Nebývale smutná Kvitová: Při mečbolu jsem se neměla nechat větrem rozhodit

7. 9. 2020, 09:24
Aktuality 57
Smutná jako málokdy byla Petra Kvitová po vyřazení z grandslamového US Open. "Mrzí to strašně moc a dlouho bude," hlesla ve videokonferenci z New Yorku po osmifinálové prohře s domácí Shelby Rogersovou, proti níž nevyužila čtyři mečboly a ten poslední zahodila v tie-breaku dvojchybou.
Profily hráčů
Petra Kvitová

První tři mečboly měla Kvitová při podání Američanky za stavu 5-4 a proti dobře hrající soupeřce moc dělat nemohla. Při třetím zkusila naběhnout k síti, jenže tvrdou ránu trefila jen rámem. "Šla jsem tam dobře a ona to trefila taky dobře," řekla.

Následně měla šanci ukončit zápas v tie-breaku. Za stavu 6-5 šla podávat. "Bohužel mi přišlo, že začalo strašně foukat a odfouklo mě to," popsala. První servis netrefila, druhý škrtl o síť, musela ho opakovat a servis pokazila. "Na té straně foukalo dost, ale neměla jsem se tím nechat rozhodit. Můžu si za to sama," litovala.

Ve vyrovnaném utkání získala více bodů než soupeřka (121:109). K vítězství se ale neprostřílela ani 58 vítěznými míči. "Potřebovala bych jich padesát devět," podotkla trefně a dodala: "Statistiky fakt moc nestuduju. Ve finále to je jedno, vyhrála ona a to se počítá. Nechala jsem tam všechno, aspoň na to můžu být hrdá."

Krátce po vyřazení se jí těžko hodnotilo newyorské dobrodružství. V prvním ostrém turnaji po koronavirové pauze prohrála první zápas, na US Open tři vyhrála a ve čtvrtém byla míč od postupu. "Jsem ráda, že se US Open konalo, že jsem tady mohla být, nezranila se a mohla hrát dobrý tenis. Jen jsem teď smutná," řekla.

V Americe zažila ve své bohaté kariéře novou zkušenost. Hrálo se bez fanoušků a tenisté byli uzavřeni od okolí. "Než jsem sem jela, tak jsem si říkala, že nejhorší bude být v bublině, ale zjistila jsem, že umím žít i v bublině," pronesla Kvitová. Ač se mohla pohybovat jen mezi hotelem a kurty, neměla pocit nudy. "Mám skvělý tým, skvělý kluky, takže o zábavu bylo postaráno a i den volna bez tréninku rychle utekl," uvedla.

Byla ráda, že prošla všemi testy na covid-19 a ani nikoho nakaženého nepotkala. To by totiž znamenalo karanténu a nemohla by odletět. "Zůstat tady zavřená v pokoji, to bych nechtěla. Jsem ráda, že jsem to ve zdraví přežila," ulevila si.

Příští týden je přihlášená na antukovém turnaji v Římě. "Musím s týmem zvážit, jestli se tam budu hnát, ale asi spíš ne. Musím něco potrénovat, dát ruku do kupy a příprava na antuku bude těžká," připomněla, že má od loňska na antuce problém s předloktím. Na Roland Garros by ale měla hrát. "Paříž není moje nejoblíbenější, na druhou stranu jsem tam hrála jedno semifinále, tak snad na antuce umím zahrát."

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

57
Přidat komentář
Drzymalski
Kdo by to byl řekl? Já myslel, že slunce a vítr jsou pro obě hráčky stejný. Trochu mi ve vyjádření Petry chyběla pochvala soupeřky. Shelby zahrála na své poměry výborně. Naopak už jsem alergický na pochvaly kluků, jak jsou skvělý kolektiv, jak s nimi čas utíká bla bla bla....
Reagovat
George_Renel
Tak si přečti celý rozhovor s Petrou a neplácej voloviny. Vše tam bylo řečeno, o větru i kvalitě hry soupeřky.
Reagovat
FulnekUltras
a má před sebou - pokud se nestane nic neočekávaného - ještě nejméně cca dva roky dalších šancí. Odepisovat ji mohou opravdu jen lidi, kteří mají ke sportovní praxi na míle daleko.

I s časovým odstupem je zřejmé, že při trošince štěstí mohl včerejší mač skončit obráceně - a bavili bychom se tady ve zcela jiné rovině. Ale právě proto je tenis a sport obecně tak zajímavý. Když budu chtít znát výsledek předem, půjdu do divadla na nějaký notoricky známý kus nebo se v posledním záchvatu otupění podívám na zpravodajství ČT.

Běž si dál za svými sny, holčičko NAŠE.

smilesmilesmile
Reagovat
LordMutademus
Newyorský vítr je svině no. Největší lůzr a pohřebník tenisu Murray, díky němu vyhrál GS a teď tohle...
Reagovat
com
smilesmile
Reagovat
patriks
Žádný vítr, psychika. Bohužel to není dobrý výhled do budoucna.
Reagovat
misa
Prohrát na grandslamu zápas z mečbolů. Naštěstí k tomu nedošlo ve finále jako u Federera. Poražená vyhrála o 12 míčků víc než vítězka, to se moc často nevidí.

Pochvalu zaslouží Petra za přístup k turnaji.
Reagovat
Holahej
Karolína Muchová měla -7 /94 TOTAL POINTS 101/ a slavila, Petra +12, končí, nevnímá, že některé hry, míče v tenis. počítání jsou zlomové a má je hrát méně bezhlavě..., hlavně z aktivních pozic, kdy už má volný kurt, pohybuje dobře, výměny výborné, nemusí hrát na jeden úder...zvlášť v TB.
Reagovat
paddy
to je logické

většinou, kdo vyhraje více gemů, tak má i více bodů
ale hraje se na vítězné sety
Reagovat
Alien
A hlavně při druhém lehčím servisu soupeřky, který pravidelně mlátí 2m do autu!
Reagovat
FulnekUltras
to se stávé každé druhé - je fakt, že jak je fanoušek v ten moment napružený na zdánlivě lehčí bod, nasere ho to tím víc smile
Reagovat
Holahej
Ne, to se stává jen Petře, nemá variantu, proč nezkusí aspoň občas něco jiného, nezkusí dostat soupeřku pod tlak, stupňovat ho až k bodu, více o něj bojovat...a hned ten bod neodevzdat..., stálo jí to AO, Osaka moc slabin neměla, až na druhý servis, přišly šance,BB a Petra si je sama odpálila..., jeden jako druhý...
Reagovat
Alien
Přesně! Párkrát jí daala šanci 0 : 40 a všechno vymlátila! Tím přišla o titul z AO !
Reagovat
Holahej
121
Když hrála Serena proti Sloane, seděla Petra v lóži a koukala na ně, tak se mohla poučit, co Serena, kterou limituje věk, somatotyp, velká prsa, zadní partie, stehna, to pohybu nepřidá, hraje s fyzickým handicapem, přesto, někdy rovná rána, někdy liftovaný vyšší míč, někdy kros, někdy volný umístěný míč, někdy kraťas, má varianty?, myslí?, vyhodnotí situaci?
Reagovat
FulnekUltras
Petra svou techniku i taktiku v posledních letech výrazně zlepšila - víc už s tím ve třiceti neudělá - ale chápu, že ty vyhozené returny na druhý serv, kterých si u ní všímáme víc než jinde, jsou často frustrující
Reagovat
tommr
vyhozený returny druhýho podání a dvojchyby při brejkbolech už k Petře tak nějak nerozlučně patří. Bohužel ... smile
Reagovat
lvicek
Ted uz bohuzel i na matchballech :(. A jako pardon, ale u sveho vlastniho matchballu by snad mohla ten mic uvest do hry a aspon dat souperce sanci to zkazit, kdyz uz nic jineho... :/ A hlavne tady ji souperka nijak zasadne neprehravala.
Reagovat
LukasH
Serena má 23 GS a asi je k tomu důvod. Petra má talent, ale tohle asi úplně nedokáže. Ale zase, fkat bych neřekl, že tady na USO hrála nějak dobře. Hrála slušně a je dobrá zpráva, že už nevyletí po způsobu s Kumkhum. Spíš se podívej třeba na zápasy s Jabeur nebo s Barty v Doha, jak tam hrála krásně takticky a s rozmyslem. Nezabíjela to, dokonce s Barty vyhrála tu ultradlouhou výměnu. Říct, že je na tom za celou kariéru pořád stejně, je blbost. Fakt jsem čuměl, když byla v race první než se zranila, to přece byl takovej pokrok na její hře...teď tou nerozehraností zas trochu spadla..stejně jako Karolína - taky si dlouho vypracovávala tu nátlakovou hru, ale opět spadla k tý opatrnosti. Ten základ se asi úplně předělat nedá.
Reagovat
Holahej
Výkonnost má, je dlouhodobě ve špičce...jde o rozhodnutí hlavy, co zahraje v tu chvíli, má taky trenéra/y, radí jí asi, trénují s ní, rozebírají zápasy, předpokládám...
Reagovat
Holahej
Tenistky dnes jsou fyzicky lépe vybavené než v minulosti, tenis šel dopředu v razanci, rychlosti, aj., Petra se musela přizpůsobit, zlepšit, aby se udržela na špici, chodí k síti, občas kraťas, občas trpělivější, pohyb hodně vylepšila, i něco v obraně zahraje, údery skvělé z obou stran, jen škoda jejího potenciálu a proher, kde má na výhru, hraje dobře a stačí tak málo, nebušit jen, jak hluchá do vrat, mít varianty, má na to výkonnost a přitom jde sama proti logice hry? snímá tlak ze soupeřky, dává dary/body, zbytečně a moc, bez variability rozhodnutí, pak se nervuje, aby to dohnala, dostává sama sebe pod tlak, hraje s chutí, bojuje, dohání, ale soupeřka už je postavená na nohy, taky i něco umí ?GS na AO zdvihá Naomi, to je sportovně viděno, ale samozřejmě celkově je Petra velmi úspěšná, oblíbená, žije luxusní, svobodný život, šéfuje si, bez ekonomických starostí a stresů z hypoték, může si žít a má na to, kdekoli na světě.
Reagovat
FulnekUltras
a řada lidí u nás ji naplno docení až po skončeni kariéry smile
Reagovat
LukasH
Já tohle všechno beru, jenže prostě tam třeba kousek chybí, aby byla úspěšnější, třeba jako Maria. Viděno takhle z pohledu diváka, přijde mi, že Petra často neodhadne situaci na kurtu...ve srovnání a těmi úspěšnějšími kolegyněmi. Zároveň mi ale v hlavě utkvěly momenty...např. RG 2018 - prohra s Kontaveit. Petra tam měla brejkboly a zahrála opatrně..přesně tak, jak si zde většina přeje...a Kontaveit jí z toho zabila na čáry...vyšlo jí to. Zákonitě si pak Petra musela říct...že jsem to nezkusila napálit..o Ósace věděla, že je superagresivní a bála se to jen uvést do hry. Tam spíš nebyla tak uvolněná, jak jsme jí znali z minulých finále.
Reagovat
Holahej
Petro, je mi to líto za tebe, škoda, byla jsi lepší hráčkou, pokračování na GS bylo tak blízko /a z 250000$ na 425 000$ pro vítězku utkání/.

TB, 1.set, body, většinu pro Shelby, jsi jí uhrála ty, dary?, druhý míč/1:0/, volný kurt, ach jo, ach jo, zbytečná rána, mimo, klasika, TOTAL POINTS WON 121 /109, pro tebe, z toho je tvých7DF, BB 4/14 (29%), ta míra rizika je prostě příliš velká /returny na 2. servis končí příliš často mimo, to jsou odevzdané body, šance, bez hry, která byla dobrá/, chybí variabilita rizika, míra, kdy a jak, roboticky?, TB?, pár bodů dary, soupeřce se povede podání, sedm bodů uteče, rychlý konec, druhý set ukázal, že není třeba hrát ani na čáry, tvrdý, rychlý údery píší, psaly i metr do kurtu, výměny, hra výborná.
Reagovat
paddy
Co má společného 4k USO 2019 a 2020?

Hráčka na servisu při vlastním MB dala dvojchybu a následně prohrála zápas.

U obou porážek asistoval fyzio Zitzelsberger smile
Reagovat
tmora
Petra Kvitová si zaslouží být světovou 1 alespoň na chvíli . Moc jí to přeju, lidi jí to přejou za celou tu dřinu i tím čím si prošla. Ale život je krátký, čas utíká a tyhle chyby budou strašně mrzet.. Peti sakra smile
Reagovat
lvicek
Tomu uz bohuzel neverim :(. Kdyz se ji bude darit, tak zase prijde nejake zraneni, na rok spickovych vykonu uz to bude strasne tezke. To spis at jeste vyhraje nejake velke tituly a at hraje pekny tenis. Ale ten vcerejsek, boze muj....
Reagovat
LukasH
Mně přijde, že teď co je pod Vaňkem, tak potřebuje větší zápasovou praxi. Pak eliminuje ty chyby. Krásně to bylo vidět v tom roce 2019 než si zranila ruku nebo i na začátku letošního roku. Hůl nad ní nelámu. Pořád má touhu vítězit a dobrej pohyb.
Reagovat
lvicek
No to prave hraa paradne a pak takove zraneni :(. Je to k vzteku.
Reagovat
tommr
světovou jedničkou už nikdy nebude. Na to bych si klidně vsadil barák ...
Otázka je spíš jestli se ještě někdy dokáže vrátit do top-10. Na letošním USO k tomu měla jedinečnou příležitost, ale trestuhodně jí promarnila. Na FO už to bude mít mnohem těžší a další šance příjdou až příští rok a to už bude zase o něco starší ...
Reagovat
LukasH
Po tom zranění ruky se z toho konec minulý sezóny dostávala a od tý doby se v podstatě nehraje souvisle. Pokud se bude normálně hrát a pokud bude zdravá, tak nepochybuju, že by se do top 10 nevrátila. Spíš co ta ruka a to, jak ji to limituje na antuce, kde předtím zraněním hrála parádně.
Reagovat
tommr
ta ruka bude asi vážnej problém když chce kvůli tomu vynechat i Řím ... smile
Reagovat
LukasH
Tak v Římě jí to nešlo nikdy. Aby tam na tý oranici lítala a dřela s nějakou, co normálně poráží a oddělala si při tom ruku, to je lepší tam nejet.
Reagovat
tommr
když ale pojede rovnou na FO tak zase nebude rozehraná a vyhučí už v prvním kole ...
Reagovat
LukasH
Záleží, koho bude mít. Škoda, že se nehraje spíš Madrid nebo Stuttgart.
Reagovat
lvicek
Chtelo by to Prahu vol. 2 ;).
Reagovat
Fandina
Prohrát dva TB to nastve. Smůla. Ach jo.
Reagovat
brixner
Jo, vítr to vovlivnil! Stejně tak jí to vodfoukával dva metry za BL...
To je ale hajzl tendlencten vítrsmile
Reagovat
LukasH
Petra má prostě celej život takovou hru. Někdy se vyhazuje víc a někdy míň. Tenhle styl soupeřky jí obecně nutí k chybám. Říkat, že měla vyhrát ve dvou a že se neměla vyhazovat je trochu kontraproduktivní. Pod Vaňkem toho změnila dost. Vzpomínám na jiný vyhazovací hrůzy pod Kotyzou s neškodnýma soupeřkama.
Reagovat
paddy
Kolik vyběhlo ze stáje hnědáků, jak si avizoval? smile
Reagovat
brixner
No, vyběh jeden, ale byl to pořádnej oř ti řikamsmile

To ale nic nemění na tom, že Petra si musí být už vědoma, jaké dělá chyby a měla by na nich hodně zapracovat, bez ohledu, jestli jí drezůruje Vaněk, Staněk nebo Blaňár. Na kurtu je sama a má svou hlavu, která jí ale asi zrazuje, protože ty chyby, které dělá, dělá neustále a stály jí už mnoho zápasů a možná i titulů. Neznám hráčku, která by se takhle celou svou kariéru vyhazovala! ZBYTEČNĚ!smile Myslím, že Petra má dost kvalitní mezihru na to, aby byla schopná udržet míče více ve hře a ne se snažit za každou cenu o winner, na tohle jsou její soupeřky až přespříliš kvalitní! Prohra mě moc sere, ale svést to na vítr mi příjde jako pozérství, konkrétně tento zápas měla jasně ukončit ve dvou setech! Obávám se, že Petra už GS nikdy nevyhraje, trenéři ten "proutek" prostě neohnuli včas.
Reagovat
paddy
A čím je krmíš, že rostou jak z vody? smile
Reagovat
brixner
Nerozumět jazyku tvýho kmenesmile
Reagovat
smazaný uživatel
Prohru na vítr nesvádí. Jen, že ovlivnila tu dvojchybu na konci a taky podotkla, že to ale měla zahrát jinak a byla to její chyba.
Reagovat
Nenela
Je to smutne, Petra je smutna, ja jsem smutna, ale rozchodime to. Vykon skvely, zaver smutny. Nekdy se to stane, no.
Reagovat
lvicek
Ja jsem vzyvala tenisove bohy, aby za vsechny ty smuly a utrapy Peti to tam ted spadlo na nejaky z tech matchballu. Malem jsem sezrala operadlo zidle a tajila dech u kazde shody a vyhody pri stavu 5:4. No a pak ta dvojchyba v TB, to uz me fakt omejvali, ale furt jsem se tam ty dva pitomy micky snazila dotlacit. Jako zklamana jsem taky fakt hodne :/.
Reagovat
Andrew89
i já no, ale bohužel se nedá nic dělat.:/
Reagovat
LukasH
Nejkrutější porážka hned po finále AO.
Reagovat
Cico93
A čo semifinále AO s Máriou 2012?
Reagovat
RFanousek
Nebo finále turnaje mistryň?
Reagovat
milik254
To bylo takové dost random finále, vůbec vlastně nevím, jak se tam Petra dostala, to mě osobně třeba zpětně nemrzí, jako prohra na AO12
Reagovat
Cico93
Ten TM bol vtedy poriadne čudný...
Reagovat
Krisboy
Aha, tak ona to trefila rámem? Tak proto...ale stejně měla u toho saka být dříve...
No nic. Za výkon a bojovnost dávám 1-smile

Miluju tvůj forehand, Peti. Naučíš mě to někdy? Já s ním poslední dobou dost bojujusmile
Reagovat
paddy
Rámem protože dále už nedosáhla, jinak byl prohoz
Reagovat
Krisboy
Já to pochopil, že rámem hrála ten předposlední uder, po kterým šla na síť? Ten volej samozřejmě, tam byla pozdě a nedosáhla
Reagovat
Krisboy
Aha, tak jsem to pochopil špatně, mluvila o tom voleji.
Reagovat
Mantra
slunečnicovej nebo lněnej?
Reagovat
Krisboy
Backhandovej smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist