Nejen na US Open! Hodiny na dvorci budou kontrolovat tenisty i na dalších amerických turnajích

11. 7. 2018, 14:16
Aktuality 17
Po dohodě Americké tenisové asociace (USTA) s předními zástupci ATP a WTA se chystané změny nebudou týkat pouze letošního US Open. Hodiny na kurtu budou kontrolovat tenisty mezi výměnami, při nástupu na kurt i při rozehrávce také na dalších amerických turnajích.

Následující změny pravidel byly schváleny po dohodě předních zástupců USTA, ATP a WTA. Chystané změny mají zrychlit průběh zápasů a zajistit neporušování některých již zavedených pravidel. Hlavní myšlenkou je také to, aby nová pravidla platila pro všechny tenisty bez výjimky.

Nástup na kurt, rozehrávka a začátek zápasu
-
Tenistům se začne odpočítávat přesně minuta v momentě, kdy druhý hráč/tým dorazí ke své lavičce na kurtu. Pokud po uplynutí této minuty nebude hráč u sítě připraven k hodu mincí, bude umpirovým rozhodčím upozorněn a po skončení utkání může obdržet pokutu. Toto pochybení nebude bráno jako "time violation" (překročení času, na které jsme v současnosti zvyklí, když tenistovi například dlouho trvá příprava na servis či return).

- Po hodu mincí budou mít hráči přesně pět minut na rozehrávku. Čas budou opět měřit hodiny na dvorci. Během této doby bude umpirový sudí pravidelně oznamovat, kolik času zbývá do konce rozehrávky (3 minuty, 2 minuty, 1 minuta, 30 sekund a konec rozehrávky). Po skončení rozehrávky poběží minuta, během níž se musí hráči dostavit na servis či return a být připraveni ke hře. V případě porušení umpirový rozhodčí oznámí "start of match violation" (nedodržení času pro start zápasu) a tenista může opět obdržet pokutu. Ani toto pochybení nebude bráno jako "time violation".


Servis
Podávající hráč bude mít přesně 25 sekund mezi jednotlivými výměnami. Toto pravidlo bude ošetřeno následovně:

Během hry: Po skončení výměny bude elektronicky zapsáno skóre, poté umpirový rozhodčí skóre oznámi do mikrofonu a zahájí odpočítávání. Pokud servírující hráč do skončení limitu nezahájí "servisový pohyb", obdrží "time violation".

Mezi servisy hráčů (sudé gamy, nikoli po přestávkách): Umpirový sudí odstartuje odpočítávání, jakmile budou všechny míčky připraveny na straně kurtu podávajícího hráče. Pokud servírující hráč do skončení limitu nezahájí "servisový pohyb", obdrží "time violation".

- Returnující hráč je odpovědný za to, aby se přizpůsobil tempu servírujícího hráče.

- Umpirový sudí bude mít možnost odpočítávání zastavit, po zastavení znovu spustit odpočítávání třeba i v půlce limitu nebo resetovat hodiny zpět na 25vteřinový limit.

- Přesné umístění hodin je stále v řešení. Hodiny budou každopádně dobře viditelné pro hráče, diváky i umpirového rozhodčího.

Kromě US Open budou tenisté přísně kontrolováni také na dalších amerických turnajích: ATP 500 + WTA International Washington, WTA Premier San José, ATP Masters Toronto + WTA Premier 5 Montréal, ATP Masters + WTA Premier 5 Cincinnati, WTA Premier New Haven a ATP 250 Winston-Salem.

Tuto novinku zatím tenisoví organizátoři otestovali jen v kvalifikačních soubojích loňského US Open a ATP novinku zavedla v rámci premiérového ročníku Next Gen Finals v Miláně.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

17
Přidat komentář
Stan_Borowitz
No, ještě by měli měřit a nad nějaké decibely trestat hladinu řevu, hlavně ve WTA.
Reagovat
George_Renel
No, včera Nadal zdatně WTA zvukům konkuroval....
Reagovat
jacksax
nechápu lidi, kteří si myslí, že se tím něco výrazně změní
stejně těch 25 sekund poběží až od chvíle, kdy to řekne umpire. A ten není blbý, takže v případě fyzické náročnosti to klidně může být i minutu po dohrání - potlesk, show na hřišti, žádost o utišení atd.
Podle mě je to ideální prostředek pro rozhodčího aby měl v něčem oporu, když pošťouchne viditelně zdržujícího hráče, ale zároveň může nechat hru plynout tak jak má bez všeurčující pitomé techniky.
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle Juana muze zariznout...
Ty paradicky a to spacirovani k siti atd. s tim je konec...:)
Reagovat
PetaM
To bude ráj pro hádání ... "Soupeř nebyl připraven na return, já to viděl, proto jsem nepodal, proč mám time violation já? Proč jste nezastavil hodiny. To je vaše chyba, máte dávat pozor. Zavolejte supervisora." To bude srandy :D :D
Reagovat
a.magerova
Žádné takové... prostě podávám ať je soupeř připraven nebo ne... hlavně ať neprošvihnu čas... ;-)
Reagovat
tommr
přesně tak. Ted už nikdo nebude muset na soupeře čekat ... :)
Reagovat
janek_da
to nemusí čekat ani teď.
Reagovat
tommr
ted se zatím může returnující všelijak vymlouvat na to, že byl něčím rozhozenej nebo že se potřebuje pořádně utřít atd. Až budou hodiny tak nebude mít nárok ...
Reagovat
Krisboy
Hmm, tak ani na ostatních amerických turnajích diváci neuvidí kvalitní výměny, viď Rafo?
Reagovat
aligo
Teď už tam do ameriky jezdit nebude rafa vůbec když tančil nebudou žádné kvalitní výměny
Reagovat
a.magerova
Ona i ta minuta do hodu mincí bude pro něj velmi velmi náročná...
Reagovat
smazaný uživatel
Ono sa to týka zdaleka viac tenistov, ale to by si si musel vidiet dalej, nez na špičku svojho nosa hejterko..:)
Reagovat
Franky
ano aj Djokovica napr
Reagovat
spaniel
Tyka...ale vime, kdo bude plakat a trucovat nejvic.
Reagovat
Pesek12
Taky Petra Krizová to bude těžko rozdýchávat.
Reagovat
Pesek12
..Kvitová.. (píši na mobilu)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist