Nadal: Příští rok je hodně nabitý. Davis Cup vynechám

5. 12. 2011, 07:56
Aktuality 1
Rafael Nadal krátce po zisku Salátové mísy oznámil, že příští rok kvůli náročnému programu v Davis Cupu nastupovat nebude. Nejistá je i budoucnost dvojky Davida Ferrera a kapitána španělských šampionů Alberta Costy.
Profily hráčů
Rafael Nadal

Španělé si včera připsali historicky páté vítězství v Davisově poháru. Všech dosáhli během posledních 12 let (2000, 2004, 2008, 2009 a 2011) a u dvou posledních triumfů výrazně asistovala i jejich největší hvězda Rafael Nadal.

V sezoně 2012 se ale nejúspěšnější země aktuálního žebříčku musí bez pětadvacetiletého rodáka z Mallorky obejít. Desetinásobný grandslamový šampion se chce příští sezonu soustředit hlavně na grandslamy a obhajobu zlaté olympijské medaile z Pekingu 2008. Příští olympiáda se totiž koná na tenisově posvátné půdě - v Londýně na wimbledonské trávě.

Rafael Nadal"Příští rok nebudu hrát. Je to hodně nabitý rok, ve kterém jsou olympijské hry," uvedl Nadal na včerejší tiskové konferenci. "Patřím k hráčům, kteří hrají největší počet zápasů za sezonu, a nechci to přehnat. Nemohu mít přeplněný kalendář. Díky Bohu má Španělsko více kvalitních tenistů, kteří nás dokážou nahradit," dodal. 

Druhý hráč světa Nadal v Davis Cupu odehrál celkem 21 singlových utkání, prohrál pouze při své premiéře v roce 2004 s Jiřím Novákem. Na antuce má bilanci 16-0.

S výhledem na obtížnou příští sezonu zvažuje svou účast v Davis Cupu také světová pětka David Ferrer, jenž se na lewtošním triumfu podílem páteční pětisetovou výhrou nad Del Potrem. 

"Příští rok se chci zase dostat do Londýna (na Turnaj mistrů), takže to vypadá složitě. Nebude to snadné, abychom se zase v tomto složení sešli," řekl devětadvacetiletý Ferrer, který má v Davis Cupu na antuce bilanci 12 výher a žádné prohry.

Svou budoucnost u španělské reprezentace zvažuje i kapitán úspěšného výběru Albert Costa. "Musím si ještě promyslet, zda zůstanu. Nejprve to musím probrat s vedením svazu," prohlásil Costa. 

Ať už on, nebo jeho nástupce, bude mít příští rok nominace k zápasům ztížené o nemožnost ukázat na Nadala. Španělsko má však širokou základnu - v Top 100 má hned 13 tenistů.   Letos se například do týmu nevešel aktuálně desátý hráč světa Nicólas Almagro. Z dalších adeptů však mají s týmovou soutěží větší zkušenosti už jen devětadvacetiletý Tommy Robredo a o dva roky starší Juan Carlos Ferrero.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
usa bude vítězem roku 2012
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist