Nadal porazil Verdaska i podvanácté. Po 3 hodinách a 37 minutách

18. 8. 2011, 21:49
Aktuality 8
ATP CINCINNATI - Rafael Nadal porazil krajana Fernanda Verdaska na okruhu ATP i podvanácté, podruhé s ním ale svedl mimořádně dramatickou bitvu. Španělé dnes v Cincinnati dali vzpomenout na památné semifinále z Australian Open 2009, když druhý hráč světa Nadal zvítězil až po 3 hodinách a 37 minutách 7-6 6-7 7-6.
Rafael Nadal

Rafael Nadal se po wimbledonském finále vrátil na kurty minulý týden v Montrealu, po třech letech ale nedokázal vyhrát svůj úvodní zápas - překvapivě prohrál s Dodigem.

Doufal tak v lepší generálku na US Open v Cincinnati, kde ovšem nikdy nebyl ve finále a večer před svým prvním zápasem si navíc v restauraci bolestivě  popálil prsty. Francouze Benneteaua ale porazil a mohl se těšit na souboj s Fernandem Verdaskem.

Rafael NadalPětadvacetiletý Nadal se na okruhu ATP s o dva roky starším krajanem střetl 11krát a pokaždé zvítězil. Jen ve dvou zápasech ztratil set, nicméně semifinále na Australian Open v roce 2009 zůstane fanouškům dlouho v paměti.

V pořadí 12. vzájemný zápas levorukých tenistů se tomu z Melbourne přiblížil několika povedenými výměnami, ale především svou dramatičností. Nadal se ve všech setech rychle oklepal ze ztráty servisu a o osudu každé sady rozhodoval až tie-break. 

V tom prvním si Verdasco vypracoval mini-brejk, náskok ale neudržel. Ve druhé sadě už ale první setbol proměnil a ve třetím dějství drama gradovalo. 

Fernando VerdascoVerdasco se po brejku v páté hře ujal vedení 3-2, 'loupež' podání ale nepotvrdil, byť vedl 40-15. I do třetice se tedy šlo do zkrácené hry a zdálo se, že Nadal už komplikace nepřipustí. Jenže rodák z Malorky neudržel vedení 5-1 a nakonec byl rád, že po 3 hodinách a 37 minutách proměnil pátý mečbol. 

"Z dobrého zápasu máte vždy dobrý pocit, ale když ho prohrajete takovým způsobem, není to jednoduché. Mohlo to pro mě být velké vítězství," uvědomoval si Verdasco, že byl první výhře nad Nadalem velmi blízko. "Tenis je psychicky náročný. Jste kousek od výhry, ale nesmíte to na sobě nechat znát. Musíte zůstat silný. Je to tvrdý sport," dodal rodák z Madridu.

Rekordman v počtu vyhraných (19) turnajů Masters Nadal zvítězil i přesto, že spáchal 41 nevynucených chyb a zahrál jen 24 vítězných úderů. Aktivně hrající Verdasco zahrál o 18 nevynucených chyb více, předvedl však také 47 'winnerů'. Jenže v důležitých okamžicích se většinou vyházel do autu.




Ve čtvrtfinále se Nadal utká s Mardym Fishem, kterého porazil na letošním Wimbledonu i ve všech pěti předchozích zápasech.

Devětadvacetiletý Američan se však v současné době prezentuje životní formou. Po wimbledonském čtvrtfinále získal titul v Atlantě, v Los Angeles a na Masters v Montrealu prohrál až ve finále. V pondělí se tak poprvé posunul už na sedmé místo světového žebříčku. 

Fish v Cincinnati, kde narozdíl od Nadala hrál už dvakrát ve finále - v roce 2003 prohrál s Roddickem, loni s Federerem - smetl Davyděnka a dnes vyhrál dvakrát 7-5 nad Francouzem Richardem Gasquetem.

"Pokud máte hrát proti někomu jako je Nadal tak doufáte, že den předtím bude hrát čtyřhodinový zápas," žertoval Fish. "Fyzicky to muselo být náročné, protože je tu horko a dusno. Jsem si jistý, že bude muset být unavený. Je to pro mě velká příležitost ho poprvé porazit. Do karet mi nahrává i povrch, na zápas se moc těším," řekl Fish.

Murrayho čeká nepříjemný Simon
Brit Andy Murray už letos s Alexem Bogomolovem překvapivě prohrál na turnaji v Miami, v Cincinnati už ale nezaváhal. Čtvrtý hráč světa sice dvakrát ztratil podání, za hodinu a 41 minut však zvítězil 6-2 7-5. 

"Dnes jsem hrál o dost lépe, než tehdy v Miami. Jsem rád, že jsem vyhrál ve dvou setech a zapomněl na náš poslední duel," řekl Murray. 

O semifinále si Skot zahraje s Gillesem Simonem, s nímž posledních šest vzájemných zápasů vyhrál. Letos ho porazil na antukách v Monte Carlu i Madridu. Naposledy měl Francouz utkání s mírně favorizovaným Britem dobře rozehraný, pak se ale zranil a bylo po nadějích. 

Simon prahne po odvetě, má však v nohách tříhodinový souboj s Davidem Ferrerem. Agresivněji hrající Španěl sice ve druhé sadě odvrátil pět mečbolů, nakonec ale stejně prohrál.

- ATP MASTERS 1000 CINCINNATI (USA / Ohio, tv. povrch, 2.592.000 dolarů) -
čtvrteční výsledky (18. 08. 2011)

Dvouhra - 3. kolo:
Nadal (2-Šp.) - Verdasco (Šp.) 7-6(5) 6-7(4) 7-6(9)
A. Murray (4-Brit.) - Bogomolov (USA) 6-2 7-5
Fish (7-USA) - Gasquet (12-Fr.) 7-5 7-5
Simon (10-Fr.) - Ferrer (5-Šp.) 6-4 6-7(3) 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
VlS
Opravte prosím chybku : Španělé dnes v Cincinnati dali vzpomenout na památné semifinále z Australian Open 2009, když druhý hráč světa Nadal zvítězil až po 3 hodinách a 37 minutách 7-6 6-7 7-6.
Na AO se hraje na tři vítězné, čili nikdo tam nemůže vyhrát uvedeným poměrem.
Reagovat
VlS
Už jsem pochopil, že to je výsledek v Cinci, ale z té věty to člověk musí trochu dolovat.
Reagovat
Stan_Borowitz
Tentokrát si to Verdasco prohrál úplně sám. Zjevně má z Nadala ještě větší blok než Federer.
Reagovat
Vojtiik
tak o tom žádná.. neznam jine dva tenisty, kde by byl jeden z druhého podělanější nez prave Nando z Nadala
Reagovat
smazaný uživatel
ještě rafa z djokoviče!
Reagovat
Frantz
Elegan z Nadala,viz vzajemna bilance
Reagovat
Vojtiik
Rogi z nadala teda urcite neni tak podelany jako Nando:D
Reagovat
smazaný uživatel
No, byla to slabota. Mardy je pro mě favorit.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist