Navrátil: Panika není na místě, musíme věřit

12. 9. 2014, 16:49
Aktuality 19
Čeští tenisté poprvé v Davis Cupu od finále před pěti lety prohrávají po prvním dnu 0:2. V roce 2009 proti Španělsku nakonec neuhráli ani bod, ale nyní v semifinále ve Francii doufají, že mají ještě šanci uspět.
Jaroslav Navrátil (© Česká sportovní)

"Tady ještě šanci máme. Nejsem rezignovaný, vyhráli jsme dvakrát Davis Cup, tenhle tým má sílu. Nálada není ideální, kluci jsou z toho zvadlí, ale jedeme dál," burcoval kapitán po dnešních dvouhrách, v nichž Tomáš Berdych proti Richardu Gasquetovi ani Lukáš Rosol proti Jo-Wilfriedu Tsongovi neuhráli ani set. "Není na místě panika. Musíme věřit, že se to dá vyhrát a začneme čtyřhrou," dodal.

Povzbudit bude muset kapitán především jedničku týmu a dlouholetou oporu Berdycha. Ten uhrál proti Gasquetovi na Roland Garros jen osm her a svůj výkon označil za nejhorší v Davisově poháru. "Takový zápas se prostě stane. Sedm let nás táhne, teď si to vybral. Vážně v tom nevidím problém," řekl Navrátil.

Ve finále v roce 2009 prohráli úvodní dvouhry Berdych a Radek Štěpánek a pak ztratili i čtyřhru, což je jediná prohra tohoto páru v soutěži vedle 15 výher. I proto Češi živí naději, že by ve čtyřhře mohli v sobotu vykřesat naději na obrat.

"Čtyřhře věřím, že můžeme vyhrát, i když to bude těžké, což říkám od začátku. Pár zápasů už se v Davisově poháru vyhrálo z 0:2," řekl Navrátil. Letos se to například povedlo právě Francouzům s Německem ve čtvrtfinále. "Zkušenosti na to máme. Jdeme do toho. Bude to velice těžký. Zkusíme se soustředit na debla, abychom se dostali alespoň do zápasu a v neděli bylo ještě o co hrát," doplnil.

Kapitána překvapilo, že na Berdycha přišel špatný den. V trénincích mu po příletu z New Yorku přišel dobrý. "Vůbec mě nenapadlo, že by mohlo přijít to, co přišlo. Přiletěl z Ameriky v sobotu, prostě mu ten čas asi nestačil. Byl těžký na nohách. Přišlo mi, že chytil po návratu z Ameriky krizový den až dneska," litoval Navrátil.

Berdych se přitom snažil udělat vše, aby byl připraven. V sobotu se vrátil z USA a hned v neděli odletěl s týmem do Francie. "Šel s kůží na trh, je obdivuhodné, že na sebe tohle břímě vůbec vezme. Nevyšel mu zápas, ale to se vůbec nic neděje. Drží nás tolik let, není to robot, taky je jen člověk," ocenil Navrátil Berdycha.

Nyní potřebuje Berdycha naladit na čtyřhru. K tomu výrazně pomůže i Štěpánek, bojovník a hecíř na kurtu. S jeho pomocí by se Berdych mohl chytit. "Radek bude Tomáše určitě hecovat, potáhne ho, tomu bodu věřím," opakoval kapitán.

pva, ČTK

Komentáře

19
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
babolat.cz
žádná panika, ale zároveň je bláhové mluvit o víře.
Reagovat
slacker
Chces se vyzpovidat? jakeho si vyznani?
Reagovat
spaniel
Ortodoxní nadalizmus
Reagovat
babolat.cz
fuck you,amen
Reagovat
spaniel
To je vase motlitba? Dear Rafa in Mallorca, be improved your english, let the clay be slow and grass high bouncing.... Fuck you, Amen? Ja ze to konci Vamos.
Reagovat
smazaný uživatel
chum jetze, amen
Reagovat
smazaný uživatel
:D :D :D :D :D :D
Reagovat
spaniel
http://ecx.images-amazon.com/images/I/51RqFIqs++L.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
Z 0:2 už neotočíme, ale chápu, že Navrátil tohle říct nemůže. Pravděpodobně skončímě už zítra ve čtyřhře. Máme 2 tituly, o nic nejde. Tak snad jen v zájmu atraktivnosti utkání by bylo dobrý, abychom zítra vyhráli a v neděli se ještě o něco hrálo.
Reagovat
Jan
Hlavně psychicky je to těžké. Když mají Francouzi 2 body, jak budou naši v deblu prohrávat, už to budou mít víc v hlavě, že je po všem než kdyby to bylo po pátku 1:1. A bude pro ně těžké ten debl zvrátit. Co se týče případného nedělního zápasu Berdych - Tsonga, Berdych dnes moc neukázal, jestli je to tím že se ještě pořádně neaklimatizoval, mohlo by to být jiné, ale pokud Berdych letos nepodával top výkony proti hráčům top 20, tak to také nemusí být ono. Ale Naděje umírá poslední. Když si nebudou věřit, tak to těžko otočí. Je pravda, že favority jsou Francouzi a pravděpodobnost aspoň stavu 2:2 je malá. A Štěpánek v 5. zápase proti komukoliv favoritem také rozhodně nebude. Spíš by byl zázrak kdyby to vyhrál.
Reagovat
pepin
Tak Tomáš je evidentně z formy a poukazování, že si ještě nezvykl na povrch si myslím není na místě. Přesto se mu musí poděkovat, že když je potřeba tak prostě jde a to co pro náš D. tým podstoupil je obdivuhodné. Také má nárok si vybrat horší období. A ty co ho tady častují těmi ubohými výrazy si nevidí ani na špičku nosu.
Reagovat
martinezi
Souhlas,ale já bych náš tým do koše ještě neházel,Tomáš jak už bylo psáno neměl den ale pořád je o co hrát,když zítra debla zvládneme určitě nás to povzbudí,a Francie by mohli více přemýšlet,jsem Čech a fandím jim a pořád věřím
Reagovat
Jan
Jistě. Je třeba klukům poděkovat za těch úžasných 7 let v DC od roku 2007, jestli si to pamatuji správně, kdy porazili v baráži o světovou skupinu Švýcarsko, právě s Federerem a Wawrinkou v Praze a pak začala jejich úžasná jízda, kdy byli několikrát v semifinále a 2x to vyhráli a to pouze ve 2 lidech, protože většinou, pokud nebyli zranění, to táhli právě Tomáš s Radkem. Když se to za celou předchozí historii povedlo několika generacím českých tenistů jen jednou, je to úžasné. A o to úžasnější, že to táhli ve dvou oproti týmům, kteří měli odpočatého debla a případně odpočaté hráče v neděli. Kdoví jak dlouhou dobu budeme čekat na něco podobného. Štěpánek je na svůj věk pořád dobrý a bohužel už nemá tu výdrž jak před 3, 4 lety a dříve. jinak za těch 7 let odehrál nejen v DC úžasné zápasy, stejně jako Tomáš. Ve Francii jsou teď v podstatě bez šance s ohledem na výkonnost Francouzů, ale třeba se jim debl zadaří a kdyby se Tomáš probral s Tsongou, bylo by to napínavé až do konce. Přece nebudeme pohřbívat pacienta, když ještě dýchá :)
Reagovat
smazaný uživatel
za to finále 2009 snad není třeba děkovat, to již udělali Španělé.
Reagovat
Jan
Ještě přidej Srby. Jistě, kdyby ty týmy včetně Argentiny hrály v plné síle, asi se jim to nepovede ani jednou. Ale že se nám to všem líbilo, když to 2x vyhráli :) Mně rozhodně.
Reagovat
Jan
Vzhledem k tomu, že těch špičkových tenistů nemáme nikdy tolik jako Francie, Španělsko, tak je to o to větší úspěch, že se jim to povedlo a 7 let byli na špici DC. Bez ohledu na okolnosti, které provázely ostatní týmy. Byla to často jejich věc, že jim hvězdy odmítly nastoupit nebo když byly zraněné, po nás by neštěkl ani pes, kdybychom vypadli nebo spadli do baráže DC, kdyby se nám zranil Berdych či Štěpánek, což se jednou i stalo, takže co. A zápasy, které kluci v rámci DC odvedli za těch 7 let byly často nádherné bitvy, např. se Srbskem v Praze apod.
Reagovat
babolat.cz
to bylo nejlepší... hlavně ten fakáč :-)
Reagovat
Jan
Bylo by to hezké orámování období Berdych, Štěpánek v DC, když to začínali v roce 2007 s Federerem, Wawrinkou v baráži o světovou skupinu a letos by se s nimi potkali ve finále. Co se dá dělat.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist