Nadal přes Ljubičiče suverénně do semifinále, čeká ho Murray

15. 4. 2011, 16:26
Aktuality 23
ATP MONTE CARLO - Rafael Nadal v Monte Carlu nenašel už 35 utkání v řadě přemožitele. Marný boj dnes s antukovým králem svedl zkušený Ivan Ljubičič, který vzdoroval pouze v několika závěrečných gamech. Španěla tak v Monaku dělí pouze dva soupeři od sedmého triumfu během sedmi let. V semifinále se utká s Britem Murraym.
Rafael Nadal

Ivan Ljubičič v Monaku vyřadil nasazené Tsongu a Berdycha, ale právě ve včerejším duelu s českým tenistou měl problémy s ramenem. Do čtvrtfinálového duelu s šestinásobným vítězem turnaje Rafaelem Nadalem vstupoval s vědomím, že soupeře při poslední vzájemném měření sil (loni v Indian Wells) zdolal. Zároveň však musel vědět, že na antuce jsou jeho šance mnohem nižší.

Pátek v Monte Carlu:

Federer v Monaku znovu nezvítězí, ve čtvrtfinále prohrál s Melzerem

Jednatřicetiletý Chorvat začal dnešní souboj se světovou jedničkou na podání a v prvním gamu se mohl pokaždé spolehnout na 1. servis. Nic platné mu to ale nebylo, neboť nezískal jediný fiftýn a do zápasu hůře vstoupit nemohl. Jenže zaváhal i španělský tenista, který po dvojchybě brejk nepotvrdil a bylo vyrovnáno 1-1. V dalším gamu měl Ljubičič výhodu, od té chvíle se ale jeho hra v silném větru sesypala.

Nadal do konce setu získal 21 z 25 výměn a suverénně se ujal vedení. Skvěle začal i druhou sadu a brzy vedl již 6-1 a 3-0. Chorvatský tenista si do té doby vůbec nevěřil, v posledních minutách ale přeci jen o sedm let mladšího rodáka z Mallorky ještě trochu potrápil. Ovšem brejkboly neproměnil a nakonec po 80 minutách prohrál hladce 1-6 3-6.

Pro Nadala to bylo na antuce již 35. vítězné utkání v řadě, naposledy prohrál předloni ve 4. kole French Open se Söderlingem.  V Monaku odehrál 40 zápasů (včetně tři v kvalifikaci) a prohrál pouze v roce 2003 s Coriou.

O finále si Španěl zahraje s Andym Murraym, který v Monaku ukončil sérii čtyř porážek v řadě a bez ztráty setu se podruhé v kariéře dostal do semifinále antukového turnaje. Ve čtvrtfinálovém souboji si poradil s překvapením soutěže Frederikem Gilem hladce 6-2 6-1.

Murray neměl s portugalským soupeřem příliš práce. Nervózní Gil nedokázal míček udržet v delších výměnách v kurtu a často chyboval. Za stavu 2-5 měl dva brejkboly, ale ani jeden nevyužil. V druhé sadě se ujal vedení 1-0 a měl brejkbol, po jeho nevyužití už ale na kurtu vládl pouze třiadvacetiletý Brit, jenž si zahraje o první antukové finále. 

Poprvé byl Murray na antuce v semifinále před dvěma lety rovněž v Monte Cartlu a i tehdy čelil Nadalovi. S o rok starším Španělem má bilanci čtyř výher a devíti porážek, na antuce ve dvou soubojích neuhrál ani set.

- ATP MASTERS 1000 MONTE CARLO (Monaco, antuka, 2,227,500 eur) -
páteční výsledky (15. 04. 2011)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Nadal (1-Šp.) - Ljubičič (Chorv.) 6-1 6-3
Melzer (7-Rak.) - Federer (2-Švýc.) 6-4 6-4
Murray (3-Brit.) - Gil (Port.) 6-2 6-1
Ferrer (4-Šp.) - Troicki (11-Srb.) 6-3 6-3

Semifinálové dvojice: Nadal - A. Murray, Ferrer - Melzer.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
Stan_Borowitz
by měl rozhodně zkusit ty prášky od bolesti i dnes, případně i zítra :-)
Reagovat
smazaný uživatel
karolínka Plíšková chytla do kvalifikace Radwanskou. To horší los asi dostat nemohla.
Reagovat
VlS
Že je velkým tématem mě nepřekvapuje, ale trochu je mi líto, že nikdo nerozebírá první QF David - Viktor. Měl jsem možnost pár kousků vidět (na rozdíl od ostatních zápasů).

Řekl bych, že Viktor prohrál hlavou, prostě neudržel při big pointech nervy na uzdě. Ale celkově, byl to docela pohlednej zápas, i když na druhou stranu, některý ty dlouhý výměny s běháním jak v atletice mi připadaly být spíš výsledkem snad až zbabělosti a neochoty zaútočit trochu rázněji.

Když už byl některej na síti, tak protože spíš musel, než že by tam chtěl. Viktorovo zakončování volejů rozhodně nebylo dobrý, tam má rezrervy jako hrom.
Reagovat
VlS
6e je velkým tématem Federerova prohra .......... pardon
Reagovat
darek.vrana
Viktor rozhodně neprohrál hlavou. Na Ferrera vůbec neměl žádnou zbraň. Snad jedině, když mu zafungoval servis, ale to bylo hodně málokdy, ta úspěšnost 1. servisu byla strašně mizerná. Jinak jak se dostal míč do hry, bylo jasný, kdo ho vyhraje... Párkrát se Troicki bránil obstojně, ale Ferrer byl stejně vždycky ještě o kus lepší.
Reagovat
VlS
A tak, taky mu párkrát vzal servis, rozhodně bych neřekl, že neměl na Davida žádnou zbraň, dostkrát si vypracoval i dobrou příležitost ale dal to pak do sítě nebo se nepochopitelně vyhodil. Hodně bídnou úspěšnost měl u volejů a podání mu nešlo, ale myslím si, že jestli se David nezlepší, tak to nebude mít s Jurgenem možná jednoduchý. Opravdu mi připadalo, že se mu nechtělo moc útočit a spí čekal na chyby. Viktor měl víc winerů a podstatně víc UE
Reagovat
darek.vrana
Tak ty brejky mu Ferrer daroval hlavně dvojchybama. Ale nevím, mě přišlo, že to bylo od začátku naprosto o ničem a na kurtu byl v podstatě jen jeden hráč. A o tom, že na něj zkrátka nemá, svědčí i předchozí zápasy (.3 6:0 a 6:0 6:3). Možná snad jedině na rychlém koberci.
Reagovat
smazaný uživatel
Typický Federer, vysoce "uznalý" k soupeřově výkonu:
http://sports.espn.go.com/sports/tennis/news/story?id=6359806

"I think I should have definitely gotten one of the sets," Federer said. "Every time I had this slight opening, things didn't go my way."

(...)

Federer credited Melzer's attacking play, but said the Austrian enjoyed most of the luck.

"Either he shanks them and they stay in play, [or] he hits the line," Federer said. "All those things accumulate to something quite frustrating. That's what made it hard."

___________________

JJ, takže podle Federera měl Melyer v klíčových okamžicích neustále štěstí, že buď trefil lajnu, anebo dal úder rámem a míč dopadl navzdory tomu do kurtu (zatímco Federerovy rámy klasicky lítaly kilometry do autu). :DDD
Reagovat
Pe3k
Koukal jsem na pozápasový rozhovor s RF a jasně uznal, že Melzer hrál dobře.
Reagovat
smazaný uživatel
Což je ale pravda, protože Melzerovi to tam padalo jako dlouho ne, jestli vubec někdy. A to že Roger nevyužil ani jeden ze sedmi breakballů rozhodně nebylo pokaždý jeho zásluhou..
To ale samozřejmě nenižuje jeho výkon, hrál agresivně a prostě se mu to dneska všechno sešlo, včetně toho ošetřování, a pak to hold někdy dopadne i takhle. Jenom kdyby se k takovýmu výkonu zejtra aspoň trochu přiblížil
Reagovat
darek.vrana
Klasika. Prostě nikdy nemůže prohrát, protože byl slabší. Vždycky je za tím něco jiného:).
Reagovat
smazaný uživatel
Tak myslímn, že finále bude španělské Nadal - Ferrer, což zase až takové překvapení není. Murray je sice výsledkově hodně suverénní, ale vítězství nad stárnoucím Štěpánkem, zraněným Simonem a unaveným Gilem bych zase tolik nepřeceňoval. Podle mě Rafa bez problémů postoupí. Ferrer tam zatím působí velmi dobře, Melzer hrál sice dneska výborně, hlavně v těch důležitých momentech, ale na Davida to stejně stačit nebude.
Reagovat
smazaný uživatel
Můj tip je Rafa a Melzer, právě naopak si myslím, že Ferrera může porazit..
Reagovat
smazaný uživatel
Melzer má ale nějaké potíže se zraněním, v zápase s Federerem byl ošetřován a říkal cosi ve smyslu, že byl schopen hrát jen proto, že si vzal prášky proti bolesti.

Murray vs. Nadal -- opakuje se semifinále z Monte Carla 2009, kdy Nadal vyhrál 6:2, 7:6. Třeba teď Murray začne tak, jak předloni skončil a bude to těsnější zápas.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak bylo by asi dobře, kdyby už někdo Rafu na antuce zase porazil, ale zrovna pořád ještě nevýrazný, i když už zase přesný, Murray to asi nebude. Spíš bych věřil Davidovi ve finále.
Reagovat
Chandler
Souhlas s SakalCT. Gil sice dostal, ale byl to pro něho už 6. zápas v 7 dnech, takže bych nejméně sympatického hráče na okruhu nepřeceňoval. Doufám, že finále obsadí synové antuky. :)
Reagovat
smazaný uživatel
J8 myslím, že šance nemá na tomto turnaji už nikdo. Murray sice má solidní formu, ale na to, aby na antuce porazil Nadala, musí zahrát něco extra, což nezahraje. Navíc ani s tím nejlepším by měl proti Nadalovi na antuce, která je z Masters asi nejpomalejší, malé šance. Ferrer ani Melzer na Rafu taky nevyzrajou, na pořádnou výzvu si bude muset Rafa počkat.
Reagovat
smazaný uživatel
Já neříkám, že Murray Nadala porazí, jen si myslím, že by to mohl být relativně vyrovnaný zápas, tj. výsledek typu 6:4, 7:5 atd.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, s tím souhlasím, těch 9,10 gamů by uhrát mohl, přeci jen na Nadala, dá se říct, umí.
Reagovat
VlS
Já si počkám, jak to dopadne, že je Rafa favoritem je jasný, ale co kdyby?
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych za to kdyby byl jenom rád.
Reagovat
smazaný uživatel
ja ne, nedokazu se od svych (hodne prizemnich) antipatii moc odpoutat :-(
Reagovat
VlS
Je fajn, že to pojmenovavaš pravym jmenem a nedelas kvuli tomu z jinych lidi kde co.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist