Nadal přehrál Federera a vyrovnal se Lendlovi, v neděli zaútočí na Samprase a Lavera

24. 1. 2014, 10:00
Aktuality 264
AUSTRALIAN OPEN - Semifinále největších rivalů poslední dekády velké drama nepřineslo. Rafael Nadal znovu potvrdil, že na Rogera Federera umí zahrát a po výhře 3-0 na sety postoupil potřetí v kariéře do finále Australian Open. O 14. grandslamový titul, kterým by se vyrovnal Petu Samprasovi, se v neděli utká s dalším Švýcarem Wawrinkou.
Profily hráčů
Rafael Nadal (© Tennis Australia)

Rafael Nadal se dnes s Rogerem Federerem utkal už ve 33. vzájemném střetnutí, přičemž v celkové bilanci vedl 22-10 a loni uspěl ve všech čtyřech duelech. Na letošním Australian Open sice Švýcar předváděl velmi dobrou hru a naopak Španěla limitoval puchýř na ruce, dnešní semifinále ale znovu potvrdilo, že Federerovi hra současné světové jedničky nevoní.

Zápas začali oba tenisté rychlými gamy na servisu. Nadal se však čím dál více začal tlačit soupeři do bekhendu a Federer z něj několikrát chyboval. Španěl se tak za stavů 3-3 a 4-4 dostal celkem ke třem brejkbolům, ani jeden ale nevyužil. V následné hře mohl čelit setbolu, Švýcar ale při šanci vypracovat si první brejkbol poslal forhend do autu. Rozhodl tak až tie-break, který ukončila výměna symbolizující úvodní dějství; Nadal vyhrál dlouhou výměnu od základní čáry poté, co Federer zahrál již 24. nevynucenou chybu.

Rafael NadalVe druhé sadě přestali oba semifinalisté tolik chybovat. Tempo výměn ale stále diktoval Nadal, který doběhl a vrátil i většinu těžkých míčků a držel Federera v dlouhých výměnách. Švýcar byl nucen hrát pasivně a na rozdíl od předchozího zápasu proti Murraymu se nedostával tak často k síti. I proto se ani ve druhém setu nedostal k jedinému brejkbolu, zatímco Nadal si vypracoval dalších pět. Ten celkově osmý v šesté hře proměnil a vedl už 2-0.

Až třetí set divákům nabídl jednu zápletku. Když totiž Nadal v úvodu sebral šestému hráči světa podání, vypadalo to na definitivní zlom. Vzápětí se však Federer dostal poprvé k brejkbolům, druhý využil, rebrejk potvrdil a ujal se vedení 3-2. Jenže svůj zlepšený výkon dlouho neudržel a drama se nekonalo. Nadal skvěle prohazoval, získal poslední čtyři gamy a zvítězil 7-6 6-3 6-3

"Hrát proti Rogerovi je vždy něco extra. Je to soupeř, proti kterému jsem odehrál nejvíc důležitých bitev a je mi velkou ctí, že s ním mohu hrát tak často," řekl Nadal, který vyhrál už 23. vzájemný zápas z 33.



"Na konci prvního setu tam bylo několik vyrovnaných výměn. Roger v tu chvíli hrál hodně agresivně a já to neměl vůbec snadné. Ale zůstával jsem u své hry, byl jsem agresivní a trpělivě jsem šel bob po bodu," komentoval sedmadvacetiletý rodák z Mallorky, svou 11. výhru v sezoně, v níž ještě neprohrál.

"Myslím, že jsem dnes odehrál nejlepší zápas na turnaji a to byl důvod, proč jsem znovu vyhrál," pochvaloval si Nadal, který odehrál už třetí zápas s bolestivým puchýřem na levé dlani. "Už to není takový problém, horší je ta jeho pozice, protože mi to dělá potíže při servisu. Jak jsem řekl, už to není tak hrozné a navíc, v zápasech na tři vítězné sety není nikdo stoprocentně v pořádku," uvedl Španěl je svému zdravotnímu stavu.

Federer: Pravidla by se měla dodržovat
Federer byl částečně frustrovaný soupeřovo výbornou hrou a dokonce si v jednu chvíli stěžoval rozhodčímu na Nadalovo hekání, jehož hlasitost podle něj překročila únosnou mez.

Roger FedererNa tiskové konferenci pak Federer prohlásil, že rozhodčí byl vůči Nadalovi příliš shovívavý a poukázal na to, že Španěla napomenul za zdržování jen dvakrát za celý zápas. "Na moc věcí si nestěžuju. Jen si myslím, že je důležité dbát na dodržování pravidel, ať už jakýchkoliv. A u všech hráčů stejně," prohlásil Švýcar.

Svou prohru ale na soupeřovo hekání nesváděl. "Pár věcí jsem zkusil, ale Rafa odvedl skvělou práci a vymazal mě. Nemohl jsem hrát, co jsem chtěl, protože mi to nedovolil," řekl Federer, který byl v Melbourne pojedenácté za sebou v semifinále. "Moc rád bych ten zápas vyhrál, abych si zahrál švýcarské finále, a toho teď lituji. Jinak zas tak moc zklamaný nejsem, tohle je dobrý krok kupředu a věřím, že mám před sebou dobrý rok," dodal.

19. finále se vyrovnal Lendlovi
Nadal se dostal už do 19. grandslamového finále (zatím s bilancí 13-5), čímž se vyrovnal Ivanu Lendlovi. Víckrát (24krát) byl ve finále už jen Federer. V Melbourne si Španěl zahraje finále potřetí; v roce 2009 si v něm poradil s Federerem, předloni padl po téměř šestihodinové bitvě s Novakem Djokovičem.

"Potom, co jsem tu loni kvůli zranění nehrál, je to pro mě velmi emotivní dostat se tu znovu do finále. Se svou hrou jsem spokojený a už se nemohu dočkat dalšího zápasu," řekl Nadal.

14. titulem se může vyrovnat Samprasovi
Španělský tenista se v nedělním finále utká s dalším Švýcarem Stanislasem Wawrinkou, který má na svědomí vyřazení trojnásobného obhájce titulu Djokoviče i české jedničky Tomáše Berdycha a čeká ho finálová premiéra.

"Musím hrát dobře, hodně se snažit. Budu mít proti sobě skvělého soupeře, má skvělý servis, dává míčkům velkou razanci. Já se budu muset znovu snažit hrát agresivně, jako po celý turnaj," plánuje Nadal, který s Wawrinkou v 12 vzájemných zápasech neprohrál ani set.

Zopakovat může i ojedinělý počin Roda Lavera
Pokud by Nadal na parádní bilanci vzájemných utkání navázal, získal by svůj 14. grandslamový titul a vyrovnal by se Američanu Petu Samprasovi, který dnešní semifinále sledoval přímo v areně Roda Lavera. A právě po Rodu Laverovi se může stát druhým tenistou v historii a prvním v open éře, který vyhraje každý grandslam alespoň dvakrát.

"Myslím, že bychom neměli předvídat. Ještě jsem nevyhrál, ještě je přede mnou zápas se Stanem, který tu hraje životní turnaj a hodně si věří. Moc se na ta čísla nedívím, ale samozřejmě, kdo by se Samprasovi nechtěl vyrovnat," přiznal Nadal.

I když Federer obhájil loňské semifinále, ve světovém žebříčku klesna až na 8. místo za Tomáše Berdycha. Andy Murray bude šestý. Wawrinka se posune minimálně na 5. místo, v případě triumfu poskočí dokonce na post světové trojky.

- AUSTRALIAN OPEN 2014 -
(Austrálie - Melbourne, tv. povrch, 33.000.000 austr. dolarů)
páteční výsledky (24. 01. 2014)
Dvouhra - semifinále:
Nadal (1-Šp.) - Federer (6-Švýc.) 7-6(4) 6-3 6-3

Esa: 3-8
Dvojchyby: 1-1
Vítězné údery: 28-34
Nevynucené chyby: 25-50
Brejkboly: 4/14 - 1/2
Vyhrané výměny: 105-86

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

264
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ač se Roger na AO zlepšil a je možné, že se během sezony ještě zlepší, bude třeba hned ze začátku letošní sezony sbírat body, jelikož jet na FO jako osmý nasazený by bylo hodně nepříjemné. Doufám, že přidá do kalendáře Rotterdam, kde by mohl získat cenné body stejně jako třeba v Miami, kde loni nehrál. Na antuce toho asi moc nezíská, ale minimálně to čtvrtfinále by chtělo dávat. Největší naděje a ladění formy se bude zřejmě upínat k Wimbledonu, na který by ho Edberg mohl skvěle připravit, otázkou je, na jaký výsledek mu to bude stačit...
Reagovat
smazaný uživatel
Fakt ze Nadaluv styl Rogerovi nesedi je pravdivy. Nicmene ja, jako celozivotni fanda Fedexe musim rict, ze me prijemne prekvapil. Cekal jsem uz absolutni pad na dno tenisoveho pytle, ale ukazal, ze na top 10 porad ma. Dalsi GS neni uplne ztraceny, ale spise bych to videl na nejaky ten titul z Masters, tam sance urcite jsou. Kazdopadne jak rekl na AO Sampras, Roger a Rafa jsou nejlepsimi hraci tehle dekady a Rafa prebira Rogerovu nadvladu, je to proste evoluce, zadna psychika Rogera, nebo neco jineho. Rafa je mladsi a lepsi, stejne tak, jako byl Roger lepsi a mladsi nez Sampras. Je to skoda, ale cas zastavit nejde, takze tedka cekam na rust Baby Feda Dimitrova. :))
Reagovat
smazaný uživatel
Ta Nadalova fotka v článku :)))))))))
Reagovat
smazaný uživatel
Rafael Nadal se dnes s Rogerem Federerem utkal už ve 33. vzájemném střetnutí, přičemž v celkové bilanci vedl 22-10 ....tohle se píše v článku ale v tabulce zajímavé zápasy na těchto stránkách bylo před zápasem napsáno 24-10??.by mě teda zajímalo kde je pravda.
Reagovat
Sonja
V té bilanci tady na tp jsou započítávány i exhibice.
Reagovat
smazaný uživatel
ja si hlavne myslim, ze 25 + 10 = 33 .. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
jezismarjajosefe 23 + 10 = 33 . :-))))
Reagovat
Sonja
Abú Dhabí, abych byla přesnější.
Doporučuju si tu vzájemnou bilanci hledat spíš na atpworldtour.com, tam se uvádí jen ostrý zápasy;-)
http://www.atpworldtour.com/Players/Head-To-Head.aspx?pId=N409&oId=F324
(akorát jsou trochu pomalejší, protože včerejší zápas ještě nepřičetli)
Reagovat
smazaný uživatel
stale se nemuzu vzpamatovat z toho, ze jsem Rafovi preklepem pridala jeste dve ostre vyhry.. huuu, takhle jsem dostatecne zdrcena.. :-( Ale co uz ... gratulace Rafovi i titovi, jsou skveli.. :-) No vida, ani to nebolelo! :-))) Ooovsem.. nerada bych se zitra opakovala.. ;-))
Reagovat
smazaný uživatel
No to je asi pravda, pokud je Nadal zraněný, Federer na jeho hru nemá zbraň. Není to ani náhoda, není to ani psychika, prostě mu Nadalův styl absolutně nesedí. Ve výměnách od základní čáry nemá šanci, to ho Nadal vždycky přetlačí. No a když se snaží hru zkracovat a chodit na síť, tak proti jiným to může fungovat, ale proti hráči s nejlepšími prohozy na světě bohužel ne. Jediná šance, jak proti Rafovi uspět je ta, že ten proti němu podá podprůměrný výkon, třeba vinou zranění nebo čehokoli jiného, ale Nadala v plné síle se svým stylem hry neporazí. A taky si myslím, že Nadalovi herně velmi prospělo i to, že mu v posledních třech letech vyrostl soupeř jménem Djokovič, který se mu na rozdíl od Rogera vyrovná i ve hře od základní čáry. Vy Federerovi fans ale nemusíte házet flintu do žita, "starý pán" ještě ukázal, že do starého železa rozhodně nepatří a pokud se pro něho sejdou příznivě okolnosti, že mu třeba někdo vyřadí na grandslamu Rafu, tak on ještě ten 18. přidat klidně může :))
Reagovat
Hypertac
A bůůůů. Rafa me porazil hekanim. To je nedustojne jmena Roger.
Reagovat
l00bor
Podle toho co tady čtu tak Nadal neprohraje aspon do roku 2017.Ve sportu je možné tolik věcí,ale ta jistota mě opravdu překvapuje.
Reagovat
Mark976
Myslím, že letos Nadal zvladne konečně to, co Laver. Takže bude 18 GS a navic nejenom karierni GS ale cisty GS. Komentáře typu, že Murray je lepší na trávě, nebo Djokovic na hardu jsou už teď zcestné...chlapec má před sebou kariérní rok a i on o tom neví. V září mi všichni napište, teď ne:o))
[ Reagovat ]
Reagovat
Mark976
myslel jsem tí i 18 GS jako Fedex a stejně jako Laver 4GS v jednom roce
Reagovat
Sonja
Neumíš počítat:-(
Reagovat
Sonja
A navíc nevíš, kolik má Federer GS...Máro, Máro.
Reagovat
Mark976
Mára má pokání:o) ale jen do zítřka:o)
Reagovat
Roger_Federer
Loni tady byl jeden a ten presne tohle prorokoval po vyhranem AO Novakovi..od te doby nevyhral ani jden Granslem..tak bud opatrny..
Reagovat
kada.tom
Jirka Veselý postoupil do SF, ale teda závěr 2. setu byl dost tragickej od obou. Jirka nejdřív nedoservíroval za stavu 5:4 a když pak servíroval Haider-Maurer, tak měl Jirka snad 10 výhod, ale nebyl schopen toho využít - pak doservíroval a tie-break byl festivalem sebraných podání, nakonec to, i se štěstím, Jirka zvládl :-)
Reagovat
tommr
přitom až do stavu 5:3 ve druhým setu hrál Jirka velice dobře a soupeře jasně přehrával. Ten závěr mu sice moc nevyšel, ale hlavní je, že to dokázal vydřít i když mu přestal chodit servis ... :)
Postup do semifinále mu vynese i další bodíky do žebříčku. Zdá se, že se Jirka v tý první stovce už trvale zabydlí ... :)
Reagovat
Stan_Borowitz
Škoda, že Jirka nedotáhl ten třetí set s Andersonem, mohl to klidně dotáhnout do osmifinále, nebyli tam žádní extra soupeři.
Reagovat
tommr
jj to byla strašná škoda. Minimálně přes druhý kolo moh ještě v pohodě přejít, protože Thiem je zhruba na stejný úrovni jako jeho dnešní soupeř. Otázka je jestli by měl i na Rogera-Vasselina ve třetím kole, kterej hrál na AO ve velice dobrý formě ... :)
Reagovat
Fandina
Také jsem se dívala. A Jirka to zvládnul nakonec ve dvou setech. Takže super a držím palce v semifinále. Bude hrát s nenasazeným. Jirko pojď!
Reagovat
George_Renel
že v Heilbronnu jsou SF oba nizozemští reprezentanti pro DC. Tak pozor asi jsou dost v pohodě.
Reagovat
Rafaeoli25
Před Rafou stojí pro zbytek kariéry poslední dvě velký výzvy, tou první je pokusit se konečně vyhrát TM, tou druhou je pak kalendářní grandslam, ke kterému letos našlapuje v Austrálii pravou nohou..obojí bude sice přetěžký, ale proč se o to nepokusit :)
Reagovat
smazaný uživatel
V prvom rade je pre Rafu výzvou zajtrajšie finále. Vyhrať z každého GS dva kúsky, to je veľká vec. Nič nie je zatiaľ vyhraté, tých 12:0 s Wawrinkom je skresľujúcich, keďže 10 tých zápasov sa hralo s inými Wawrinkom.

Kalendárny GS je mýtus, to sa v tejto dobe nedá dosiahnuť. To je akoby mal niekto výzvu prekonať Gretzkého v kanadskom bodovaní.

TM môže byť realita. Minulý rok však ukázal, že Djokovič je v hale celkom citeľne lepším hráčom. Rafa bude potrebovať aj jeho výpadok.
Reagovat
smazaný uživatel
Paradoxně mám letos pocit, že mu kalendářní GS překazí Djokovič na FO ... nebo nepřipravenost/Andy na Wimbledon (snad to letos bude jiné). Zdá se mi, že z Rafy se postupně stává hráč na hard, asi mi šibe :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Úprimne, Rafa mal s Nolem už dvakrát namále. Jedenkrát mu dokonca pomohla školácka chyba súpera. Takže o nejakom dopredu vyhratom GS, tak ako tomu bolo v prvej polovici Rafovej kariéry nemôže byť reč. RG je absolútne otvorené, hoci veľmi by som si prial, aby Rafa stanovil na vždy nedostižný rekord na veky vekov tým pomyselným 10. triumfom z jedného GS.
Reagovat
Stan_Borowitz
No tak především je tady velká výzva získat více GS titulů než Federer. Pořád to nějak berete jako jasnou věc, ale život neprobíhá po přímkách. Kdyby ano, měl by třeba Rod Laver nebo i víc 23 GS titulů.
Reagovat
Stan_Borowitz
... měl by RL 23 nebo i víc GS titulů...
Reagovat
smazaný uživatel
Ja to ako jasnú vec vôbec neberiem. Na prekonanie potrebuje 5GS, čo nie je málo..Teda po nedeli už možno len 4..Už keď som videl v hľadisku Peta Samprasa, bol by v tom čert, aby mu ten svoj 14.GS neodovzdal.
Reagovat
Roger_Federer
nene ja urcite neplacu.Jen ti ukazuju jak dvoucestne, tvoje vyroky a logika muzou byt a jak lehce se da z vyborneho tenisty udelat hrac "slabe ery".a "lehce nabyty titul"..;).
Reagovat
smazaný uživatel
Ale veď tento turnaj to svojim spôsobom len potvrdil Dominik. Roger hral parádne, porazil Tsongu, Andyho a ďalších dobrých hráčov. V minulých rokoch bol na tom podobne a na získanie titulu by mu dnešná forma v pohode stačila. Na sretnutie svojho formátu to však už nestačí.

A ak náhodou Rafa získa titul, zrejme to bude jeden z tých naoko jednoduchších. Nadal však nemôže za to, že Nole vypadol. Rovnako ako Roger nemohol za to, že Nadal vypadol v roku 2009 s Rosolom.
Reagovat
Roger_Federer
myslis Sederlinka
Reagovat
Roger_Federer
Ukazatelem Nadalovi konkurence v letech 2011-2013 neni v zadnem pripade uz Federer, ale Djokovic, Murray, Ferrer..
No a nezlob se na me Novak, 2 nejlepsi hrac poslednich 4 let je schopen ziskat ze 7 poslednich startu na GS..Jeden titul a to jeste na turnaji kde Nadal nestartoval..to je trochu malo...
Reagovat
steve79
Myslím, že Wawrinka nemá na to aby Nadala porazil. I jejich bilance mluví za vše. Nadal si jde pro 14. Grandslam. V jeho silach je to, aby Federera vyrovnal. V čem je Nadal lepší než Fedex to je bojovnost.
Reagovat
Olympiada
neodiskutovatelne nejlepsi hrac vsech dob. Novaku, musime se s tim smiřit
Reagovat
smazaný uživatel
Súhlas, Federerov rekord v počte GS titulov prekoná, ešte má pred sebou viac než dosť času.
Reagovat
Pe3k
Novak je zase nejpřeceňovanější :)
Reagovat
steve79
Je to v jeho silách, aby ho překonal. Má na to tak 2-3 roky. Po třicítce už to bude o dost těžší. Podívej se na Rogera a spol. odchází pohyb.
Reagovat
Olympiada
ani ja sam ( mistr tipu ) sem nepredpokladal ze jednou se jim opravdu stane...... vlastne uz se tim nejlepsim v histori stal !
Reagovat
PetaM
Jak pro koho ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa ešte nemá ani GS č. 14..A naozaj ťažko sa predpokladá budúcnosť.

Nemyslím si, že Steve má pravdu. Rafa môže hrať vo vrcholnej forme aj dlhšie ako 2-3 roky..Roger začal v 29 strácať ani nie tak kvôli sebe, ale kvôli konkurencii, ktorá bola v podobe Novaka a Rafu v okolí 24r. života vo vrcholnej forme a stále je. Keď však bude mať Rafa 30, kto z dnešných 20-22ročných ho bude ohrozovať?..To skôr ho môžu ohroziť Kokkinassis s Kyrgiosom, ktorí majú 18rokov a vykazujú už teraz veľký talent..
Reagovat
Roger_Federer
ta konkurence to je svinstvo..Souhlasim ze Nadal muze hrat jeste i 5 let a brat 2-3 tituli rocne..Nema mu kdo konkurovat..
Pokud Novak 2 nejlepsi hrac poslednich 4 let je schopen ziskat ze 7 poslednich startu na GS..Jeden titul a to jeste na turnaji kde Nadal nestartoval..zdaleka to nepripomina konkurenci zlet 2005-2008 kdy si navzajem delili tituli Nadal a Federer..To jen k te vecnr omylane konkurenci..
Reagovat
smazaný uživatel
Od roku 2011-2013 porazil Novak Rafu 10x
Což je stejně jako u Federera od roku 2004-2014

Celkově FINÁLE: Nadal:Federer 15:6
Nadal:Djokovič 9:10
Reagovat
smazaný uživatel
Inak, čo sa finále týka..Rafa je samozrejme megafavoritom..vedia to všetci a samozrejme najviac asi samotný Nadal, ktorý s Rafom nikdy doteraz neprehral..Do pozornosti však dávam finále USO 2009, v ktorom nastúpil Federer s Del Potrom, s ktorým nikdy dovtedy neprehral..Všetci vieme ako to dopadlo..

Apropos, finále USO 2009, to je zrejme najčiernejšia škvrnka na Rogerovej kariére, hoci sa o tom moc nehovorí..Mal síce dve možnosti na 4GS v rade a vždy mu to zobral Nadal, no v skutočnosti ich mal "tri" a najvačšiu práve s Del Potrom..To finále mal proste vyhrať a v Austrálii by oslavoval nezmazateľný zápis do histórie..Ten, ktorý chýba a bude chýbať mnohým..
Reagovat
smazaný uživatel
S Wawrinkom prirodzene..
Reagovat
Stan_Borowitz
Myslím, že se to správně má uhrát za jednu sezónu, aby to byl opravdový čistý Grand Slam, takže mu to překazil jen Rafa.

A Nadal s Rafou zatím neprohrál, to bylo správně :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Áno, čistý Grand Slam by mal väčšie gule, než vyhrať 4GS za sebou. No v zásade to na veci moc nemení, akurát to je dosiahnuté v inom poradí, podstata zostáva.
Reagovat
Stan_Borowitz
V zásadě máš pravdu, ale z pohledu dohadů, jestli je lepší Losna, nebo Mažňák (snad ti ten příměr ještě něco řekne, přece jen už jsme dlouho dva státy), je lepší vyhrát to v jednom roce.
Reagovat
smazaný uživatel
Former British number one and BBC Sport expert on BBC Two

"The difference between Federer now and the Federer from a few years ago is that when he starts making errors he makes them in groups. He makes two or three in a row and against Nadal you just can't do that."
Reagovat
smazaný uživatel
Russell Fuller BBC tennis correspondent

"Federer's form here in Melbourne offers the hope he can still enjoy an Indian summer, but it's increasingly hard to see how he can ever beat a fully-fit Nadal in Grand Slam play.

"The world number one learnt to enjoy the sight of Federer at the net - picking him off with some exquisite passes - and allowed his opponent two miserly break points with some commanding serving.

"Nadal is starting to look more and more like the 2013 model, and Stan Wawrinka will need to hit some explosive groundstrokes to trouble a man moving in on a 14th Grand Slam title."
Reagovat
J.M.
To "fully-fit" je klíčové. Nadal nebývá plně fit zas až tak často. Letos na AO nebyl, a byl k poražení. Ve Wimbledonu taky nebývá, a bývá i poražen, ne jen k poražení. Pokud se to ještě Rogerovi má někdy podařit, tak snad ve Wimbledonu, ale tam z několika různých důvodů platí, že v čím dřívějším kole, tím líp. Semifinále nebo finále, to už je příliš pozdě.
Reagovat
smazaný uživatel
Zapominas na Andyho:) Podle mne je na trave nej. Potvrdil to minuly rok, a pokud se Janowicz neda do kupy, nebo Noleho premena nedozna lepsich vysledku...tak nevim...na tyhle Roger uz asi stacit nebude, ani na trave.

Podle mne Andy obhaji, ani si nedokazi pro tuto chvili predstavit lepsiho hrace na trave...zatim pro mne jasny graas king.

Jestli jde o Rafu, na neho existuji velmi dve slusne instruktazni videa...Je to hrac, ktery se peclive pripravuje, to je fakt. Rafa nikdy nic nepodceni, ani jeden mic...
...ale trava je dost specificka na to, aby se rychle prehodil na jiny styl po antuce...a ikdyby to zvladl lepe. Andyho podle mne na trave neda...
Reagovat
Alois_Mlok
Andyho dal ve Wimbledonu už třikrát, z toho dvakrát 3:0....
Reagovat
smazaný uživatel
To podle mne jeste Andy nebyl hotovy a vyzraly hrac...od te doby se dost zmenilo...:)
Reagovat
MarcelPersch
podle mě, Rafa už to potřetí nepodcení a pojede na příp. turnaj do Halle, na Wimblasu, když přeleze 4. kolo, tak vyhraje.
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak Rafa by měl vzhledem k ultrapříznivým okolnostem na začátku sezony zredukovat program, povede skoro o pět tisíc bodů takže si to může dovolit. Měl by opětně vynechat Miami a tentokrát i Barcu, aby měl co nejvíc sil nejen na RG, ale pak i na Wimbl..
Reagovat
smazaný uživatel
Súhlas.
Reagovat
Denis92
Q. I think we heard you tonight complaining to the umpire about Rafa's grunting. Was it worse than normal tonight? Do you find it distracting?
ROGER FEDERER: Not when he does it every point. But it goes in phases. One point he does and he doesn't. That's just what I was complaining about.

Had no impact on the outcome of the match, you know, but the level was the same.

Q. Clearly it wasn't a difference in the result of the match, but the grunting and also the serial violating of the time rule that Rafa does, do you feel that umpires generally are too lenient with him? You seem to be waiting all the time.
ROGER FEDERER: Rafa is doing a much better job today than he used to. I mean, I'm not complaining much about the time. But I think I've played him, what, 33 or 34 times. He's gotten two point penalties over the course of our rivalry. I just think that's not quite happening. I mean, we know how much time he used to take.

I'm not complaining about so many things. But, I mean, either you have rules or you don't. If you don't have rules, it's fine. Everybody can do whatever they want to do.

I just think it's important to enforce the rules on many levels, whatever it may be. On all the players the same way. Don't give me or Djokovic a free pass just because of who we are.

I think we should all be judged the same way. Not just a guy on Court 16 because the guy had a brutal rally, you have to give him a time violation just because you can.

On center court, they're always going to be afraid, the umpires, to take those decisions. I just like to challenge them a little bit.

I don't want to go in the office and complain all the time. I never do. I just hope they do their job correctly. If they don't, what are you going to do? Sit and watch. Sometimes you just got to say things.

I didn't lose the match because of that. It didn't bother me. I just felt I had to mention something.
Reagovat
smazaný uživatel
Diskutuje sa tu na tému Rafových zbraní, na tému jeho tenisu, prečo je tak účinný..

Áno, jeho FH je brutálny a je to jeho najvacsia zbraň..No nemyslím si, že by mu dnes vyhral zápas..Je neuveritelné, aký tenisový progres Nadal časom zaznamenáva, ako sa vekom mení, ako zdokonaľuje svoje herné atribúty..Skúste si len tak z nudy pozrieť jeho prejav z 06, porovnat ho trebars s AO09 a ten porovnat s tým súčasným..Spočiatku to bolo ubehané, defenzívne, s extremnym FH topspinom, čo mu už v mladom veku s prehladom stačilo na antukové tituly..

Neskor k dobrému pohybu výrazne pridal na servise, výbušnosti a agresivite FH, čo mu prinieslo tituly vo Wimby a pár triumfov na harde..No a v súčasnosti už neni taký zajac, behá menej (občas ma zamrzí, že to už nikdy nebude také ako predtým) no jeho FH vycibril do maximálnej možnej razancie, keď útočí, resp. zakončuje výmeny, má pomaly Gonzalesove parametre, minimálne, čo sa sily týka, no a z BH sa stáva fantastický úder, úder ktorý tak postrádal v sérii prehier v roku 2011...

Z Nadala sa proste časom stáva stále lepší a lepší hráč, natolko dobrý, že nedominuje už len antuke, ale začína dominovať aj hardu a tým pádom vacsinovému obdobiu sezóny..
Reagovat
Pe3k
To se to hodnotí po zápase s Federerem :D

Btw. proč si myslíš, že se nenaučil přestat hekat, zdržovat a škrábat se?
Reagovat
J.M.
Kdykoli jsem viděl něco z těch jeho starých zápasů, říkal jsem si, že agresivní, razantní i na síti hrající byl už tehdy. Možná měl před pár lety nějaké období, kdy se držel víc zpátky, ale každopádně nevidím, že by dnes byl nějak zásadně jiný hráč.

Já si spíš pořád myslím, že jeho největší zbraní je hlava. On je posedlý vítězstvím. Sám to říká, že chce vyhrávat vždy a ve všem. Jde si zahrát poker, vyhraje turnaj. Nikdo jiný nemá takovou touhu a vůli vítězit jako on, navzdory všem překážkám. V tomto asi nemá v historii obdoby. Ten jeho styl tenisu pak podle mě z této buldočí nátury přirozeně vyplývá. Ale u něj je skoro jedno jak hraje. I když se mu vůbec nedaří a hraje příšerně, stejně vyhraje. Protože prostě tak chce, že přijde důležitý moment, zatne zuby, přidá plyn, a je to. Nikdo neumí v zápase pořád přidávat jako on, v každé důležité situaci.
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavne aj preto vie "pridať plyn" lebo jeho hra nie je založená primárne na riziku, takže ak potrebuje - väčšinou zvýši riziko a pridá potrebnú agresivitu. Niekedy je to vynikajúce prekvapenie, samozrejme, nie vždy to vyjde - ale zatiaľ mu to vždy prinieslo úspech. Čo sa týka tej hry, vidím tam zlepšenie na servise a bekhende, ale ak by proti sebe hrali napr. Rafa z roku 2013/14 a Rafa z rokov 2006/07 - ten "starší" Rafa by vyhral len veľmi veľmi tesne - ak vôbec.
Reagovat
Rafaeoli25
Nevim nevim jak by Rafa 06/07 konkuroval tomu dnešnímu, když tehdy na AO dostal hrůzostrašnou nakládačku od Gonzalese a na USO od Južnýho a Ferrera, ten Rafa byl podle tebe jen nepatrně horší nebo stejný?
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že ten starší by vyhral celkom s prehľadom všade, na antuke by mu ten behavejší možno, ale len naozaj možno vypálil rybník.
Reagovat
smazaný uživatel
Tady jsou tipy příspěvků že by mohl Stan porazit Rafu atd. jenže mě připomíná Stan formou Berdycha na Wimbledonu 2010. Tehda jsme si taky někteří mysleli že Berdych má na to porazit ve finále Rafu a jak to dopadlo? Berdych dostal 3:0. A mě se zdá že je to podobné ted u Stana jako tehda u Berdycha a myslím si že výsledek taky nebude o moc jiný sice už Stan byl v SF USO loni ale ty zkušenosti jsou jednoznačně na straně Rafy tehda s Berdychem to byl asi ten největší rozdíl.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas, ledaže by Nadalovi zahnisal puchýřek a nemohl udržet raketu..
Reagovat
smazaný uživatel
zatial na top turnaj sezony vyzera Wimbledon,uzdraveny Murray,vo forme hrajuci(dufam)Federer,po dvoch nezdaroch nabudeny Nadal,vzdy nebezpecny Djokovic+silny druhy sled-na trave dobre hrajuci Del Potro,dalej Wawrinka,Berdych mozno Dimitrov,inak dnes to dopadlo podla ocakavani(mojich),teda Roger max 1set,Stanislas-ak sa nepolozi psychicky,co sa dufam nestane-by mal byt nebezpecnejsi
Reagovat
smazaný uživatel
Wawrinka na tráve nie..Dimitrov tiež nie.
Reagovat
Mark976
Myslím, že letos Nadal zvladne konečně to, co Laver. Takže bude 18 GS a navic nejenom karierni GS ale cisty GS. Komentáře typu, že Murray je lepší na trávě, nebo Djokovic na hardu jsou už teď zcestné...chlapec má před sebou kariérní rok a i on o tom neví. V září mi všichni napište, teď ne:o))
Reagovat
no1
http://sport.idnes.cz/po-semifinale-australian-open-nadal-federer-feo-/tenis.aspx?c=A140124_143012_tenis_par a ze kdo je uplakanek :D
Reagovat
smazaný uživatel
Je vlastne takovy maly ubozacek... aspon ze se zase nerozplakal :-)
Reagovat
PetaM
Ježiši, vy jste primitivové.
Reagovat
Sonja
" Rafael má ruku v p*deli stále. Podle mě i při sexu. ;) :D "

...ti primitivní nepřijde?
Reagovat
Hook2424
No nevím, jestli ta nová raketa je dobrá volba na jedné straně mám pocit že s ní Roger hraje, tedy až na dnešek, lépe beckhandy, ale na druhé straně mám pocit že forhend je značně nekonzistentní a že mu sedne tak každý pátý. No ale třeba se to časem poddá....
Reagovat
smazaný uživatel
sice wawrinka neuhral jeste ani set, ale nikdy nehral v takovy forme jako dnes. doufam, ze mu pujde hlava a nadala sekne. hraje tu i pekny slajzy jsem si vsiml, tak snad zo tim hranim do backhendu nezrusi. preju to wawrinkowi!! osobne se mi ten nadaluv tenis nelibi. ovsem netvrdim, ze jeho nepohledna hra neni hrou nejucinejsi a tim i nejlepsi, protoze jde hlavne o vitezstvi..
Reagovat
Stan_Borowitz
No tak žádná hrůza se nestala. Čekal jsem sice vyrovnanější zápas, ale holt nepovedlo se. Tak bude mít Rafa po AO asi 14 GS titulů a po dvou ze všech GS.

Není důvod, proč by Roger nemohl mít po sezóně 20 GS titulů a taky po dvou ze všech povrchů. K tomu jako bonus nejvíc z WB.
Reagovat
J.M.
Ta předposlední věta je výborná. A ano, je to sice pěkná útěcha, ale to nic nemění na tom, že Roger promarnil šanci získat konečně kalendářní GS.
Reagovat
smazaný uživatel
A ja uz se lekl, ze i ti nej ultra elegos fanatici po te dnesni dalsi nakladacce z toho komatu konecne procitnou...;-)
Reagovat
MarcelPersch
Doufám, že je to troll, tohle totiž nemůžete myslet vážně.
Reagovat
a.magerova
Jj souhlasím a podepisuju ;-)
Reagovat
Stan_Borowitz
No to víš, ty jeden malej popleto, rovnou 300 jich bude mít po sezóně, vyrovná tím rekord Leonidase...
Reagovat
VlS
Předpokládám , že myslíš Leonidase 1. spartského. No, u Thermopyl to byl tenkrát trochu divokej turnaj tedy, ........
Reagovat
Rafaeoli25
Myslím, že opravdu zas až tak nezáleží na tom, jestli Rafa hraje proti jednoruč nebo obouruč, záleží na soupeři, Roger Rafu nepřehraje, Dimi toho schopnej je, jak ukázal v každym jejich mači. No a Stan ho taky v některých setech přehrával. Podobně je to s obouručáky, Nole a DelPo na Rafu páky mají, Andy a Jo méně a Berdych s Ferrerem vůbec, plus psychika jednotlivých soupeřů, nemá smysl se v tom dál pitvat. Zásadní jsou každopádně jeho rotace, ty jsou základním stavebním kamenem proti všem bez rozdílu a na ty se recept hledá těžko..
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, v tom je unikátní. Je zvláštní, že mezi mladými není nikdo, kdo by se snažil jeho styl napodobovat, když je tak efektivní. Nebo ano? Nikdo mne nenapadá.
Reagovat
Sonja
David že na něj nemá páky? Pch:-)
Reagovat
J.M.
No tak třeba zrovna o Dimitrovovi se někdy píše, že sice stylem se podobá Federerovi, ale esencí je jeho hra spíš nadalovská. A něco na tom je, něhá daleko za základní čarou a kroutí často extrémní topspiny vyloženě se záměrem soupeře ukroutit. Paradoxně nejvíc z toho jednoručného bekhendu.

Ale samozřejmě napodobit Nadalovy údery až v takové míře, jako to dělá Nadal, je těžké, Ten jeho rotovaný forhend, k tomu musí mít člověk i ty fyzické předpoklady.
Reagovat
Rafaeoli25
Nikdo takový na obzoru co se rotací týče není. Ona to taky není věc, kterou se je schopný naučit kdekdo, k tomu prostě musíš mít vyjímečný talent a taky i píli..
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak vždycky když vidim tvůj nick vzpomenu si na Belmonda :)
Reagovat
Stan_Borowitz
No, to jsem celý já :-) Nevím, jestli jsi to postřehl v diskusi k předchozímu článku, ale měl jsi lepší odhad než já s těmi mečboly. Rafa, to je holt jiný sekáč, ten se nezakecá... ale Roger jistě ještě nesloží zbraně, bude se určitě snažit vymyslet, jak se mu dostat na kobylku.
Reagovat
Roger_Federer
psalo o nekterych Federerovych titulech(prevazne Forehendem) jako lehce nabitych..AO 2006 (kde skvele zahral Baghdatis )...podobne jako letos Wawrinka..Bude Rafova letosni cesta (k pravdepodobne titulu) ..jedena z nejsnazssich v historiji..v kontextu z tvrzenim o AO 2006..
Reagovat
smazaný uživatel
Neplač.
Reagovat
smazaný uživatel
Celkom zaujímavé podotknutie :) Rafa vlastne mal v posledných 3 GS finále za súperov Ferrera, Djokoviča a Wawrinku. No a 2 z nich spadajú do kategórie "baghdatisov a gonzalezov".
Reagovat
Amputace
Co na tom, když nastupoval jako pátý nasazený a potkal se tudíž s Djokem už v semifinále (na mysli mám RG).
Reagovat
smazaný uživatel
Och..Lebo to semíčko na RG bola grátis..Si zrejme zabudol, prečo sa stretli už v SF a nie vo F.
Reagovat
Sonja
Bylo by hezké, kdyby Stan dokázal Rafovi vzdorovat a my mohli vidět pěkně GS finále. Ale obávám se, že to bude podobná formalitka jako loni na RG. Přece jen nevzít Rafovi za všechny zápasy, které spolu odehráli, ani set...to je veliká bída.
I tak je to pro Stana úspěch (i když on takhle přemýšlet nesmí!) a pro Rafu? 2 GS tituly ze všech povrchů...pánes, darmo.
Reagovat
smazaný uživatel
Byl by jediným hráčem v historii nebo v open éře, kdo by měl z každého GS min. dva tituly?
Reagovat
Sonja
Rod Laver to dokázal taky. Ale v Open éře by byl jediný no.
Reagovat
facom
Rafík mu to natřel aj s jednou rukou v prd.li :D :D :D
Reagovat
PetaM
Rafael má ruku v p*deli stále. Podle mě i při sexu. ;) :D
Reagovat
no1
Konecne nekdo kdo si to taky vsiml, ze rafa drti jednorucaky topspinem.
Reagovat
J.M.
Ale to přece není nic, co by asi 10 let nevěděl každý. Jenom to není až tak úplně tak.
Reagovat
spaniel
Zvláštní ze ty vysvětlení nemáš. Jistě ze je to tímto (90%) a 10% je Rafova mentální sila a fyzicka.
Reagovat
J.M.
Ale mám, vždyt jsem o tom psal. A je pitomost vysvětlovat, proč Rafa poráží jednodučáky, a přitom nevysvětlovat, proč poráží obouručáky. Když poráží všechny. Prostě jeho hra dělá problém každému, ve všech směrech. Rotačně, defenzivně, ofenzivně, fyzicky i psychicky.
Reagovat
spaniel
Ale vždyť v tom jsem souhlasil. Ostatní nici kompletně svou hrou. Ale Federera jen touto jednou. A postupem času se mu to samozřejmě dostalo pod kůži.
Reagovat
J.M.
No tak ano, Federera tím ničí. Ale to je tím, jakým stylem Federer hraje, a zrovna stylem, jakým hraje Federer, nehraje skoro nikdo jiný.
Reagovat
Hook2424
naliftované úderý k základní čáře budou vždycky dělat problémy každému, at hraje jednoruč bekhend nebo obouručný bekhend, je to úplně jedno.
Reagovat
J.M.
Tady prostě mají výhodu vysocí hráči, kteří to tam můžou z výšky zatlouct. Ano, obouručák si někdy může trochu pomoct, může si nadskočit (ale i Roger už si občas na svůj jednoručák nadskočí), může to druhou rukou ustabilizovat, ale v zásadě jde spíš o každého jednotlivého hráče, každý je jiný.
Reagovat
Rafaeoli25
Jenže vysocí hráči se zas hůř pohybují až na Dela a tomu se zas chce běhat jen někdy. Si nevybereš..:)
Reagovat
rod_laver
Ano, byl to slabý výkon a Roger už na Rafu nemá. Ale neviděl bych to tak negativně, celkově AO byl pro Rogera dobrý turnaj a snad nikdo takový úspěch potom všem, co loni předvedl, nečekal. Dodal si sebevědomí zápasy z OF a ČF a třeba nás čeká ještě poměrně dobrá sezona (tím mám na mysli 3-4 místo v žebříčku a co se týče GS - finále či titul z W)
Reagovat
smazaný uživatel
Problém u federera byl v tol, že nedokáže v poslední době zvýšit level hry. Pokud nevede od začátku strašně těžko se mu hraje, zvlášť proti nadalovi. Když hraje první set a vede federer 5:4,6:5 a nedostane nadala pod nějaký tlak nemůže počítat ze setem.
Žádná změna hry z jeho strany. Nadal hrál hodně dobře, ale on ani jinak hrát neumí a když nepříjde žádná reakce...
federer se snažil, chtěl nadala porazit, ale taktika úplně špatná.
50 Erroru vyplývá ze špatné taktiky. Dlouhé výměny je pro nadala super pozice na výhru v zápase..
Reagovat
smazaný uživatel
Ze zápasu jsem neviděl aní míček. Sice jsem během utkání párkrát kouknul na průběžné skóre, ale když jsem to zapnul, tak se Roger akorát loučil s diváky. No, asi od tohoto zápasu byla větší očekávání, co se týče vyrovnanosti... Osobně jsem v obou mužských semifinále přál tomu, kdo prohrál. Takže teď je pro mě mužské finále ještě míň zajímavé než ženské (ale to je u mě běžná věc :D). Myslím si, že teď už si to Rafa nenechá vzít a potvrdí roli favorita.
Reagovat
smazaný uživatel
Dnešok iba ukázal akí sú to obaja fenoméni, Rafa aj napriek odtlaku na ruke v 3 setoch do finále, kde ho čaká ďalší obľúbený súper. Roger, ktorému už ťahá na 33 opäť na Australian Open v semíčku, myslím, že dobrá pozvánka do sezóny 2014. Djokovič sa bude chcieť revanšovať za nevydarený turnaj a za prakticky "darovaný" GS Rafovi, akurát u Murrayho je to také otázne, lebo chrbtica je veľmi zradná oblasť, svoje by o tom vedeli aj Sampras či Federer.
Reagovat
J.M.
Djokovič asi bude na RG supermotivovaný. Jednak tam už několik let zoufale touží zkompletoval sbírku, a letos navíc bude chtít odčinit to AO. Asi to bude letos hodně zajímavé.
Reagovat
smazaný uživatel
Jen mi reknete, jake byly Rafovi reakce pri povedenych micich a pri vyhranych setech? Bourlive? At se mam na co tesit a mit z ceho husi kuzi :)
Reagovat
Sonja
Proč mi vykáš?:-(:-DD
Já ten zápas viděla až od 2.setu, u Rafy jsem žádný bouřlivý reakce nezaznamenala, vůbec. Proti Grigorovi se evidentně bál o výsledek víc.
Reagovat
smazaný uživatel
Občas mi to ujede. Jsem ze staré školy, i když mi je jen 24. odsouvám židle, přidržuji dveře a tak :D nevadí, určitě si to vynahradí se Stanem :) Jaký máš tuch na FO pro Noleho? nebo je ještě brzy? :))
Reagovat
Sonja
:-))))) To je hezký!
Kdeže, tuch na RG bude znám až před RG, Nole do té doby musí pooořadně zamakat. Nezbývá než doufat, že ho neúspěch na AO pořádně nakopne. Minulé dvě sezony se hned ze začátku uspokojil jedním GS titulem, tentokrát bude muset zabrat "uprostřed" sezony, aby nějaký GS dal. RG by byl samozřejmě nejsladší úspěch...Idemo!
Reagovat
smazaný uživatel
Líbí se mi tvůj optimismus :) a dávám ti za pravdu, vyhrál vždy jeden ze začátku a potom nic. Je čas to trochu změnit. Třeba mu nějaký tenisový svatý řekl, na tohle se už vy*** a vyhraj něco jiného. Budeme držet palce spolu. To budou sakra nervy. Do té doby si je musím nějak zocelit :D
Reagovat
Sonja
:-DD
Djokoland se nedá!:-)
Reagovat
Mark976
Djokoland se nedá :o) potkal jsem se s jeho mámou a bráchou v Miami před 5ti lety a jsou hrozně skromní. Novak má asi trošku jiné chování na kurtu ale asi bude ze stejného těsta, tak jen všem, kdo ho nesnáší, píši za sebe....je to jen hra:o)))
Reagovat
smazaný uživatel
Jen mi reknete, jake byly Rafovi reakce pri povedenych micich a pri vyhranych setech? Bourlive? At se mam na co tesit a mit z ceho husi kuzi :)
Reagovat
no1
jak muze byt nadaluv stin djokovic? podivejte se na h2h nadala s federerem a potom h2h nadala s djokovicem.. jediny co z toho vyplyva ze nejvetsi nadaluv souper je djokovic a pak dlouho a dlouho nikdo a ne ze je jeho stin, ze ho porazel v jednom roce, kdyz mel zivotni formu neznamena nic. dalsi roky mu to rafa vracel a to nemluvim o letech predtim. federer to nadalovi nevraci toho rafa porazi od te doby co se ukazal na okruhu.
Reagovat
spaniel
To jsou tady zase kecy. Jak můžete srovnávat výkony Rogera proto Tsongovi a Murraymu s tím proti Nadalovi? Od nej lítají úplně jiné míče a vrátí daleko víc než oni. I kdyby hrál 10x lip než predtim, vy to ani nepoznáte. Myslíte ze je náhoda, že Rafa ma vysoce pozitivni bilanci s úplně všemi hraci a jednorucnim bekhendem? Každého z nich absolutne drti, jeho topspinovy vysoký a navíc levacky forehand je dokonalá zbraň na jednorucaky. Jako by byl pravé na toto vymyslen. A na rovinu, Novak není proti Rafovi lepší než Federer svou hrou, ale jen díky obourucaku. I horší hraci s obourucakem s tím nemají problém, prohravaji protože jsou proste horší celkove. Vzhledem k tomuto si myslím, ze Stan moc šanci nemá, musel by zahrát životní zapas, aby vyhrál.
Reagovat
smazaný uživatel
Však píšu, že Nadal je o třídu lepší obranář než Murray, což neznamená, že Rogerova hra na něj nemůže fungovat. On si Rog, když se mu daří, dokáže rozebrat kohokoli. Ve středu by průměrný Federer Murrayho neporazil, dnes by průměrný Nadal neporazil Federera ze středy. Avšak bylo to naopak, Rog hrál průměr (možná až podprůměr), Nadal hrál velmi dobře.
Reagovat
LukasH
Přesně tak. Nadal má na vysokých topspinech založenou svojí hru. Vynucený chyby soupeřů vypadají jako nevynucený. Navíc chvíli pinká vysoko a pak neuvěřitelně zrychlí. Další zbraň jsou ty prohozy ze skoro vítězných míčů soupeře. Tímhle všechny postupně psychicky rozloží, protože si každej řekne, co mám teda hrát.
Reagovat
smazaný uživatel
Jenze to co pises je dobry pro krouzek zanicenych nadsencu Matse Wilandera...

...bez urazky, divacky to proste prestava byt pro mne zajimave... staci si precist vysledek po konci zapasu...(((v pripade tehle dvou)))

Mozna z toho potom vyplyvaji ty reakce? Nebo ta srovnani...
...bych to nehrotil. Stejne si budou vsichni pamatovat z turnaje zapas Stan x Nole...jak to chces porovnavat se zap. Dimitrov x Nadal, pro mne to bylo zajimavejsi nez ten Stan s Noldou...ale pochybuji, ze to tak budou mit vsichni nastavene...:)
Reagovat
smazaný uživatel
S tou prumernosti hracu v ruznych fazich turnaje nesouhlasim. Proste ted den hraji tak, jak si mysli, ze to bude stacit. Kdyby nadal narazil na Federera ve stredu, kdy byl jak rikas lepsi nez dnes, Rafa by hral zas neco jineho. Atd atd.
Reagovat
spaniel
To není jen o obraně. Je to o tom forehandu, jak jinak vysvětlíš:
- ze porazi každého s 1R bekhendem
- že Roger vyhrával jen na povrsich s nízkým odskokem

Nevím jestli hraješ tenis, ale hrát míč 3m za základní čarou bekhendem nad hlavou je naprosto šílené.
Reagovat
J.M.
Ani ten jednoručák není nepřekonatelný problém. Záleží na řadě věcí. Zejména na výšce odskoku. Na površích s nižším odskokem nedělá Rafův ultratopspin řadě hráčů velký problém. Ani Rogerovi nedělával v minulosti třeba v londýnské O2 aréně. A když byl Roger ve formě, tak mu nedělával problém ani na pomalejším povrchu s vyšším odskokem (viz Indian Wells 2012), kde to prostě z bekhendu odrážel halfvoleji od základní čáry, čili míček nemohl ani vyskočit vysoko. Ale k tomu prostě hráč musí být ve formě a mít dobrý timing. A to už Roger není a dnes nemá (před pár dny ještě celkem byl a měl, ale to se nepočítá).

Další věc je pohyb. K tomu, aby ty bekhendy proti Rafovi zvládal, se musí hýbat. Ne to hrát z místa ve špatné pozici, v záklonu, jenom rukou. Dnes opravdu působil jako starý pán. Když jsem viděl v hledišti Samprase, připomnělo mi to, že Roger hraje jako Sampras na sklonku kariéry - snaží se tam hrát silové winnery, útočit, rychle zakončovat výměny, ale jinak už je to takové statické.

Proč dokáže Rafu pokaždé hodně potrápit Dimitrov, a Federer už ne? Dimitrov je úderově pořád o hodně horší než Roger, ale prostě je mladý a běhá mu to. Dokonce i na povrchu s nejvyšším odskokem, na antuce (loňské Monte Carlo) se svým jednoručným bekhendem dokázal Rafovi bez problémů odpovídat a sahal i po vítězství (dokud nepřišly křeče). Nebo třeba Brands loni na RG. Taky první set a půl Rafu jednoručákem drtil, pak odpadl. Hráč na to taky musí mít výšku, vyšší hráč může s Rafou celkem bez problémů hrát jednoruč i na antuce (Brands i Dimitrov jsou o něco vyšší než Federer). Gasquetovi taky ty vysoké topspiny nedělají až takový problém, ten topspin miluje.

Nicméně Wawrinka to opravdu nemá rád. Asi pro něj bude klíčová věc, jak si s tím topspinem do svého bekhendu poradí. Hrát brzy pod odskoku, slajsovat, obíhat na forhend...
Reagovat
J.M.
"ze porazi každého s 1R bekhendem"

Ale on porazí i každého s 2R bekhendem. Kromě Djokoviče občas. To je prostě tím, že je tak dobrý a že je jeho ultrarotovaná hra tak nepříjemná, pro kohokoli.
Reagovat
smazaný uživatel
Viz první odstavec komentáře od J.M. IW 12 bylo ukázkou toho, jak může připravený Federer, když je ve formě, sebrat Nadalovi všechny hračky, jak se říká. A to dokonce na již zmiňovaném povrchu s vyšším odskokem.
Reagovat
spaniel
Je to i pohybem, to už jsem psal a souhlasím. Ale Dimitrov děla jednu věc jinak, kterou ale Roger nikdy dělat nebude, protože mu není vlastní. Dimitrov hraje za základní čarou, když kic klesne, Roger hraje na čáře po odskoku. Možná by mu to kdysi, když mu to behalo, fungovalo ale nikdy to nezkusil, není mu to vlastní.

Podle mě je to jen o tomto. Cely tenis je o match up, jak na sebe působí jednotlive styly. Pro drevo je nejhorší oheň, pro železo voda a pro oheň taky voda. Nadal je voda, Federer oheň a ostatní hraci železo a drevo.
Reagovat
spaniel
IW nic nedokazuje. Když hraje Rafa špatně a Roger dobře, muže dá zadarit i v IW. Rafa tam hrál neskutečne krátké míče, zlepšil se až na konci druhého setu a už to Roger sotva dotáhl do vítězného konce. Navíc hodně foukalo a on se s tím umí vypořádat lip než Rafa.
Reagovat
J.M.
Skutečně to není nepřekonatelný problém. Stačí si vzít jednoručné antukáře, se kterými Rafa hrává. Víz to loňské jihoamerické turné. Zeballos - dobře, levák, ale i tak. I jiní jednoručáci, kteří jsou na tenhle antukový styl zvyklí, s tím nemají takový problém - prostě hrají dál za základní čárou, a kroutí ty bekhendové topspiny ze vzduchu. To je styl, na který jsou zvyklí. Ano, je to těžké, ale pro profesionálního hráče, který takto hraje, to je rutina.

Zkrátka, v tomhle to primárně není. Primární příčiny jsou v tom, že Rafova hra je nepříjemná pro kohokoli, bez ohledu na počet rukou, kterými hraje, a pak v tom, že je nepřekonatelný bojovník, fyzicky i psychicky. Vždycky dokáže zařadit na vyšší stupeň, když je potřeba.
Reagovat
J.M.
Je prostě zásadní omyl házet všechny jednoručné bekhendy (a všechny obouručné) do jednoho pytle. Jsou velmi rozdílné styly. Třeba Guga Kuerten, otec moderního jednoručáku, se vyloženě ve vysokých topspinech z bekhendu vyžíval, to byl jeho styl a neměl s tím problém. Jsou i dnes jiní hráči s antukovou průpravou, kteří tímto stylem jednoruč hrají, a i proti Nadalovi to ovládají. A pak jsou hráči "švýcarského typu", jejichž jednoruč bekhend je prostě jiný, stavěný na klasické rychlé povrchy s nízkým odskokem. Z té školy vychází Federer i Wawrinka. A ano, tihle hráči s tím problém mají. I když Federer už vícekrát v minulosti ukázal, že když je ve formě a má natrénováno, tak ani pro něj to problém není, v řadě zápasů prostě tomu topspinu na bekhendu čelil v pohodě, jeho bekhend je celkem univerzální a tvárný, tak jako on sám. A pak jsou hráči, kteří ten jednoruč tlučou takovým přímým stylem jako kladivo, a ti rovněž s Rafovým topspinem nemají problém.

Zkrátka, tvrdit něco paušálně o tom, že jednoručák z principu nemá proti Rafovi nárok (a obouručák ano), je nesmysl, který nejspíš pramení z neznalosti dnešního tenisu. Jistě, pro amatérského hráče je to těžké lovit to zezadu ze vzduchu, ale to taky není ideální argument, protože pro amatérského hráče je těžké všechno ostatní, co dělají profesionální hráči. Co se týče profesionálů, tak záleží na tom, jakým stylem hrají, a stylů bekhendu jednoruč je výrazně víc než jeden.
Reagovat
spaniel
Mel bys napsat do ESPN a všem bývalým hráčům, protože všichni jsou zjevně tupí a tys na to přišel. Pokud nevidíš rozdíl v bilanci Rafa vs 1RBH a Rafa vs 2RBH, tak to nechápu. Jde o to, ze oni s nim mají problém uhrát set! Zapas už je velká výjimka a pokud k tomu došlo, byli to jen Fed, Youzhny a Blake a všichni na rychlém povrchu. Zeballose sem nepleť, to je úplná blbost. Je to levák a Rafa se zrovna vrátil na tour.
Reagovat
J.M.
Blbost to není, Rafa v tom finále nezapomněl hrát forhend, a to, že je Zeballos levák, ho neosvobozuje od toho, že na bekhend taky dostane Rafovy forhendové koule. A kromě toho jsem to uváděl jako příklad, Zeballos nebyl jediný jednoručák, se kterým se Rafa na té antuce střetl a komu to nedělalo zásadní problémy. Tihle antukoví jednoručáci k tomu prostě mají stylově blízko a umí s tím hrát.

Jinak co se týče statistik s hráči - to je stejná demagogie jako tvrdit, že obouruč je lepší, protože je daleko víc úspěšných obouručných hráčů. Ale ono je to prostě tak, že je daleko víc obouručných hráčů. Nevím v jakém poměru, jestli 10:1 nebo tak nějak. Čím dál víc. Čili logicky i základna jednoručáků, kteří na Nadala můžou něco uhrát a uhráli, je daleko menší.

ESPN mě nezajímá, mám vlastní rozum. Spousta "expertů" opakuje spoustu klišé, která nejsou o nic moudřejší než to, co vymyslí kdokoli jiný. Navíc běžně jeden expert říká něco, druhý zas něco jiného, různí experti mají jiné názory. Z čehož logicky vyplývá, že když něco říká expert, nevypovídá to o pravdivosti tvrzení nic. A pravdivost frází jako "všem bývalým hráčům" ani nemusím přezkoumávat, abych věděl, že to je kec. Kromě toho se k tomu vyjadřovali i lidé, kteří to mají skutečně vyzkoušené na vlastní kůži. Jsou hráči s obouručným bekhendem, kteří nechápou, proč by s vysokými míči měli mít problém, naopak jim to vyhovuje, sami to v těchto debatách tvrdí. Je to prostě individuální věc. Paušalizování a házení do jednoho pytle je prostě blbost.
Reagovat
smazaný uživatel
Pro mne trosku zklamani jako divaka, ktery se opravdu na ten souboj tesil... Horsi zklamani mne potkalo uz jen pri zapase Aga x Dominika...

50 UE Rogera je opravdu hodne...vubec si nemyslim, zeby mu zapocitali nejake, ke kterym ho Rafa donutil peknou hrou...
Nektere voleje na siti atd. Nechme stranou tyhle stats...

Prvni set byl jeste pekne vyrovnany, od TB to bylo rozhodnute...na SF pro mne fakt malo...chybela mi u Rogera nejaka reakce na vyvoj zapasu, ktera neprisla. Zaver zapasu a brejknuti Rafy bych pricetl spis Rafovi, kteremu se nedarilo. Udrzeni brejku se da take pricist Rafovi, nebot fatalne chyboval na BH...pokud by Rafa nedelal nektere neocekavane chyby, bylo by to v zaveru mnohem vetsi rychlovka.

SF zachranil Rafa peknymi udery a super prohozy, i kdyz nehral uplne top, co dokaze, krom toho Rafu radeji sleduji na cihle, na ktere hraje opravdu bezkonkurencne.
(((nejsem fanda ani jednoho))) Mozna z toho to vyplyva, ze SF mne moc nenadchlo...

Jsou tu gratulace k dalsimu titulu...tak, ikdyz je tu jasny favorit, ja si pockam na potvrzeny MB. Nechce se mne predbihat.

Jinak, letosni SF na AO:

1. Rebel x Stan (((pro mne nejzajimavejsi SF)))
2. Na Li x Genie (((Na Li dominovala, ale velmi dulezity zapas pro vyvoj situace ve WTA, kdyby nebylo tak jednoznacne, tak bych ho dal jako nej, ted koukam na opacko...britove rozebiraji nejen Na Li, ale i Genie do budoucna)))
3. Rafa x Roger (((nicim mne neprekvapilo)))
4. Domca x Aga (((uplne zklamani)))

Celkove byly lepsi zapasy na turnaji nez SFka, aspon pro mne...
Reagovat
dadaft
rozhodně.
vzpomeňme jak famózně hrála Karin Knappová proti Marii.
nebo zápas Stephens - Tomljanovič, to byla nádhera..........
Ivanovič - Stosur
.........................
jsem s AO spokojený, jen ta Aga jak říkáš, to nebylo dobrý. ((
Reagovat
smazaný uživatel
tak bude společná tlačenka Liny doufám :)
Reagovat
smazaný uživatel
ano, to bylo hodne spatne....a dost nepovedene, takova mala kanka na jinak velmi povedenem turnaji:)

pro mne asi nejzajimavejsim zapasem byla Aga x Vika, ikdyz vim, ze tady to je hodne tim, jaky byl vysledek:) pro mne to bylo jeste vetsi prekvapeni, nejen herne, nez Serena x Ana:)))

ATP stale zaostava:) rekneme si to uprimne:)
Ale prvni vlastovky tu byly:), ne ze ne... nej, asi Stan ve finale je takovou malou nadeji na prolomeni stereotypnich mechanismu, ale... bude to do budoucna stacit? :D) asi ne, uz ted si asi pisi do svych poznamek viteze RG2014, Rafael Nadal, Wimblas 2014 Andy, US2014 Nadal/Djoker (((zalezi jaky povrch nam amici prichystaji letos)))... v ATP nas ceka jeste hodne prace:)))
Reagovat
dadaft
jasná páka
Reagovat
dadaft
:))
Reagovat
smazaný uživatel
ja nevim, ani koho mam nejak vic tlacit... Na Li mi je vic sympaticka, ale ta predstava, ze Domca to vyhraje cele, je take celkem lakava:)

...jen tak jsem koukal, a posledni tenistkou v historii, ktera vyhrala GS a pred tim nikdy nebyla v Top 10 je Barbara Jordan v roce 1979, ale to jen diky slabsi ucasti....dokonce byla nenasazena... jeste jednou se to povedlo Serene, ale jiz pred tim zakusila Top desitku...

Takze by slo o nebyvalou vec. Domca by se asi zapsala, a myslim na dost dlouho do zajimavych stats GS v Australii:)
Reagovat
smazaný uživatel
Já to Lině přeju, mám jasno. :)
Reagovat
smazaný uživatel
...tak ja ji to taky preji...
...ale porad mne pokousi ten zajimavy zapis Dominiky do historie GS v Australii...:)
Reagovat
Fandina
Mě naopak Domča se zápasem s Agou potěšila. Upřímně, když vloni nad ní vyhrála ve finále ve Standfordu, tak se nelze divit, že teď také. Obvzlášť když předtím porazila Sharapovou a Halep. Takže pro mě to nebylo zas až tak nečekané, že Agu dala. Spíš jsem se bála, že začne zase bezhlavě střílet, jak ona dovede a vyhází se. NaLi je pro mě z těch nejlepších hráček hned za Petrou. Fandím jí hodně. Ale Domče víc. V každém případě je pro mně tohle finále super, byly i semifinále. Jedině mě mrzí propad Petry. Jinak tři ze čtyřech finalistek jsou moje top oblíbenkyně.
Reagovat
smazaný uživatel
Jak se píše na twitru. Refa je supermuž, to je fakt a je jako robot. A roger stvořil. Rafu... To je taky fakt. A dost možná nejen rafu. Je to neuvěřitelný co rafa a jakým způsobem dokáže vracet údery. Jsem Fanda rogera. A nelíbí se styl rafy.... Ale "rafa"prostě je "supermuž" to se mu musí uznat a je to neuvěřitelný bojovník. Gratulace rafovi, ale roger hrál dobře. A přišlo mi , že míčky který loni ani nedobíhal, tak letos je to jiný , a proto se dostal do semi. Taky potřebuje trochu štěstí . Aby mu pomohli protihráči. Jako třeba stan . .... Ještě jednou rafa gratulace. A doufám že to není poslední semi do kterého roger postoupil a prohrál. Na grandslamu.
Reagovat
Sonja
Myslím si, že je to vzájemný- Rafa (i Nole nebo Andy) taky Federera jako hráče zdokonalili.
Jinak souhlasím, Rafa je supermuž...puchejř přes půl dlaně a stejně si jde v suchym pro titul.
Reagovat
J.M.
Tak Rafa by byl úplně nejposlednější ze všech hráčů, u kterých bych psal bych o suchém triku. Ten v každém kole, i dnes, po pár míčcích vypadá, jako kdyby vylezl ze tří bazénů najednou. Ale zase klame tělem. Jiní hráči, kteří vypadají vyčerpaní, vyčerpaní jsou, Rafa naopak v každém zápase až do konce přidává a přidává.
Reagovat
Fandina
Vzhledem k tomu, že Federer je starší, tak bych se přikláněla k obecné klauzuli, že Rožer zdokonalil ty ostatní, protože nejdřív dominoval on sám a oni se ho snažili přehrát.
Reagovat
Sonja
J.M.- myšleno pochopitelně jen obrazně- ztratil do finále jediný set a ve finále pravděpodobně neztratí ani jeden.
Fandina- Tak to je samozřejmý, že laťku postavil Federer, protože tu byl "první", ale ani on nemohl zůstat pořád na stejné úrovni, nestačil by. Všichni jmenovaní hráči se vzájemně dostrkali k maximu.
Reagovat
tommr
průběžnej stav žebříčku ATP k dnešnímu dni tj. po odehraným semifinálovým zápase Nadal-Federer na AO.
Čísla v závorce znamenají bodovej náskok nebo ztrátu na Tomáše Berdycha.
Hvězdička znamená, že hráč je na AO ve finále a může ještě získat 800 bodů za titul:

1. Nadal 14330 (+9790) *
2. Djokovic 10620 (+6080)
3. Del Potro 5370 (+830)
4. Ferrer 5280 (+740)
5. Wawrinka 4910 (+370) *
6. Murray 4720 (+180)
----------------------------------
7. Berdych 4540
----------------------------------
8. Federer 4355 (-185)
9. Gasquet 3050 (-1490)
10. Tsonga 2885 (-1655)
11. Raonic 2770 (-1770)
12. Haas 2435 (-2105)
13. Isner 2320 (-2220)
14. Youzhny 2145 (-2395)
15. Fognini 2100 (-2440)
16. Robredo 1980 (-2560)
17. Almagro 1930 (-2610)
18. Nishikori 1915 (-2625)
19. Dimitrov 1810 (-2730)
20. Simon 1700 (-2840)
...

Tomáš Berdych si díky dnešní porážce Federera udržel v průběžným žebříčku sedmý místo. Jeho ztráta na hráče na 3.-6.místě přitom není velká a pokud bude hrát tak dobře jako na AO i v průběhu sezóny může se časem posunout výš ...

Federer bude po AO v průběžným žebříčku až osmej což je jeho nejhorší umístění od roku 2002 kdy se teprve dral nahoru ...

Nadal si dneska ještě víc upevnil pozici jedničky a pokud vyhraje i ve finále bude o postu jedničky minimálně do USO rozhodnuto ...

Největším paradoxem AO zůstává postup Del Potra na třetí místo i přes jeho brzký vyřazení. O třetí místo by ho moh ještě připravit Wawrinka pokud by ve finále porazil Nadala, ale to se mi nezdá moc pravděpodobný ...
Reagovat
George_Renel
Tady http://live-tennis.eu/ mají opět chybu. Už jsem jim psal, tak jsem zvědav zda to opraví.
Reagovat
tommr
mají v tom pěknej bordel - Wawrinka je podle nich ještě v semifinále a Tomáš podle nich dokonce vypad už ve čtvrtfinále ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
proste machr:)))

Ovsem obhajovat Holandsko a IW nebude uplne jednoduche s jeho pristupem... Naopak Miami uz obhajil v tuto chvili a v pohode:D)))

Budu si muset s Juanem dost vazne promluvit:)
Reagovat
tommr
Del Potro může bejt relativně v klidu až do Wimbledonu. Loni neuhrál v první polovině sezóny kromě tebou zminovanýho Rotterdamu a Indian Wells téměř nic (hlavně na antuce byl úplně marnej) takže s obhajobou nebude mít žádnej problém. Počínaje Wimbledonem už to ale bude jiná písnička ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
...na antuce letos zazari:)
...na trave hraje vzdy priserne (((myslim styl)))
ale minuly rok otevrel novou kapitulo zivota na travnatych dvorcich...min. do QF to uservisuje, jsem v klidu:)))
Reagovat
tommr
no já doufám, že ti ta předpověd nevyjde. Del Potra moc nemusím a hlavně je to velkej konkurent Tomáše ... :)
Reagovat
George_Renel
Tak mi odpověděl: Hi !

There was quite a huge bug today concerning the rankings !
Hopefully it should be fixed by now...
Thanks for reporting and sorry for the inconvenience !
Best regards,
Philippe @ http://live-tennis.eu
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa je zaslouzene svetovou jednickou. Smekam klobouk pred rivalem Noleho. At hrac odehraje jakkoli dobry turnaj, Nadal ho vyvede z omylu. Tak si pojd za 14 GS. Drzim palce :)
Reagovat
smazaný uživatel
Vas bezmocny vztek, je pro me tou nejkrasnejsi odmenou :-D :-D
Reagovat
Fandina
Jestli si něco nenamlouváš. Já fandím Rogerovi, ale vůbec vztek nemám. Elegantně hraje pořád a Rafa byl prostě lepší ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Z čeho bych měl pociťovat bezmocnost?
Reagovat
Denis92
este jedna poznamka..Roger darmo zlepsi servis,FH a BH ci voleje..jednu vec nikdy nezlepsi a to je psychika v zapasoch proti Nadalovi. A ta potom sposobuje ze vsetky tie udery su o dva levely horsie ako ich je schopny hrat proti komukolvek inemu.
Reagovat
Sonja
Já doufám, že Nole zlepší psychiku proti Stanovi.
Ve čtvrtfinále se z něj stal Djokej choker:-(:-D
Reagovat
Fandina
Já myslím, že u Noleho nejde o psychiku proti Stanovi. Poslední dobou hraje Stan super a vzájemné zápasy s Nolem byly vyrovnané. I teď mohl vyhrát Nole. Prostě tentokrát vyhrál Stan. Jejich loňský zápas na AO byl podle mě super a i ten letošní patřil k těm nejlepším.
Reagovat
Denis92
Ale to si nemyslim..dvakrat ho porazil v 5.setovej bitke a na 3.krat sa to uz nepodarilo..Stan si uz vyhrat zasluzil. Nemoze ho stale porazat..
Aj tak si myslim,ze Novak sa najviac sustredi na RG.
Reagovat
Sonja
Byla to z mé strany trochu nadsázka.
Ale ty poslední dva míče Noleho mi ještě dlouho budou ležet v hlavě.
Reagovat
smazaný uživatel
Roger, skvělý turnaj. Semifinále pro nasazenou šestku úspěch je. Málokdo počítal, že by se mohl dostat tak daleko (včetně mně). A Nadal zažíva skvělý turnaj.
Pro mně jsi a navždy budeš nejlepší.
Reagovat
smazaný uživatel
..semifinale je pro Rogera uspech...
..pro me jsi nejlepsi....

Jako kdybych to vcera nepsal :-) Myslim, ze tyhle slinty budou nametem dalsiho dilu deb.lnich kecu od Viralbrothers :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Můžeš se toho ujmout sám, ty ču*áčku. :-) Celý tenisový svět to určitě náležitě ocení. :DD
Reagovat
smazaný uživatel
Já si to dobře pamatuju. A proto jsem to také napsal.
Narozdíl od tebe ale Nadala neurážím, jak to děláš ty směrem k Rogerovi.
Reagovat
Pe3k
Rogerovi gratulačka k dobrému turnaji, vzhledem k minulé sezoně, věku a pavouku je semifinále úspěch. Pokud by byl schopen tento turnaj vyhrál rovnalo by se to tenisovému zázraku. Snad bude pokračovat v dobře rozjeté sezoně a dostane se do top 4.

Gratulace Nadalovi k 14 titulu a taky pojištění si své pozici současného nejlepšího hráče na světě. Někteří můžou lamentovat, že předbíhám událostem, ale jak asi může Wawrinka porazit Nadala, když na něj nikdy neuhrál ani set?
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že lamentování není na místě, bohužel.
Reagovat
LukasH
Předpokládám, že se tu během dne zase strhne bouřlivá diskuze nebo spíš nesmyslný hádky fanoušků.
Kdo ale tenisu trochu rozumí, pro toho je tenhle průběh jasnej. Jednoduše lze říct, že Roger hrál pod svoje možnosti. Jenže když na někoho opakovaně zkoušíte útočnou hru a soupeř vrátí téměř vítěznej balon neuvěřitelným způsobem zpátky, sebevědomí to hodně podkope. Útoční hráči potřebujou dominovat a hrát svou hru. Svou hru hrál dneska Roger jen v prvním setu, ani tajbrejk nebyl ještě úplně bez šancí. Po druhým setu začala jeho hra upadat. Jako by Roger tušil, že to bude s Nadalem stejně marný, i kdyby třeba ten set vyhrál. Nadal se postupně zlepšoval a na konci byla jeho hra téměř strojová. Neplatilo na něho nic. Ještě tu mnozí kritizují bekhend Rogera. Ono se z vysokých přeliftovaných míčů, do kterých umí dát Nadal mnohonásobně víc otáček než všichni ostatní hrajou přímí bekhendy nízko nad sítí hodně špatně. Spousta lidí má pocit, že soupeři dělají proti Nadalovi hodně nevynucených chyb. Ty chyby jsou ale většinou ve skutečnosti vynucený. Míč se chová úplně jinak. To je ta podstata Nadalovy hry...
Reagovat
steve79
To máš sice pravdu, ale nikdo z hráčů nedělá tolik z backhandu jako Roger proti Nadalovi.
Reagovat
LukasH
Roger měl minulej rok bekhend tragickej. Teď ho zlepšil, ale proti Nadalovi to asi nejde. Podle mě taky hodně riskoval. Chtěl z toho bekhendu dát vítěznej balón. Obecně si všímám, že jednoruční bekhend je sice krásnej úder, ale pokud je hráč nervózní, doplatí na to právě nejvíc bekhend. Ani Wawroch ho včera proti TOmášovi neměl jako jindy.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak ale s Nolem Stan dlouhodobě ukazuje, že i top jednoručák může porážet nejlepší obouručák historie, Stanův bh to je prostě pecka..
Reagovat
LukasH
To jo. Ale jsem zvědavej, jak Stanovi půjde proti Nadalovu ultratopspinu.
Reagovat
svetova.dvojka
No ale zase nepřehánějte, Federer Nadala 10x porazil z toho 2x na antuce :-)
Reagovat
Denis92
Videli sme dalsi klasicky zapas Federer vs Nadal, v ktorom Nadal zo seba dokazal dostat to najlepsie a Roger sa tradicne psychicky zosypal. Rafa predviedol bez pochyb svoj najlepsi vykon na turnaji,Roger pravy opak.
Pokracoval niekde tam kde skoncil s Murrayom a postupne hral horsie a horsie. Servis nefungoval tak dobre,BH totalne tragicky ako vzdy proti Nadalovi a prehraval z neho vsetky vymeny. Postupne zacal kazit coraz viac aj FH a tak naozaj nemal ako s Nadalom superit. Dnes mu nesla ani hra na sieti,voleje..proste nic a tak nebola najmensia sanca vyrovnat sa Nadalovi.
Je to neskutocne ako psychicky Roger nezvladla tie zapasy proti Nadalovi. Ked uz zahral raz za set skvely BH krizom tak Nadal mu ho vratil este lepsim FH po lajne.
TB 1.setu rozhodol o vysledku definitivne,kde Roger spravil 3 hlupe chyby a najma ten drive volley a nasledny volej do siete..

Aby som vsak nebol len kriticky,lebo to si Roger za cely turnaj urcite nezasluzi,tak..Dokazal porazit Tsongu a Murraya teda hracov z TOP 10 v priebehu 48hodin co mu minulu sezonu sa nepodarilo ani raz. Dal fanusikom dovody na radost ale zaroven definitivne utvrdil v tom,ze Nadala na GS uz nikdy neporazi a zrejme uz ani GS neziska.

Na zaver k Rafovi- neodohral az do semifinale skvely turnaj,ale tam podal najlepsi vykon a finale bude formalita. Velmi podobne ako posledne RG.
Ako sa zdalo,ze Nadal ma tazky los tak napokon opak je pravdou. Urcite to bude Nadalov najlahsie ziskany GS mimo Roland Garros. O tom nemoze byt pochyb..Potrapil sa trocha s Nishikorim a Dimitrovom,ale to len vdaka svojmu slabsiemu vykonu. Federer sa porazil klasicky sam uz pred zapasom a Wawrinka vo finale bude malina. Tak teda gratulacia k 14 GS. Myslim,ze najneskor po RG 2016 bude mat na konte viac GS ako Roger.
Reagovat
LukasH
Federer se opravdu neporazil sám. To je jen dojem, že se hráči proti Nadalovi porážejí sami.
Reagovat
Sonja
Tak Federer se dostane přes 2 hráče top 10 do semifinále GS a ty řekneš, že už nemá šanci žádný vyhrát, jo? Já myslím, že Federer letos na AO opět dokázal, že se s ním ještě počítat musí. Možná že už nikdy neporazí na GS Nadala (i když ani to není jistý), ale přes všechny ostatní hráče přejít může.
Reagovat
Denis92
Pravdepodobnost,ze sa na ceste za titulom GS vyhne Nadalovi neni velka..Ak by sa tak aj stalo,stale su tam dalsi skveli hraci ako Murray a Djokovic a Roger ma problem v poslednych kolach turnajov predvadzat skvely tenis ako na zaciatku. Hlavne unava je velky problem..
Reagovat
smazaný uživatel
První set docela dobrý,ale Federer prohrál tiebreak!
Pak to šlo rychle!

Tak co vyhraje Nadal nebo Wawrinka?

a)Nadal
b)Wawrinka

Odpověďi posílejte na: ruda.kytka100@gmail.com
Reagovat
smazaný uživatel
:D
Reagovat
smazaný uživatel
Páčila sa mi tá atmosféra pred zápasom, tie očakávania tenisovej i laickej verejnosti dokazovali, že najväčší tenisový náboj má a zatiaľ bude mať zápas Nadala s Federerom. Pomaly zabudnutá rivalita dnes ukázala, že je stále tou najväčšou.

Zápas by som rozdelil na dve časti, prvú tenisovú, v ktorej sme podľa môjho názoru sledovali dobrý zápas. Roger v prvých dvoch setoch absolútne nevykazoval psychický blok, keď odvracal jeden BB za druhým, tenisovo však trochu strácal na dnes fantasticky hrajúceho Nadala. To akým spôsobom hral z BH je v ich zápasoch nezvyklou novinkou. Druhá časť zápasu v podobe tretieho setu, bola len výsledkom predchádzajúcich dvoch. Roger prestal veriť v sám seba a záver zápasu Rafovi daroval.

Federera nikdy nebudem mať rád, no na turnaji ma prekvapil svojou kvalitnou hrou a musím sa priznať, že pred SF z jeho hry išiel veľký rešpekt.. Dokázal, že to je stále veľký hráč a dúfam, že ešte niekoľko rokov bude. Tieto zápasy by totiž nielen mne, ale snáď všetkým fanúšikom chýbali. Pre jeho skalných zrejme trpké sklamanie, o to hlbšie, že všetky predzápasové indície hovorili v jeho prospech...Pozitívom pre nich zostáva, že Federer má tenisovo stále na víťazstvo v GS..A nie vždy sa v ňom stretne s Nadalom.
Reagovat
tito
Vamos Rafa !!!
Chápu zklamání FFF, ale byl to pro Rogera skvělý turnaj, bohužel současné tempo Rafy či Noleho na GS je (asi) nad jeho síly. Ale kdo ví. Zlepšení je proti minulému roku více než povzbuzující. Nejsem jeho fanda, ale tímto turnajem si mne získal. M.j. třeba tím, jak daroval Andymu jestřába /fifteen/ Ve vzájemných budu vždy fandit Rafovi, ale úspěch mu přeji :-)
Reagovat
Mayo
vamos RAFA :) dneska sa mi veľmi páčil jeho backhand...Roger dobrý turnaj ale dneska plno chýb a stál proti nemu jeho neobľúbený súper...každopádne v nedeľu sa teším a snáď to dotiahne na legendu Pýta (:
Reagovat
svetova.dvojka
Už to není ono :-(
Reagovat
smazaný uživatel
skvělý turnaj. Dneska na to Roger vážně neměl, ani ne tak po psychické stránce, ale Nadal ho vysloveně přehrál ve všech směrech. Finále si zaslouží, ale já doufám, že mu Wawroch zatopí.

Co se dá dělat, semi je super, zvlášť když mu někteří zdejší "odborníci" věštili max. 3 kolo, kde ho měl porazit Verdasco vypadnuvší o kolo dřív. :D Sezona začíná, takže COME ON, ROGER !!
Reagovat
steve79
Souhlasím. ROger jak jsem psal níže na tomto turnaji překvapil. Akorát zápas s Nadalem mu nevyšel. Trošku jsem rozmrzelý z jeho backhandu. On snad nezahrál jedinej dobrej backhand s vysokýho odskoku. Tohle snad v přípravě zapoměl trénovat:D Je pravda, že takto hraje jen Nadal
Reagovat
smazaný uživatel
To zase bylo velkohubych vykriku, jakoze 18 gs je doma, svycarske finale atd. a nakonec zase protazena huba a slzicky, tak jako pokazde -D Vy jste totiz uplne stejni, jako ten vas labilek, pred kazdym turnajem a zapasem plnou hubu kecu, jak se citi skvele, jak vi jak porazit Nadala a vysledek je porad ten samy ;-) Uz se smirte s tim, ze ten vas arogantni dedek je vyrizenej :-)
Reagovat
steve79
Holt každej má svůj stín. Federer Nadala a Nadal Djokoviče! Vzpomen si kolik Djokovič sebral Nadalo titulů, tak minimálně 10 za tři roky.
Reagovat
Madrileno
Barney, trosku krutej komentar, obzvlast to o vyrizenem dedkovi, ale jinak vceleku souhlas. Vamos, Rafa.
Reagovat
Rafaeoli25
Ubohý, ubohý, ubohý, máš ty vůbec nějakej respekt? Jinak já budu šťastnej jak blecha, pokud bude Rafa schopnej ve dvaatřiceti hrát tak jako Roger..
Reagovat
smazaný uživatel
A kdy řekl, že ví jak ho porazit?
Reagovat
smazaný uživatel
Nadalov tieň je Djokovic?..Prečo?
Reagovat
smazaný uživatel
Ty si asi opravdu trošku mentálně zaostalý! To, že je 18. GS doma si tady cpal do huby fanouškům jedině ty! Já myslím, že mnoho fandů Federera tento průběh mohla čekat, já jsem teda čekal lepší průběh a aspoň jeden set, bohužel to bylo mnohem horší.
Ale co, Federer prohrál, tak nastal tvůj čas jít vyrypovat. Opravdu ubohé. Mě by jen zajímalo co bys psal, kdyby Federer vyhrál...
Reagovat
smazaný uživatel
Sleduju tvůj písemný projev a nejsem si jistý, jestli víš, jestli se ta labilita náhodou netýká někoho jiného, ??než ty píšeš.
Reagovat
smazaný uživatel
Typicky by žvatlal, že jedna výhra nic neznamená, Rog měl jenom štěstí, Wawrinka mu dá na pekáč atd. Je to ko*ot.
Reagovat
smazaný uživatel
Jako se všim celkem souhlasim, ale dědek? Kolik ti je, když je pro tebe 32 let věk na důchod? 15 ??
Reagovat
smazaný uživatel
... no se všim ne !
Reagovat
a.magerova
Reagovat
ArcusII
Upřímně Rogere 50 nevynucenejch chyb ve třech setech je fakt moc :-(
Reagovat
babolat.cz
super a teď ještě jednoho pološvýcara a bude to!!
Reagovat
smazaný uživatel
Ách jo, finále mě nebude bavit, ani jednoho nemusím..
Reagovat
George_Renel
mnozí kritizovali úroveň 1. SF. Z mého pohledu to dnešní nebylo o nic lepší, řekl bych dokonce naopak slabší...
Reagovat
Fandina
Včera to mělo napětí a bylo i míň chyb. Škoda, že to nevyšlo pro Berdu. Bylo to o prsa.
Reagovat
J.M.
Bohužel zápasy dua Fedal už nějaké 2 roky nemají vysokou úroveň. Nevím, jestli se to ještě může někdy vrátit, elixír mládí ještě nikdo nevynalezl.
Reagovat
smazaný uživatel
No protože jsem byla jednou z kritiček úrovně včerejšího semi, tak nemůžu až tak říct, že by dnešní bylo o něco slabší, Roger alespoň ukázal hru u sítě, ale jinak to bylo taky o soupeřových chybách a herní psychice... i když Tomáš nevypadal tak odevzdaně jako dneska Roger..
Reagovat
Jan
Neviděl jsem ani zápas Toma ani dnešní, ale podle popisu Tomáš dělal chyby jen v TB, zatímco Roger závěr odevzdal, takže Tom asi odevzdaný nebyl.
Reagovat
VlS
Roger znovu potvrdil, že na Rafu má blok, je neuvěřitelné, co proti němu dokáže zkazit. Rafa přitom nehrál zdaleka jeho nejlepší tenis, záblesky geniality tam byly, ale zdaleka ne v té míře, v jaké ho jindy zdobí. Roger hrál pod svoje možnosti.
Tak zítra Stando do toho, zastav řadu 12 proher s Rafou.
Reagovat
smazaný uživatel
Nechápu,proč Stanovi na Live Official Rankings nejsou připsané body za vyhrané semifinále. Přitom Nadalovi jsou připsané hned po výhře.
Reagovat
Madrileno
Respekt Rogerovi, v jeho veku slusnej turnaj
ale
VAMOS RAFA, supeeeeeeeeeeer :-)
Reagovat
kada.tom
Krásnej výsledek :-)

Ve finále to vidím tak, že budu rád za vítězství Stana, ale fandit budu samozřejmě Rafovi :-) Snad ten 14. GS titul získá :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Mats a jeho tipy :-D Vamooooooos!!! Tady není o čem, už to jednou a provždy pochopte :-))
Reagovat
Sonja
k 14. GS titulu.
Reagovat
Pe3k
Zajímavé že ostatní RF fandové můžou o Rogerovi psát jak chcou, ale já jsem ten kdo je bi polární komunista a hater Federera :D

Já jsem narozdíl od nich ten dnešní průser naprosto očekával, takže mě to nijak nepřekvapuje a ani semnou nelomcují emoce, jako s ostaními...
Reagovat
smazaný uživatel
Re: Pe3k
Ty jsi vždy byl a budeš hater Nadala, to všichni víme :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ja jsem to cekal...
Reagovat
Pe3k
No právě...A to jako jako hater nemůžu uznat, že je Nadal nezdolný psychicky a fyzicky a že překoná Federera (což musí být všem jasné)? Mi připadá, že já jsem naopak jediný, kdo je schopen si přiznat pravdu a smířit se s tím...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak aspoň, že tak :-) jsi čestný chlapec.
Reagovat
smazaný uživatel
my jsme tvrdili, že pokud bude hrát Rog jako s Tsongou nebo v prvních dvou setech s Murrayem, může Nadala porazit. A při takovém stylu by tu šanci skutečně měl, to nemůžeš popřít, ani kdybys chtěl lézt Nadalovcům do prdele sebevíc.
Reagovat
Pe3k
Jo jenže Tsongův styl mu sedí a díky tomu si na něj věří. S Nadalem je tomu naopak. A na kdyby se nehraje.
Reagovat
smazaný uživatel
"A na kdyby se nehraje." - v tom není sporu.

Ano, Nadal je co se týče defenzivy asi ještě o třídu výš než Murray, ale to nic nemění na tom, že při troše agresivní hry a perfektně načasovaných útocích, jako proti Murraymu (ne jako ty dnešní zbrklé náběhy, když měl Nadal nalitý forhendový winner), mohl Rog Nadalovi pěkně zatápět, navíc servis dneska taky nic moc, oproti osmi a čtvrtfinále.
Reagovat
J.M.
Je to zoufalství, no. Kdyby Roger proti Rafovi hrával o třídu hůř než v předchozích zápasech, tak by možná ještě mohl bojovat, ale on už na stará kolena vždycky začne o dvě třídy hůř, a pak se postupem zápasu zhoršuje a zhoršuje. Jeho výkon proti Rafovi vždycky rekapituluje vše, co Roger v turnaji předváděl - všechny údery, které se Rogerovi v předchozích zápasech mnohokrát povedly, Roger proti Rafovi ukáže znovu, a všechny zkazí. Z nikoho jiného neumí Rafa udělat nervózní mašinu na kiksy tak jako z Rogera. Kromě toho opět Roger ukazuje, že v 32 letech už nemá na to, aby něco v těch výměnách uběhal. S jinými hráči ještě běhat zvládne, s Nadalem už ne, to je příliš fyzický styl.

Je fakt, že Rafova hra je tak nepříjemná, že dělá problémy každému. Ale na Rogera má úplně nepřekonatelnou schopnost vytáhnout z něj pokaždé to nejhorší co v něm je. Je mi ho líto, ale však on se z toho nezblázní, myslím, že to už před nějakým časem přijal tak jak to je.
Reagovat
Roger_Federer
hodne spatny zapas..Federera..hodne dobrx zapas ze strany Nadala.
Reagovat
smazaný uživatel
Je smutny koukat na to jak antitenis vyhrava:(((
Reagovat
steve79
Federer na tomto turnaji překvapil, ale s Nadalem shořel. Zajímala by mě ta taktika od Edberga. Federer snad vůbec netrénoval backhand s takto vysokým odskokem. Celý zápas z něj nezaútočil, jak se může tohle šestému hráči světa stát? Je to zklamání. Na to jak hrál celý turnaj tak skvělé, mě překvapil jak hrál dneska blbě. Aspon ví na čem musí v treninku zapracovat. Dělájí mu obrovsksé problémy vysoké balony do backhandu.
Reagovat
J.M.
No, dobrý... Rafa taky nezačal nejlíp, ale on se v zápase zlepšuje, a ke konci už mu to šlo výborně (i díky Rogerovi). Roger se v zápasech zhoršuje, ale obzvlášť proti Nadalovi.

Každopádně 27letý Nadal hraje daleko líp než 32letý Federer, a to se nedá nic dělat. Tak to prostě je. Jenom mi je už teď trochu líto Wawrinky. :-) Pokud bude Rafa hrát jako dnes v závěru, tak nevím nevím, jestli se s tím bude umět poprat.
Reagovat
Marduch
Bekhend jednoruč na balony s vysokym odskokem se moc natrénovat nedá.
Rafa to ví moc, moc dobře. Je to jeho hlavní zbraň pro Rogerovi.
Taky proto ty zápase v poslední době vypadaj takle.
Proto ani Wawrinka s Rafou dosud nehrál ani jednou vyrovnanou partii.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to strašné trápení. Je mně Federera líto, má totálně svázané ruce a od druhého setu je to křeč. Ať má formu jakou chce, když přijde Nadal je konec. Ať Nadal hraje turnaj sebehuř, přijde Federer a on svůj výkon zlepší a vychází mu vše. To je prostě životní úděl, každý nějaký máme, je třeba se s tím naučit žít... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Naprostej souhlas, tyhle 2 to maj předem nalajnovaný. Akorát se bojim, že Wawroš dopadne stejně.
Reagovat
smazaný uživatel
Mám to stejně :)
Reagovat
smazaný uživatel
je mi z toho do place, Fedex uz je odevzdanej, prijde mi, ze to dohrava jen z povinnosti...
Reagovat
smazaný uživatel
Taky mám ten pocit, zase obrovská chyba u sítě.. ach jo..
Reagovat
jackiec
škoda, bohužel asi vyhraje zas španělský pták s impotentním antitenisem
Reagovat
Rafaeoli25
Neříkám, že všechny jeho údery jsou terno, ale tomu co dnes předvádí říkáš antitenis? Těm super prohozům, returnům, vítězným bh a forehandům? Pak nejsi fanda tenisu..
Reagovat
Sonja
Proč na něj vůbec reaguješ? Od rána Rafu uráží, tak teď ať si to pěkně vyžere.
Reagovat
VlS
teď hrají blbě oba. Elegantní BH jednoruč prostě nefunguje. Uměleckej dojem vysokej, efektivita limituje k nule.
Reagovat
steve79
Nadal je v tomto setu k poražení, ale co ted udělal Federer nekomentuju.
Reagovat
Vojtaakk
Občas mi přijde, že Rafa trochu ubere plyn, aby Rogera tak neztrapnil...
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda, jak správně říkal " Standa Blábol " na eurosportu Roger musel vyhrát 1. set aby to bylo trchu zajímavý. teď už je po zápase.
Reagovat
Roger_Federer
je opet uz otraveny.uz ho ani nebavi bojovat..Rafa mu to uz znechutil..
Reagovat
smazaný uživatel
Fedex za 2 sety ani jeden bb proti Nadalavi s puchýřem na podávající ruce. To si hovoří za vše.
Reagovat
smazaný uživatel
Puchyr ho nijak neovlivnuje...
Reagovat
Fandina
pokud ho má dobře ošetřený, zpevněný, neměl by mu vadit v ničem.
Reagovat
VlS
Neodvratné se blíží, Roger hraje pasivně, vrací Míče na kříž a pak se jen smutně dívá.
Reagovat
steve79
Fedex se vůbec nechytá. Hraje krátské udery a Nadal to do něj rve. Federerovi prostě hra Nadala nesedí. Nesnáší ji.
Reagovat
smazaný uživatel
Můžeš mi říct, kdo jeho hru snáší? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Taky nevím...opravdu míče létající nad sítí 2 metry, to není tenis na který by se dalo dívat...:( ale někomu se to holt líbí...
Reagovat
steve79
Třeba Djokovič. Ten hraje backhand rychle po odskoku
Reagovat
steve79
Fedexovi to tam zatím moc nepadá. Rafa je o kousek lepší. Co Nadal doběhne je neuvěřitelné. U Rogera je vidět, že si někdy moc nevěři.
Reagovat
smazaný uživatel
Jak jistě mnozí očekávali vyrovnanou bitvu vzhledem k Federerovým předchozím výsledkům na turnaji, tak teď bych to tipoval na opět jasnou záležitost pro Rafku.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to zatím vyrovnané.
Reagovat
smazaný uživatel
Féďa dělá tak zbytečný minely a Rafovi to usnadňuje, to je taková škoda.. snad se ještě zvedne, přála bych mu to.
Reagovat
Fandina
Féďa ... tak to mě tahá ha uši, ale proč ne, když je to zkratka jména ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Fakt? Mně to přijde normální. Mně spíš tahá trošku za nervy výsledek zápasu, zatím. :)
Reagovat
Fandina
Roger podle mě zbytečně hraje ve výměnách. Škoda, že nehraje jako dva první sety s Andym. Tam se snažil rychle ukončovat i na síti. Ale s Rafou to asi tak dobře nejde, ten si většinu výměn začne diktovat sám a potom Roger chybuje. Doufám, že Roger ještě něco vymyslí.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně no, ty dlouhé výměny, kdy mu to Rafa kopcovitě rval do BH jsou blbý. Myslím, že winnery u sítě má Féďa jistější než přehazovat si s Rafou milionkrát přes síť.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist