Nadal kritizuje Federera! Kvůli (ne)změnám na okruhu

15. 1. 2012, 21:45
Aktuality 95
Dlouholetí rivalové Roger Federer a Rafael Nadal se vždy navzájem respektují. Stupňující se debaty o přeplněném kalendáři turnajů ATP a špatném rozdělení dotací ale odhalily jejich rozdílné názory. A Španěl se v předvečer Australian Open do svého o pět let staršího kolegy ze Švýcarska nebývale opřel.
Profily hráčů
Roger Federer a Rafael Nadal

Nejaktivnějšími kritiky současného kalendáře ATP jsou Rafael Nadal, Andy Murray či Andy Roddick. Po loňském US Open, kdy spousta hráčů kvůli zraněním způsobených především náročným programem nedokončovala zápasy a odstupovala z turnajů, hrozili dokonce stávkou. Přiznal to alespoň Brit Murray.

Federerovi, kterého si sami tenisté vybrali jako prezidenta hráčské asociace, se však kritický postoj kolegů nelíbil. Prý tím udělali špatnou image tenisu. A naopak Švýcarův neutrální postoj se nezamlouvá Nadalovi, který se dnes v Melbourne o problému rozpovídal se španělskými novináři.

"S názory, které Roger prezentoval, nesouhlasím. Pro něj je jednodušší nic neříkat. Všechno vidět pozitivně a myslet si: 'Je to všechno v pořádku a pro mě je dobré, že vypadám jako gentleman'. A ostatní mají smůlu," pustil se Nadal do kamaráda, nicméně největšího rivala na tenisových kurtech posledních let. "Přitom má obrovský vliv a autoritu a mohl by se v problému více angažovat," myslí si. 

"Každý máme právo na vlastní názor a jemu se možná systém turné líbí. Mě také a dokonce si myslím, že je lepší, než u většiny jiných sportů. Ale to neznamená, že by nemohl být ještě lepší a že by se neměly změnit věci, které jsou špatné. To je vše, o čem chceme mluvit. Drtivá většina ostatních hráčů má stejný názor, jako já. Jen on (Federer) má jiný názor... A když je skoro sám, tak se možná mýlí," pokračoval pětadvacetiletý Španěl.

"Říkám o tenise spoustu dobrých věcí, protože díky tomuto sportu jsem získal spoustu zkušeností do života, o kterém se mi ani nesnilo. Ale hrát až do konce kariéry s bolestí celého těla, to pozitivní není," postěžoval si na časté zdravotní problémy. 

Federerovi se vážná zranění vyhýbají. Každý však ví, že tenis hraje s obrovskou lehkostí a jeho hra není založena na síle, nýbrž na technice, efektivitě a celkovém umění. "Tenis je důležitou součástí mého života, ale je to tvrdý sport. Nejsme jako on (Federer), hraje s lehkostí. Pro nás ostatní, je to mnohem větší boj. Federer má možná super tělo a svou kariéru ukončí svěží jako jarní kvítí, ale já, Murray ani Djokovič naše kariéry rozhodně neukončíme v tak dobré kondici," uvědomuje si Nadal, který naopak platí za tenistu s fyzicky velmi náročným tenisem.

Nadal také podotkl, proč jsou jeho kolena, kyčle, záda a kotníky náchylné k bolestem. "Každý rok se hraje s rychlejšími míčky, je to o větší intenzitě a povrchy jsou tvrdší. I o tom by se mělo více nejen mluvit, ale i dospět ke změnám," dodal rodák z Mallorky, jenž na závěr doplnil, že malé změny v kalendáři by neměly drastický dopad na sport.

Nutno dodat, že už sezona 2012 bude o tři týdny kratší než loňská a tudíž pauza na odpočinek před další sezonou o 21 dní delší. 

Nadal s Federerem dlouho vystupovali jako kamarádi a pomáhali si navzájem v charitativních činnostech, na společné exhibici však už dlouho k vidění nebyli. Že by to mezi nimi opravdu jiskřilo?

Australian Open začíná již za pár hodin a již zítra do turnaje vstoupí Nadal i Federer. Španěla čeká Američan Kuzněcov, Švýcara Rus Kudrjavcev. Poprvé od French Open 2005 na sebe mohou na grandslamovém turnaji narazit už v semifinále. Letošní Melbourne bez náboje určitě nebude.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

95
Přidat komentář
smazaný uživatel
Chápu Rafu+Noleho+Andyho v postoji k Rogerovi. Roger je vážně vyjímečný a nemá tak náročný styl. S tím nic nejde dělat, jim zkrátka nebylo dáno. Ale co ovlivnit mohou je počet turnajů. Nole nemusel tak vyhasnout na konci sezony, kdyby nehrál absolutně všude. Všímejte si, že Roger nejen že hraje elegantně a úsporně, ale taky nehraje všude. Nikdo nikoho nenutí hrát všechny turnaje. Rafa to sice možná poslední dva roky začíná zjišťovat a svůj kalendář redukovat..ale myslím, že jeho tělo mu říká jasně, že už je na to pozdě.

A druhá věc. Samozřejmě nevíme, jak je to s tou: Drtivou většinou, pokud nevidíme výsledky žádného hlasování. Ale můj názor je, že Omezit by si to přála tak TOP 10, max. TOP 20...ale vemte si jen první stovku...ti kluci jsou rádi za každý turnaj...Ne každý má kvalitu TOP 4 a vydělává jejich peníze.
Reagovat
W.G.M.
Ach jo, i tady jsou lide, kteri asi neumi cist mezi radky :-(. Nerozumim tomu, proc se tu opakuje "proc si porad stezuje", "proc furt breci, chudacek"... To opravdu tak malo lidem dochazi, ze to, co se nam tu prezentuje v clancich, je jen prepis odpovedi na nejakou novinarskou otazku? Ze to neni tak, ze Rafa ci ostatni jen chodi na tiskovky, nikoho nepusti ke slovu a jen si tam omilaji svou mantru, ze kalendar je dlouhy a ja mam kolena v riti? Je opravdu tak neprekonatelne tezke si uvedomit, ze vsechno, co my tady cteme, je vytrzene z kontextu a casto se tu opakuji veci stale dokola, i kdyz se jedna o jednu zalezitost? Myslim, ze je fakt pravda, ze ctenarska gramotnost jde u nas k sipku, a bohuzel nejen tak :-/.
Reagovat
VlS
Možná máš pravdu, na druhou stranu nikdo z první desítky není žádné neopeřeňátko, aby obecně nevěděl, jak funguje pátá velmoc. Předpokládal bych spíš, že když někdo z nich něco říká, tak ví co, proč a kdy říká včetně toho, co s tím média udělají. Tvůj pohled bych chápal u Miloška Raoniče nebo u Tomiče, určitě ne u Rafy nebo Kolji. Se světem médií žijí a určitě musí znát jeho zákonitosti, protože právě na nich vydělávají nejvíc - price money jsou u první pětky jen nepatrný zlomek.
Reagovat
W.G.M.
Ja ale nenaznacuji, ze to je cele nejake vyfabulovane. Ja nechci zpochybnovat to, co bylo receno. Jen mi jde o to, ze sem nedaji cely rozhovor, vytrhnou z nej cast bud o zraneni, nebo o narocnosti turnaje a udelaji clanek, ktery se pak podava tak, ze on to proste tvrdi jakoby na potkani, jako by byla jeho iniciativa, ze se o tom zacalo mluvit. Pak z toho vyplyvaji takova ta ruzna prohlaseni a osocovani, ze ten ktery tenista si porad a porad stezuje. Mne jde o to, jak tyto veci prijimaji lide a jak by to prijimat meli. Meli by to brat jako informaci, jako neco, co bylo receno na zaklade dotazu novinaru, neco, co bylo vyzadano, meli by si o tom pripadne dohledat vice informaci. Nemelo by se to brat tak, ze XY se sam nuti k novinarum s danym tematem a do omrzeni vykrikuje svoje pozadavky, svoje fyzicke rozpolozeni apod. Tedy tak, jak to z nepochopitelneho duvodu velke mnozstvi lidi bere. To nema co docineni s faktem, ze nekdo neco rekl, tady jde s praci s informaci u ctenaru.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to presne tak, bohužiaľ ľudia prijímajú informácie prvoplánovo, bez ďalšieho sofistikovaného uvažovania alebo zamýšľania sa nad skutočnosťou..Úplne najlepšie to vidíme v televízii pri reportážach, novinové články sú v tesnom závese..Média majú moc manipulovať s verejnou mienkou, usmerňujú ju, markantne sa tieto nástroje využívajú najmä v politike, šport je v úzadí, ale v kontexte "škandálu" sa čokoľvek z rozhovoru športovca môže vytrhnúť, vzápätí hodiť na titulok, čo automaticky danej myšlienke pridáva na hodnote..Sú to vlastne celkom známe veci, ktoré si časť divákov uvedomuje, väčšina však nie a preto vždy tieto ťahy plnia účel..
Reagovat
VlS
Ale o tom asi není spor (jak jsem někde dnes psal -zo, že údajně Stachovski něco řekl, beru jako info, že ÚDAJNĚ NĚCO ŘEKL, NE ŽE JE TO PRAVDA. Média fungují na titulcích a jednoduchých větách. Ty totiž prodávají noviny (včetně internetových). Souvislosti nikdo nezveřejńuje, protože o ně standardní čtenář nestojí, ten chce senzaci a za tu je ochotný zaplatit. Je to hnus, ale je to tak. Jak fungují titulky je vidět krásně třeba na Seznamu (Zozname).
Mediální hvězdy - a to vrcholoví sportovci jsou - to dobře znají a pracují s tím na své popularitě. Nevěřím tomu, že člověk, který je v tomhle mlýnu 5 a více let jen tak skočí na novinářskou otázku a bezelstně něco vypustí. Myslím si (ale mohu se mýlit), že Rafa přesně věděl co říká, včetně toho, jak to bude prezentované a že když to dělal, tak věděl proč. Možná je to OPRAVDU JEN MARKETINGOVÝ TAH, možná pokus rozhodit psychicky Fedexe, možná akce k většímu zviditelnění sebe i v jiné souvislosti, než jen v tenisu jako takovém. Nevím. Ale podle hesla HLOUPOST NENÍ OMLUVA prostě neudělal dobře. To se mu nějakou cestou vrátí, ATP a sponzoři si nenechají foukat do polívky ani od světové špičky. Hráči jsou hráči, ne majitelé show a hráči jsou nahraditelní jinými hráči daleko snadněji, než pořadatelé turnajů a jejich sponzoři a inzerenti. Proto se možná omlouvá a couve, snad není pozdě.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja si zas myslím, z predošlých skúseností, že každá kauza trvá tri dni, potom príde nová, na tú starú sa postupne zabudne, alebo sa zametie pod stôl..Inými slovami, nemyslím si, že by mal Rafa nejaké problémy s organizátormi akcií, či podujatí..Oni sú síce bossovia, ale pracujú na symbióznom princípe, navzájom si pomáhajú..Určite ješitnosť nepreváži diplomaciu a všetko bude tak ako predtým..Môj názor.
Reagovat
fazil
kdyz na to zdravotne nema tak at skonci. tech 50mil USD mu snad na doziti staci ne? pokud chce byt na voziku, tak at hraje dal, ale at porad nebreci. nikdo ho ty turnaje hrat nenuti. krom chamtivosti...
Reagovat
smazaný uživatel
Federerovi se vážná zranění vyhýbají. Každý však ví, že tenis hraje s obrovskou lehkostí a jeho hra není založena na síle, nýbrž na technice, efektivitě a celkovém umění. "Tenis je důležitou součástí mého života, ale je to tvrdý sport. Nejsme jako on (Federer), hraje s lehkostí. Pro nás ostatní, je to mnohem větší boj. Federer má možná super tělo a svou kariéru ukončí svěží jako jarní kvítí, ale já, Murray ani Djokovič naše kariéry rozhodně neukončíme v tak dobré kondici," uvědomuje si Nadal, který naopak platí za tenistu s fyzicky velmi náročným tenisem.

Ano presne pro to je Roger nejlepsi tenista vsech dob, kdyz si to uvedomil i Rafa, tak by to tady meli priznat i nekteri diskutujici:)

Roger forever
Reagovat
smazaný uživatel
Federer má super telo a kariéru ukončí svieži.. Apreto je vlastne najlepší tenista všetkých dôb..
Áno, to je berná minca, základ tenisovej biblie..+ ja mám tiež super telo a cítim sa sviežo?..ktorý v poradí som? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak, když si tak Nadal stěžuje na zdravotní trable, tak proč dál hraje tenis??? Tak když vím, že se rok od roku zhoršují mé zdravotní problémy, tak něco udělám proto, aby nebyly rok od roku horší.. Sice změna systému je taky řešením, ale tak proč neodehraje turnaje, co musí a dost? Když si tak stěžuje, proč hraje v DC? :D Je sice pěkné být tam, kde je on, ale někdy je hold zdraví důležitější.. Když se mu to tak nelíbí, tak proč s tím nesekne? Má strach, že si vydělal málo? :D
Reagovat
smazaný uživatel
uz tady toho padlo mnoho, ale mne se zrovna tahle uvaha nelibi, nic ve zlem. Nezainteresovany clovek rekne klidne a logicky, proc hraje dal tenis, kdyz ma problemy. Ale ten, kdo je od mala den co den na kurtu a tenis je cely jeho zivot, tenis ma rad a nedovede si bez nej zivot ani predstavit, navic je tak mlady, ten prece veri, ze zase "bude lip"! (Neochvejne veri a chapu to.) A proc hraje treba DC? Boze, cloveku je blby nehrat mistrak, kdyz se s jeho body tutove pocita... natoz, kdyz s nimi pocita "cely narod", proste "bojovne spanelske srdicko".... ;-) A to uspokojeni pak.... Nedovedu si ani predstavit, jak je tezke s tim "seknout", na teto urovni a kdyz jeste "chodi".......znam snad jen jedineho na svete, ktery se zahadne pousmal a "odesel"..... Ja ted nepocitam turnaje ani penize, jen si proste myslim: Nesudme je tak striktne.... :-)
Reagovat
Vojtiik
sojka: Kazdy by si mel urcit sve priority:), prizpusob se systemu, ktery dava velkou miru flexibility a je spravedlivy anebo neremcej:)
Reagovat
W.G.M.
Sojko, musim rict, ze jsem velice rada, ze jsi tady :-). Jsi osoba, ktera ma k tenisu opravdu co rict. Jen je mi lito, ze i cloveka, ktery je ocividne "od fochu" a jehoz nazory jsou zalozene na osobni zkusenosti, nekteri, kteri tenis snad nikdy ani nehrali,neberou vazne. Zajimalo by me, od koho by tito akceptovali nejakou "pravdu" :-).
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Federerovi se hodí, když se všichni během náročné sezony unaví a on má pak šanci posbírat pár titulů alespoň na konci roku, když během něj už nemá šanci. Tak proč by měl chtít něco měnit?
Reagovat
smazaný uživatel
jo, lebo Roger celú sezónu nehrá a sedí doma pred telkou a na konci sezóny si povie idem ich tam vydrtiť, keď nevládzu ZOBUĎ SA!!! Nadala nikto nenúti hrať cez zranenie ani každý turnaj, keby nemal v tejto veci v hlave nasrané nemusel by v 30tke chodiť o barlách
Reagovat
smazaný uživatel
Federer prostě hraje stylem při kterém se tolik neunaví nebo nezraní a to už je jeho jediná výhoda a zbraň proti Nadalovi a Djokovičovi. Takže , když jsou Rafa a Novak v plné síle nemá šanci a jeho chvíle přichází až na konci sezony, kdy jsou unavení. To je samozřejmě jen a jen jejich problém. Já jen říkám fakta.
Reagovat
spaniel
Sorry, to je ale pěkná kravina. Když má Federer den, porazí kohokoliv, i ve svých třiceti. Troufám si tvrdit, že RF z 2006/2007 neměl konkurenci, ani když vezmu Novaka 2011, nebo Rafu 2010. To že ve svém věku je v lepší kondici než oni taky o něčem svědčí.
Reagovat
smazaný uživatel
j, takže na nich nemá, ale je jediný kto regulérne porazil minulý rok Noleho. A dokonca v prvej polovici sezóny, či to už bol tiež unavený? Neviem o čo vám ide - TOP10 to určite chce skresať, ale ostatní hráči, ktorí vypadnú v 1. a 2. kole sa chcú čo najskôr dostať opäť na kurt. Takže Rafa nech vychladne. Roddickovi sa tiež nedivím, jeho štýlom odservovať pomaly celý rok je dosť obtiažne. Nechápem ale jedno - prečo keď vidia, že to ich telo nezvláda to nezmenia a nevyhovárajú sa tu na Federera.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak mi prosím spočítejte kolikrát Federer od ledna do listopadu porazil Nadala a Djokoviče a kolik za tu dobu vyhrál titulů. Je mi jasné, že to budou nesmírně dlouhé a složité výpočty, takže si klidně dejte chvíli pauzu než odepíšete.
Reagovat
smazaný uživatel
ty mi môžeš zatiaľ napísať koľkokrát Nadal + ďalších 100 hráčov za minulý rok porazilo Djokovica - bez skreču. Myslím, že ti bude tiež stačiť jeden prst. A ani hovorím o tom že Roger aj keď sa mu nedarí nebude vyhovárať na preplnenosť kalendára a to má 30 haló 30 ROKOV! K tým titulom - myslím že čísla 16, 70, 100, 800 ti niečo hovoria a keď sa k ním jeden z nich priblíži môžme sa rozprávať.
Reagovat
Heather_Fedex
kdyby to tak bylo, tak by treba nemohl davydenko vyhrat v roce 2009 turnaj mistru, ktery je NA KONCI sezony. a prave prej on se stezuje. copak on muze za snizeni jeho vykonnosti? a jak to ze rafa tento rok na konci sezony byl schopen hrat za daviscup? a v roce 2010 dokonce postoupit do finale na turnaji mistru? podobne djokovic. co se tyce herniho stylu- je to jejich vina ze hraji fyzicky narocni tenis. meli by mene casu travit v posilnovni a vice na kurtech. tohle je jen muj nazor- ne aby ste mne tady ukamenovali :D
Reagovat
Padme
Proč to Nadal řeší teď před AO? Chtělo by to vyjádření více hráčů - hlavně Rogera. Nejsou náhodou ti výrobci tenisového vybavení jejich sponzoři? A oni se pak v jejich reklamách usmívají a chválí jejich výrobky? :)
Reagovat
tito
Doporučuji přečíst si odkaz od Spaniela v 10:23
Reagovat
Padme
Mě přijde, že v tom článku vlastně není vůbec nic konkrétního :( Třeba co, kdo říkal :)
Reagovat
tito
To byla odpověď na první větu. Jednání tenistů, následně tisková konference na které se na to pochopitelně novináři Rafy zeptali.
Reagovat
Vojtaakk
Já myslim, že problém je v těch povinných turnajích. Kdyby byly povinné třeba jen GS a řekněme 6 z 10 tisícovek, tak by si každý mohl vybrat na jaké turnaje pojede. Kdo by chtěl hrát víc, měl by tu možnost...
Reagovat
Padme
Kolik je povinných turnajů? :)
Reagovat
smazaný uživatel
"Drtivá většina ostatních hráčů má stejný názor, jako já. Jen on (Federer) má jiný názor... A když je skoro sám, tak se možná mýlí"

Hmm..nemyslel Nadal spíš drtivou většinu z top 10? Zajímalo by mě, jak by dopadlo hlasování hráčů z celé první stovky.
Reagovat
Pe3k
Myslím si, že Nadal moc nerozumí pojmům jako je "Drtivá většina". Jedině pokud myslel drtivou většinu z top 4 :D
Reagovat
W.G.M.
A ja si zase myslim, ze nikdo z nas nemuze vedet, jak to je, takze tu muzeme akorat spekulovat. Nikdo z nas nemluvit osobne s kazdym jednotlivym hrace, nikde se neprezentuji nazory vsech. Oni vychazeji proste z internich informaci, ktere nam jsou a asi budou utajeny.
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem jen vyjádřil pochybnost nad tím pojmem "drtivá většina" :-).
Reagovat
W.G.M.
To chapu, ja osobne se neodvazuji myslet si v teto zalezitosti (jen to, kdo jak pocetnou tenisovou skupinu zastupuje) nic, tedy krome toho, ze fakt nikdo z nas (snad jen ti, jsou-li tu, kteri se na profi okruhu pohybuji ci pohybovali) nemuze vedet, jak to je. Tyhle clanky maji akorat potencial vyvolat tu nesvary mezi fanousky a podnitit averzi k jedne ci druhe strane.
Reagovat
spaniel
Asi je predcasne se hadat, kdo ma pravdu, ja si spis myslim, ze Rafa zastupuje vetsinu top hracu a Roger ty ostatni. Neverim, ze kdyby byl tlak od absolutne vsech hracu, ze by to ignoroval.

Je pravda, ze u top hracu znamena 15 turnaju treba 80 zapasu a u jinych treba 20. Spise by se teda mel brat v potaz pocet zapasu nez turnaju. Kdo ale vi, jak by to ovlivnilo poradatele, kdyby nebyli schopni sehnat nejake top hrace, to by pro ne mohla byt konecna.

Kazdopadne je nacasovani dost "nestastne", je to podpasovka den pred prvnim zapasem.
Reagovat
spaniel
http://sport.idnes.cz/za-almuznu-nehrajeme-teniste-chteli-bojkotovat-grandslam-v-melbourne-1k9-/tenis.aspx?c=A120116_093358_tenis_ma
Reagovat
taffer
Tak to je hustý!
Reagovat
smazaný uživatel
Povrchy by se měly změnit. Je třeba přestavět všechny kurty na měkčí. Dnes jsou již technologie, že vršek vypadá jako Hard a má stejné vlastnosti, ale pod ním je pružná vrstva až 1 cm. Rychlost povrchu je závislá na vrchní vrstvě - čím víc a čím větší písek, tím pomalejší. To není problém. (více www.sportmont.cz)
Reagovat
smazaný uživatel
Přátelé tenisu, Rafa a spol. jsou úplně "mimo", pokud chtějí méně turnajů. Kdo trochu sledoval tenis v 80., ale i 90.letech, tak ví, že těch turnajů, které i TOPka objížděla, bylo o dost víc. Pokud by Rafa hrál ročně 30 turnajů a někdo ho k tomu nutil, pak neřeknu popel, ale těch jeho 16-18 turnajů za rok je úplně v normě, "problémem" je, že je tak dobrý (resp. celá TOP4), že hraje těměř všude semi a více, a že má tak extrémně náročný styl, ale PROČ BY SE PROTI TOMUTO MĚL ROGER BÝT??? Rafovi dám za pravdu ve věci míčků, ale je přece absolutně naivní myslet si, že právě v této oblasti dojde ke změně, že míčky bude dodávat např.jen Wilson.... tečka
Reagovat
spaniel
Rafa by třeba souhlasil, aby byli míčky větší jak se navrhovalo, nebo klidně i pěnové. Pak by si mohl pinkat hodinové výměny a všechno to vyběhat. A pak se stěžovat na opotřebení.
Reagovat
smazaný uživatel
no jo , Nadal a Murray kdo jinej si taky muze stezovat :D :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
Pamatuji si jak o tom RF mluvil a říkal také, jak je důležité například i pro mladé hráče, aby těch turnajů bylo dost a mohli se vyhrát atd. V neposlední řadě finanční situace hráčů, a to už třeba hráčů za top 50. Je pochopitelný, že mezi užší špičkou je většina názoru Nadala, ale to nic nemusí znamenat. Je to strašně složité a možná i neřešitelné. Nevěřim, že z top 100 tenistů je většina názoru Nadala.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud mají problém, ať klidně stávkují, tím spíš, pokud mají signály od ostatních hráčů, že se jim stávající model rovněž nepozdává. Brečením do novin fakt nic nezískají, leda všeobecný posměch.
Reagovat
Hook2424
Tenista si sám určuje které turnaje hrát bude a které ne. To, že Rafa,Nowak i Andy odehrají za rok velkou spoustu exhibičních turnajů, plus dejme tomu turnajů 2.bodové kategorie, na kterých hrát nemusí není zrovna polehčující slutečnost z hlediska jejich výhrůžek v podobě nějaké stávky nebo co! Navíc jak Rafa, tak Nowak se dost angažují i v Davis CUPU. Až tyhle věci začnou vynechávat.... začnu jim věřit, že jsou opotřebovaní... Já chápu, že TOP5 možná TOP10 jsou tak vyjímeční, že na každém turnaji hrají až do konce, ...dejme tomu do neděle a pak hned bez odpočinku přelétají na jiný turnaj. Ale Federer jako prezident zastupuje všechny a ne jen TOP10. A já nevěřím tomu, že většina z TOP100 by chtěla míň turnajů. Většina z těchto hráčů vypadává v prvních kolech a nedostanou se ani do osmifinále. Tihle hráči jsou vděční za co největší počet turnajů, které jsou pro ně svým způsobem živobytím...
Reagovat
smazaný uživatel
Inak nerozumiem, prečo je zaužívané, že Nadal hrá extra veľa turnajov...Podľa mňa sú tie čísla +/- podobné...Nadal hrá Barcelonu, Tokyo, Queens a Dauhá..Queens a Dauhá sú však prípravné turnaje pred grandslamom, takže normálka...Barcelona je ekvivalent Federerovho Bazileja, či Djokovičovho Belehradu..Rafa navyše vypúšťa Paríž..Naozaj si nemyslím, že počet turnajov je tak odlišný, že by mal byť zaškatuľkovaný tento názor..
Reagovat
smazaný uživatel
Lepšie načasovaný článok asi neexistuje :)

Popravde, nemyslím si, že došlo k niečomu dramatickému..Rafa kritizoval Federera a nepriamo aj systém..Je nezmysel mať jedného prezidenta, bez toho, aby prezident parafrázoval rozhodnutia, ktoré vyplynuli z nejakého demokratického systému, na ktorom sa podielali všetci hráči..Alebo aspoň hráči prvej stovky alebo podobný interný systém, ktorý sa nastaví....Takto je jasné, že každý bude hovoriť skôr sám za seba, ako za "skupinu"..Každopádne do toho moc nevidíme, nevieme za koho Rafa hovorí, viem si však predstaviť, že to je väčšina..Možno preto tá kritika za nečinnosť a alibizmus Federera..Má na to absolútne právo..+ Tenisová sezóna je určite zvláštna, netypická..Ale to je logické v kontexte kalendára..Je síce pravda, že tenisti majú najkratší čas na prestávku, avšak tých prestávok je viac...Vidím to na 3 x 6 týždňové úseky voľna + nejaké drobné bonusy...na konci tenisového roku, po AO a po Wimbledone..Navyše Ázia + Hala sa nikdy neabsolvuje celá, takže znova týždne navyše..Na druhú stranu, ak futbalista odohrá 60 zápasov za rok, je to extrém..Takže aké to musí byť na fyzickú záťaž, ak odohrá 60 zápasov tenista?..Nadalova myšlienka teda má svoju racionálnu podstatu..Systém je však už daný, chyba sa urobila niekde v minulosti, teraz sa to bude ťažko kresať..Pretože Masters+Grandslam nikto rušiť nebude..Ak si to zrátame, že tenista všade odohrá 5 zápasov, máte 13x5 a sme doma!..Výrazné skrátenie sezóny je teda (bez štrajku) nereálne.

Každopádne, mňa vôbec nezaujíma tenisová politika, zaujíma ma hlavne šport a hrá šampiónov..Tieto veci nech sa riešia "doma" je to úplne zbytočné, možno aj vykonštruovaná kauza pred AO..
Reagovat
skott
Definovat vetsinu by mel sam Nadal, paklize se verejne pres media opira do Federera.Jmenoval sice dalsi dva top hrace, kterym se logicky kratsi sezona bude take hodit, ale pripadne zmeny se budou dotykat nekolika stovek tenistu.
Dole to vyborne shrnuje romismak, ja bych jen dodal, ze Jarkko Nieminen a Peter Luczak nejsou jen tak nahodne Federerem zminena jmena, ale volenni zastupci hracu prvni stovky, resp. hracu mimo Top 100.Tudiz paklize oni jemu netlumoci pozadavky na zmeny od ostatnich, nema Federer duvod neco prosazovat.
Reagovat
Stan_Borowitz
Máš pravdu, je to jen uměle vykonstruovaná kauza před AO. Prostě jsou tady dvě skupiny hráčů s odlišným pohledem na věc a personifikace sporu na Nadal-Federer před jejich očekávaným semifinálovým soubojem je jen produktem marketingového oddělení turnaje. Obávám se, že obrovský problém bude v tomto případě definovat množinu hráčů, která by měla rozhodnout za všechny ostatní. Pokud to bude TOP10, možná TOP30, pak asi převáží Nadalův názor. Pokud TOP100 nebo více, pak asi názor Federera, protože hráči od určité pozice mají problém se tenisem uživit, a proto by omezení možností výdělku určitě nepřivítali s nadšením. S čím ale naprosto souhlasím je ten problém s míčky. ATP by v tom měla zavést nějaká jasná pravidla, aby se nehrál pomalu každý turnaj s jinými míči.
Reagovat
smazaný uživatel
Pozri, ani ja ani ty nepoznáme detaily..Rafa hovoril o väčšine, tak zrejme väčšina bude..navyše, keď použil prívlastok drvivá..Opakujem ale, že základna chyba je v systéme, Federer by mal tlmočiť spoločné stanovisko, ktoré by bolo výsledkom nejaké konsenzu, prípadne volieb alebo čohokoľvek demokratického..To je to, čo Nadal kritizuje..
Reagovat
smazaný uživatel
Presne tak..Ten interný systém bude nemožné nastaviť..Myslím, ten okruh hráčov, ktorých hlas bude smerodajný..neviem si predstaviť, akým spôsobom by sa na tomto mohli hráči zjednotiť :)..Celý ten koncept hráčskej federácie má teda výrazné medzery..Každopádne, kalendár je nabitý, avšak osobne nevidím veľké rozdiely oproti rokom dávno minulým..Za Samprasa boli tiež 4 GS, koľko bolo Masters?..nebolo to asi veľmi odlišné..+ každopádne, marketingové oddelenie na jednotku a možno chybná interpretácia..Ale je to už jedno, sústreďme sa na tenis..Medzitým začalo Australian open
Reagovat
Stan_Borowitz
Přesně tak, pojďme si užívat skvělý tenis, ať si hráči vyřeší interní problémy sami, jak nejlíp umí...
Reagovat
tito
:-)
Reagovat
VlS
Do žebříčku se započítává 18 turnajů za rok a nikdo jich víc hrát nemusí, tedy cca turnaj za 3 týdny. To by mělo být přežitelné bez větších problémů. Vadí mi, že si na to stěžuje Rafa, kterej v době "prázdnin" objíždí exhibice. Proč to dělá? Proč nerelaxuje? Nole to tak letos udělal. Nebo je za exhibice víc peněz a je potřeba delší prázdniny, aby se tam vešlo víc exhibic?
Proč nezmění styl hry z toho pracovního, na ten lehkej?
Reagovat
tito
Rafa se rozehrával v Abu Dhabi, Novak v Dauha. Oba si dali venku jeden přípravný turnaj před AO. Jinak s úvodem souhlasím.
Reagovat
smazaný uživatel
Ak si si nevšimol, Rafa nehovorí za seba, ale za skupinu tenistov...Tá skupina je určite širšia ako skupina Federera, ktorý má dar od Boha..Je prirodzené byť po Xy zápasoch zodratý jak prasa, preto by sa mal kalendár prispôsobiť väčšine..To mi príde normálne..+ Aké exhibície obchádza Rafa, nemám pocit, že by tejto aktivite výrazne prepadal..A podozrievať ho z finančných kalkulov je už totálna somarina..
Reagovat
Stan_Borowitz
To je právě otázka, co je ta většina. Jestli to je zhruba 20 hráčů, kteří se víceméně pravidelně dostávají do závěrečných kol turnajů a jsou tak přetěžováni, nebo 100 a více, kteří víceméně pravidelně vypadávají v prvním nebo druhém kole (v případě GS v kvalifikací) a horkotěžko se tenisem uživí.
Reagovat
VlS
Jsem opatrný na slovo většina, neřku-li drtivá většina. To je jak, když jsme byli malí a vysvětlovali rosdičům, že někam musíme jít, protože tam půjdou všichni. Pak tam byli třeba 2.
Předpokládám, že hlas má držitelprofi licence a ten může volit jejich presidenta, hlasovat a podobně. Nevidím jediný problém, který by mohl nastat při spočítání hlasů, co asociace profesionálních hráčů tenisu chce, zvlášť, když všichni jistě mají internet a není problém poslat hlas odkudkoliv.
Reagovat
smazaný uživatel
Vypadá to že Rafa je podělaný už teď a tak kope kolem sebe a to ještě ani AO nezačala a vypadá že není 100% fit tak fňuká jak primadona a komu jinému si postěžovat než španělským novinářům....bože to je loser...
Reagovat
darek.vrana
Nekolik pohledu:
1) Federera chapu, protoze jeho styl je jeho deviza stejne jako jeho zdravi a diky tomu muze ziskat i vetsi prevahu nad ostatnimi, kteri jsou casto zraneni. A proc by se mel angazovat proti necemu, co mu nevadi a co mu nakonec i dava vyhodu?

2) Navic Nadal i jini muzou hrat turnaju mene, nikdo je nenuti, resp. nuti pod nejakymi financnimi sankcemi, ale to snad pro ne proboha nemuze byt problem. Tak at si kalendar uz konecne prizpusobi. Zase hraci, kteri vypadavaji v prvnich kolech to mohou citit tak, ze hraji malo... At se Nadal a spol. soustredi jen na dulezite turnaje a jsou na ne o to lip pripraveni...

3) Na druhou stranu je pravda, ze jestli to tak citi vetsina hracu a Federer je predsedou hracske asociace, tak by se v tom asi angazovat mohl

4) Ale pokud je v nazorech tak osamoceny, tak nechapu, proc si ho hraci zvolili...

3)
Reagovat
a.magerova
Když budou mít víc volna, tak budeme "řvát" my fanoušci, že se o pauze nudíme, a když pauza nebude budou "řvát" tenisté, že se huntují....
Takže řev nezmizí nikdy :-)) a protože peníze jsou až na 1. místě, počítám, že vyhrají ti co jsou ochotní platit (diváci, TV společnosti, sponzoři, pořadatelé turnajů...)
Reagovat
smazaný uživatel
Základný problém je, že sú tri základné tenisové povrchy + hala..a každému povrchu sa poskytne dostatočný priestor na realizáciu a 365 dní to proste nepokryje..Ak by neexistoval, ktorýkoľvek z nich, dalo by sa to ľahšie naplánovať...ale teraz?..Chcete skrátiť rok?..ok, zoberieme jeden GS + 3 masters..Ok, ktorý GS zoberieme, ktoré Masters?..Odstrihneme halu, či ako?..je to veľmi ošemetné.
Reagovat
smazaný uživatel
To je ten problem. Rafa, spolu s Andym ci Novakom su za kratsiu sezonu a aby to nebolo tolko nahustene, treba si uvedomit, ze vsetci traja hraju neskutocne fyzicky tenis zalozeny na pohybe a je jasne, ze v Rogerovom veku budu davno mat po kariere alebo budu davno mimo top 10. Roger to bere z inej stranky- povedla by som to tak, ze ked sa nechcu nicit nech nehraju tolko. Krasny priklad je na co hraju tie exhibicie, placu, ze nemaju cas na regeneraciu ale idu do Abu dhabi a vselijakych tychto arabskych miest na exhibicie - asi peniaze su hlavny faktor. Taktiez Doha 250ka nemusia ju hrat, viac menej mozu mat az do AO pauzu od Turnaja majstrov. Rogerov postoj ale sa mi lubi v tom, ze jasne povedal, tusim spominal Nieminena a Luczaka, ze treba brat do uvahy vsetkych hracov ne len top 10 a hraci slabsie rebrickovo na tom nemaju tolko moznosti zarobit peniaze a uzivit svoje rodiny a su radi, ze turnaje su kazdy tyzden. Zaroven Roger asi je tiez, z ato ze cim viac turnajov, tym viac novych fanusikov, v novych krajinach su tie turnaje atd... urcite aj toto je jedna z myslienok. Co sa tyka povrchov co Rafa place a lopticiek tak Hard je hlavny povrch nech sa s tym zmieri a lopticky, by mohli zjednotit ale zas neviem si predstavit tie iste lopty na antuke HC ci trave.
Reagovat
taffer
Navíc je zajímavé, že údajně velký počet turnajů nevadí služebně starším hráčům (Roger, Nieminen atd.), kteří by právě měli být víc unavení "díky" vyššímu věku. Tady něco nehraje, že Rafo?
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak. Navíc ještě zmiňoval, že pro mladé hráče je dobré, když se hraje téměř po celý rok a mohou odehrát co nejvíce zápasů. Jak už jsem psal, tenis rozhodně nepatří mezi nějak fyzicky náročné sporty a absolutně nechápu neustále stížnosti, problém bude trochu někde jinde. Každopádně Nadal vypadá dost nervozně.
Reagovat
tito
Tak problém není v tom, kolik je turnajů ale kolik jich musí povinně odehrát,ne? Může mi na to někdo dát smysluplnou odpověď?
Reagovat
smazaný uživatel
zajimave je, ze sluzebne starsi hraci i na nizsi urovni, napr. ja :-))), zacali mit zavazne zdravotni problemy az s prichodem novych materialu - raket, povrchu, micu.... a s cim dal vic se prodluzujici sezonou......

dape: tenis neni nerocny? Hrajes? Ja hraju tenis od malicka, v dorosteneckem veku v Salmovske shledali "kloubni stari" mych kolen na tricet, o dalsich telesnych deformacich atd. nemluvim.......
Reagovat
smazaný uživatel
Tenis neni nějak fyzicky náročný sport, je spoustu náročnějších sportů, kolektivních i individuálních. Navíc v některých z nich si ani zdaleka nevydělají tolik peněz jako tenisté a žádné stížnosti nejsou. Každý sport je na nějakou část těla náročnější a to že někteří lidé mají zdravotní problemy, nemusí na náročnosti sportu nic dokazovat. Ono to je totiž tak, že ne každý může vrcholově sportovat, nehledě na sport. Věř tomu, že se najdou i hráči, kteří jsou i v Top 100 a jejich fyzická kondice je naprosto žalostná a směšná. Ale to už odbočujeme od tématu, to se výše uvedených hráčů rozhodně netýká. Tenis mám rád a baví mě, ale tohle mi strašně vadí.
Reagovat
taffer
Odpověď je zde: http://www.atpworldtour.com/Rankings/Rankings-FAQ.aspx#pointvalue
Reagovat
taffer
To s těmi materály atd. po pravdě nechápu, neboť výrobci se stále bijí do prsou tím, jak nové složení raket atd. uleví kloubům apod., ale samozřejmě ty mluvíš z praxe. V každém případě ty hráče nikdo nenutí hrát jak blázni 30 turnajů za rok. Je to naprosto svobodná volba každého a tím je to pro mne vyřešeno.
Reagovat
tito
Díky.
Reagovat
smazaný uživatel
zdanlive jasne, ale jsou tu mozna dalsi aspekty, hraci vedi, ze nebudou hrat do duchodoveho veku a kazdy se snazi zajistit... atd, ja to tady do toho okynka fakt zcela nenatukam......
Reagovat
capjar
Možná, že to je taky "jen" taková ta "psychologická" válka před novou sezonou či grandslamem.
Reagovat
taffer
Já seděl na větvi, když on hovořil :-)
Reagovat
smazaný uživatel
".....uci se dobre, to nemohu rict".... :-)))
Reagovat
fazil
nechapu proc porad breci. vydelavaji stovky milionu a jeste si stezuji..tak at na ty turnaje nejezdi kdyz je to tak straaaaasne narocny.. problem je chamtivost..na kazdym vetsim turnaji nemaji jen prizemoney,ale take startovne,ktere u techto hracu dela stovky tisic eur. nekdo hraje 15 turnaju za rok, jiny 30...kdyz pojede jen na 4 grandslamy a TM a vsechny vyhraje, tak bude svetova 1 i s 5 odehranymi turnaji za rok... neni rogerova chyba, ze na tohle nema..tak jen at hraje a beha chlapec. nebo taky muze delat ve fabrice za 800eur mesicne a mit zada a klouby zhuntovany i tak.
Reagovat
smazaný uživatel
ja tyhle primery s tovarnama a zhuntovanejma telama za par supu nemam rada, protoze to jde vzdy obratit - tak jdi placat do mice a nelez do fabriky.....
Drzme se problemu, za ty stovky milionu hraci nemuzou, to je prace vsech tech, kteri z tenisu profituji. Ale to telo je hracu samotnych, ne???
Reagovat
taffer
Věc je jasná: pokud to někomu nevyhovuje, ať vynechá 2-3 turnaje a má o měsíc kratší sezónu a pošetří tělo. Např. v hokeji taky nesníží počet zápasů jen proto že tým, který hraje silový hokej, je před koncem sezóny unaven oproti technickýmu týmu. A to ještě tenisti mají tu výhodu, že musí odehrát jen určitý počet turnajů, vše ostatní je jen na nich jak dlouhou chtějí mít sezonu.
Reagovat
fazil
dalsi clovek,co si mysli,ze je rafa a ostatni top sportvoci tam kde je z vlastni vule...haha.
tezko by byl tam kde je a vydelaval takovy prachy, kdyby ho rodice a strejda jako 4 nebo 5ti letyho nedali na tenis a nervali do neho penize horem spodem a nenutili ho trenovat.
kdyby to bylo jeho rozhodnuti, zacal by hrat tenis tak ve 13 nebo v 15, kdy uz ma clovek aspon trosku svuj rozum a dnes by byl tak dobrej leda na rekreacni pinkani za nejakej trapnej oddil na mallorce. tak asi tak...
to nepisu ze zavisti, tak to proste je. jsem jeho fanousek. ale tohle breceni mi vadi. kdyz chce byt zdravej, tak at ukonci karieru a uziva miliony.. na doziti mu tech 100mil dolaru snad staci ne
Reagovat
capjar
Jak už bylo řečeno níže, proč by to měl Federer řešit, když jemu to tak nějak vyhovuje. Na druhou stranu, pokud to ostatním (většině) hráčům nevyhovuje,tak ať si zvolí jiného mluvčího, který bude hájit jejich zájmy. Je ale zásadní otázkou, jestli to tenisu jako sportu pomůže či naopak uškodí (finančně i společensky).
Reagovat
smazaný uživatel
samozrejme, ze zajem "penez" bude vzdycky tlacit na zdravi hracu. Protoze jsou prachy vzdycky az na prvnim miste, muze byt praxe nakonec takova, ze se proste spickovi hraci budou menit casteji. Par sezon a dost... mame tu zastup dalsich, cerstvejsich "kusu".......
Reagovat
smazaný uživatel
Na to, jak je tenis poměrně málo náročnej sport, tak si docela často stěžujou. Nikdy by mě nenapadlo, že v tomhle může být problem, navíc na některý turnaje ani nemusí jezdit. Jsou sporty, kde se vůbec nikoho na nic neptaj. Tenis mi rozhodně jako příliš náročnej sport nepřipadá a to že Nadal je v 25 letech takřka odepsanej neni problem kalendáře. Jinak by mě hrozně zajímalo, co přesně vadí například Roddickovi.
Reagovat
smazaný uživatel
Tenis je rozhodne náročný šport....Náročnejšia je cyklistika a squash a možno ešte nejaké drobné...Pozri si oficiálne rebríčky náročnosti a budeš prekvapený.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasný, tenis je pohodovej sport, proto má většina tenistů tak dlouhou kariéru, někteří se "dožijí" dokonce i třiceti let..
Reagovat
SwissMaestro
Tak nikdo nemůže za to, že Nadal(nejen on, pravda) má chatrné zdraví a náročný styl jakým hraje tenis.( Vypadá to, že Nadala pořádně naštval zápas s Rogerem na TM který zřejmě ještě vydejchává. Nevidím důvod proč by si měl Federer na něco stěžovat pokud mu to takto vyhovuje a na jeho styl to je jako dělané. To, že se liší v názoru a nejde za stádem je jedině pozitivní.V případném semifinále o důvod navíc proč držet palce našemu miláčkovi ze Švýcarska....Nadal kdyžtak bude moci připomenout své rameno :-)

P.S. Pokud to není nijak špatně přeloženo či všemožně překrouceno tak to je hezký pozdrav od " kamaráda" na dálku. :-/
Reagovat
smazaný uživatel
pochopila jsem, ze je Fedex prezidentem hracske asociace a jako takovy tlumoci nazory hracu, ne pouze svoje...
Reagovat
smazaný uživatel
Aale...radšej nič.
Reagovat
smazaný uživatel
A tady to opet mate, Svycar hraje na kamery a na detinsky smich - je to levak - to je vzdy evidentni
Reagovat
smazaný uživatel
Jseš nemocnej a hloupej, strašná kombinace.
Reagovat
smazaný uživatel
za priznivkyni tenisovych pracantu me nikdo povazovat nemuze ani omylem, ale tentokrat mi prijde, ze Rafa nemluvi jen za sebe, tech zraneni bylo v zaveru sezony opravdu dost.....
Reagovat
hatatytla
Každý má právo na svůj postoj, nikdo nemůže za Nadaluv upachtěný a upracovaný tenis. Oblíbenost Fedexe takřka po celém světě vůči ostatním tenistům hovoří za vše.
Reagovat
Pe3k
Přesně tak. Nadal by nejraději, aby kalendář turnajů atp podle něj. On prostě nechápe, že chyba je v jeho hře a ne v nabité sezoně. Nikdo ho nenutí hrát tolik turnajů (které stejně nevyhrává).
Reagovat
tito
Hatatytla: FB: Federer 9,48 mil. Nadal 9,05 mil. fanoušků.
Asi jste špatně četli text. Pokud Rafa mluví ústy dalších hráčů / Novak, Andy - který koneckonců o podobném problému již hovořil sám/, tak by asi měl Roger jako prezident hráčské asociace respektovat přání svých kolegů a ne je (bohužel to musím použít) -egoisticky- přehlížet. Něco jiného je postavení anonymního hráče a něco jiného je jeho aktuální funkce. V daném případě je to čirý alibismus ve vztahu k ATP a sponzorům.
Reagovat
Pe3k
To snad nemyslíš vážně. Zaprvé Nadal, Murray a Rodick jsou pouze 3 další tenisté, což opravdu není většina a proto není žáden důvod aby Federr obhajoval zrovna je. Pak si musí Nadal uvědomit, že pokud chce at konkrétně za ně Roger bojuje, budou mu to muset osobně přesně zdělit a né to tlumočit novinářům...A co se fanoušků týče, je to poue číslo z facebooku, reálné čísla jsou úplně někde jinde.
Reagovat
tito
Doporučuji opravdu si text přečíst ještě jednou. Z něj jasně vyplývá, že problém se řeší již delší dobu a bohužel má Roger neměnný postoj. To, že vyjmenuji další dva hráče z Top4 neznamená, že ostatních se to netýká. Naopak. Odpověď lze opět nalézt v článku.
Reagovat
smazaný uživatel
když mu vadí že je tolik turnajů tak at vynechá monte carlo + barcelonu a tohle dyt tam ani být nemusí..
Reagovat
smazaný uživatel
Federer vždy zastával takové postoje,které mohly pomoci hlavně jeho kariéře více než ostatním hráčům či věci samotné,tím pádem to rozhodně není optimální lídr hráčské asociace,být osobnost je pro tuto pozici v jeho případě málo..Ve skutečnosti je tato kauza až žalostně jednoduchá,Roger přeplněným kalendářem netrpí,takže u něj pochopení pro ty co ano opravdu nehledejte..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist