Nadal po operaci a roce bez tenisu? Nečelil brejkbolu a přehrál Thiema. Postoupil i Macháč

2. 1., 11:43
Aktuality 70
ATP BRISBANE - Rafael Nadal (37) si připisuje vítězný návrat po rok dlouhé pauze zaviněné zraněním a následnou operací kyčle. V Brisbane zkušený Španěl odstartoval výhrou nad Dominicem Thiemem (33), Rakušanovi v souboji grandslamových šampionů nenabídl jediný brejkbol a zvítězil 7:5, 6:1. O čtvrtfinále si zahraje s domácím Jasonem Kublerem, nebos Aslanem Karacemvem.
Rafael Nadal slaví vítězný comeback (© AFP)

Thiem – Nadal 5:7, 1:6

Rafael Nadal má za sebou svou nejdelší odmlku od tenisových zápasů. Od posledního vystoupení na loňském Australian Open uteklo takřka 12 měsíců. Tehdy v Melbourne si poranil kyčel a v červnu musel na operaci.

Ráno se budil s nesnesitelnými bolestmi a uvažoval o konci kariéry. Přesto v sobě i v 37 letech znovu našel odhodlání vrátit se k soutěžnímu tenisu, byť bez očekávání velkých úspěchů a s vidinou své zřejmě poslední sezony.

Návrat vítěze 22 grandslamů sledují fanoušci v australském Brisbane, kam se zkušený Španěl přihlásil do obou soutěží. Zatímco na Silvestra ve čtyřhře s krajanem Marcem Lópezem vypadli hned v prvním kole, ve dvouhře se vrátil vítězstvím.

Statistiky zápasu Dominic Thiem – Rafal NadalStatistiky zápasu Dominic Thiem – Rafal Nadal (@ Livesport)

Nadal si navíc okamžitě připsal zvučný skalp, byť vyhaslé hvězdy. Poradil si se z kvalifikace rozehraným Dominicem Thiemem, kterého ve finále French Open 2018 a 2019 připravil o první grandslamové triumfy.

V Brisbane si s bývalou světovou trojkou poradil bez ztráty podání. Vítězi US Open 2020 dokonce nenabídl jediný brejkbol, zvítězil 7:5, 6:1 a oplatil mu dvě porážky z posledních dvou střetnutí v roce 2020. Celkovou vzájemnou bilanci upravil na 10:6.

"Po jednom z nejnáročnějších roků mé kariéry je tohle opravdu emotivní a důležitý den. Nastoupil jsem před skvělými fanoušky a hrál jsem na velmi slušné úrovni," řekl po zápase Nadal, jenž se po dlouhé pauze propadl až do sedmé stovky žebříčku.

"Jsem pyšný a nejen já, ale i můj tým a rodina, kteří za mnou každý den v uplynulém roce stáli. Vím, že Dominic má za sebou také řadu zdravotních potíží, takže doufám, že i jemu se bude v sezoně dařit," přidal Nadal.

O čtvrtfinále si španělský tenista zahraje s domácím vítězem loňské čtyřhry na Australian Open Jasonem Kublerem, kterému za stavu 6:3 a 6:7 vzdal Rus Aslan Karacev.

Macháč – Etcheverry 6:7, 7:5, 7:6

Tomáš Macháč si v závěru sezony 2023 zahrál tři challengerová finále, dvě z nich přetavil v titul, upozornil na sebe i na akcích ATP či v Davis Cupu a ve světovém žebříčku se poprvé prodral do TOP 100.

A formu si přes zimu zřejmě udržel. Třiadvacetiletý rodák z Berouna vstoupil do nové sezony úspěšně absolvovanou kvalifikací turnaje ATP 250 v australském Brisbane a dnes přidal i vítězný vstup do hlavní soutěže. Sedmého nasazeného Argentince Tomáse Martína Etcheverryho udolal po takřka tříhodinovém boji 6:7, 7:5, 7:6.

78. hráč světa Macháč odehrál zápas jako na houpačce. První set ztratil poté, co v tie-breaku promarnil vedení 5:1 a prohrál 5:7. Výpadkům se nevyhnul ani poté, přesto se mu podařilo skóre otočit a postoupit.

Ve druhém setu Macháč nad třicátým hráčem světa vedl už 4:1, ale dovolil soupeři vyrovnat a rozhodl až brejkem za stavu 6:5. Stejný náskok prohospodařil i ve třetím setu, kdy navíc při skóre 5:3 nevyužil dva mečboly. Rozhodnout tak musela zkrácená hra, v níž už měl jasně navrch Macháč.

Ve druhém kole vyzve domácího Rinkyho Hijikatu (h2h 0:0). Vítěz loňské čtyřhry mužů na Australian Open si na úvod poradil 7:6, 6:2 s krajanem Thanasim Kokkinakisem.

Výsledky turnaje ATP 250 v Brisbane


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

70
Přidat komentář
fialka
sk fans tenis
prosím, na ktorom tv kanáli sledujete aktuálne tenisové turnaje? Našla som, že športový kanál Premier Sport 3 dáva priame prenosy. Žiaľ, z sk operátorov zatiaľ ani jeden zariadenie stanice nepotvrdil.
Vďaka za radu.
Reagovat
Patik
Tak Novak vypadol s Minaurom.. To je dobrá správa.. Pre jeho zápästie..nemyslím si však ze ho to ohrozí na Austrálian.. Má ešte koľko týždeň dva času.. Neviem akú povahu má to zranenie na austrálskom grandslame minulý ročník pálil celkom ploché bomby z forehandu ak mu robí problém viac topspin nemusel by to byt taky problém bude hrať viac na plocho..s jeho peniazmi výživou a možnosťami si myslím že ten problém vyrieši..inak čo no tak bude trosku limitovaný koniec koncov posledné ročníky snáď ani nehral úplne zdravý.
Reagovat
turista
Dobrá zpráva to není. Ale když si odpočine a bude hrát na AO FH a BH převážně naplocho, omezí topspiny a nebude příliš zatěžovat zápěstí tak by to nemuselo být tak zlé.
Reagovat
Patik
Nieje no je dobré že vypadol a môže si dať zase pauzu.
Reagovat
Pe3k
lol
Reagovat
Kozoroh
Čert vem United Cup, hlavní je, aby byl No1e v pořádku na AO. Dnes No1e mizerně returnoval a kupil chyby v mezihře.
Reagovat
Pe3k
Má jen 10 dní, to nemůže stihnout...
Reagovat
Pe3k
Tak Djokovic je zraněný a jeho stav se hraním zhoršuje, to jsou jeho aktuální slova, takže sezona začíná zajímavě, hlavně pro fandy Nadala...
Reagovat
Patik
nemôže to byť podľa mňa také vážne keď stále stojí na kurte a pokračuje v zápasoch..neriskoval by AO.
Reagovat
Pe3k
Taky sem si říkal, proč hraje, když má zraněný...Asi chce zase vyhrát AO s trhlinou, ovšem tentokrát v ruce
Reagovat
woody
Dlouho jsem ho hrat takhle mimo neviděl. Naposledy W17 s Berdychem.

To je tak kdyz vyhlasis, ze 3 GS jsou malo, ze příští tok zkusíš 4.

Obcas ma po delsi pauze od soutěžních zápasu problemy de zapestim, jako ma Laver Cupu. Uvidime, treba se to da do AO do caiku.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jinak ještě všem hodně štěstí v novém roce!
Reagovat
Patik
aj tebe
Reagovat
Ereinion
Velmi dobrý výkon Nadala, ty videa z tréninků nelhaly. Hlavní pro něho ale stejně je antukové jaro, cokoliv předtím je bonus. Pokud se nezraní, tak upřímně nevidím důvod proč by zas nemohl vyhrát RG, kurz 5 je za mě value
Reagovat
Tennisfan77
Dneska jsem nad tím uvažoval, ale nechce se mi to tam poslat po jednom zápase s totálně jalovým Thiemem. Po AO to zvážím, pořád to chce zápasy s elitními hráči a hlavně na BoF.
Reagovat
Ereinion
jo ale Nadal může dostat nějakej lehkej los a najednou bude v QF/SF a bude drop...mě stačí co jsem viděl, bez ohledu na dlouhodobou jalovost Thiema
Reagovat
Tennisfan77
Los je samozřejmě velmi důležitý, když jsi v sedmé stovce, tak je to čistě ruleta. Sinner, Alcaraz, Djokovič, Rune, to už bude pro Rafu extrémní problém, hlavně po fyzické stránce.
Reagovat
turista
Přes Djokoviče a Alcaraze to už prostě nebude lze.
Reagovat
Ereinion
Já ho na RG odepíšu až ukončí kariéru
Reagovat
Krisboy
Dominiku Niku Niku....
Reagovat
Blondie
Je mi to líto, přála bych mu, aby se vrátil na pozice :(
Reagovat
Tomas_Smid_fan
obávám se, že už to nepůjde. Loni jsem pár jeho zápasů viděl a bylo to od něho strašně upracované a pořád takové nejisté.
Śkoda ho, ale když prohraje hned na začátku roku s invalidním důchodcem, tak to moc o dobré neřkuli lepšící se formě nesvědčí.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A Matteo je zas tak sexuálně vyčerpaný, že na tenis už mu nezbývají sílysmile Aspoň se o tom zmiňoval Tomáš Šmíd, když někde rozebíral italský tenis, takže to bude pravdasmile
Reagovat
Tennisfan77
Kousek jsem viděl, chybí evidentně úderová jistota, ale ta snad přijde. Thiem nebyl žádný soupeř, je absolutně marný. Kubler bude nepříjemnější oponent. Nicméně tohle jsou stále takové "zápasy". Až přijde hráč TOP20, budeme chytřejší.
Reagovat
turista
Kam se poděl Thiem z roku 2019, kdy vyhrál 5 titulů za sezónu?
Reagovat
Tennisfan77
Těžko říct, ale tohle byl vyloženě challengerový výkon. Thiemova čísla na returnu jsou otřesná, 3 míče po druhém servisu Nadala, tři po prvním, vážně?
Reagovat
Patik
je to tak..Thiem bol strašne jalový..takého biedneho som ho snáď ešte nikdy nevidel..taký Rune mu povolí možno dva gemy..ak sa stretnú.
Reagovat
Blondie
Naomi vs. Karolína - první zápas na největším kurtu, pokud to čtu dobře :)
Reagovat
Patik
Neviem si to vysvetliť naozaj Thiem ležal doteraz asi v kóme po prebudení ho poslali hneď na zápas.. po ceste mu mohli lekári ukázať aspoň ako sa drží raketa..Co sa Nadala týka ten hral tenis adekvátny jeho rebrickovemu postaveniu..inak príjemná zmena doteraz to bolo príliš vážne Djokovic Sinner Alcaraz Turnaj Majstrov hral sa vrcholový tenis príliš dusno na štadióne konečne niečo aj na pobavenie..Rafa mi chýbal naozaj.. Hľadať cestu von z nápisu Brisbane na kurte alebo sa potknut niekoľkokrát o základnú čiaru..uz to tu dlho nebolo tenis potrebuje viac usmevnych momentov..Rafa bude opäť kráľom highlightov v tejto kategórii na konci roka.
Reagovat
smazaný uživatel
No vidiš Patik , aj takí zakomplexovaní impotenti ako ty sleduju tenis a potom z nich vypadne takýto blábol...ale ako u teba ma to neprekvapuje, zatiaľ som od teba nič rozumne nečítal, akurát zakomplexované žvásty ..
Reagovat
Patik
Dlho si nevydržal..rozumiem admin prezradil tvoj starý nick..prekazil ti plány na tvoj nový anonymný začiatok.
Reagovat
Amputace
Pohyb není úplně ideální, ale je možné, že se Rafa podvědomě trochu šetřil a dnes spíš testoval své hranice. S postupem zápasu se jeho výkon zlepšoval, až postupně téměř úplně přestal chybovat, což je pozitivní. Z jednotlivých úderů se mi nejvíce líbil BH křížem, ten šlapal nad očekávání dobře. FH často nepřesný, při evidentní snaze zatlačit soupeře mířila spousta úderů doprostřed kurtu. Nadalovi zatím chybí úderová jistota, ale po herním projevu, který jsem dnes viděl, začínám věřit, že by se ještě mohl alespoň na nějakou krátkou dobu dostat do konkurenceschopného módu. Bylo to rozhodně mnohem lepší, než jsem očekával.
Reagovat
smazaný uživatel
Zápas som nevidel, ale nejaké tie highlighty pozriem. Ale dobré je, že sa vrátil hneď výhrou a može ďalej naberať ostré zápasy pred AO.
Reagovat
srnecek
Časť zápasu som si pozrel - nejaké 3-4 gamy 2.setu - a súhlasím so stručným zhrnutím. Aj keď nie som rafov fan, na okruhu mi chýbal. Jednak kvôli jeho štýlu hry, kvôli jeho zanietenosti, kvôli rivalite s Djokom, kvôli rozšíreniu tenisovej špičky. Teda dúfam, že bude konkurencieschopný a tú špičku rozšíri. Nečakám samozrejme hneď GS finále, ale pokiaľ bude hrať viac-menej vyrovnané zápasy s hráčmi top 10, budem rád. A nech teda vydrží minimálne ten avizovaný rok, alebo aspoň celú antukovú sezónu...
Reagovat
turista
Tak Djokoviče, Alcaraze a Sinnera už ohrožovat nebude.
Reagovat
srnecek
podľa papierových prognóz asi nie, ale aj tak je to odvážne tvrdenie. Loptička je guľatá a každý zápas je originál, kde o jeho výsledku rozhoduje mnoho premenných.....
Reagovat
woody
Jak to můžeš vědět? Z toho jak dneska hral si to rozhodně nemyslím.
Reagovat
Patik
Thiem uhral 5 fiftínov na podaní hráča ktorý trištvrte roka nedržal raketu.
Reagovat
darek.vrana
A to je argument, že Nadal už špičku ohrožovat nebudde?
Reagovat
Amputace
On nejenže ji nebude ohrožovat, on se k ní ani nedostane. Tak jako se k ní ostatně mimo antuku nedostával nikdy.

Základní souhrn dnešních Paťových mouder.
Reagovat
turista
Nejen že se k ní dostával. Byl i na absolutním vrcholu té špičky. Ale je už moc starý na to aby změnil aktuální stav věcí v tenisu.
Reagovat
Patik
ved ich pomaly neohrozoval ani keď mal formu.. Na turnaji majstrov býval posledné roky len do počtu A mladí sú teraz inde..Rune,Sinner,Alcaraz potom je tu Djokovic ved s nim budú vytierat podlahu.
Reagovat
Amputace
Jsi vytáhl TM. Opravdu? Jako ukazatel toho, jak se mimo antuku nedostával k topce?
Reagovat
Patik
keď on tých turnajov hardových moc nehráva..či čo mám spomenúť ako s ním vytrel kurt Tiafou na US Open Coric v Cinci alebo Paul v Paríži..keď človek si to už poriadne ani nepamätá tie jeho hardové zápasy..TM je premňa celkom pekný ukazatel ako sa veci majú medzi top hráčmi na harde.
Reagovat
Amputace
Ano, to jsou skvělé příklady. A především hodně směrodatné podklady pro tvrzení, že se Nadal NIKDY nedostával mimo antuku k topce.

Že od Wimbledonu 2022, z nějž odstoupil, laboroval až do AO 2023, kde to prasklo úplně a odpískal zbytek roku, se zraněnými, ti asi uniklo, co?

TM nemůže být už pro svůj specifický formát a že se hraje na povrchu, který obstarává sotva 1/5 sezóny, ukazatelem vůbec ničeho.
Reagovat
Patik
jáj ty si čakal príklady z roku 2010..tých príkladov môže byť viac len ťažko povedať či vôbec niekedy prehral aj zdravý lebo vačšinou za prehru vždy mohol nejaký problém Rafa totižto za normálnych okolností neprehráva.
Reagovat
Amputace
Nečekal jsem 2010, ale že budeš tak mimo a vytáhneš zrovna turnaje, které předznamenaly jeho roční pauzu, jsem také nečekal. Zvláště když se snažíš hodnotit nějaké jeho dlouhodobé kvality. Djokoviče budeš také hodnotit na základě toho, jak bude vypadat na svém konci? Federera tak též hodnotíš?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Podívej se na jména vítězů a jistě nějaký ten ukazatel najdeš
Reagovat
Amputace
Jaký ukazatel? Že se hraje stále na jednom povrchu? Navíc na povrchu, kde se hrají za celý rok jen dva větší turnaje? Vybrat si jeden turnaj a o tom říct, že je ukazatelem toho, jak na tom nějaký hráč je obecně, může opravdu jen mozkovna typu Pati.
Reagovat
Amputace
Jsem na tebe hodně zvědav, až to přijde na Djokoviče. Jestli budeš jeho kariéru také hodnotit na základě období, kdy se bude trápit, tělo ho začne dohánět, bude se stále častěji a častěji potýkat s různými (skutečnými) zdravotními důvody a logicky už nebude pro úplnou topku velká konkurence.

Já si spíš myslím, že se zdekuješ a nebude po tobě vidu ani slechu.
Reagovat
Amputace
zdravotními problémy*
Reagovat
winsett8
Patik - doporučuji ti nejprve si o Nadalaovi něco nastudovat a nebrat ho jako statistiku a neustále ho démonizovat. Možná bys potom pochopil sovislosti, která jsou spjatá s jeho kariérou. Asi nejhorší co se může sportovci stát, jsou zdravotní problémy či zranění. U Nadala je to celkem pravidelný jev. A teď, jako ve škole...co mají společného Nadal, Del Potro, Murray, Thiem, Zverev nebo Plíšková a mnoho dalších. Všichni si něčím podobným prošli a většinou již nedokázali překročit svůj stín. Pravda, Nadal na antuce i přes to všechno se dokázal vrátit na vrchol. Ale na hardu již má své limity a to ze zcela objektivních důvodů, což bylo patrné v zápasech se svými konkurenty, kdy prohrával finále. Jediné finále, které se mu podařilo bylo s Medvedevem na AO. Po zápase jsme se dozvěděli za jakou cenu to bylo. Aby sis osobně udělal obrázek dodám ti článek, jaké zdravotní problémy Nadal má.
https://louisvillebones.com/what-is-mueller-weiss-syndrome-understanding-rafael-nadals-rare-and-incurable-foot-condition/
Ano možná to bude poslední sezona Nadala, antuka bude zřejmě priorita, čas ukáže jak na to skutečně je, ale již nemusí nikomu nic dokazovat
Reagovat
Patik
ani sa k ním nedostane..možno jedine niekde v ríme alebo na RG..vlastne tak to bývalo vždy ale teraz sa to len podčiarkne.
Reagovat
Amputace
Internetové existence, jako jsi ty, v životě nepochopím. Místo, aby ses těšil, že se ještě alespoň na nějakou dobu vrací legenda z původní big3, v každém svém příspěvku se snažíš urazit hráče, kterému je 37 let a rok nehrál. Jsi typický gloryhunter. Až ten tvůj Djokovič přestane vyhrávat, tenis pro tebe skončí. Nechápu, že si nepřipadáš ani trochu trapně. V tomto případě přece vůbec nejde o to, kdo komu fandí. Je jasné, že Nadal už asi nic velkého nevyhraje, ale jde o to, užít si poslední chvíle s hráčem, jemuž podobný jen tak nebude. To samé platilo u Federera a bude platit u Djokoviče. Jen totální ignorant tohle nechápe.
Reagovat
srnecek
súhlas...tenis by sa mal užívať, a nie zaplevelovať....
Reagovat
Pe3k
Jak víš, že Patik "žije na internetu"?
Reagovat
Amputace
Pro tebe snad žije někde jinde?
Reagovat
Pe3k
Jenže to můžeš říct o všech co tady chodí...
Reagovat
Amputace
Však ano. Internetová existence, jinými slovy identita.

Vždy když si dělám na někoho nějaký názor v rámci toho, jak se projevuje na internetu, snažím se vycházet předpokladu, že tohle chování vůbec nemusí odpovídat jeho chování ve skutečném světě. Paťa pro mě není nic než postavička na TP, neznám ho, nic o něm nevím, tudíž - internetová existence.
Reagovat
Patik
V podstate máš pravdu toto je jeden z mnohá mojich životov a svetov v ktorých žijem.. Ten tenisový svet..v ktorom som taky aký som ale sú tu aj iné svety a moje iné ja..ale tu mas právo mat namna názor aký máš v pohode..mam ešte nejaké zbytky sebareflexie a uvedomujem si ze som občas prehnane stiplavy..ale nemôžem si pomôcť.. Keď ono.. keď vidíš tých fanúšikov Rafu to si proste pýta odozvu.. A tak nejak som len váš vytvor.
Reagovat
Amputace
Ano? A jaké fanoušky Nadala máš na mysli? Mě? Já tady něco napíšu tak 1x za měsíc (a to když zprůměruji, tak možná ještě méně).

FH má ban.

Ondřej jen reagoval na tvé samoúčelné urážení Nadala.

Jinak o žádných fanoušcích Nadala, co by sem aktivně přispívali od doby nového TP, nevím. Momentálně je tady z toho chrám Novaka Djokoviče. A každý, kdo se nemodlí společně s ostatními, riskuje, že bude exkomunikován. Takže se nevymlouvej na fanoušky Nadala - ti sem už skoro vůbec nepíšou.
Reagovat
Patik
Veď totok že vačšina už má ban..
Reagovat
Amputace
Což je samozřejmě jen další z tvých výmyslů.
Reagovat
Amputace
Fanoušci Federera mají také ban? Kromě Petříka mě nenapadá žádný, který by sem psával pravidelně.

Říkám - je tady z toho už nějakou dobu Djokovičův chrám, kam se chodí modlit a uctívat. Koho z lidí, co mu zrovna nefandí, by to mohlo zajímat?
Reagovat
Pe3k
Kteří fanoušci Federera mají ban? Jmenuj.
Reagovat
Amputace
Opět nechápeš... Nevadí.
Reagovat
Pe3k
Jasně, sveď to na mě
Reagovat
Amputace
Jinak by ses tak blbě neptal, kdybys chápal.
Reagovat
Blondie
Reagovat
wojtop
Praveze ako hrac s nizkym rankingom moze na spicku narazit v prvych kolach.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist