Nadal nehledal alibi a dodal: Rosol tu má šanci dokázat velké věci

29. 6. 2012, 14:00
Rozhovory 25
Rafael Nadal po senzačním vyřazení z Wimbledonu po porážce s Lukášem Rosolem nehledal žádná alibi. Španělský tenista ocenil soupeřův výkon především v pátém setu, jedním dechem ale dodává, že jen těžko může takový tenis předvádět každý den. Přesto prorokuje, že ve Wimbledonu je schopný dokázat velké věci.
Profily hráčů
Rafael Nadal

Jak se teď cítíte, co po nečekané porážce prožíváte? 
Jsem obrovsky zklamaný. Bolí mnohem víc, když skončíte ve druhém kole, místo v semifinále nebo finále, kdy cítíte, že máte šanci celý turnaj vyhrát. Je těžké prohrát takhle brzy. Poslední čtyři měsíce byly možná nejlepší v mé kariéře, na antuce jsem hrál neuvěřitelně. Na druhou stranu to není žádná tragédie, je to jen sport.

Související články:

Obrovská senzace! Famózní Rosol ve Wimbledonu vyřadil Nadala!

Možná ještě něco podobného přijde, doufá Rosol po skalpu Nadala

VIDEO: Rosol senzačně poráží Nadala

Byl Rosol opravdu tak dobrý?
V pátém setu určitě, hrál víc než neuvěřitelně. Ale v prvních třech setech jsem hrál špatně já.

Pomohl mu slabší úvod z vaší strany k tomu, aby nabral sebevědomí potřebné k vítězství?
Ano, hrál jsem špatně, nedařilo se mi na returnu. Servis mi sice fungoval, ale chyběla mi energie. Při mých servisech měl (Rosol) výborné returny, trefoval dlouhé a rychlé míče. Ve dvou setech jsem měl jen dva brejkboly, nedal mi šanci, abych si podání vzal zpátky.



Při jednom z míčků jste si stěžoval na chování vašeho soupeře. Čím vás Rosol rozčílil?
Cokoliv teď řeknu, se může otočit proti mě. Teď není správná chvíle, abych mluvil o tom, co se na kurtu stalo. Mohlo by to znít jako výmluvy a já se z dnešního zápasu vymlouvat nechci. Ale i rozhodčí říkal, že pár věcí nebylo v pořádku.

Rosol odehrál životní zápas. Bylo frustrující sledovat, jak pálí vítězné forhendy přes 150 kilometrů v hodině a první servis mu jde, kdykoliv potřebuje?
Na travnatém povrchu k takovému zápasu může dojít. V prvních třech setech jsem se na nějaké míče dost nesoustředil, což k vítězství potřebuji. V pátém setu soupeř hrál přesně to, co chtěl, já jsem byl v jeho rukou. K tomu může dojít, když nastoupíte proti hráči, který dokáže míče trefovat tvrdě, bez přemýšlení a jakéhokoliv tlaku.

Myslíte, že vzhledem k dnešnímu výkonu může být Rosol hrozbou pro další hráče? Kam podle vás může na turnaji dojít?
Nevím, opravdu nevím. Jak je starý?

26.
Z minulosti nemá žádné velké výsledky, ale nikdy dopředu nevíte, co může přijít dál. Dneska hrál opravdu skvěle, výjimečně. Když bude hrát tak, jako v pátém setu, může porazit kohokoliv. Ale je těžké předvádět takový tenis každý den. Každopádně je schopný tady dokázat velké věci, má šanci. Přeju mu hodně štěstí.

Před pátým setem se rozhodlo o zatažení střechy, kvůli čemuž se 40 minut nehrálo. Co s vámi pauza udělala?
Samozřejmě mi to moc nepomohlo. Myslím, že jsem předtím odehrál skvělý čtvrtý set, on se pak vrátil a v rozhodujícím setu hrál neuvěřitelně. Je jisté, že přestávka mi neprospěla. Ale to je sport. Jediné, co teď můžu udělat, je jet domů a odpočinout si.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, wimbledon.org

Komentáře

25
Přidat komentář
smazaný uživatel
Reagovat
Mayo
Rafa je aj tak pán hráč, aj keď niekto sa mu to posmieva a furt rýpe do neho ... vamos Rafa :)
Reagovat
Faddova
souhlas :-)
Reagovat
Faddova
souhlas :-)
Reagovat
Stan_Borowitz
Je fakt, že on tam chvílema hrozně drmolí a jeho angličtina je dost špatná, ale stejně podle mne na otázku "Jak se teď cítíte..." odpovídá Nadal přesně opačně, než se tady píše, tedy že NENÍ obrovsky zklamaný (I am NOT very very disappointed...), není z toho sice ani nijak nadšený, ale pak říká, že to bylo jen druhé kolo, ne semifinále ani finále, kdy už cítíte, že máte šanci celý turnaj vyhrát, a prohra bolí víc, protože to bylo už tak blízko...
Reagovat
pepi
souhlasim, to NOT slo slyset pomerne jasne
Reagovat
a.magerova
Už mám i dost velký strach z toho co tu dají po Rogerově zápasu, kde se ho jistě na tiskovce novináři budou ptát co říká na Rafovo vyřazení a oni (čeští novináři a překladatelé) si zase přeloží a napíší něco co tady rozvíří hnusné vášně :-(((((
Reagovat
Faddova
přesně, oni to přeložili tak, že to vyznělo úplně naopak... říká, že prohra v semifinále nebo finále bolí víc; když tomu sami nerozumí, proč si nezaplatí někoho, kdo tomu rozumí (a umí i slušně česky)? :-)
Reagovat
Pesek12
No moc se mě nelíbilo, jak Lukáš na konci zápasu hodil raketu do prostředku sítě směrem k Rafovi, který na něho čekal na podání ruky. Bylo to docela blízko, ale překvapilo mě, že se Rafa po podání ruky otočil a vrátil se pro jeho raketu. Potom ji Lukášovi podal a asi si říkal co to mělo od Lukáše znamenat (tvářil se dost kysele).
Při odchodu z kurtu nezapomněl Rafa i po porážce rozdat pár autogramů fanouškům. Podle mě je to velký hráč, který umí přijmout porážku s noblesou.
Toto v přenosu nebylo moc vidět, jak to bylo sestříhaný (viz link níže). Zdálo se mi taky, že se tam od diváků trochu ozval na Lukáše pískot. Snad zlepší své chování a respekt vůči ostatním hráčům. A hlavně aspoň na 75% zopakuje svůj výkon proti Nadalovi i proti ostatním hráčům a na ostatních površích.
http://www.youtube.com/watch?v=VmROvr_d90c&feature=youtu.be
Reagovat
Pe3k
Pokud člověk, který zcela evidentně úmyslně zdržuje, stěžuje si rozhodčímu a vrazí do někoho na síti, čistě proto, že prohrává, je podle tebe velký hráč, tak teda klobouk dolů...
Reagovat
Pesek12
Nevíme na co si stěžoval rozhodčímu, srážku komentoval Lukáš, že se mu asi za to 3x omlouval, zdržování nekomentuji. Nevím, jak je oblíbený Lukáš za svoje chování u ostatních hráčů, ale myslím, že Rafovo sportovní chování je prověřeno časem a chováním k ostatním hráčům.
Reagovat
Pe3k
Ano a jako výsledek je, že si hráči na Nadala stěžují, parodují ho a za zády se mu smějou...Rosol nic špatného neudělal, to pouze a jen Nadal!
Reagovat
VlS
Nemyslím, že Rosol hodil raketu po Rafovi, bylo to asi nějaké zkratkovité euforické vnuknutí, neviděl bych to jako problém.

To P3K - Rafa prohrál, každej někdy prohraje - nechtěl bys mu už dát pokoj?
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa do něj skoro ani nešťouchl, to že tam do sebe naprosto úmyslně vráží Hekna 1 a Hekna 2, tak o tom se tu nebavíte..... A ke zdržování, každej má nějaký rituály, co Djokovic se svými 30 hozenímy s míčkem o zem.. Proti Nadalovi nemůžete vytáhnout nic, co by bylo o něco horší než u ostatních, ani u Federera kerej nadává divákům SHUT UP
Reagovat
smazaný uživatel
A Pe3k, to že Nadala parodují je ukázka nevychovanosti těch co ho parodují nikoliv Nadala, každej je nějakej
Reagovat
spaniel
Srovnavas dve rozdilne veci, ale to je proste tim, ze lidi neumi argumentovat. Bavime se o chovani vuci souperi, aby ziskal vyhodu. Divak neni souper, je jen divak a mel by byt zticha, dokud neni po vymene. Jak to muzes srovnavat s tim, kdyz nekdo zkousi triky na soupere behem utkani? Djokovic ma jen tuto jednu vec proti x Nadalovym trikum. A je to na jeho servisu, ne na prijmu.
Reagovat
Pesek12
A parodovat něčí rituály je tak snadné...a ubohé když se překročí ta křehká hranice a snaží druhého zesměšnit a posmívají se mu. Ale Rafa u hráčů má respekt a každý ho uznává pro jeho bojovnost. O stěžování ostatních hráčů na něho nic nevím.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty vaše žabomyší války Roger vs. Rafa jsou fakt úplně zbytečný.To, jak tu líčíš Rafu, je hodně daleko od skutečnosti. To, že mezi hrou "zdržuje" je prostě jeho tempo, on má na kurtě svůj svět, který musí být tak, jak má. To jsou ty jeho rituály, lahvičky a podobně. Je trochu psycho, ale to ke hře prostě potřebuje. Kdyz je to tak jak má, je v klidu a hraje. Jak něco nezapadá, je nervózní. To, jak mu Lukáš nedal vydechnout, mu rozbilo jeho rytmus hry. Mimo kurt je to ale strašně plachej, slušnej a skromnej kluk. A tohle všechno píšu, ačkoliv hlavně fandím Rogerovi :-)
Reagovat
Pe3k
Napsal by: Nadal momentálně nemá na hráče top 100 :D
Reagovat
VlS
tohle prohlášení:
Při jednom z míčků jste si stěžoval na chování vašeho soupeře. Čím vás Rosol rozčílil?
Cokoliv teď řeknu, se může otočit proti mě. Teď není správná chvíle, abych mluvil o tom, co se na kurtu stalo. Mohlo by to znít jako výmluvy a já se z dnešního zápasu vymlouvat nechci. Ale i rozhodčí říkal, že pár věcí nebylo v pořádku.

To by tedy chtělo, aby rozhodčí řekli, co nebylo v pořádku a co dělali oni, když se to na kurtu dělo. To bych tedy rád věděl.
Reagovat
a.magerova
Souhlasím, taky by mě zajímalo o co jako šlo?!
A že rozhodčí říkal, že pár věcí nebylo v pořádku... tak na co tam tedy jsou, když hned nezakročí proti ?!!!!
Reagovat
tommr
a co když se rozhodčí jen snažil Nadala uklidnit a říkal mu, že u něho taky není při příjmu všechno v pořádku a on si to vyložil po svým. Všichni víme jak je na tom Nadal s angličtinou ... :)
Reagovat
a.magerova
Jo samozřejmě můžeš mít pravdu i to zní celkem logicky.
Mě teď nejvíc štve, že ani novináři, kteří by měli umět dobře anglicky, když překládají co kdo řekl - tak překládají špatně, jak to tu teď už během posledních dvou či tří dnů řešíme !!!
Rafa umí tenis, tak u něho angličtinu neřeším :-))
Reagovat
VlS
Neřekl bych, že je to překladem. Když o něčem nechci mluvit, tak o tom nemluvím. Takovéhle náznaky jsou obyčejná manipulace. "No, víte, já o tom nemůžu mluvit, aby se to neobrátilo proti mě, ale něco tam bylo". A nezasvěcený čtenář odejde s tím, že Rafu nefér poškodili, ale on je takovej sympaťák a tak velkodušnej, že o tom nechce mluvit.
Jestli je to jeho problémem s anglinou, tak by si za a) ho po těch letech už moh dořešit, b) když neumím něco pořádně a srozumitelně říct, tak mám být zticha.
Ale to je k tomuhle vyjádření, obecně si myslím, že okopávání Rafy bez konkrétních důvodů zde už bylo až moc.
Reagovat
smazaný uživatel
to čumíš vid
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist