Nalbandianův incident vyšetřuje policie

18. 6. 2012, 16:14
Aktuality 18
David Nalbandian si v londýnském Queen's Clubu zadělal na pořádné problémy. Vedle diskvalifikace a pokuty, která ho čeká, může mít jeho incident ještě další dohru. Krvavé zranění čárového rozhodčího, které Nalbandian způsobil zlostným nakopnutím reklamního panelu, začala kvůli trestnímu oznámení vyšetřovat londýnská policie jako napadení.
Profily hráčů
Incident, který předčasně ukončil finále

Vedení tenisového okruhu ATP dnes hráče potrestalo maximální možnou pokutou 10.000 eur (asi 250.000 korun) s tím, že Nalbandian může dostat ještě další finanční postih po skončení vyšetřování. Přišel také o body do světového žebříčku ATP, které během uplynulého týdne vybojoval.

Scotland Yard potvrdil, že Nalbandian skutečně čelí žalobě. "Byli jsme informováni o incidentu ze 17. června na AEGON Championships. Bylo učiněno trestní oznámení a Metropolitní policie věc nyní prošetřuje. Důvodem obvinění je násilné jednání," uvedl pro Daily Mail policejní mluvčí.

Pro Nalbandiana tak ještě nekončí série potíží, které si nezvládnutím svého chování způsobil. Vedle zloby tisíců fanoušků v hledišti a milionů televizních diváků, kteří byli zklamaní předčasným ukončením dramatického finále s Chorvatem Marinem Čiličem, přišel tenista i o odměnu za finálovou účast ve výši 36.500 liber (přes 1,15 milionu korun).

Pořadatelé: Diskvalifikace musela přijít, byl to zákrok na červenou
Nalbandian ihned po skončení finále litoval, že mu rozhodčí neumožnili zápas dohrát. Za událost, při níž po ztrátě servisu za stavu 7-6 a 3-3 vzteky nakopl reklamní panel (více čtěte zde) a ten poranil nohu čárovému rozhodčímu, který za ním seděl, se omluvil.

"Vím zcela stoprocentně, že je chybou, co jsem udělal. Vůči tomu rozhodčímu mě to moc mrzí. Nechtěl jsem nic takového udělat, jenže občas se člověk tak naštve, že podobné momenty nedokáže kontrolovat," uvedl Argentinec, jenž je svou horkokrevností dlouhodobě proslulý.

Přestože se Nalbandian omlouval zraněnému sudímu okamžitě po svém zkratu, supervizor turnaje Tom Barnes viděl silně krvácející levou holeň Andrewa McDougalla a musel Nalbandiana diskvalifikovat, ačkoli věděl, že tenista sudího zranit nechtěl. "Chtěl nakopnout ten reklamní panel, ale nechtěl zranit rozhodčího. Když viděl, co způsobil, cítil se špatně. A možná ještě hůř, když zjistil následky," řekl Barnes.

"Neměl jsem však jinou možnost," podotkl s ohledem na jasně nastavená pravidla okruhu ATP Barnes, jenž působí ve funkci již 22 let. Shodou okolností se právě on svým rozhodnutím podílel i na první Nalbandianově diskvalifikaci v roce 2002 na turnaji ve Viňa del Mar. "Každému, kdo to viděl, to muselo být jasné. Bylo to něco jako zákrok na červenou kartu ve fotbale," doplnil ředitel podniku Chris Kermode.

"Tohle je pro každého špatná situace. Opravdu se chci moc omluvit," prohlásil Nalbandian, ale zároveň ujistil, že celá věc neovlivní jeho rozhodování, zda se na turnaj vrátí i za rok. "Neznamená to, že nepřijedu. To nemá vliv. Cítím se na tomto turnaji dobře a mám to tady rád, i šéf turnaje se ke mně chová skvěle," řekl finalista Wimbledonu z roku 2002.

Přestože jeho soupeř zhodnotil nešťastnou epizodu poznámkou, že "něco takového se nebude opakovat během dalších 100 let", pro prchlivého Nalbandiana jde o druhé vyloučení během kariéry. Zařadil se tak například po bok slavného Andreho Agassiho, jenž byl rovněž vyloučen dvakrát během aktivní dráhy. Mezi jednou vyloučené patří i další tenisoví velikáni, mezi nimiž lze najít jména Sereny Williamsové, Johna McEnroea či Tima Henmana.

Zatímco Williamsová a vyhlášený bouřlivák McEnroe však ublížili sudím stejně jako Nalbandian před deseti lety na turnaji v Chile jen svým barvitým slovníkem, provinění britského gentlemana Henmana se blížilo současnému prohřešku argentinského tenisty. Henman byl v roce 1995 jako první v historii vyloučen z Wimbledonu, když během zápasu čtyřhry trefil v záchvatu zuřivosti do hlavy sběračku míčků.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

18
Přidat komentář
kalisnik
Nevim jestli si to pamatujete, ale Djokovič letos ve finále French Open rozkopnul lavičku a nikdo se nad tim ani nepozastavil...Je mi jasný, že je to jinej případ, nikoho nezranil...ale z principu udělal vesměs to samý co se tady odsuzuje, a to že vzteky ničí zařízení na kurtu.
Reagovat
smazaný uživatel
Serena byla "vyloučená"? Z jakého turnaje? Trestný fiftýn při mečbolu znamená konec utkání, ale ne diskvalifikaci.
Reagovat
rib
to je teda keců... Nevěřím, že by David byl úmyslný ubližovač na zdraví, myslím, že to prostě byla spontánní reakce na ztracený game bez myšlenky na to, že se někomu může něco stát. Tak nechápu, co tu kdo vyšetřuje, nebo že by senior rozhodčí chtěl získat více slávy a peněz? I tento kontext bych nepodceňovala... A což teprve bulvární tisk, konečně se něco děje, když to Euro neplodí zatím nic zajímavého...
Reagovat
Stan_Borowitz
by neškodilo, než začneš povýšené řečičky o kecech... Zcela evidentně došlo k ublížení na zdraví. To je - bez ohledu na to, zda je úmyslné či neúmyslné - přestupkem nebo trestným činem v každé civilizované zemi světa. Takže to policie musí vyšetřit a dělat z poškozeného hned vypočítavého mamonáře není košer. Nehledě na to, že - jak správně poznamenal níže VLS - náhrada škody se až na výjimky uplatňuje v civilním, nikoli trestním řízení.

A ještě na okraj - "David" nezpůsobil to zranění úmyslně, to nikdo netvrdí, takže to není potřeba vyvracet. Na vině ale není ani "spontánní reakce", nýbrž jeho bezohlednost, které dal v tom okamžiku volný průchod. Protože kdybychom všichni takto projevovali "spontánní reakce na cokoli bez myšlenky na to, že se někomu může něco stát", tak bychom se mohli velmi brzy vzájemně pozabíjet.
Reagovat
smazaný uživatel
Docela mě baví číst ty komentáře k tomu. A to jak různé názory jsou. Ublížení na zdraví - trestní o. - vyšetřování x tisíc svědků, televizní záznam. Docela mě zajímá jak se to vyvine i když myslím, že vím - odškodné.

Kdo hraje na jakékoliv soutěžní úrovni, chce vyhrát a je vzteklouš, určitě rozmlátil už pár raket, nakopl cokoliv, pojmenoval soupeře a sudího zvlášť pak za domělou sviňárnu,... Patří to ke sportu nakonec i ty směšné pokuty za to, ale je to svým způsobem i zpestření zápasu, emoce a jejich ventilace k tomu patří. Ale kopnout do fórové prkýnkové reklamní sestavy, za kterou někdo sedí a navíc rozhodčí? I v maximálním návalu vzteku je to blbost, to bylo úplně nejvíc jasné co se stane?
Reagovat
smazaný uživatel
Bože to jde vidět že lidská blbost je neomezená dejte mu za to elektrické křeslo vy chuji .Vždit sám Nalbandian se musel cítit už jak ho zranil dost trapně jak před diváky tak celým národem vždit to šlo vidět i s toho videa že nevím co má dělat jak se ted zachovat a to to už byla pro něj dost trapná situace že tam musel postávat .Děláte jak kdyby ho chtěl zranit úmyslně ale h0vno a ne úmyslně on byl prostě tak zažraný do toho zápasu že si to ani neuvědomil že tam sedí rozhodčí prostě chtěl v tom rauši do něčeho kopnout a vy se stoho můžete p0srat .
Reagovat
Stan_Borowitz
totiž že je (na tobě) vidět, že lidská blbost je neomezená. Když budu dělat na lešení, pod kterým půjdeš, a upadne mi kladivo na tvou hlavu, tak taky nikoho nebude zajímat, jak trapně jsem se potom "před národem" cítil. Budu ti platit šílený odškodný (v civilizovaný zemi) a půjdu za to třeba i sedět, bez ohledu na to, že se ti v tvé hlavě po tom úderu kladívkem možná i rozsvítí, takže ti vlastně prokážu službu. A to s ním ani nemusím vztekle házet, stačí, že mi vyklouzne z ruky.
Reagovat
smazaný uživatel
:)). to Aria je zoufalec
Reagovat
smazaný uživatel
Co se týče toho vyloučení: Náhodou jsem našel na wikipedii, že Caro byla taky jednou diskvalifikovaná. Bylo to v 1. kole juniorského US Open 2006, údajně za slovní napadení čárového rozhodčího. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Scotland Yard vs. David Nalbandian...To ma podrž :))..Chcel by som vediet,kto konkretne podal to trestne oznamenie..Ak to bol ten poskodeny rozhodca,zrejme chce z toho vytrieskat nejaky financny kapital..Na mieste Davida by som mu nedal ani vyndru..Ba naopak,ak to prijal s nadhladom,urcite by som mu financne pomohol..

Čo sa týka trestov..Ziadne body,ziadne odmeny + DQ z finale..Myslim,ze to je celkom prisne a uz by aj s touto temou stacilo..
Reagovat
tommr
já si myslím, že Nalbandian by měl bejt naopak exemplárně potrestanej. Jde o to, aby se zarazil tenhle ošklivej trend, kdy si tenisový primadony beztrestně vybíjejí svůj vztek ničením raket nebo zařízení na kurtu. To k tenisu rozhodně nepatří a nedává to dobrej příklad mladejm tenistům ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ja si myslim,ze exemplarne potrestany bol..Diskvslifikacia,ziadne body,zisdne odmeny..To tu nebolo tak 10-20 rokov..
Reagovat
Stan_Borowitz
Jenže Nalbandjan není v pozici, že by se mohl blahovolně rozhodovat o tom, jestli tomu chlápkovi laskavě dá nějakou almužnu. Má velkou kliku, že se to nestalo na americkém turnaji, tam by právníci odřeli z kůže. Ale ani v Anglii to nebude procházka růžovým sadem. Přece jen je to vyspělá demokratická země a právní stát, tam není třeba třást se nad tím, jestli ti provinilec utrousí pár drobáků...
Reagovat
VlS
Jsi absolutní mimoň a asi jsi spadl z Marzu. Všude na světě existuje cosi, čemu se odborně říká inkviziční proces (nemá to nic společného s Jezuitským řádem), kdy úřad (policie) je povinna jednat z vlastního podnětu (z úřední povinnosti), pokud má indicie, že se stal trestný čin. Vzhledem k tomu, že to bylo v televizi není o čem pochybovat. Naopak zraněný pán by se domáhal náhrady škody v civilním, nikoliv v trestním procesu. Hned někoho podezřívat, že jen chce z někoho, kdo mu z vlastní blbosti ublížil peníze je přinejmenším hodné hovada.
Reagovat
smazaný uživatel
Třeba to pro nedostatek důkazů (nikdo nic neviděl a neslyšel) předají k dozoru státnímu zastupitelství v Praze a David se mezitím naučí hrát liftovaný jednoručný backhand....
Reagovat
VlS
A dostane k tomu krabici s nějakou sedmičkou :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Ty sa musíš po sebe veľmi rád čítať. Si si potreboval dokázať svoje vedomosti tými poučkami a definíciami? Ty trapko :) Nie je to trochu mimo mísu? A tie osobné narážky si nechaj, ja za tvoje pošramotené EGO nemôžem..Kritizuješ hodnoty a charakter a pritom si sám zareagoval ako hovado. Si mudrlant, ktorý si neuvedomuje, že len hlupák si potrebuje dokázať svoju múdrosť.
Reagovat
smazaný uživatel
Visi, je evidentni z tve "onanie" ze asi viš co pises, ale předpokladam, ze ten stryc tvuj příbuzny nebyl.....tak treba trochu vice klidu že ?!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist