvě hodiny. Postoupil

14. 10. 2008, 16:34
Aktuality 25
ATP MADRID - Rozpačitý vstup do turnaje v Madridu má za sebou světová jednička Rafael Nadal. Domácí tenista až po třísetovém boji trvajícím dvě hodiny a jednadvacet minut porazil Lotyše Ernestse Gulbise. Boj o postup na Turnaj mistrů si dnešní prohrou s Francouzem Simonem zkomplikoval Američan James Blake.
Rafael Nadal

Rafael Nadal se představil na prvním turnaji od semifinálového vyřazení na US Open. V šesti týdenní "pauze" si připsal dvě výhry v Davis Cupu, kterými Španělsku pomohl k postupu přes Američany do finále.

Světová jednička rozhodně pamatuje mnohem snadnější snadnější vstupy do turnajů. V Madridu se ve svém úvodním utkání střetl s talentovaným Lotyšem Ernestsem Gulbisem, který dokázal být rovnoceným soupeřem.

První sadu rozhodl až 11. game, v němž se domácímu tenistovi poprvé podařilo prorazit kvalitní soupeřův servis. Ovšem hned v úvodu dalšího setu Nadal na podání zaváhal a pustil Gulbise do brejku. Ten už si náskok pohlídal a vynutil si rozhodující dějství.

Před jeho zahájením si rodák z Malorky vyžádal zdravotní pauzu na ošetření, behěm které si nechal ošetřit stehenní sval. Drobné zranění však vítěze podniku z roku 2005 nezastavilo. Třetí set ukončil druhým proměněným mečbolem a stejně jako v prvním vzájemném měření sil Gulbise se ztrátou jedné sady porazil.

Gulbis se v utkání snažil útočit a měnit rytmus hry. Několikrát se mu povedlo excelentní zkrácení hry, ale riskantní hra vedla také k 62 nevynuceným chybám. Sice zahrál o 38 více vítězných úderů, ale na Nadala to ve výsledném hodnocení nakonec nestačilo. I proto, že Gulbisových patnáct es srazlo hned osm dvojchyb.

Španělský tenista se o postup do čtvrtfinále utká ve čtvrtek s Francouzem Gasquetem, kterého ve všech pěti vzájemných zápasech porazil.

Blakeovi se vzdaluje Turnaj mistrů, prohrál se Simonem
Jedenáctý hráč světa James Blake ve svém prvním utkání od US Open podlehl Francouzi Simonovi 6-3 1-6 a 4-6. Zkomplikoval si tak boj o postup na závěrečný turnaj mistrů. Závěrečného klání sezony se zúčastní osm nejlépe postavených hráčů, Blakeovi patří zatím 11. pozice. V dnešním souboji s Gillesem Simonem sice vyhrál úvodní sadu, od té doby už ale nedokázal svému soupeři sebrat podání a po necelé hodině a půl se s turnajem rozloučil už ve druhém kole.

Neúspěšný Blake přišel společně s dalším Američanem Andym Roddickem na večerní duel podpořit svého kamaráda Mardyho Fishe. Tomu ale přítomnost dvou známějších krajanů v hledišti nic platná nebyla. Fish podlehl nasazené patnáctce Richardu Gasquetovi ve třech setech a prohrál s ním i druhý vzájemný zápas.

Druhým nasazeným hráčem, který měl v úvodním kole volný los a ve druhém vypadl, byl dnes domácí Fernando Verdasco. Španěl sice Chorvata Marina Čiliče v předchozích dvou vzájemných duelech vyřadil, v madridské hale ale držel krok se svým protivníkem je v prvních gamech. Čilič dokázal Verdaskovi prolomit dvakrát podání v každém setu a když za stavu 5-3 ve druhé sadě odvrátil zoufalou Španělovu snahu o zvrat, zvítězil 6-2 6-3.

Cilič se v dalším zápase střetne s Andym Murraym. Ten měl cestu do 3. kola velmi snadnou. Duelu s Italem Simonem Bolellim jasně dominoval, a když vedl 6-0 a 2-1, soupeř kvůli zranění ramene vzdal. Čtvrtý hráč světa stihl nasázet 11 es.

S turnajem série Masters se rozloučil také další dnešní španělský zástupce, veterán Carlos Moya, který v prvním kole tahal proti Němci Kohlschreiberovi celý zápas za kratší konec a za 65 minut prohrál dvakrát 2-6. Radost domácím fanouškům udělal jen kvalifikant Marcel Granollers, který porazil favorizovaného Paula-Henriho Mathieua z Francie 6-4 6-4.

Dobré výsledky z halových turnajů dnes potvrdil Švéd Robin Söderling. S francouzským kvalifikantem Florentem Serrou sice třikrát prohrál vlastní podání, ale o hladký postup ho dnes slabší servis nepřipravil. O postup do 3. kola si zahraje se čtrnáctým nasazeným Ivem Karlovičem.

Výsledky - Madrid:

Dvouhra - 1. kolo:
Kohlschreiber (Něm.) - Moya (Šp.) 6-2 6-2
Monfils (Fr.) - Fognini (It.) 6-2 6-4
Nieminen (Fin.) - Južnyj (Rus.) 7-5 3-6 6-2
Granollers (Šp.) - Mathieu (Fr.) 6-4 6-4
Ginepri (USA) - Llodra (Fr.) 6-4 6-4
Söderling (Švéd.) - Serra (Serra (Fr.) 6-3 6-4
Hanescu (Rum.) - Tursunov (Rus.) 4-6 6-2 6-3

Dvouhra - 2. kolo:
Nadal (1-Šp.) - Gulbis (Lot.) 7-5 3-6 6-3
A. Murray (4-Brit.) - Bolelli (It.) 6-0 2-1 skreč B.
Simon (Fr.) - Blake (11-USA) 3-6 6-1 6-4
Gasquet (15-Fr.) - Fish (USA) 6-7(3) 6-4 6-3
Čilič (Chorv.) - Verdasco (13-Šp.) 6-2 6-3

Čtyřhra - 1. kolo:
Berdych/Kiefer (ČR/Něm.) - Monfils/Simon (Fr.) 6-3 6-2
Arnold Ker, Nalbandian (Arg.) - Damm, Vízner (ČR) 6-4 6-4

Komentáře

25
Přidat komentář
smazaný uživatel
Není umění vyhrávat když se daří,ale když se nedaří a to Rafa jednoznačně potvrdil.Navíc nedal se od Rafana očekávat nějakej super tenis když měsíc nehrál ostrej zápas (DV nepočítám).Někdo tady říkal kdyby stál na druhé straně Federer tak že be vyhrál.S tím si dovolím nesouhlasit.Za prvé na "kdyby" se nehraje a za druhé kdyby byl proti Rafovi na druhé straně Roger tak by to bylo jedině ve finále a to si myslím že by se Rafa vyhecoval k mnohem lepšímu výkonu.Pozdrav Mariovi a fans Rafaela
Reagovat
smazaný uživatel
Ale taky je pravda, že Nadal mívá horší vstupy do turnajů a postupně se rozehrává, takže bych tak jistě neřekl, že nemá šanci vyhrát.
Reagovat
smazaný uživatel
Možná má možná nemá,ale je pravda že s tím co předvedl včera bude rád když obhájí body.Já však věřím že výkony se budou zlepšovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Gulbis si chvílema pěkně vodil Nadálka po kurtu :-). Škoda, že podává tak nevyrovnané výkony..a to nejen v celé sezóně, ale i v jednotlivých zápasech. Třeba dnes předvedl hodně skvělých okamžiků, ale bohužel udělal stejné množství zbytečných chyb. On prostě v jednu chvíli vypálí světový forhend a za deset vteřin zazdí jednoduchý úder. I těch dvojchyb bylo moc.. Ale jinak poklona pro Gulbise, hrál odvážně, mělo to nápad, snažil se Nadala neustále prohánět a nepustit ho k jeho hře. Lotyšův tenis mě dnes hodně bavil..třeba ty kraťasy mu vycházely fakt pěkně..
Reagovat
smazaný uživatel
He?! :-O rovnou dvakrát..pardon..
Reagovat
smazaný uživatel
Gulbis si chvílema pěkně vodil Nadálka po kurtu :-). Škoda, že podává tak nevyrovnané výkony..a to nejen v celé sezóně, ale i v jednotlivých zápasech. Třeba dnes předvedl hodně skvělých okamžiků, ale bohužel udělal stejné množství zbytečných chyb. On prostě v jednu chvíli vypálí světový forhend a za deset vteřin zazdí jednoduchý úder. I těch dvojchyb bylo moc.. Ale jinak poklona pro Gulbise, hrál odvážně, mělo to nápad, snažil se Nadala neustále prohánět a nepustit ho k jeho hře. Lotyšův tenis mě dnes hodně bavil..třeba ty kraťasy mu vycházely fakt pěkně..
Reagovat
skott
Gulbis ho fakt prohanel jako fretku;-)))Je mozny, ze Nadal zahral jen 11viteznych uderu?? jinak asi ztloustnul, protoze kratasy vubec nestihal dobihat..
Reagovat
smazaný uživatel
Zaslouzil by si vyhrat :( Nadal nepredvedl zhola nic, skoda tech zkazenych backhandu :(
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, ten počet vítězných úderů mě taky překvapil.. Gulbis měl jich měl snad k padesáti, to je obrovský rozdíl. Nadal toho fakt moc nepředvedl, Gulbisova hra byla atraktivnější..ale bohužel na to se nehraje.
Reagovat
skott
Stesti pro Nadala, ze nemuze potkat hrace jako Tsonga, Del Potro,Nalba nebo Murray.Snad jenom ten Gasquet, kdyz bude hrat jako dneska by ho mohl vyradit.
Reagovat
smazaný uživatel
Fandové jsou tak neobjektivní. V utkání Gasquet - Fish by si prý zasloužili postoupit oba, ale tady by si zasloužil vyhrát Gulbis. I přes ten počet chyb. Místo "atraktivní" hry plné chyb by se raději měla chválit přesná obranná hra.
Reagovat
smazaný uživatel
8 ve třech setech? Nesmysl. 8 může hodně vadit, když jsou všechny soustředěny do 3 nebo 4 gemů, které kvůli nim podávající prohraje. Ale tak to asi nebylo.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak podle mě Nadal určitě nepředvedl přesnou obrannou hru. Sám měl okolo 30 nevynucených chyb, což je na hráče, který hrál údržbu docela dost. Gulbis byl ten aktivní hráč, bohužel někdy moc netrpělivý a často ty míčky vyházel ven. Ale to se stává, když chce tenista útočit. Pro mě předvedl Lotyš atraktivní hru plnou vítězných úderů, neříkám, že měl vyhrát, ale mě prostě jeho tenis bavil.
Těch dvojchyb prostě bylo moc, na tom trvám. I kvůli jedné dvojchybě, která přijde v nevhodnou chvíli, se dá prohrát klíčový gem.
Reagovat
skott
Dvojchyby urcite nebyly duvodem prohry Gulbise, treba za stavu 2:0 ve 2setu ho nijak nerozhodily a hned po nich odpovedel esem a hru ziskal.No a kdyz Broz mluvi o chvaleni obranne hry, tak ani Gasquet ani Fish zadnou obranu nehrali.Mardy ji neumi a Gasquet zahraval famozni prohozy,kratasy i loby kdyz bylo potreba.Ja sem, ale nepochopil proc Fish nekolikrat zbytecne hral Gasquetovi do backhendu a ten ho vzapeti snadno potrestal.
Reagovat
smazaný uživatel
Dvojchyby nebyly důvodem prohry, ale osm je prostě moc :-) v tomhle budu paličák.
Jinak mě fakt mrzí, že jsem propásl ten zápas Fish - Gasquet.. Nesmím si nechat ujít Francouze v příštím utkání, pokud mu jde ten jeho bekhend jednoruč, tak ho přímo hltám.
Reagovat
smazaný uživatel
8 dvojchyb není moc, jsem zvyklý na úplně jiné počty, přesto se kvůli tomu zápas neprohrává.
Úspěšnou obrannou hru chválím obecně. Tenhle turnaj sledovat nemůžu, protože nemám Novu exGalaxii. Ale zatím to nevadí, stejně nemám čas, musím si vystačit s číčama, co dávají na Eurosportu (tenisty vidím na grandslamech).
Reagovat
smazaný uživatel
8 dvojchyb je prostě nadprůměrné číslo, například na Turnaji v Madridu jich ještě nikdo neudělal v zápase tolik. A už s tím tématem nebudu otravovat :-).
Reagovat
smazaný uživatel
Ten mel takovy stesti, byl jasne horsi, Gulbis, kdyby byl trochu mene nervozni tak si s Nedalem mohl utrit zadek, no skoda, Nedal bude rad kdyz dojde do ctvrtfinale :-!
Reagovat
skott
Skoda dneska Mardyho Fishe, predvedli hodne dobrej tenis s Gasquetem, ale ani 23es mu nepomohlo.Zaslouzili by si postoupit oba.btw slysel nekdo, o cem se dohadovali ve 3setu?
Reagovat
smazaný uživatel
Nevim , to jiste, ale Mardymu se nelibil ten balon, kterym ho Richard brejknul ve tretim tak treba o tom ;)
Reagovat
skott
je to mozny, ale neni moc obvykle aby se hraci dohadovali navzajem a s rozhodcim zaroven.Navic Mardy tam rikal neco o libankach, tak mi to prislo divny, ale nepochytil sem vsechno...
Reagovat
smazaný uživatel
Ja jsem se v tu dobu uz dival na Hanesca, takze fakt nevim :/
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda, že jsem ten zápas nemohl sledovat..ta debata by mě docela zajímala..
Reagovat
skott
snad se nekde objevi video;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Prosim vyradte ho nekdo , na tu jeho hru se neda koukat :-!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist