Nadal se do Barcelony vrátil vítězně. Na domácí půdě smetl ve dvou setech Itala Cobolliho

16. 4., 19:05
Aktuality 31
Rafael Nadal (37) zvládl v Barceloně svůj první antukový zápas po 22 měsících ve dvou setech. Španěl, který se na okruhu představil naposledy v lednu v Brisbane, smetl 6:2, 6:3 Itala Flavia Cobolliho (21). V dalším kole se místní dvanáctinásobný šampion střetne s ve formě hrajícím Alexem De Minaurem.
Rafael Nadal se vrátil do Barcelony vítězně. (@ Profimedia)

Cobolli – Nadal 2:6, 3:6

Rafael Nadal se v Barceloně představil naposledy před třemi lety v roce 2021, kdy zde získal svůj 12. titul. Na antuce se představil naposledy ve vítězném finále Roland Garros o rok později. První zápas na oranžové drti po 22 měsících odehrál na kurtu, který nese jeho jméno a opět potvrdil, že v Barceloně v prvních kolech neprohrává.

Španěl v duelu s Flaviem Cobollim získal brejk hned ve čtvrtém gamu a po jeho potvrzení vedl už 4:1. Hned v zápětí měl další šanci sebrat soupeři podání, tentokrát ji ale nevyužil. Sadu ukončil poté, co častěji chybujícímu Italovi podruhé v zápase sebral servis.

Rodák z Mallorky dominoval i ve druhém setu, a přestože za stavu 2:0 ztratil servis další komplikace už nepřipustil. I přesto, že se Španěl nachází až v sedmé stovce žebříku a do včerejšího dne nebylo jasné zda bude na turnaji startovat, potvrdil proti nezkušenému Italovi roli favorita.

Majitel 22 grandslamových titulů se v dalším kole utká s nasazenou čtyřkou a 11. hráčem světa Alexem De Minaurem, se kterým vede ve vzájemné bilanci 3:1. Na antuce to bude jejich první vzájemný duel.

Nakashima – Rubljov 6:4, 7:6

Andrej Rubljov se dostal na všech pěti úvodních letošních turnajích minimálně do čtvrtfinále, dokonce sezonu zahájil triumfem v Hongkongu. Jenže po kontroverzní diskvalifikaci v semifinále v Dubaji spadl do pořádné krize. Aktuálně osmý hráč světa prohrál čtyři z posledních pěti zápasů a v posledních čtyřech duelech neuhrál jediný set.

Trápení se mu nedaří ukončit ani na antukových dvorcích. Obhajobu titulu na Masters v Monte Carlu i vystoupení na probíhající pětistovce v Barceloně zakončil hned po prvním utkání. Proti Brandonovi Nakashimovi se za celý zápas propracoval jen k jedné brejkbolové šanci, jejíž proměnění by znamenalo srovnání na 5:5 v úvodní sadě. Druhé dějství musel rozhodnout tie-break, v němž Rus padl 6:8. Po proměněném mečbolu soupeře vzteky rozmlátil raketu.

Nakashima prohrál úvodních šest soubojů se zástupci TOP 10 žebříčku. V těch následujících dvou ovšem vždy využil krize takto vysoko postaveného protivníka, loni na Masters v Šanghaji deklasoval Holgera Runeho a nyní v Barceloně vyřadil nasazenou dvojku Rubljova.

Bývalý člen nejlepší padesátky hodnocení se postupně vrací do formy. Letos disponuje bilancí 26:9 a po Houstonu může postoupit na antuce do čtvrtfinále i ve španělské metropoli, kde se v osmifinále utká s Tomásem Martínem Etcheverrym, či Nickem Hardtem.

Výsledky turnaje ATP 500 v Barceloně

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

TenisPortal.cz, Jakub Hájek

Komentáře

31
Přidat komentář
mamina
Ty jeho detoxikační přestávky jsou čím dál delší. Vždy na ně odchází osvalený, nabušený a vrací se sice se sebevědomím, ale zesláblý. Nikdy, byť vyhrával, nebyl mým šálkem čaje, ale vyhrával. Ty jeho řituály se také mnoha lidem zajídaly, ale byl to přece Rafa, ne? O jeho exibicích v SAE jsem se nikde nic nedočetla (v našich médiích), tak nesoudím. Jen konstatuji obecně - peníze nesmrdí. A že jich tam je! Vždyť se tam přesouvá kde co. Ale vedení ATP I WTA je asi bez peněz, když tak rozhoduje. No tak jo, bílý sport gentlemanů asi na to už nehraje. Peníze vládnou všude.
Reagovat
annah
Až mi bylo Rafy líto. Ale není divu po takové přestávce a zdravotních trablech, že ke svému top má kilometry daleko. V jednom je ale Rafa naprosto konzistentní: v příšerných barevných kombinacích oblečení. Musí to být jeho vlastní volba, protože nikomu jinému takové hrůzy Nike neobléká. Světle fialková s růžovooranžovou - to nevymyslíš. To by na sobě mezi ženskými snesla snad jen Ostapenko. Tam už chyběl jen nějaký neonově zelený lampas.
Reagovat
Walda58
no docela jel, čekal jsem to horší. Potřeboval se rozehrát. Škoda.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No vida, a je to za námi. Démon v suchým.
Reagovat
Walda58
Tou vakcínou to dorazil, zlomený žebra atd.
Reagovat
QacO
Uz dlhšie bol pokoj ale keď vidím zase ten riťual.....
Mal by sa ist vyskrabkavat niekde mimo kamier
Reagovat
turista
Budíček pro Novaka Djokoviče aby se přestal flákat a začal víc hrát turnaje!Škoda že Nole není v Bukurešti. Tam by měl dobrou naději na potřebný první letošní titul.
Reagovat
Patik
Na takéhoto Nadala stačí polovičný Djokovič..po jednom sete by Nadal vyplul pľúca.
Reagovat
Ondra979
jo zitra se ukaze, jak na tom skutecne je, dnes to byl "ostrejsi trenink"...a myslim ze to bude celkem otevrene zitra
Reagovat
Patik
Je smutné že De Minaur čo celkom zatapal Djokovicovi v Monte carle má horší kurz než Nadal čo je dedo po "zranení" a sto rokov nehral.
Reagovat
Pe3k
Démon není antukář a Nadal je nejlepší antukář všech dob.
Reagovat
Patik
V aktuálnej situácii to nehra žiadnu rolu..alebo možno úplne minimálnu.
Reagovat
Pe3k
Na antuce nehraje roli, že je nejlepší antukář?
Dobře, tak vsaď barák na De Minaura
Reagovat
Patik
No ano nehra to žiadnu rolu ..o tom svedčí už len fakt že podpriemerný hardar a neantukar Minaur je tu pre mnohých aktuálne testom pre Nadala na antuke..polovica top 10 by teraz utrela Nadala na French Open.
Reagovat
Patik
Teda Minaur nieje pod priemer ale priemer..opravujem sa
Reagovat
Amputace
Paťo, nefilozofuj zase. Sám víš, jak to s těmi tvými predikcemi vesměs dopadá.
Reagovat
jackiec
Je to postavené na hlavu, i kdyby nadal dva roky nehrál, bylo mu 40, tak na antuce bude vždy z 99% kurzový favorit
Reagovat
Patik
Je to tak podľa mňa..ale uvidíme po zápase či tomu zodpovedali kurzy..ja si myslím že nie..De Minaur túto sezónu relatívne slape v Monte Carle netrep vôbec biedu a Nadal má druhý zápas po dvoch rokoch..ten čo tvoril tie kurzy bol asi nadalfan prispaty niekde v roku 2022
Reagovat
Patik
*netrel
Reagovat
paddy
Kurz 1,7 na Nadala na antuce a ještě v Barceloně (12 titulů), tak to musíš zkusit
Po zranění bývají vysoké kurzy, protože nikdo nezná reálnou formu
Reagovat
Patik
Beriem to..veď uvidime možno to bude adekvatne
Reagovat
turista
Minotaurus Nadala prověří. Hraje hodně dobře.
Reagovat
enfee
Dobreee! Moc mu to preju. Minotaur bude ale tvrdy orisek. Snad to da
Reagovat
tenisjebozi
Next target: de minaur
Schválně jaký bude výsledek? Já myslím
6-3 5-7 6-2 pro minóra
Reagovat
paddy
Nadal je zpět a podle očekávání konkurenceschopný, jinak by nepřijel
Skutečná forma se ukáže až zítra s Démonem

Nejtěžší překážka hrozí s SF (Cicikov), ale pokud by ji překonal, tak finále s (R)údem by byla jen formalita. Toho by podřezal jako jehně. Neškodňák totiž zvládne porazit maximálně jen Djokoviče.
Reagovat
Ereinion
jo zítra se ukáže, na jakým je reálně levelu, De Minaur se nebude tak snadno vyhazovat...z dnešního zápasu bylo vidět, že servis i pohyb jsou znatelně horší, ale FH i BH pořád skvělý
Reagovat
Patik
Údery sú mu nanič pokiaľ nedostane šancu načasovať ich poriadne..na antuke ešte možno ako tak ale na harde ho rozbehaj a je tvoj..proti thompsonovi namiesto úderov vracal úplne tragické slajsy z rutinných pozícii..už nevytoci ani to telo do potrebnej pozície keď beží.
Reagovat
Amputace
Ty si tak moc přeješ, aby Nadal nehrál dobře a aby mu ten návrat nevyšel - pochopili jsme, nemusíš to psát 50x.

Zápas s Thompsonem jsem shodou okolností viděl. Tak aby sis tady úplně nevymýšlel - Thompson hrál skvělý zápas, pálil to zprava zleva, slajzy by byl nucen to vracet úplně každý, i Djokovič. Z rutinních pozicích to slajzy vážně nevracel, nevím, co tady kecáš zase. Prostě spoléháš, že to nikdo neviděl nebo si to už nepamatuje.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jestli ho Démon neporazí, tak je u mě mrtvej Homolka
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Asi se bál , takže
Reagovat
turista
Toho Djokoviče porazil jen jednou a to dost těsně.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist