Nadala dělil jediný set od konce neskutečné série, v Římě odstartoval obratem proti kvalifikantovi

9. 5., 16:37
Aktuality 38
ATP ŘÍM - Rafael Nadal (37) mohl poprvé v kariéře prohrát dva zápasy po sobě na nejpomalejším povrchu na nejvyšší tour. Antukový král ale včas zabral a v úvodním kole probíhajícího Masters v Římě nakonec kvalifikanta a hráče druhé stovky žebříčku Zizoua Bergse (24) zdolal 4:6, 6:3, 6:4. V dalším kole se 10násobný šampion tohoto podniku utká se světovou devítkou Hubertem Hurkaczem (27).
Profily hráčů
Nadal zahájil svůj nejspíše poslední start v Římě obratem (© AFP)

Bergs – Nadal 6:4, 3:6, 4:6

Rafael Nadal nikdy v kariéře neprohrál dva antukové zápasy po sobě na nejvyšším okruhu a zaznamenal na této úrovni a na tomto povrchu jediný nezdar v úvodních duelech, a to před 16 lety právě v Římě proti krajanovi Juanovi Carlosovi Ferrerovi.

Konec neskutečné série mu hrozil ve čtvrtečním utkání se Zizouem Bergsem. Do souboje s kvalifikantem a hráčem druhé stovky vstoupil dobře a vedl 3:1 a 30:0. Nakonec se z toho však vyklubal jeden z jeho nejhorších odehraných setů na antuce za celou kariéru, v němž trefil jen tři vítězné údery a spáchal 16 nevynucených chyb.

Antukový král však velmi rychle nastartoval obrat. Ve druhé sadě si poradil s oběma brejkbolovými hrozbami a díky brejku z druhého gamu stav utkání srovnal. Zdaleka ale neměl vyhráno, v rozhodujícím dějství se sice brzy dostal do vedení brejku, nicméně v šesté hře musel likvidovat sérii tří brejkbolů. Náskok nakonec uhájil a po téměř třech hodinách boje postoupil do druhého kola.

Nadal přetavil 10 z předchozích 18 startů ve Foro Italicu v triumf a je nejúspěšnějším hráčem v historii Internazionali BNL d'Italia, kde vyhrál už 70 zápasů. V počtu finálových účastí (12) vede spolu s Novakem Djokovičem, který je světovou jedničkou a figuruje v opačné polovině pavouka.

Právě Nadal s Djokovičem přišli loni o neskutečnou sérii v tomto dějišti. Minimálně jeden z nich hrál finále každého ročníku v letech 2005-22, loni však Djokovič vypadl ve čtvrtfinále a Nadal v italské metropoli vůbec nestartoval.

Pro 37letého Španěla je vystoupení v Římě velmi důležité. Podle něj se totiž bude rozhodovat, zda nastoupí na blížícím se French Open, kde vybojoval 14 ze svých 22 grandslamových trofejí. Po loňské sezoně, kterou kvůli zranění kyčle uzavřel už po lednovém Australian Open, hraje teprve čtvrtý turnaj v letošním roce. Do Říma dorazil po osmifinálové porážce s Jiřím Lehečkou v Madridu, kde se představil naposledy v kariéře.

V nejspíše posledním startu v Římě bude pokračovat soubojem se světovou devítkou Hubertem Hurkaczem. S nejlepším polským tenistou v žebříčku ATP, pro kterého je antuka nejslabším povrchem, změří síly poprvé.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Římě

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

38
Přidat komentář
Tennisfan77
Tohle je od Rafy už taková z nouze ctnost. Dostatečně demonstrativní byl zápas s Lehečkou který ho vystřílel z trenek.

Nadal ztratil jednu ze svých hlavních zbraní = rychlost. Hraje míče pozdě, nemají už takovou kvalitu a to je příležitost, kterou dříve či později někdo využije.

Dohraje to do FO a skončí. Jestli vyhraje na nějakém turnaji více jak 2-3 zápasy, bude to úspěch a to bez ohledu na povrch.
Reagovat
PTP
A OH už ne ? Aspoň mixa se Soribes.
Reagovat
Patik
dnes som čítal vraj povedal že po olympiáde sa nechystá ukončiť kariéru..tak bohvie čo ešte zamýšla.
Reagovat
Tennisfan77
Těžko říct. S tím jak se hýbe na jeho kariérně nejlepším povrchu kde je absolutně nejúspěšnější hráč "ever made" úplně nevěřím, že může vyhrávat na hardech nebo trávě.
Reagovat
turista
Ještě Laver Cup přece.
Reagovat
Kandinsky1
Hurky mu dá kanára a ušetří jeho trápení
Reagovat
Kandinsky1
re: ukončí, ne ušetří.
Reagovat
PTP
ukončí jeho a ušetří naše
Reagovat
paddy
někdy bývá rozehraný kvalifikant těžší překážka než Hurkacz na antuce smile

jsem zvědav na výsledek smile
v dlouhých výměnách by měl být Hurkacz neškodný
Reagovat
com
tak asi tezko by vyhral pred mesicem HuHu turnaj na antuce, kdyby byl tak marnej..

Nadalovi neverim, uz v prvnim zapase toho mel plny kecky
Reagovat
paddy
Estoril není relevantní titul
3 hráči mimo top100 a Martinez mimo top50
Na Hurvínka je kurz 1,63, jestli vidíš tutovku, tak peníze se válí na zemi

Bude to vyrovnaný zápas
Reagovat
Patik
Hurkac je favoritom a má nato vyhrať ale len za predpokladu že s ním nebude pinkat za základnou čiarou.. esá priame body servis volej servis winner je jediná cesta.
Reagovat
paddy
Já nerozporuji, že je favorit, ale favorit vždy nevyhrává.
Když může vyhrát Hejpočkej Nardi nad Djokovičem, tak více pravděpodobnější je Nadal nad Hurvínkem smile
Reagovat
paddy
Kurz je 1,6-2,3 pro Hurvínka tzn. 60/40
Sází se 90/10
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nebo 10/90
Reagovat
turista
Nadal už nepraktikuje dlouhé výměny. Hurkacz už není neškodný ani na té antuce. je to hráč, který má talent a zapracoval na své tenisové úrovni.
Reagovat
Rafaeoli25
Od druhého setu velmi dobré výkony z obou stran, Nadal se rozehrál a stálo to za to. Poroste zápas za zápasem, snad to stihne ideálně vyladit na FO.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Statistiky zápasu tvé tvrzení o velmi dobrých výkonech rozhodně vyvracejí - oba hráči byli silně v mínusu W/UE, Žiži na tom byl dokonce lépe. Nadala posunul k výhře pouze lepší servis, kde mu stačilo nemastných neslaných 64% zatímco Žiži měl hraničních 53% nebo tak něco...
Pár skvělých výměn nemůže zakrýt velmi průměrné výkony z obou stran.
Reagovat
paddy
Reagovat
Amputace
No jo, tady se někdo zase vyzná...

Je jasné, že od Rafy už nikdo nemůže nic moc velkého očekávat z hlediska výsledků, ale tenis předvádí stále dobrý. Je svým způsobem uspokojivé pozorovat, jak někteří jedinci neunášejí Rafův odchod ze scény, který probíhá naprosto důstojně, nedostává kupříkladu zatím na svém top povrchu kanáry a podobně. Jediný, kdo má potenciál hrát na této úrovni v téměř 38 letech, je Djokovič. A to některé místní hrozně se.re. Čekali dědka, který udělá 50 UE za zápas a nedokáže zahrát winner, místo toho dostali hráče, který s ohledem na svůj věk hraje zcela nadstandardně. Já jsem coby jeho mnohaletý fanoušek spokojený. Vážně jsem to čekal horší.
Reagovat
turista
Pro Djokoviče je to hozená rukavice a výzva aby to neměl tolik na salámu, přestal chodit na bankety a o něco kloudného se ještě snažil.
Reagovat
PTP
Sakra Rafo, chlape, ty už tady nikoho nezajímáš, žádnej komentář, žádný hodnocení
Reagovat
Rafaeoli25
Tak první zápas, když porazí hráče top10, jistě tu bude komentářů dost.
Reagovat
Ondra979
tak tohle byl nebo mel byt sranda souper, pokud da pristi kolo,tak uz to bude stat aspon za komentar..
Reagovat
PTP
Musí vydržet ten Hurkáčův servis, jinak na něj nic nemá.
Reagovat
paddy
na druhou stranu Hučák kromě servisu nic jiného nemá
Reagovat
PTP
Dyť to říkám!
Reagovat
paddy
já to pochopil jinak, chybí ti tam "který" či "jenž"
význam věty je pak jiný
je tady nějaký češtinář, který to rozsoudí? smile
Reagovat
PTP
Máš pravdu, bylo to nejednoznačný
Reagovat
Rafaeoli25
Hurkacze v pohodě dá.
Reagovat
turista
V pohodě ne. Po velkém boji to nelze vyloučit. Ale už je to jen stín Nadala na jakého jsme byli zvyklí.
Reagovat
turista
No s tím by na deváté místo světového žebříčku nevystačil jen s podáním.
Reagovat
paddy
takový De Minaur byl také 9. a má vůbec něco? smile
1 QF na GS
průnik do top 10 není žádní měřítko smile
Reagovat
Ondra979
tak De Minaur je trochu zvlastni pripad, ten dlouhodobe na top 10 rozhodne nema, Huhu se tam muze udrzet...navic ma 2x 1000 a SF na GS, takze i v tom je celkem rozdil..ale zase je to antuka, na tvrdem povrchu bych proti nemu NAdalovi ted uz vubec neveril, tady ma prece jen nejakou sanci
Reagovat
turista
Minotaur nemá žádnou díru ve svém tenisu. Přidal na síle což bylo potřeba. Vyhrál už taky celkem dost titulů. Takže bych ho nepodceňoval.
Reagovat
Patik
Hurkac má síce len dobrý servis ale je mladý a zdravý.. stačí aby Nadal odflakol jeden servis gem a už nemusi byť cesty späť..v podstate to je ale jedno ak nevypadne s Hurkacom vypadne v inom kole..titul tu nedá určite.
Reagovat
Mistic
Presne tak, tiež si to myslím.
Reagovat
Ondra979
no na tenhle zapas jsem docela zvedav, samozrejme driv by to bylo jasne, ale tentokrat je uz favorit Huhu, nerikam, ze urcite vyhraje, ale podle me by to mel dat...ale treba RAfa prekvapi a zabojuje, jsem zvedav
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist