Nadal zahájil US Open hladkou výhrou. Federer je ve 3. kole

3. 9. 2009, 09:17
Aktuality 15
US OPEN MUŽI - Tepve ve středu vstoupil do závěrečného grandslamu sezony Rafael Nadal. Španěla čekal nebezpečný Gasquet, ale třetí hráč světa nepřipustil žádné problémy a ve třech setech snadno vyhrál. Už do 3. kola postoupil pětinásobný šampion Federer, jehož teď čeká Hewitt.
Rafael Nadal

Rafael Nadal hrál na grandslamu poprvé od French Open, kde koncem května senzačně vypadl v osmifinále se Söderlingem. Pak dva měsíce nehrál a po pauze zaviněné zraněním kolen odehrál v srpnu dva přípravné turnaje, na kterých se teprve dostával do tempa a získával herní praxi.

Sám je se svými ambicemi na US Open, které jako jediné z grandslamových turnajů ještě nevyhrál, opatrný. Odborníci však vidí šance třiadvacetiletého Španěla na triumf reálněji.

Středa na US Open (muži):
Grandslamové derniéry: Loučí se Santoro i Safin

Rodák z Mallorky jim dal za pravdu a v prvním kole, ve kterém nečelil žádnému brejkbolu, vyhrál nad Richardem Gasquetem snadno 6-2 6-2 6-3. Francouz se vrátil na kurty po trestu za pozitivní test na kokain, ale dostat se zpět do formy mu bude nějaký čas trvat.

"Je skvělé vidět Richarda zase na kurtech. Podporoval jsem ho, protože mu stoprocentně věřím," uvedl Nadal.

Gasquet před týdnem nezvládl kvalifikaci v New Havenu a teď ani příliš nepotrápil Nadala. Přesto neskrývá radost. "Jsem šťastný, že zase mohu hrát. Jsem tenista, to je můj život, být pořád na Tour," říkal po utkání třiadvacetiletý Francouz, bývalá světová sedmička.

Vítěz pěti předchozích ročníků US Open Roger Federer postoupil na newyorském grandslamu už do třetího kola. Švýcarský tenista porazil ve středu s mírnými problémy 6-3 7-5 7-5 německého outsidera Simona Greula.

Světový hráč číslo jedna Federer musel v duelu s Greulem před 24 tisíci diváky v aréně Arthura Ashe několikrát zabrat na nejvyšší stupeň. Osmadvacetiletý Němec si ve druhé sadě vypracoval dva setboly, v rozhodujícím setu zase vedl 3-0, ale patnáctinásobný grandslamový šampion vždy dokázal nebezpečí odvrátit.

"Musel jsem začít hrát houževnatěji a donutit ho k více úderům. Musel jsem zvýšit úroveň své hry, pro postup to bylo potřeba," uvedl švýcarský fenomén.

Ve třetím kole Federera čeká šampion US Open 2001 Hewitt, s nímž se setkával už v mládežnických kategoriích a mnoho památných bitev spolu sehráli i jako profesionálové. V posledních 13 případech byl ovšem vždy úspěšnější Federer.

"Pokaždé když narazíte na bývalou světovou jedničku, hráče, co vyhrával grandslamy, je to hodně nebezpečné. Proto se musím dostat do zápasu hodně rychle, nepustit ho do vedení, protože všichni moc dobře víme, že se nevzdá bez boje," charakterizoval osmadvacetiletý Federer svého australského vrstevníka.

Lleyton Hewitt porazil ve druhém kole ve třech setech Argentince Juana Ignacia Chelu a rád by Federerovu sérii na US Open přerušil. Právě vítězstvím nad Hewittem ve finále 2004 zahájil Švýcar svou sérii pěti triumfů. "Moc lidí ho tady neporazilo. Ta jeho šňůra začala tady ve finále, tak by bylo pěkné, kdybych ji mohl ukončit," uvedl rodák z Adelaide.

- US OPEN MUŽI (USA - New York, tv. povrch) -
středeční výsledky (02. 09. 2009)

Dvouhra - 1. kolo:
Nadal (3-Šp.) - Gasquet (Fr.) 6-2 6-2 6-3
Del Potro (6-Arg.) - Monaco (Arg.) 6-3 6-3 6-1
Simon (9-Fr.) - Gimeno-Traver (Šp.) 6-4 7-6(3) 6-3
Monfils (13-Fr.) - Chardy (Fr.) 6-1 6-4 6-3
Ferrer (18-Šp.) - Martín (Šp.) 7-5 5-7 6-3 6-3
Almagro (32-Šp.) - Darcis (Belg.) 6-2 6-4 2-6 7-6(8)
Acasuso (Arg.) - Daniel (Braz.) 6-2 6-4 6-3
Ginepri (USA) - Pavel (Rum.) 5-7 6-2 6-4 6-0
Cuevas (Urug.) - Guccione (Austr.) 6-4 7-6(4) 6-0
Köllerer (Rak.) - Machado (Portug.) 6-2 6-4 2-6 6-2
Petzschner (Něm.) - Stachovskij (Ukr.) 7-6(3) 6-7(6) 6-4 4-6 6-3
Bellucci (Braz.) - Lu Yen-Hsun (Tchaj-wan) 6-4 6-2 6-3
Melzer (Rak.) - Safin (Rus.) 1-6 6-4 6-3 6-4
Kiefer (Něm.) - Llodra (Fr.) 6-3 6-4 6-4
Beck (Něm.) - Koroljov (Rus.) 6-3 6-4 2-6 2-6 6-4
Ferrero (Šp.) - Santoro (Fr.) 6-4 6-3 6-3

Dvouhra - 2. kolo:
Federer (1-Švýc.) - Greul (Něm.) 6-3 7-5 7-5
Hewitt (31-Austr.) - Chela (Arg.) 6-3 6-3 6-4

Čtyřhra - 1. kolo:
Čermák/Mertiňák (10-ČR/SR) - Moser/Serra (Něm./Fr.) 6-4 6-1
Damm/Lindstedt (11-ČR/Švéd.) - Prieto/Roitman (Arg.) 7-5 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
To je zajímavá reakce. Federer se zahřívá a Nadal hraje nic moc, přitom oba předvedli velmi podobné výkony. Tady je vidět to spravedlivé posuzování Rafy.:-)
Reagovat
D.A.N
great: Chtěl jsem jen říci, že Rafa hral svůj standart a Richard ho absolutně neprověřil odehral spoustu nevynucených chyb a měl jen pár dobrých míčků.A co se týče Fedexe neomlouvám jeho slabší výkon jen konstatuji, že Roger hraje lépe, když proti němu nastoupí někdo daleko lepší hráč, néž-li (Greul) takže uvidíme jak budou postupovat dále.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal odohral velmi dobry zapas,Gasquet sice nehral oslnivo,ale skoro k nicomu ho jeho super nepustil,takze zasluzene vitazstvo pre Nadala..Federer zatial nepredviedol nic moc a ak hru nezlepsi,tak bude mat v 3.kole s Hewittom nemale problemy,dokonca by sa mohla zrodit senzacia...
Reagovat
D.A.N
Fedex se zatím zahřívá tudíž nemusí hrát na plný plyn. barney a ty se prosím zdrž jakéhokoli komentáře na adresu Rogera, jelikož jsi zakomplexován co se týče nejlepšího a nejúspěšnějšího hráče historie.:-)
Reagovat
D.A.N
Rafa hral to co potřeboval nic co by stálo za řeč ale co se týče Gasqueta ten byl tragický!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
a lůzr D.A.N by ho vyprášil levou zadní...
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa udělal za celý zápas jen myslím 8 chyb, takže si myslím, že hrál dobře a určitě to za řeč stojí. Je pravda, že Roger se vždy zápas od zápasu zlepšuje, takže uvidíme
Reagovat
smazaný uživatel
Nádhera, Gasquet se při Rafovým servisu vůbec nechytal, nejvíc udělal 2 fiftýny ve hře a to ještě bylo tak 3x za celý zápas .)

Elegáne těš se na výplatu :D
Reagovat
no1
no to ano richard byl uplne mimo na returnu, elegan o nicem vykon mohl by ho vyradit uz layton :)
Reagovat
smazaný uživatel
Vamos Rafa!! Hrál parádně!
Reagovat
smazaný uživatel
Gasguet prehral ešte v šatni. Napokon to sám potvrdil, aký je šťastný aj keď prehral. Absolútne neškodný. Treba pozerať veľa zápasov, aby to si to človek mohol zhodnotiť sám a nie len na základe titulkov a článkov, resp.názorov komentátorov zápasu.
Reagovat
smazaný uživatel
abudabi...no jasně, jak jinak....
Reagovat
smazaný uživatel
samozřejmě, jediný abudabi sežral celýmu světu rozum, všichni ostatní jsme tady jen amatérské nuly..
Reagovat
smazaný uživatel
vcerajsi vykon nadala bol velmi dobry, alebo gasquet bol tak mimo?
urcite nepreveril rafu, uvidi sa v dalsom kole
kazdopadne go roger go :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist