Nespokojená Serena na 'vedlejším' kurtu postoupila, Lisická porazila Na Li

23. 6. 2011, 16:05
Aktuality 24
Obhájkyně wimbledonského titulu Serena Williamsová pokračuje ve své klopýtavé cestě letošním turnajem. Bývalá světová jednička dnes s Rumunkou Halepovou prohrála úvodní set, utkání ale otočila a po výhře 3-6 6-2 a 6-1 je ve třetím kole.
Serena Williamsová (© wimbledon.org)

Když dnes Rumunka Simona Halepová vyhrála první sadu nad Serenou Williamsovou, bylo jasné, že ani ve svém čtvrtém letošním zápase bývalá nejlepší tenistka světa nezvítězí hladce ve dvou setech. Halepovou v závěru úvodního dějství nerozhodily ani zdravotní komplikacím po pádu, kvůli kterým se nechala ošetřovat, a za stavu 5-3 při svém podání set dotáhla do vítězného konce.

Houževnatá Rumunka držela s favoritkou krok ještě na začátku druhé sady, když jí ale Serena Williamsová poprvé sebrala podání, začala na kurtu úřadovat. Američanka sice bojovala s úspěšností vlastního prvního servisu, ten si přesto bez problémů držela a set získala poměrem 6-2.

Rozhodující sada už byla jasnou záležitostí pro čtyřnásobnou wimbledonskou vítězku, která si za stavu 5-0 vypracovala tři mečboly. Ty sice Halepová odvrátila, ale zápas prodloužila jen o pár minut a po necelých dvou hodinách prohrála 6-3 2-6 a 1-6.

"Jsem ráda, že vůbec hraju, a snad se budu postupem času v turnaji zlepšovat," doufala Williamsová. "Vítr dělal na kurtu neplechu a já byla zpočátku moc svázaná. Takže jsem si řekla, abych se uvolnila a více si hru užívala," dodala Američanka, která by v případě prohry s Halepovou klesla v žebříčku z 25. až na 311. místo světa.

Její příští soupeřkou bude Ruska Maria Kirilenková. Ta si dnes ve dvou setech poradila s Tamarine Tanasugarnovou z Thajska.

Williamsová hrála po návratu na kurtu čtvrtý zápas a znovu na tři sety. "Myslím, že to je dobré, čím jsou zápasy delší, tím více si na ně zvykám a trénuji," řekla bývalá světová jednička. Ke svým výsledkům výtku neměla, jednu však směřovala pořadatelům z All England Clubu. Nelíbilo se jí nasazení na kurt číslo 2, třetí největší, který však leží na kraji areálu. Raději by hrála na centru nebo na "jedničce". "Dali nás (i sestru Venus) z nějakého důvodu na dvojku, nerozumím tomu. Přitom dohromady máme víc titulů než mužské hvězdy, které ale na tenhle kurt nikdy nepošlou," postěžovala si.

O první velké překvapení letošního Wimbledonu se postarala v ženské dvouhře jednadvacetiletá Němka Sabine Lisická, jež vyřadila světovou čtyřku Na Li.

"Moje emoce jsou v sedmém nebi. Je to úžasné!" rozplývala se tenistka, která nastřílela 17 es a celkem dala 32 vítězných míčů. 
Postup Lisické ale na druhé straně takovým překvapením není, jelikož na trávě vyhrála dvanáct z posledních 13 zápasů. Předloni hrála čtvrtfinále Wimbledonu, loni chyběla kvůli zranění a letos v generálce na Londýn ovládla turnaj v Birminghamu.

"Výhra v Birminghamu pro mě moc znamenala a je skvělé, že jsem dostala do Wimbledonu divokou kartu, protože tohle místo opravdu miluju," vyznala se Lisická.

Na Li byla jednou z favoritek slavného londýnského turnaje a v třetím setu měla za stavu 5-3 a 40-15 dva mečboly. Jenomže Lisická skvěle podávala: míče střílela rychlosti 200 km/h, letos nejvyšší z tenistek, a Číňance nedala šanci zápas ukončit. 

Pak 62. hráčka světa souboj otočila ve svůj prospěch, po využitém mečbolu klesla na kolena a na lavičce se rozplakala radostí. Její příští soupeřkou bude překvapení turnaje Japonka Misaki Doiová (133. WTA), která postupuje z kvalifikace.

"Nejsem unavená, jen strašně smutná po prohraném těžkém utkání. Obě jsme hrály dobře a jediné, co mohu říci, že jsem byla ta, které měla větší smůlu. Nic jsem neudělala špatně, při těch mečbolech jsem neměla nárok," řekla Na Li.

Výsledky - Wimbledon - ženy:
Dvouhra - 2. kolo:
Lisická (Něm.) - Li Na (3-Čína) 3:6, 6:4, 8:6, S. Williamsová (7-USA) - Halepová (Rum.) 3:6, 6:2, 6:1, Kuzněcovová (12-Rus.) - Dulgheruová (Rum.) 6:0, 6:2, Petrovová (Rus.) - Pavljučenkovová (14-Rus.) 6:3, 6:3, Görgesová (16-Něm.) - Johanssonová (Fr.) 7:6 (12:10), 6:2, Ivanovičová (18-Srb.) - Daniiliduová (Řec.) 6:3, 6:0, Wickmayerová (19-Belg.) - Tatišviliová (Gruz.) 3:6, 6:4, 6:2, Pennettaová (21-It.) - Rodinová (Rus.) 6:4, 6:2, Cibulková (24-SR) - Hercogová (Slovin.) 6:1, 6:2, Kirilenková (26-Rus.) - Tanasugarnová (Thaj.) 7:5, 7:5, Paszeková (Rak.) - McHaleová (USA) 6:4, 6:1, K. Bondarenková (Ukr.) - Erraniová (It.) 6:4, 5:7, 6:2, Doiová (Jap.) - Čeng Ťie (Čína) 6:3, 6:1, Czinková (Maď.) - Jakimovová (Běl.) 7:5, 6:3.

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

24
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ať ženský mají stejné prize money jako chlapi, ale ať hrajou na tři vítězné sety, ať jim zruší pomoc trenéra přímo při zápase, jenže to by polovina z nich ležela v pátým setu na zemi nebo by plakaly, jak je to pro ně psychicky a fyzicky vyčerpávající. Nehledě na to, že na ženskej tenis se nedá na koukání srovnávat s mužským, to je úplně jiná galaxie. Ženským bych dal tak o půlku až o dvě třetiny menší prize money.
Reagovat
Jiri
Presne tak. Nejlepsi zeny jsou na urovni cca 300teho chlapa (?). Prize money by mely mit min. o 1/4 mensi. Jedine, v cem jsou zajimavejsi nez chlapy je krasa nekterych tenistek.
Reagovat
smazaný uživatel
Haloo Serena, zobuď sa..Mužský tenis je úplne iný šport. Sledovanosť, obťiažnosť, či samotná príťažlivosť je o level inde, než v ženskom..Byť na mne, tak siahnem aj na prémie, je nemysliteľné, aby boli ženy rovnako finančne hodnotené..Stačí si pozrieť jeden ženský zápas a človeku to musí byť jasné..Polovica tenistiek sú slepice, ktorá sa na kurte psychicky zrútia..A taktiež by sa mohla WTA zamyslieť nad zápasom na tri víťazne sety aspoň počas finále grandslamu..Nech si to odmakajú a bude to zaujímavejšie aj pre divákov..
Reagovat
smazaný uživatel
...je nemysliteľné, aby boli ženy rovnako finančne hodnotené :-))))))))))))

Jak je vidět, je to myslitelné docela dobře. K návratu na dřívější poměry (tenistky míň peněz) nedojde ani v případě, že tisíce plácalů budou při každém grandslamu tyhle plky opakovat pořád dokola.
Reagovat
smazaný uživatel
Pochopiteľne, že sa to nikdy nestane..Hlavne kvôli tendečnému argumentu rovnoprávnosti pohlaví...Avšak to, že muži strávia na "pracovisku" dvakrát taký čas už nikoho nezaujíma..V ktorej profesii ti dajú za polovičný čas rovnakú mzdu, len preto, že si žena?
Reagovat
VlS
Tak vidím, že je to dnes na polemiku na více vláknech - prachy ve sportu obecně a proto i v tenisu nejsou za fyzický výkon nebo za výsledek, ale za sledovanost.
Ač je pro tebe nemyslitelné, aby holky měly stejné peníze jako kluci, tak je už řadu let mají a můžeme se oba postavit třeba na hlavu, že je to blbě, tak to tak bude, protože sportovní a televizní marketing říká, že to tak být má.
Z tohoto hlediska se nebavíme o výkonech, ale o cirkusu pro lidi a sázkaře. Je to stejná show jako film (protože show vydělává peníze, ne výkony) kde hérečka s pěkným tělem a volnějšími mravy vydělá x násobně víc než kaskadér za fyzicky náročnej výkon, při kterým se navíc může zabít nebo zmrzačit. Ale lidí zaplatí zato, že vidí tu hérečku, kaskadér je pro ně nno name a je jim šumák. Sundej si růžový brejle, o těchto věc rozhoduje marketing a sledovanost, nic víc a nic míň a dořečeno do konce, jsem za to rád, protože jiínak by ta show prostě nebyla a my bychom zde neměli o čem žvanit.
Kdyby
Reagovat
smazaný uživatel
ja to ted sundam trosku na nizsi uroven, jsem prece jen zena, teda slepice. Za temi vykriky tady (nemyslim fakt tvoji celkem vecnou argumentaci) momentalne nevidim moc marketingovych uvah ci strategie, ale pouhy sovonismus. Nikdy jsem nepochopila, proc muzi porovnavaji zeny svymi vykony. Ta pohlavi jsou prece prokazatelne odlisna. Proc nehodnotime cloveka s jeho moznostmi a determinaci, proc ten antagonismus?
Reagovat
smazaný uživatel
sakra preklep zase, sovinismus! A muzskej!
Reagovat
smazaný uživatel
Neviem, či som sa dobre vyjadril..Mne je úplne jasné, že obe pohlavia hrajú a musia hrať za rovnaké angažmá..V 21: storočí to ani nemôže byť inak a ja s tým nemienim nič robť....Načrtol som len športovú výčitku v kontexte Williamsovej plaču, ktorá sa sťažovala na nasadenie na dvorec č. 2 a nepriamo naznačila, že má viac titulov, než všetky mužské hviezdy..Vraj to je nefér..Mega LOL..Myslím, že Williamsová ako žena tenistka, ktorá dostáva rovnakú gážu ako muži by mala byť rada, že je rada...Porovnávať ženské úspechy s mužskými je úplne mimo misu, keďže mužský tenis je oveľa konkurencie schopnejší. Ženy mimo prvú stovku veľakrát nejsú schopné prehodiť 5 krát loptičku cez sieť..To s tým filmovým porovnaním..Myslím, že hovorím za väčšinu, keď poviem, že pre mňa ako tenisového fanúšika je pomer medzi sledovanosťou ženského a mužského tenisu tak 40-60%, a to som ešte ku ženám zhovievaý..Mužský tenis je marketingovo, mediálne, komerčne určite zaujímavejší segment, než ženský...Mužský tenis je teda najnvoší americký "biják", kdežto ženský tenis je európska nízkorozpočtová limonádka.
Reagovat
smazaný uživatel
Sojka, nič osobné..ja mám ženy rád...A vôbec neporovnávam mužské výkony so ženskými..To je len reakcia a odozdva na Serenu, ktorá tak učinila ako prvá...
Reagovat
smazaný uživatel
ja vlastne reagovala na VISe, tys mi byl "jasny": "Polovica tenistiek sú slepice, ktorá sa na kurte psychicky zrútia." Ale nic osobniho a ve zlem, ja mam muze rada...:-)
Reagovat
VlS
Ale úspěch show se měří tím, kolik peněz přinese promotérům. Strkat prachy do superfilmu má smysl jen tehdy, když to přinese velkej zisk.
Souhlasím plně se Sojkou, nemá nejmenší smysl srovnávat ženský sporty s chlapskejma sportama (co tak vzít za základ moderní gymnastiku nebo akvabely?). Co se týká konkurenceschopnosti - to je otázka, co tím myslíš. Daleko větší konkurence - to je vyrovnanější startovní pole - je v ženským tenisu. Wimbledon (pokud se nestane zázrak) může vyhrát někdo ze třech chlapů (Fedex, Nole a Rafa) nebo při příznivé konstelaci hvězd, slunce, měsíce, větru a osrtatních živlů někdo z dalších maximálně 5ti (Andy, Soda, AROD, David, Tom).
U holek je těch prvních adeptek tak 6 (Vika, Maria, Bartoli, Petra, Kuzna, Petkovic) a dalších 15- 20 klidně může kteroukoliv z jmenovaných porazit a nebude to žádný galaktický překvapení. Proto mám teď radši ženskej tenis, je zajímavější a míň předurčenej, než u chlapů. Viděl jsi včera Sabine? Umím si představit, že by to mohla vyhrát)
Reagovat
smazaný uživatel
Vytrhávaš slová z kontextu, človeku musí byť jasné, že to bolo napísané v športovom merítku, nie v ľudskom..ale každý tam vidí, to čo chce vidieť...
Reagovat
smazaný uživatel
To že je ženský tenis vyrovnanejší, neznamená že je kvalitnejší..Clijstersová rok nehrá tenis, potom príde a vyhrá US Open...To by sa pri mužoch nemohlo stať...Taktiež možno 30% ženských zápasov končí výsledkom 6:1,6:2..To tiež o niečom svedčí..Ja nezatracujem ženský tenis, je mi jasné, že aj vďaka fyzickým predpokladom bude vždy zaostávať...Preto moc nechápem to Wiliamsovej porovnanie..
Reagovat
VlS
Tak jedna věc je komentář Sereny (mimo mísu a pěkně nafučenej a tudíž blbej), druhá věc je porovnávání neporovnatelného. Já to beru za samostatnej chlapskej a samostatnej ženskej sport a hodnotím to vždy jen v relevantním rámci. To je celé. Otázka peněz, je od toho oddělená, když se nebude na ženskej tenis nikdo dívat, tak tam ty peníze prostě nepřitečou (a opačně).
Fakt je, že někdy se ozvou i chlapáci tenisté (naštěstí jen někdy a někteří a spíš je to minulost) a co chtějí? Měřit si s holkama kdo má většího pindíka? Nebo kdo má větší prsa? Vždyť jhe to srovnávání totální volovina.
Reagovat
dorons
Tak i kdyby jsi mela tech titulu 50,tak vzdy dam prednost muzskemu tenisu nez ty zensky parodii na tenis. Snad nechces po poradatelich,aby na dvojku supli Djokovice nebo snad Rogera??? Asi pres to volno zdravotni snupala kokain.
Reagovat
smazaný uživatel
Alespoň chlapci tolik nehekaj :D
Reagovat
a.magerova
Si pamatuji, že loni či předloni přišla na tento kurt pozdě a řekla, že není zvyklá na takový zastrčený kurt a že ho nemohla tudíž najít.
Reagovat
misoSK
Mrzi ma, ze tu nikde nebola ani zmienka o tom, ze Damm startuje na Wimbledone, je to pre mna dost prekvapive a este viac ma sokuje, ze spolu s Wassenom su len 2 lopticky od postupu...Svedci to trochu aj o urovni stvorhry, ze hrac ktory de facto rok nehra dokaze vytvorit konkurencieschopny par s inym deblistom
Reagovat
Mistr
eště jeden zápas Sereno!
Reagovat
Chandler
Máš vsazený to samý co já? :)
Reagovat
Mistr
asi jo :-) :D
Reagovat
Chandler
1-16 nemá kam. :)
Reagovat
Mistr
Přesně tak :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist