Největší obrat v historii? Britka Mooreová na ITF otočila zápas z 0-6 0-5 30-40

11. 4. 2019, 10:07
Aktuality 28
Taře Mooreové sice v žebříčku WTA patří až 479. příčka, nicméně bývalá 145. hráčka světa se zapsala do tenisové historie. Šestadvacetiletá Britka totiž na menším domácím podniku ITF v utkání prvního kola s Jessikou Ponchetovou prohrávala už 0-6 0-5 30-40, přesto dokázala zvítězit a postarala se o pravděpodobně největší obrat v tenisových dějinách.
Profily hráčů
Tara Mooreová

Tenisový zápas prostě končí až proměněným mečbolem. Tuhle známou větu připomněla celému tenisovému světu Tara Mooreová. Hráčka páté stovky se totiž zapsala do historie nevídaným obratem, když ze stavu 0-6 0-5 30-40 utekla Jessice Ponchetové a zápas prvního kola na menším domácím podniku v Sunderlandu nakonec vyhrála 0-6 7-6(7) 6-3.

Pokud se nejedná o vůbec největší obrat v tenisové historii, je to jeden z těch, který se do historie zapíše a navždy v ní zůstane.

Nejznámější obraty
- Ivan Lendl ve finále French Open 1984 porazil Johna McEnroea z 0-2 na sety.
- O dvacet let později se to samé ve finále French Open podařilo Gástonovi Gaudiovi proti krajanovi Guillermovi Coríovi.
- Jimmy Connors ve Wimbledonu 1987 otočil utkání s Mikaelem Pernforsem, přestože prohrával 1-6 1-6 1-4.
- Zřejmě nejznámější je kolaps Jany Novotné na French Open 1995. Novotná v rozhodující sadě proti Chandě Rubinové vedla 5-0 40-0, přesto neproměnila ani jeden z devíti mečbolů a nakonec prohrála 6-8.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

28
Přidat komentář
vojta91
strejda v publiku odpálil výhodný kurz na live sázkách a mávnul..
Reagovat
smazaný uživatel
Očití svědkové tvrdí, že to byla milimetrová haluz následovaná nejprve příliš sebejistou lehkomyslností, pak nervozitou a ve finále sesuvem.
Reagovat
ttopi
Jinak ten kolaps Novotný je fakt crazy :D
Reagovat
dadaft
no, Tara je maličká, což je nevýhoda, zato má opravdu luxusní forhend, po kterém by sáhla nejedna hráčka první stovky...... divím se, že se v kariéře víc neprosadila.
(podle výsledků je ale asi dost labilní)
Reagovat
ttopi
Přijde mi to nějaké podezřelé. Pochopil bych, kdyby to bylo třeba 4:6 a 0:5, to je celkem k vidění. Ale aby hráčka nebyla od začátku schopná uhrát jediný gem a najednou za stavu 0:6 a 0:5 se něco zlomí a začne se dařit, to mi přijde krajně nepravděpodobné. Ponchetová zkrátka asi vyhrát nemohla.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky mě hned napadlo, že jde o fix, ale bylo by třeba ten zápas vidět.
Reagovat
Torresek
Rozhodně to není hříšná myšlenka. Jenže ženský tenis moc logiky upřímně někdy nemá, navíc slabší holky, prostě se sesypala... i když to vypadá opravdu divně tak je to reálné že to nebylo domluvené, jen šílené :D
Reagovat
EllNino
prosimvás, určitě by někdo, kdo tankuje zápas, nechal takto daleko zajít jeho vývoj, vždyť stačil jeden míček ... zápasy dokáže odchodit Tomic, Gyros a podobní, ale tohle bylo spíš psychické selhání než prodaný zápas
Reagovat
bIbec
no a ten jeden míček byl celkem haluz. Štrejchlo to o pásku přímo na lajnu. Takže ten mečbol byl odvrácenej s velkou porcí štěstí.
Reagovat
bIbec
takže jako jo. Vyhrát v poho mohla, ale je to tele a pohnojila to.
Reagovat
bIbec
a Tara měla při tom MB štěstíčko.
Reagovat
Mr.Pink
jak tohle vubec muze nekoho napadnout, presne jak pise EllNino. Kdyby to byl prodany zapas, tak to nebude otacet z matchballu.
Reagovat
ttopi
Vždycky je třeba to udělat tak, aby to vypadalo co nejvíc neuvěřitelně.
Reagovat
Mr.Pink
Vzdyt je to nesmysl. Mohla udelat DF, nebo se mohl mic odrazit od pasky, cokoliv.
Reagovat
Mayo
Labilne ženy, nič nové.
Reagovat
Blondie
zajímavé. Dalo by se to interpretovat i jako "bojovné ženy", "nikdy se nevzdávající ženy", "ženy makající až do posledního míčku." Interpretace, že jde o labilitu, říká spíš něco o Tobě ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
K tomuhle "průseru" je popravdě řečeno zapotřebí obojí. Nezdolnost na jedné a labilnost na druhé straně.
Reagovat
Mayo
Ja som tiež labilny.
Reagovat
Pe3k
to vime
Reagovat
sojka1
a proto jsou v clanku uvedeny zname obraty z muzskych zapasu...
Reagovat
smazaný uživatel
"Nejznámější".

Což asi souvisí spíše s relativní velkolepostí až výpravností mužských zápasů ve srovnání s tím holčičím hekáním a pinkáním -- spíš než s četností.

Dokonce si troufám tvrdit, že ona proslulost je do značné míry dána vzácností podobných lapsů a obratů v kontextu mužského tenisu.
Reagovat
dadaft
"velkolepost až výpravnost mužských zápasů ve srovnání s holčičím hekáním a pinkáním" .......... joj, to jsem se zas nasmál ......
Reagovat
sojka1
me nakrknul.. :-))))
Reagovat
sojka1
uz jsem to rozdychala... :-))) Taaakzeeee.... urcite mas pravdu a s onou cetnosti to tak je, ale predevsim bych vubec nedavala do (promin, z meho pohledu uboze) pohrdliveho kontextu muzsky a zensky tenis... ;-) Presto je zrejme a nejen ze zde uvedenych zapasu, ze i ti "velkolepi a vypravni" muzi mohou zakolisat, takze jsem na tu skutecnost upozornila... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem si dělal tooo... prdel :)
Reagovat
sojka1
no toto..... a ja uz jsem si pripravila z Wiki patnactku holek, co podavaji pres 200 km/h (vcetne nasi Hradi a Dendy), odkaz, jak pinka napr. Penko:
https://twitter.com/sandeshshukla/status/873582190688448514
a tak podobne.. :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Vidíš? Kdybych tě nepopíchnul, tak to nemáš.
Reagovat
darek.vrana
Ještě přidám dva obraty s českou stopou: Petra Cetkovská proti McHale otočila z 0:6 0:4 a Vojtěch Vodička na Roland Garros 1948 otočil zápas, kde první dva sety prohrál 0:6 0:6.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist