Navrátil nominoval na duel v Austrálii kvarteto Štěpánek, Veselý, Kolář a Šátral

24. 1. 2017, 14:07
Aktuality 19
Kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil oznámil nominaci na zápas 1. kola v Austrálii. Po omluvenkách Berdycha, Pavláska a Rosola povolal to nejsilnější, co mohl. V Melbourne budou o čtvrtfinále bojovat veterán Radek Štěpánek, Jiří Veselý a dva nováčci: dvacetiletý Zdeněk Kolář a šestadvacetiletý Jan Šátral.
Jaroslav Navrátil (© Česká sportovní)

Čeští tenisté se v prvním kole Davis Cupu utkají 3. až 5. února na tvrdém povrchu v melbounrském Kooyongu s domácí Austrálií, s níž vyhráli jen jeden z osmi vzájemných soubojů. A favority nebudou ani tentokrát. 

Minulý týden se totiž omluvili tři z pěti nejlepších Čechů současnosti. Desátý hráč světa Tomáš Berdych má prý za sebou letos už dost zápasů, Adam Pavlásek léčí zraněné zápěstí a Lukáš Rosol se na kurty teprve vrací po zranění achilovky. 

A tak kapitán Jaroslav Navrátil nominoval, co mu 'zbylo'. Týmovou jedničkou bude Jiří Veselý a dvojkou osmatřicetiletý veterán Radek Štěpánek, které doplňují dva nováčci Jan Šátral (164. v ATP) a Zdeněk Kolář (238.). Ten už atmosféru Davis Cupu ochutnal alespoň jako náhradník loni během čtvrtfinále proti Francii v Třinci.

"Nominace se sestavovala velice těžko," řekl kapitán Navrátil. "Jedeme bojovat o naději, možná o senzaci, a tajně toužím, abychom se vraceli s výsledkem 3-2 pro nás," přál si Navrátil, který dnes odletěl do Austrálie neobvykle sám. Veselý, Štěpánek a Kolář totiž v Austrálii zůstali po Australian Open, Šátral hraje tento týden challenger na Havaji.

"To je opravdu poprvé," usmál se. "Do neděle se budeme připravovat přímo na kurtech v Melbourne Parku a pak se přesuneme do Kooyongu," řekl Navrátil.

Australané nastoupí se světovou třináctkou Nickem Kyrgiosem, Samem Grothem a deblovým specialistou Johnem Peersem. Poprvé v kariéře se do týmu kapitána Lleytona Hewitta dostal Jordan Thompson, jelikož se omluvil Bernard Tomic.

Při absenci Tomice vede cesta přes jejich dvojku
Česká jednička Veselý v úvodu roku marně hledá formu. Štěpánkovi se sice dařilo, ale na Australian Open dohrával s bolestmi kolena. Přesto jim Navrátil věří. Musí.

"Tím, že jim chybí Tomic, tak naše šance stouply. Radek Štěpánek i Jirka Veselý jsou zkušenými hráči Davis Cupu a přes tyhle dva by pár bodů do naší šatny mohlo přijít. Doufám, že to bude vyrovnané utkání. Bude důležité hrát po prvním dnu jedna jedna, aby to bylo do posledního dne otevřené," řekl Navrátil.

Berdych není v týmu pro první kolo podruhé během tří let. Nehrál ani předloni v Ostravě právě proti Austrálii a Češi tehdy zápas prohráli. "Dopředu byla dohoda, že Tomáš hrát nebude, protože se to mu nehodí do jeho plánu," řekl Navrátil.

Šátral se loni poprvé probojoval na US Open do hlavní soutěže grandslamu, ale letos na Australian Open neuspěl. Převážně hraje okruh challengerů. "Má na to, aby se dostal do první stovky, protože tvrdě pracuje. Hraje dobře dvouhru i čtyřhru a má velkou šanci nastoupit," uvažoval Navrátil a k dvacetiletému Kolářovi dodal: "Atmosféru si osahal loni v Třinci, kde byl jako pátý. Je talentem do budoucna."

Lídrem australského týmu bude Kyrgios. Jednadvacetiletý tenista, jenž je ale nechvalně proslulý svou náladovostí, figuruje ve světovém žebříčku na 13. místě. Ve výběru ale chybí australská dvojka Tomic. "Je překvapivé, že v nominaci není, ale i tak mají kvalitní tým a v domácím prostředí jsou favority," konstatoval Navrátil.

Debut si tak za Austrálii odbude žebříčková trojka Thompson, kterému v pořadí ATP nyní patří 76. příčka. Čtyřhru potáhne světová devítka deblového žebříčku Peers, doplnit by ho mohl Groth (59. v žebříčku čtyřhry/162. ve dvouhře).

"Nejedeme jako favorité, ale Davis Cup není jenom o žebříčcích. Už jsme se v mnoha případech přesvědčili, že není směrodatný," řekl Navrátil a uvedl, že cesta k bodům povede nejspíše přes dvojku soupeře. "Groth má hru jednostrannou a Thompson je mladý. Uvidíme, kdo se s tím popere lépe. A přes čtyřhru, fantastický Štěpánek má formu a jeho zkušenosti budou velice platné," řekl Navrátil.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

19
Přidat komentář
bu17
Na debla nasadit Štěpánek/Kolář!!! :) Zdenda je srdcař a za ČR tam nechá duši!! :)
Reagovat
Chrenda
hraje na turnaji ve Francii a všude píšou, že je zraněný a proto nejede na DC. To trochu nepravdanje, že? No stejně hraje tužku, tak by tam byl prd platný.
Reagovat
peggy
Jo pan Navratil to ma tezke,Lukasovi se nedivim,ale v reprezentaci byl dobry.Pan Berdych si jede sve "zadarmo ani kure nehrabe",ma narocnou manzelku.Tak kluci co jste zustali,delejte maximum.
Reagovat
Alexandria
Prekvapilo ma,ze za nastupi N.Djokovic/Srbsko/ a R.Nadal/Spanielsko/...drzim palce CZ.
Reagovat
tommr
ale po odřeknutí Tomice naše šance mírně vzrostly ...
Do dvouher bych nominoval Veselýho se Šátralem a Štěpánka bych nechal v pátek odpočívat na sobotního debla a případnou nedělní rozhodující dvouhru ...
Reagovat
rusedski
Udělal bych to stejně, ale obávám se, že Navrátil si netroufne připravit Štěpce o velký zápas s kámošem Kyrgiosem a nechá ho tam v pátek zbytečně vyšťavit... :/
Reagovat
smazaný uživatel
Tak už proti Francii se tam Štěpánek do dvouhry nějak moc nehrnul.
Reagovat
kada.tom
Rafa a Novak budou hrát DC, se docela divím :-)
Reagovat
Fandina
Španělsko pod vedením nové kapitánky nominovalo tři nejlepší singlisty 4 AO a Marca Lopéze, s kterým nejvíc Rafa hraje debla.

A Srbové také v nejsilnější sestavě. Zimonic hrají kapitán .
Reagovat
Fandina
singlisty z AO ... 4 tam nepatří
Reagovat
Herbert_Hoover
Rafa, Busta a Bautista?
Reagovat
Fandina
Nováčkové jsou oba ne, Kolář i Šátral.
Reagovat
LubosZabloudil
Ano, máte pravdu :)
Reagovat
Frick
A ještě Karel.
Reagovat
Fandina
Ten taky, sle jinak je to protřelý DC bard.
Reagovat
svetova.dvojka
Austrálie taky nemá Bůh ví jaký tým..., Davis Cup je už posledních 10 let naprosto trapnou soutěží béčkových tenistů.
Reagovat
Fandina
Ve finále určitě ne.
Reagovat
Tornes
Jo jo, Rafa i Novak by jistě s tímhle hodnocením souhlasili...
Reagovat
Mark976
Ten nick je priznačný:) Ty jsi fakt dvojka se vším všudy:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist