Nedůstojný konec úspěšné kariéry? Verdasco sbírá "kanáry" a propadá se žebříčkem

5. 4. 2023, 11:45
Téma 6
Svého času figuroval na sedmé příčce žebříčku ATP, probojoval se do semifinále Australian Open a Španělsku pomohl ke třem triumfům v Davis Cupu. Dnes Fernando Verdasco stojí na prahu čtyřicítky, hromadí nejen porážky, ale i nedůstojné "kanáry" a bez výhry je téměř dva měsíce. Přesto se zatím nezdá, že by úspěšnou kariéru hodlal brzy vyměnit za tenisový důchod.
Profily hráčů
Fernando Verdasco

Hráče z první stovky žebříčku porazil Verdasco naposledy loni v září, v sofijské hale přehrál 7-6(1) 7-5 trápícího se Nikoloze Basilašviliho. Na titul čeká od loňského března, kdy na challengeru v Monterrey ztratil v pěti zápasech jen dva sety. Nakonec svou vítěznou sérii natáhl na sedm zápasů.

Semifinalista Australian Open z roku 2009 v pondělí v Houstonu podlehl Jasonovi Kublerovi. Ten sice urval první set až v tie-breaku, ale v tom druhém smetl španělského soka 6-0. Pro Verdaska to není nová situace, "kanára" dostal ve třech z posledních čtyř utkání. Všechna měla jiný scénář, ale stejný výsledek. Madridský rodák se pakoval v úvodním kole turnajů v Dallasu (po úspěšné kvalifikaci), Delray Beach, Dauhá i Houstonu. V Melbourne Parku ztroskotal už v kvalifikačních bojích.

Letos má na kontě tři výhry a pět proher a zejména poslední výkony nenaznačují, že by měl najet na vítěznou vlnu. S ohledem na jeho věk se nabízí otázka, proč kariéru, během níž se dostal na sedmé místo žebříčku ATP, nezabalí. Odpověď pro agenturu EFE nabídl sám Verdasco loni v srpnu.

"Zkrátka hrozně rád hraju tenis, jinak bych ho už nedělal. Myslím, že vydržím tak dlouho, jak to půjde, protože tenhle sport vážně miluju. I kdybych prohrál, což nakonec nikdo neprohrává rád," vysvětloval v době, kdy okupoval 125. místo žebříčku. Dnes je na 232. pozici a po krachu v Houstonu se zase minimálně o pár příček propadne.

Nicméně před nedávnem už připustil, že letošní rok pro něj může být posledním. "Snažím se trochu lépe vybírat turnaje. Chci vidět, jak bude reagovat moje tělo, pak bude čas se rozhodnout, jestli budu pokračovat, nebo ne. Mám za sebou dobrou předsezonní přípravu a těším se na ni. Jediné, co chci, je předvést co nejlepší výkon a dát si ještě jednu šanci."

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport / Daniel Núñez

Komentáře

6
Přidat komentář
Lithium1990
Ty výsledky zase nejsou tak hrozně kromě utkání s McDonaldem se vždy držel minimálně polovinu zápasu nebo uhrál dokonce set pokud ho to baví ať klidně jezdí na ITF
Reagovat
MM66
Není přece nedůstojné prohrát, každý kdo někdy tenis hrál si prohrami prošel, nedůstojné by bylo kvůli výhře podvádět...
Reagovat
Krisboy
Smutné a nedůstojné smile
Reagovat
darek.vrana
Proč? Mně se líbí tihle hráči, kteří mají sport rádi a hrají co to jde, i když už to není ono. Viz Jarda Jágr. Navíc je to jejich práce, proč by se toho vzdávali, když se jim to vyplatí.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Navíc Vernando byl Fiasco už nějakou dobu, takže to nebyl žádný strmý pád do propasti, ale prostě postupné odcházení.smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A vůbec, ať si každý sbírá co chce. Za mě lepší kanáry než známky smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist